alameda 15.03.07, 13:35 Chcialabym sie zorientowac, kto by byl zainteresowany linia autobusowa Praha-Wroclaw, bo przyszlo mi do glowy zeby zapytac w student agency, czy nie mogliby takiej lini otworzyc... pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanka25 Re: autobus do Polski 15.03.07, 16:16 www.studentagency.cz/mainpage.php?switch=887 zdaje sie, ze juz jezdzi do Wroclawia? Odpowiedz Link
edzia_26 Re: autobus do Polski 15.03.07, 18:33 Oto mail, ktory dostalam ze SA: Informace o Vami pozadovanem spojeni: Linky Student agency do Polska nejezdi, pouze prodavame jizdenky na jinou spolecnost. Jelikoz nemame rezervacni system, muzeme vam jizdenky prodat pouze v pripade, ze si zajdete osobne na nekterou nasi pobocku Student agency. nastup: Praha,Želivského nebo Hradec Kralove vystup: Warszawa,dw.Zachodni PKS datum odjezdu: - odjezdy maji pouze v pondeli a v patek - odjezd z Prahy ve 12:00, prijezd do Warszawi ve 23:10 zpet: - odjezdy maji pouze v sobotu a ve stredu - odjezd z Warszawi ve 23:30, prijezd do Prahy v 11:00 cena obousmerne jízdenky: 1440,- kc cena jednosmerne jizdenky: 800,- kc Vice informaci u spolecnosti, ktera dopravu zajistuje: Dopravce : EUROLINES (tel. 224 218 680) Odpowiedz Link
putys Re: autobus do Polski 21.03.07, 13:06 > nastup: Praha,Želivského nebo Hradec Kralove > > vystup: Warszawa,dw.Zachodni PKS Bardzo nie polecam tego połączenia. Linia obsługiwana jest przez firmę białoruską i z "Euro" nie ma nic wspólnego (gdybym wiedział o tym wcześniej, na pewno nie skorzystałbym z tej przyjemności). Za przejazd z Pragi do Warszawy zapłaciłem ponad 800 koron. Na praskim "dworcu" na ulicy Želivského (to po prostu pętla autobusów miejskich z oddzielnymi stanowiskami dla autobusów odjeżdżających TYLKO daleko na wschód) było bardzo nieprzyjemnie (zbierały się tam podejrzane typy). Owszem, obsługa (w postaci pani stewardki) była miła. W autobusie zaś panował nieporządek i nieprzyjemny zapach. Już z Pragi odjechaliśmy z osiemnastominutowym opóźnieniem. Na granicę przybyliśmy godzinę i dwanaście minut po rozkładowym czasie. Oczywiście, z powodu problemów z dokumentami, staliśmy na granicy ponad 3 i pół godziny. Kilka kilometrów za granicą nastąpiła "avaria" (tych było po drodze kilka). W ten sposób do Łodzi (w której autobus miał być o 21.20) dotarłem na godzinę 2.25 nad ranem. Do Warszawy odwieźli mnie znajomi. Z powrotem do Czech jechałem pociągiem z przesiadkami - o wiele taniej, wygodniej, bezpieczniej i na czas. Bilety na tę linię sprzedaje SA i EL. Jedyna linia polska z Pragi do Warszawy (przez Wrocław, Łódź i tylko do Warszawy) obsługiwana jest przez polski Euro Lines (odjeżdża wieczorem z Pragi, na ósmą rano w Warszawie). Mimo wszystko, po kursie autobusem Praga - Warszawa - Mińsk (tylko przypadkowo przez Polskę) do autobusu dalekobieżnego już nie wsiądę (po Europie tylko pociągiem, choć pozostaje problem PKP, ale to już inna sprawa). Pozdrawiam! Odpowiedz Link
edzia_26 Re: autobus do Polski 21.03.07, 13:28 Ja glownie jezdze Eurolines z i do Pragi. Troche meczace, bo nie mozna sie wyspac, ale jak nie ma sezonu (zwlaszcza jesli chodzi o dlugi weekend majowy) to praktycznie autobus jezdzi pusty, przynajmniej mi sie zawsze taki trafial. A linia do Minska tezy bym nie pojechala i gdybym miala bilet za darmo. Niestet Eurolines tez czasami stoja dlugo na granicy, w zwiazku z wizami naszych wschodnich sasiadow, ale nie jest to kwestia 3 godzin (raz tylko mi sie trafilo, ze czekalismy godzine, bo jakas dziewczyna nie wiedziala, ze musi miec wize, wiec jej nie wpuscili do Polski). Ale to byl wyjatek. Czeskie Eurolines tez jezdza do Polski. Odpowiedz Link
endiwu Re: autobus do Polski 21.03.07, 22:07 a my staliśmy z białoruskimi Eurolines na granicy, bo był problem z czeskim paszportem, o ironio! Odpowiedz Link
endiwu Re: autobus do Polski 21.03.07, 01:17 Ja jechałam autobusem EUROLINES (jeździ na trasie Praga - Mińsk z białoruską obsługą). Do Wrocławia bilet bez zniżki bodajże 600 koron. Wyjeżdża dwa razy w tygodniu o 12.00, we Wroc jest 17.50 (przynajmniej wg rozkladu - my mielismy 1,5 h spóźnienia) Odpowiedz Link
cizinec Re: autobus do Polski 21.03.07, 12:24 endiwu - mam rozumiec, ze te 600 kaczek to w dwie strony? Ja jestem w stanie, korzystajac z uslug ČD, CDS Náchod i PKS Kłodzko, pokonac trase Praga - Wroclaw w ok. 6 godzin za cca. 350 Kc. I nie musze przy tym czekac na jedno jedyne polaczenie o 12:00, mozliwosci jest tu znacznie wiecej. Na upartego da nawet rade [ale to juz tylko dla sportu] w ciagu 1 dnia dojechac w ten sposob do Wroclawia i wrocic do Pragi. Koniec zalet i zachwalania Jedyny minus powyzszego: 2-3 przesiadki: Starkoc [z CD do CD], Nachod [z CD do CDS] i Kudowa [z CDS do PKS]. Jesli komus przesiadki nie przeszkadzaja, to nie musi jezdzic z Eurolines. F. Odpowiedz Link
daghda.irish.pub Re: autobus do Polski 21.03.07, 14:15 Przeprowadzcie się do Brna - stąd łatwiej się dostać np. do Katowic Odpowiedz Link
cizinec Re: autobus do Polski 21.03.07, 14:23 Nie siej zlowrogiej propagandy Z Pragi do Katowic i Krakowa polaczenie nie jest zle. Ale ciekawe co powiesz na polaczenia Brno - Wroclaw? Kiedys jezdizl nocny pociag z Bratyslawy do Szczecina,a le tego juz ladnych kilka latek nie ma.... Odpowiedz Link
daghda.irish.pub Re: autobus do Polski 21.03.07, 14:50 Ja nie sieję złowrogiej propagandy Fakt, trudno się stąd dostać do Wrocławia. Ale to może dlatego, że większość ludzi tutaj są raczej z Krakowa, Katowic, Rzeszowa, Lublina, Warszawy. Ze świecą szukać kogoś z Pomorza, Poznania... Odpowiedz Link
cizinec Re: autobus do Polski 21.03.07, 14:58 Tia, bo przeciez Poznaniacy jezdza do Pragi Pomorze tez, zwlaszcza to Zachodnie, ze szczegolnym uwzglednieniem Środkowego;- ) Odpowiedz Link
endiwu Re: autobus do Polski 21.03.07, 22:06 nieee, 600 w jedną oczywiście... ale ja nie jeżdżę aż tak często, dwa razy w tygodniu mi wystarczają gwoli ścisłości - to tylko głos w dyskusji, daleka jestem od chwalenia eurolines Odpowiedz Link
cizinec Re: autobus do Polski 22.03.07, 10:41 łobuzy jedne.... Jak bedziesz jechac nastepnym razem, to daj znac, za 600 Kc zawioze Cie osobiscie F. Odpowiedz Link
endiwu oki 23.03.07, 12:56 dzięki, rozumiem, że tym połączeniem z dwiema przesiadkami? Odpowiedz Link
cizinec Re: oki 23.03.07, 14:03 oczywiscie, ze z 2 przesiadkami Przesiadki dotycza tylko przekroczenia granicy - nie wiem, co wolisz: stac na granicy 2-3 godziny w autobusie bezposrednim, czy przejechac odcinek Nachod - Kudowa lokalnym autobusem w 20 minut, leniwie pokazujac pogranicznikom dowod. Rezerwacje przyjmuję z min. tygodniowym wyprzedzeniem, wiesz, mam sporo innych zlecen F. Odpowiedz Link
marchewa69 A jeśli pociągiem 22.04.07, 14:57 Podaję linka do stronki cuudnej- www.kolej.one.pl/~halski/cestovani_vlakem.html Chwała autorowi stronki - oszczędził wielu z nam kilku godzin szperania w necie. Odpowiedz Link
daghda.irish.pub Re: A jeśli pociągiem 22.04.07, 19:28 Dzieki za przypominkę, znamy... Odpowiedz Link