Dodaj do ulubionych

info o dojeździe na Krym

03.06.03, 14:23
Połączenie PKP z Symferopolem bezbośrednie jest tylko z W-wy. Z Krakowa tylko
wtedy kiedy zbierze się 44 osoby... Zniżka grupowa wynosi 25% (przejazd w
jedną stronę) 40% (w dwie strony). Zniżka grupowa obejmuje min. 6 osób!!! W
sumie przejazd na Kraym to ok. 237 zł w dwie strony, uwzględniając zniżkę
grupową! Nie wiem tylko ile trwa podróż, podejżewam że ok 30 - 36 godzin.
Pozdrawiam Jacek
Obserwuj wątek
    • Gość: bragni Re: info o dojeździe na Krym IP: *.stegny.2a.pl 03.06.03, 14:32
      według rozkładu 35 godzin i 50 minut
    • Gość: satia Re: info o dojeździe na Krym IP: proxy:* / 192.168.3.* 04.06.03, 11:55
      dzieki, zaczynam widziec ten wyjazd w lepszych barwach. Bede tu zagladac na
      biezaco smile
      sat
    • Gość: satia Re: info o dojeździe na Krym IP: proxy:* / 192.168.3.* 04.06.03, 13:20
      Masz troche racji z tymi znizkami i dojazdem, ale niestety, trafiles na
      nierzetelna informacje. Bilet w obie strony do Symerfopola faktycznie kosztuje
      (ze znizkami dla 6 osob, przejazd w obie strony) ok. 236 pln. Niestety na tej
      trasie obowiazkowo nalezy wykupic miejsca sypialne, ktore kosztuja w obie
      strony: 222 pln w sypialni 4 osobowej, lub 268 pln w sypialni 3 osobowej. Tak
      wiec koszt biletow wynosi 458 pln lub 504 pln, a to jednak spora roznica. Ech,
      szkoda... ze tak drogo. Pozdrawiam. Satia
      • jackj Błąd 04.06.03, 15:23
        Nie wiem gdzie się dowiadywałaś, ale ja wiem i "z okienka" PKP i z
        doświadczenia (jechałem w zeszłym roku) że kuszetka kosztuje 20 EURO! Suma to
        ok. 237 + 2 * 20 EURO czyli ok. 340 - 350 zł.
        Wtamtym roku taki sam koszt!!! sprawdzone!!!
        Poozdrawiam Jacek
        • Gość: satia Re: Błąd IP: proxy:* / 192.168.3.* 04.06.03, 16:46
          dowiadywalam sie w informacji pkp, 22/ 9436
          • Gość: kris Re: Błąd IP: 217.97.165.* 05.06.03, 09:43
            Gość portalu: satia napisał(a):

> dowiadywalam sie w informacji pkp, 22/ 9436

nie wiem czy to prawda, ale sledzac wyprawy różnych ludzi na krym na stronach
            www, wynika że najbardziej się opłaca kupić bilet do Symferopola bedąc już we
            Lwowie, podobno bilet kosztuje wtedy w granicach 70 zł.
            • Gość: Janusz Re: Błąd IP: 217.153.90.* 05.06.03, 11:05
              Gość portalu: kris napisał(a):

> nie wiem czy to prawda, ale sledzac wyprawy różnych ludzi na krym na stronach
              > www, wynika że najbardziej się opłaca kupić bilet do Symferopola bedąc już we
              > Lwowie, podobno bilet kosztuje wtedy w granicach 70 zł.

nawet mniej, problem w tym że ciężko taki bilet we Lwowie dostać, stąd
              poszukiwania "bezpieczniejszej" metody dotarcia na Krym. Sam stoję przed tym
              problemem, nie wiem czy potrafie dać łapówkę ? smile)
            • jackj Re: Błąd 05.06.03, 11:24
              Z biletami w sezonie jest problem na Ukrainie. Jeżeli jest was mało może się
              udać, ale jeżeli nie to jest problem. Poza tym podróż (24 godzinna!) ukraińskim
              pociągiem nie należy do przyjemności.
              Pozdrawiam Jacek
              • Gość: dan Re: Błąd IP: *.sobotka.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 13:16
                Chcecie jechac na Krym - jedzcie z nami!
                www.t15.ds.pwr.wroc.pl/~krym
                Podroz pociagiem nie jest taka straszna(zalezy od typu pociagu).Gorzej ze
                zdobyciem biletu
                Pozdrawiam
              • Gość: olk@ Re: Błąd IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 11:07
                >Poza tym podróż (24 godzinna!) ukraińskim pociągiem nie należy do
                przyjemności.

Nie??? Ja uwielbiam jezdzic rosyjskimi, ukrainskimi pociagami. W plackarcie
                zawsze cos sie dzieje, mozna sie spokojnie wyciagnac na poslanku i spac cala
                noc, a nie tak jak w PKP cisnac sie w kilka osob na siedzaco.
                • jackj Re: Błąd 19.06.03, 11:51
                  Jak spałem w plakartnym to mi ktoś na głowie usiadł wink ale niezapomniane
                  przeżycia...
            • Gość: kyl Re: Błąd IP: 217.96.36.* 10.06.03, 11:18
              W jaki sposób załatwić sobie bilet z Lwowa, czy jest szansa zakupu z dnia na
              dzień np: około 10lipsa
              • Gość: iwona Re: bilety IP: *.acn.waw.pl 11.06.03, 23:08
                Na poczatku sierpnia udalo mi sie kupic bilety z dnia na dzien do Odessy ( w
                przeliczeniu ok 40zl),zo prawda to nie Symferopol, ale tez mnie straszono, ze
                beda trudnosci. Zawsze warto probowac, a nawet jak sie nie uda mozna poswiecic
                pare dni na Lwow i okolice ( Podhorce, Olesko, Swirz, Uniow - sporo tego).
                Powodzenia!
                • Gość: mikolaj Re: bilety IP: *.atlantic.net 19.06.03, 18:54
                  Bylem we Lwowie i owszem, bilety w sezonie byly wysprzedane. Przy kupnie
                  pomogla mi miejscowa Ukrainka ktora zaprowadzila mnie na pierwsze pietro
                  dworca gdzie w kasie dla "wojska" (czy cos w tym stylu) wykupilismy bilety.
                  Nie bardzo wiem jak to dziala, moze to plotka, ale ona tlumaczyla ze bilety
                  zarezerwowane dla wojska mozna czasem odkupic i odbywa sie to w innych,
                  odrebnych kasach. Faktem jest ze bilety na plackartne kupilismy i to bardzo
                  tanio; znacznie taniej niz w Polsce, natomiast obsluga w okienkach stacji byla
                  wyjatkowo chamska. Sama jazda pociagiem byla bardzo mila i bezpieczna, choc
                  warunki sanitarne byly kiepskie. Okna w wagonach sie nie otwieraja i w lecie
                  jest bardzo duszno. Polecam tez wziac podreczny koc. Ogolnie Ukraina bardzo
                  dobre wrazenie na mnie zrobila i na pewno tam wroce.

Mikolaj

Gość portalu: iwona napisał(a):

> Na poczatku sierpnia udalo mi sie kupic bilety z dnia na dzien do Odessy ( w
                  > przeliczeniu ok 40zl),zo prawda to nie Symferopol, ale tez mnie straszono,
                  ze
                  > beda trudnosci. Zawsze warto probowac, a nawet jak sie nie uda mozna
                  poswiecic
                  > pare dni na Lwow i okolice ( Podhorce, Olesko, Swirz, Uniow - sporo tego).
                  > Powodzenia!
                  • Gość: DEMENA JAKI PRZEWODNIK WZIĄĆ NA KRYM? IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 21.06.03, 19:33

--------------------------------------------------------------------------------
                    WITAM

MAM DO WYBORU 2 PRZEWODNIKI PO KRYMIE: WYDAWNICTWA PASCAL I WYDAWNICTWA
                    BEZDROŻA. KTÓRY UWAŻACIE ZA LEPSZY? DZIEKI Z GÓRY

• Gość: irek Re: bilety IP: *.dial.kolumbus.fi 02.07.03, 13:48
                    Gość portalu: mikolaj napisał(a):

> Bylem we Lwowie i owszem, bilety w sezonie byly wysprzedane. Przy kupnie
                    > pomogla mi miejscowa Ukrainka ktora zaprowadzila mnie na pierwsze pietro
                    > dworca gdzie w kasie dla "wojska" (czy cos w tym stylu) wykupilismy bilety.
                    > Nie bardzo wiem jak to dziala, moze to plotka, ale ona tlumaczyla ze bilety
                    > zarezerwowane dla wojska mozna czasem odkupic i odbywa sie to w innych,
                    > odrebnych kasach. Faktem jest ze bilety na plackartne kupilismy i to bardzo
                    > tanio; znacznie taniej niz w Polsce, natomiast obsluga w okienkach stacji
                    byla
                    > wyjatkowo chamska. Sama jazda pociagiem byla bardzo mila i bezpieczna, choc
                    > warunki sanitarne byly kiepskie. Okna w wagonach sie nie otwieraja i w lecie
                    > jest bardzo duszno. Polecam tez wziac podreczny koc. Ogolnie Ukraina bardzo
                    > dobre wrazenie na mnie zrobila i na pewno tam wroce.
                    >
                    > Mikolaj
                    >
                    > Gość portalu: iwona napisał(a):
                    >
                    > > Na poczatku sierpnia udalo mi sie kupic bilety z dnia na dzien do Odessy (
                    > w
                    > > przeliczeniu ok 40zl),zo prawda to nie Symferopol, ale tez mnie straszono,
                    >
                    > ze
                    > > beda trudnosci. Zawsze warto probowac, a nawet jak sie nie uda mozna
                    > poswiecic
                    > > pare dni na Lwow i okolice ( Podhorce, Olesko, Swirz, Uniow - sporo tego).
                    >
                    > > Powodzenia!

To rzeczywiście dobry pomysł z tymi biletami dla wojaków! Natomiast czy nie
                    uważacie, że jakimś sposobem na uniknięcie problemu nadmiernego popytu na
                    bilety na Krym, lecz kupowanie ich nie w Lwowie, ale jakimś innym ukraińskim
                    mieście, np. tuż po przekroczeniu granicy? Co o tym sądzicie?
                    • Gość: Alma Re: bilety IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 14:49
                      Nie wiem, czy jest taka mozliwość, by kupic bilety do Symferopola w innym
                      miescie, niż Lwów, jeśli jedziemy z tego właśnie miejsca.
                      Ja w ubiegłym roku specjalnie zrobiłam sobie wycieczkę do Lwowa, by kupić
                      bilety do Symferopola.
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 02.07.03, 23:27
      Witam wszystkich ,ja zakupiłem bilet w jednym ze śląskich biur podróży z Lwowa
      do Symferopola i z powrotem koszt tych biletów wyniósł 270 zł.Pozdrawiam i
      życzę miłego pobytu na Krymie.
      • Gość: michał Re: info o dojeździe na Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 09:58
        mozesz podać jakieś namiary na to biuro? Czy był to bilet kolei ukraińskich czy
        PKP?
        • Gość: Alma Re: info o dojeździe na Krym IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 16:47
          NO właśnie - co to za biuro???
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 03.07.03, 20:49
      Biuro te mieści się w Bytomiu na ul.Józefczaka 29 a tel to:281-44-05 lub 281-92-
      86 do 8 wew.26 "SOLO".
      • Gość: Alma Re: info o dojeździe na Krym IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 00:13
        Dzięki za informacje.
        myślę jednak, ze i tak przepłaciłeś. Bo o ile sobie dobrze przypominam bilet
        Lwów - Symf. kosztuje ok. 70 hr. Czyli ok. 70 zł. A zatem w obie strony to ok.
        140-150, a nie ponad dwieście. Ale, oczywiście, zdecydowanie taniej od pociągu
        W-wa- Symferopol
        A swoją drogą, jak jest możliwe kupienie biletów w Polsce, skoro na bilecie
        jest nazwisko tego, kto jedzie? Przecież chyba nie dawaliście komuś z tego
        biura podróży w Bytomiu swoich paszportów?
        Pozdrawiam
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 04.07.03, 02:41
      Te bilety są zakupine przez pracowników tego biura, którzy jadą z wycieczkami
      na Ukrainę.A co do nazwisk to wystarczy podać a będą załatwione i napisane na
      bilecie.Jeśli Almo sądzisz że drogo to powiedz mi i wszystkim którzy czytają te
      forum gdzie można po rozsądnej cenie kupić te bilety?Wydatek dodatkowej stówki
      na przejazd tam i z powrotem ,wydaje mi się nie jest dużym wydatkiem w
      porównaniu że tych biletów wogóle nie idzie kupić w dniu wyjazdu.Pozdrawiam.
      • Gość: Alma Re: info o dojeździe na Krym IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 08:15
        MAsz, oczywiście, rację. Myslałam tylko o tym, że jeśli pracownicy z biura
        podróży to załatwiają, to przecież można samemu we własnym zakresie.
        Oczywiście, możliwe jest to wtedy, gdy mieszka się blisko granicy i
        jednodniowy wyjazd do Lwowa nie stanowi problemu. Ja właśnie tak zrobiłam w
        ubiegłym roku. Ale, oczywiście, jeśli nie ma takiej możliwości, to korzystanie
        z usług biura podróży jest jak najbardziej na miejscu.
        P.S. Bilety powrotne kupowalismy na miejscu, tzn. w Sewastopolu. Ja w
        wagonie "płackartnym", mąż w "kupejnym". Dzieliło nas chyba 15 wagonów.
        Spotykaliśmy się na peronach podczas postojów w poszczególnych
        miejscowościach. I było bardzo miło, choć tak nietypowo.
        Pozdrawiam

• Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 04.07.03, 23:54
      A ty Alma kiedy się wybierasz na Krym?
      • Gość: Alma Re: info o dojeździe na Krym IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 08:37
        Witaj Serbio!
        Niestety, w tym roku chyba się nie uda pojechać. W sumie taki wyjazd to 3
        tygodnie wyjęte z życiorysu (oczywiście, w sensie pozytywnym).
        A ja w tym roku mam za dużo spraw zawodowych na głowie, niestety.
        Tęsknie bardzo za Krymem. I to "bywanie" na forum jest namiastką
        ubiegłorocznego nastroju...
        Pozdrawiam
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 05.07.03, 20:23
      SZkoda że się nie wybierasz ,chętnie bym się z Tobą zobaczył i wypił z Tobą
      szampana..pozdrowieńka
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 05.07.03, 21:37
      W czwartek wyruszam na Krym ,może mógłbym Ci coś przeywieźć lub kogoś
      pozdrowić ,a może masz inne życzenie związane z Krymem.
      • jackj Re: info o dojeździe na Krym 06.07.03, 13:51
        Witam!
        Można wiedzieć gdzie dokładnie się wybierasz??? Miejscowość? Ja jadę ze
        znajomymi w sierpniu i jedziemy gdzieś w okolice Teodozji.
        Pozdrawiam Jacek
      • Gość: Alma Re: do Serbio IP: 62.93.44.* 07.07.03, 11:57
        Witaj!
        Ciekawa propozycja z tym szampanem... Ale wina (tzn. inne niż szampan) też mają
        dobre. Czy wybierasz się na Aj-Petri? Widoki są tam super - o ile, oczywiście,
        jest dobra pogoda. Aha - na Aj-Petri radzę jechać z wycieczką, bo są bardzo
        długie kolejki, a jesli jest sie z wycieczką, to zdecydowanie!!! krócej.
        Dzięki za pozdrowienia i baw się dobrze!!! Oczywiście, pozdrowienia dla Twojej
        partnerki. (chyba nie jedziesz sam...)
        Jak wrócisz - to się odezwij. Sprawozdanie konieczne!!!
        PA
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 06.07.03, 21:04
      Wybieramy się na dwa tygodnie i planujemy trzy bazy wypadowe.Na początek
      okolice Sudaka,następnie Ałupka i Ewpatoria.Trochę zwiedzania,opalania i dobrej
      zabawy.Pozdrawiam.
      • jackj Re: info o dojeździe na Krym 07.07.03, 09:57
        Serbio mam pytanie. W jakiej klasie kupiłeś te bilety? Jeżeli kupe to czy
        kuszetka jest w cenie?
        • Gość: Goska Re: info o dojeździe na Krym IP: 62.233.176.* 07.07.03, 10:22
          Witam!

Czytalam duzo ze sa trudnosciz biletami z Lwowa na Krym w sezonie.A jak jest
          pod koniec sirpnia/wrzesien?
          Czy ktos byl w tym czasie?
          I przy okazji jak wtedy z pogoda?
          Pozdrawiam
          • Gość: Alma Re: info o dojeździe na Krym IP: 62.93.44.* 07.07.03, 11:59
      • jackj Nierzetelne info SERBIO 07.07.03, 12:03
        Dzwoniłem do biura i pytałem: cena biletu w wagonie klasy cupiejny to koszt
        400 zł, plackartnym 340 zł, więc jedyny bilet w cenie 270 zł to obścijnyj, czy
        to tej klasy bilety kupiłeś???
        pozdrawiam Jacek
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: 213.17.139.* 08.07.03, 00:23
      A co to takiego "obcisnyj".Ja zakupiłem bilet na klasie plackardyj i w tym
      jest oczywiście kuszetka ale w wagonie "bydlęcym" bez przedziałów.Na tej
      trasie jadą pociągi tylko z miejscami sypialnymi.Do wyboru kupiejne lub
      plackarne.Pozdrawiam.Pozostało do wyjazdu dwa dni.
      • jackj Re: info o dojeździe na Krym 09.07.03, 12:29
        Obścij to taki, gdzie nie masz zarezerwowanego miejsca, obejrzyj bilet
        dokładnie, bo mi kobieta w biurze krzyknęła 340 za plackart a nie 270...
        pozdrawiam
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: 213.17.139.* 08.07.03, 00:25
      Almo jedziemy w czwórkę oczywiście że dam znać jak przyjadę,a może z samego
      Krymu.pOZDRAWIAM
      • Gość: michał Re: info o dojeździe na Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 09:18
        Cena biletu kupionego w PKP na trasie Lwów-Symfernopol (wagon kupiejny) - ok.
        150 zł
        Cena biletu kupionego we Lwowie na tej samej trasie ok. 60 zł.
        • Gość: chapucero Re: info o dojeździe na Krym IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 15:41
          hej jade rowniez na krym czy mozecie podpowiedziec cos odnosnie noclegow?
          chcemy wynajac cale mieszkanie... macie jakies namiary czy jedziecie w ciemno?
          • jackj Re: info o dojeździe na Krym 09.07.03, 12:27
            A gdzie jedziesz?? Polecam domek (cały) w Ałupce, ul Rewolucji 8, nr tel. ma
            jeden z moich znajomych. w tamtym roku 3 dolary od głowy za dobę
            pozdrawiam
          • Gość: dan Re: info o dojeździe na Krym IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 15.07.03, 14:59
          • Gość: dan Re: info o dojeździe na Krym IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 15.07.03, 15:02
            Posredniczymy w wynajeciu m.in. calych mieszkan. Koszt ok.28 zl za osobe,
            szeroki wybor. Istnieje takze mozliwosc wykupienia calych wczasow ( koszt
            turnusow 15-dniowych na mieszkania - od 892 zl)
            Szczegoly na stronie www.t15.ds.pwr.wroc.pl/~krym
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: 213.17.139.* 08.07.03, 23:00
      Jedziemy w ciemno ,z noclegami podobno nie ma problemu.
      • Gość: chapucero Re: info o dojeździe na Krym IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 09:49
        my tezsmile powodzenia i milej podrózy!
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 09.07.03, 19:48
      Do wyjazdu pozostało 21h.
      • Gość: Yorick O której godz odjeżdża ze lwowa do Symferopola? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 20:27
        Bo na poezda.net jest, że o 00:29, a ktoś tu chyba pisał, że o 23:00???
        pozdrawiam
        • Gość: dan Re: O której godz odjeżdża ze lwowa do Symferopol IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 15.07.03, 15:05
          Rozklad sie zmienil w czerwcu. Teraz jest pociag po 9 rano i o 11.40 w
          poludnie. Bylismy w tamtym tygodniu we Lwowie i biletow juz nie ma do 21
          sierpnia. My jezdzimy autokarem od Lwowa. Szczegoly na stronie
          www.t15.ds.pwr.wroc.pl/~krym
          • Gość: michał Re: O której godz odjeżdża ze lwowa do Symferopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 15:33
            Czy Wasze biuro prowadzi takze usługi przewozowe. Czy 2 osoby moga dołączyć się
            do Waszej grupy do Jałty?
          • kulkakulka Re: O której godz odjeżdża ze lwowa do Symferopol 15.07.03, 15:40
            Gość portalu: dan napisał(a):

> Rozklad sie zmienil w czerwcu. Teraz jest pociag po 9 rano i o 11.40 w
            > poludnie. Bylismy w tamtym tygodniu we Lwowie i biletow juz nie ma do 21
            > sierpnia. My jezdzimy autokarem od Lwowa. Szczegoly na stronie
            > www.t15.ds.pwr.wroc.pl/~kr

Rozkład wcale się nie zmienił. Po prostu są dwa całoroczne połączenia ze Lwowa
            do Symferopola - 9.01 (przyj. 10.40) i 00.29 (przyj. 04.40) oraz pociąg letni
            (bez wagonu restauracyjnego, z większą liczbą wagonów płackartnych) kursujący
            od 16 VI do 30 VIII - 11.41 (przyj. 14.54). Tym ostatnim jechałem pod koniec
            czerwca i bez żadnego problemu na godzinę przed odjazdem kupiłem w kasie na
            dworcu we Lwowie 4 bilety w jednym kupe. Wiem, że to niczego nie dowodzi, ale
            nie wierzę w informację, że nie ma biletów do 21 sierpnia.
            Szczegółowe rozkłady jazdy pociągów dalekobieżnych ( z dokładnymi danymi co do
            długości postoju na każdej stacji i cenami biletów) znajdziecie na stronie
            www.poezda.net
            • Gość: tomek Re: O której godz odjeżdża ze lwowa do Symferopol IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.07.03, 23:12
              Dan, czy naprawdę z tymi tekstami o braku biletów nie chodzi Ci tylko o to by
              jechać z Waszym biurem i zniechęcić do samodzielnych wyjazdów?
    • jackj Re: info o dojeździe na Krym 19.07.03, 10:49
      Bilety Lwów Symferopol kosztują dokładnie 65 Hrywien (coupe) 44 Hr (Plackart).
      Sprawdzone we Lwowie. Aha i bilety są...
      pozdrawiam
    • yoric Jak się dzwoni do Lwowa? 20.07.03, 11:19
      Ktoś zna może

nr pod którym dokonuje się rezerwacji biletów? a kierukowy do Lwowa?
      pzdrv
    • Gość: serbio Re: info o dojeździe na Krym IP: *.saint 29.07.03, 00:10
      Właśnie wróciłem z Krymu,gorąco zachęcam do odwiedzenia tej pięknej krainy ,już
      planuję wakacje za rok i również na KRYM.Pozdrowionka.P.S.szkoda że urlopik
      trwa tak krótko.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka