Dodaj do ulubionych

autobus do Polski

15.03.07, 13:35
Chcialabym sie zorientowac, kto by byl zainteresowany linia autobusowa
Praha-Wroclaw, bo przyszlo mi do glowy zeby zapytac w student agency, czy nie
mogliby takiej lini otworzyc...smile
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • joanka25 Re: autobus do Polski 15.03.07, 16:16
      www.studentagency.cz/mainpage.php?switch=887
      zdaje sie, ze juz jezdzi do Wroclawia?
      • edzia_26 Re: autobus do Polski 15.03.07, 18:33
        Oto mail, ktory dostalam ze SA:

Informace o Vami pozadovanem spojeni:
        Linky Student agency do Polska nejezdi, pouze prodavame jizdenky na jinou
        spolecnost.
        Jelikoz nemame rezervacni system, muzeme vam jizdenky prodat pouze v pripade,
        ze si zajdete osobne na nekterou nasi pobocku Student agency.

nastup: Praha,Želivského nebo Hradec Kralove

vystup: Warszawa,dw.Zachodni PKS

datum odjezdu:
        - odjezdy maji pouze v pondeli a v patek
        - odjezd z Prahy ve 12:00, prijezd do Warszawi ve 23:10

zpet:
        - odjezdy maji pouze v sobotu a ve stredu
        - odjezd z Warszawi ve 23:30, prijezd do Prahy v 11:00

cena obousmerne jízdenky: 1440,- kc
        cena jednosmerne jizdenky: 800,- kc

Vice informaci u spolecnosti, ktera dopravu zajistuje:
        Dopravce : EUROLINES (tel. 224 218 680)

• putys Re: autobus do Polski 21.03.07, 13:06
          > nastup: Praha,Želivského nebo Hradec Kralove
          >
          > vystup: Warszawa,dw.Zachodni PKS

Bardzo nie polecam tego połączenia. Linia obsługiwana jest przez firmę
          białoruską i z "Euro" nie ma nic wspólnego (gdybym wiedział o tym wcześniej, na
          pewno nie skorzystałbym z tej przyjemności). Za przejazd z Pragi do Warszawy
          zapłaciłem ponad 800 koron. Na praskim "dworcu" na ulicy Želivského (to po
          prostu pętla autobusów miejskich z oddzielnymi stanowiskami dla autobusów
          odjeżdżających TYLKO daleko na wschód) było bardzo nieprzyjemnie (zbierały się
          tam podejrzane typy). Owszem, obsługa (w postaci pani stewardki) była miła. W
          autobusie zaś panował nieporządek i nieprzyjemny zapach. Już z Pragi
          odjechaliśmy z osiemnastominutowym opóźnieniem. Na granicę przybyliśmy godzinę i
          dwanaście minut po rozkładowym czasie. Oczywiście, z powodu problemów z
          dokumentami, staliśmy na granicy ponad 3 i pół godziny. Kilka kilometrów za
          granicą nastąpiła "avaria" (tych było po drodze kilka). W ten sposób do Łodzi (w
          której autobus miał być o 21.20) dotarłem na godzinę 2.25 nad ranem. Do Warszawy
          odwieźli mnie znajomi.
          Z powrotem do Czech jechałem pociągiem z przesiadkami - o wiele taniej,
          wygodniej, bezpieczniej i na czas.
          Bilety na tę linię sprzedaje SA i EL. Jedyna linia polska z Pragi do Warszawy
          (przez Wrocław, Łódź i tylko do Warszawy) obsługiwana jest przez polski Euro
          Lines (odjeżdża wieczorem z Pragi, na ósmą rano w Warszawie).
          Mimo wszystko, po kursie autobusem Praga - Warszawa - Mińsk (tylko przypadkowo
          przez Polskę) do autobusu dalekobieżnego już nie wsiądę (po Europie tylko
          pociągiem, choć pozostaje problem PKP, ale to już inna sprawa).
          Pozdrawiam!
          • edzia_26 Re: autobus do Polski 21.03.07, 13:28
            Ja glownie jezdze Eurolines z i do Pragi. Troche meczace, bo nie mozna sie
            wyspac, ale jak nie ma sezonu (zwlaszcza jesli chodzi o dlugi weekend majowy)
            to praktycznie autobus jezdzi pusty, przynajmniej mi sie zawsze taki trafial. A
            linia do Minska tezy bym nie pojechala i gdybym miala bilet za darmo. Niestet
            Eurolines tez czasami stoja dlugo na granicy, w zwiazku z wizami naszych
            wschodnich sasiadow, ale nie jest to kwestia 3 godzin (raz tylko mi sie
            trafilo, ze czekalismy godzine, bo jakas dziewczyna nie wiedziala, ze musi miec
            wize, wiec jej nie wpuscili do Polski). Ale to byl wyjatek. Czeskie Eurolines
            tez jezdza do Polski.
            • endiwu Re: autobus do Polski 21.03.07, 22:07
              a my staliśmy z białoruskimi Eurolines na granicy, bo był problem z czeskim
              paszportem, o ironio!
    • endiwu Re: autobus do Polski 21.03.07, 01:17
      Ja jechałam autobusem EUROLINES (jeździ na trasie Praga - Mińsk z białoruską
      obsługą). Do Wrocławia bilet bez zniżki bodajże 600 koron. Wyjeżdża dwa razy w
      tygodniu o 12.00, we Wroc jest 17.50 (przynajmniej wg rozkladu - my mielismy
      1,5 h spóźnienia)
      • cizinec Re: autobus do Polski 21.03.07, 12:24
        endiwu - mam rozumiec, ze te 600 kaczek to w dwie strony?
        Ja jestem w stanie, korzystajac z uslug ČD, CDS Náchod i PKS Kłodzko, pokonac
        trase Praga - Wroclaw w ok. 6 godzin za cca. 350 Kc. I nie musze przy tym
        czekac na jedno jedyne polaczenie o 12:00, mozliwosci jest tu znacznie wiecej.
        Na upartego da nawet rade [ale to juz tylko dla sportu] w ciagu 1 dnia dojechac
        w ten sposob do Wroclawia i wrocic do Pragi. Koniec zalet i zachwalaniasmile
        Jedyny minus powyzszego: 2-3 przesiadki: Starkoc [z CD do CD], Nachod [z CD do
        CDS] i Kudowa [z CDS do PKS]. Jesli komus przesiadki nie przeszkadzaja, to nie
        musi jezdzic z Eurolines.

F.
        • daghda.irish.pub Re: autobus do Polski 21.03.07, 14:15
          Przeprowadzcie się do Brna - stąd łatwiej się dostać np. do Katowic wink
          • cizinec Re: autobus do Polski 21.03.07, 14:23
            Nie siej zlowrogiej propagandywink Z Pragi do Katowic i Krakowa polaczenie nie
            jest zle. Ale ciekawe co powiesz na polaczenia Brno - Wroclaw? Kiedys jezdizl
            nocny pociag z Bratyslawy do Szczecina,a le tego juz ladnych kilka latek nie
            ma....
            • daghda.irish.pub Re: autobus do Polski 21.03.07, 14:50
              Ja nie sieję złowrogiej propagandy wink

Fakt, trudno się stąd dostać do Wrocławia. Ale to może dlatego, że większość
              ludzi tutaj są raczej z Krakowa, Katowic, Rzeszowa, Lublina, Warszawy. Ze świecą
              szukać kogoś z Pomorza, Poznania...
              • cizinec Re: autobus do Polski 21.03.07, 14:58
                Tia, bo przeciez Poznaniacy jezdza do Pragismile
                Pomorze tez, zwlaszcza to Zachodnie, ze szczegolnym uwzglednieniem Środkowego;-
                )
                • zizi4 Re: autobus do Polski 23.03.07, 13:01
                  Dzieki smile
                  Ze swieca, ale znalezione!
        • endiwu Re: autobus do Polski 21.03.07, 22:06
          nieee, 600 w jedną oczywiście... ale ja nie jeżdżę aż tak często, dwa razy w
          tygodniu mi wystarczająwink
          gwoli ścisłości - to tylko głos w dyskusji, daleka jestem od chwalenia eurolines
          • cizinec Re: autobus do Polski 22.03.07, 10:41
            łobuzy jedne....
            Jak bedziesz jechac nastepnym razem, to daj znac, za 600 Kc zawioze Cie
            osobisciewink
            F.
            • endiwu oki 23.03.07, 12:56
              dzięki, rozumiem, że tym połączeniem z dwiema przesiadkami? wink
              • cizinec Re: oki 23.03.07, 14:03
                oczywiscie, ze z 2 przesiadkamismile
                Przesiadki dotycza tylko przekroczenia granicy - nie wiem, co wolisz: stac na
                granicy 2-3 godziny w autobusie bezposrednim, czy przejechac odcinek Nachod -
                Kudowa lokalnym autobusem w 20 minut, leniwie pokazujac pogranicznikom dowod.
                Rezerwacje przyjmuję z min. tygodniowym wyprzedzeniem, wiesz, mam sporo innych
                zlecenwink

F.
    • marchewa69 A jeśli pociągiem 22.04.07, 14:57
      Podaję linka do stronki cuudnej-
      www.kolej.one.pl/~halski/cestovani_vlakem.html
      Chwała autorowi stronki - oszczędził wielu z nam kilku godzin szperania w necie.
      • daghda.irish.pub Re: A jeśli pociągiem 22.04.07, 19:28
        Dzieki za przypominkę, znamy... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka