utrat 23.06.08, 12:41 ilu nas wlasciwie jest, polakow w ČR, ktorzy zagladaja na to forum i w ktorym miescie (a moze sa wsrod nas ludzie mieszkajacy na wsi?) mozna Was znalezc. zaczynam: 1. Marcin/Praga (chociaz wlasciwie jeszcze Ostrawa do konca miesiaca) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sks_baltyk_1930 Re: policzmy sie :) 25.06.08, 16:15 niech ci bedzie ale jak juz to moravsko-slezky kraj ) Odpowiedz Link
ondrys Re: policzmy sie :) 26.06.08, 08:10 No widzisz jak Ci idzie. Mam pytanko, jak to zostanie, ze obcojrajowiec zjawi sie w Odrach ? PS: Moravskoslezsky kraj jest debilizmem wymyslonym przez ostravskich urzedziasow. Po a) Brzmi jakby chodzilo o cale Morawy i Slask, b) Myli sie z markrabstwem Morawskoslaskim i krajem Morawskoslaskim z przeszlosci, wiec z obszarem calych Moraw i Slaska, c) Nie maly kawal Slaska czeskiego jest w kraju Olomunieckim (caly powiat Jesenik)... Ale Ostravaci, niektorzy, maja problem z niby zla reputacja miasta Ostrawy i regionu indziej w Czechach, to chyba w Morawskoslaskim czuja sie lepiej?! PPS: Ale fajna Odruszka w Odrach, tak? Szczeciniakom polecam wizyty . Odpowiedz Link
uyu Re: policzmy sie :) 24.06.08, 14:01 Widze, ze zaczyna sie wylaniac dosc liczna grupa z Brna i okolic. A mozeby tak sie skrzyknac na jakiegos Gambriunusa? Odpowiedz Link
kropkacom Re: policzmy sie :) 24.06.08, 14:26 > A mozeby tak sie skrzyknac na jakiegos Gambriunusa? Kiedyś rzuciłam hasłem i zero odzewu. Ale może masz uyu większy posłuch w narodzie Odpowiedz Link
daghda.irish.pub Re: policzmy sie :) 24.06.08, 16:13 Sam rzucilem haslem kiedys odnosnie piwa... Moze w koncu sie to uda ;P Odpowiedz Link
kanapony Proszę bardzo: 26.06.08, 01:21 Polacy w Pradze: 1. utrat = Marcin, 2. megamix77 = Magda, 3. zizi4 = Iza, 4. agnieszka12341 = Agnieszka, 5. gdanszczanka2 = Iza (za miesiąc), 6. i 7. vieczorynka = Olga i Piotr, 8. edzia_26 = Edyta, 9. i 10. milaf = Mila i Michal, 11. aniiiah = Ania, Polacy w Brnie: 1. kropkacom = Asia, 2. bsl = Beata (za miesiąc), 3. shadow123 = Piotr, 4. balbii, 5. daghda.irish.pub = Damian, 6. kamkacz, 7. i nie zapominajmy o panu eS Polacy w innych miastach: 1. rzulw (Pilzno), 2. uyu = Małgorzata (Hodonin), 3. pampeliszka = Mirka (Olomouc), 4. sks_baltyk_1930 (na razie Odry). Odpowiedz Link
ondrys Re: Proszę bardzo: 26.06.08, 08:17 Czesi w Polsce: 1. l.e.a - ? 2. pani Hanacikova - Krakow 3. pan ambasador - Warszawa 4. czeska mniejszosc tzw. Wolynskich Czechow kol Zelowa i w Lublinie-Czechowie (kilkadziesiec rodzin) 5. czeska mniejszosc w Kotlinie Klodzkiej, glownie w tzw. Czeskim Zakatku (kilkadziesiec rodzin) 6. zgubioni rowerzysci w Karkonoszach Btw. Polskie napisy od kiedy oczekiwano w Brnie ? Odpowiedz Link
slavko2 Re: Proszę bardzo: 26.06.08, 22:26 halinka mlynkova gabi gold czasami wpada miroslav karas korespondent CT w Wawie radek mynar groclin grodzisk wlkp piłkarz tomas jirsak piłkarz wisła kraków petr zapletal siatkarz ZAksa dawniej mostostal kędzierzyn-koźle tomas kmet siatkarz resovia rzeszów josef csaplar trener menedzer wisła płock werener licka kilka lat w polsce trener górnik zabrze wisła kraków jiri zidek były koszykrz prolom trefl gdynia Odpowiedz Link
wislok1 Ale 26.06.08, 23:06 Halina Nowicka ( dawniej Młynek-Mlynkova ) uważa się obecnie zdecydowanie za Polkę, już jej przeszło z Mlynkovą Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Ale 27.06.08, 07:29 Jeszcze Ewa Farna) I dwie Polki-doktorantki z Gdanska w Olomoucu... I Monika, jedna lektorka z Opola. Odpowiedz Link
l.e.a Pampeliszko 29.06.08, 11:27 Ewa Farna, mieszka nadal z rodzicami w Czechach, nie w Polsce Co do Haliny , ma obywatelstwo z tego co wiem nadal czeskie, tak jak ja. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Pampeliszko 30.06.08, 21:21 Lea, my chyba mamy wspolna znajoma, znasz Iwone, ktora ma synka Wojtusia? Odpowiedz Link
l.e.a Re: Pampeliszko 01.07.08, 12:59 znam aż 3 takie Iwony z Wojtusiem )) i pojęcia nie mam o kogo chodzi, pisz na maila proszę rozarka@o2.pl Odpowiedz Link
wislok1 Re: Ale 30.06.08, 21:47 Ewa jest Polką, obywatelką RC, znam jej babcię ( bardzo fajna starsza Pani ) Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Ale 01.07.08, 11:51 Bo Wy na tym Zaolziu to macie skomplikowane... Moja kolezanka tez ma w dowodzie, ze jest Czeszka, ale odpowiada, ze jest Polka. Odpowiedz Link
l.e.a Re: Ale 01.07.08, 13:16 Wiśloku, Ewa zalicza się tak jak ja do Polonii, urodziła się i wychowuje się w Czechach, uczęszcza do szkół z polskim językiem nauczania ( identycznie jak ja ) ale jeżeli urodzisz się w danym kraju, masz obywatelstwo czeskie - to jesteś Czechem narodowści polskiej Odpowiedz Link
ondrys Re: Ale 01.07.08, 13:42 wiec: státní příslušenství: Česká republika národnost: polská Odpowiedz Link
sks_baltyk_1930 Re: Ale 01.07.08, 13:49 ... ale jeżeli urodzisz się w danym > kraju, masz obywatelstwo czeskie - to jesteś Czechem narodowści > polskiej jezeli urodzila sie w Czechach a chociaz jeden z rodzicow ma obywatelstwo polskie to dziecko moze miec 2 obywatelstwa, w tym wypadku i polskie i czeskie Odpowiedz Link
l.e.a Re: Ale 01.07.08, 13:58 sks_baltyk_1930 napisał: > ... ale jeżeli urodzisz się w danym > > kraju, masz obywatelstwo czeskie - to jesteś Czechem narodowści > > polskiej > > jezeli urodzila sie w Czechach a chociaz jeden z rodzicow ma > obywatelstwo polskie to dziecko moze miec 2 obywatelstwa, w tym > wypadku i polskie i czeskie niekoniecznie taka możliwośc zaszła dopiero w którymś roku i to wcale nie tak dawno ja np. mimo tego iż mam mamę polkę nie mam podwójnego obywatelstwa ani brat - było to niemożliwe, tak samo z moim synkiem. Ja mam obywatelstwo czeskie, mąż polskie, synowi chciałam dać podwójne nie udało się, dopiero będę to załatwiać, bo obecnie jest taka opcja. Odpowiedz Link
sks_baltyk_1930 Re: Ale 01.07.08, 14:45 A to sorry, nie wiedzialem, ze to nowy przepis. Bralem to z wlasnego doswiadczenia - moja corka ma 3 obywatelstwa) Odpowiedz Link
wislok1 Re: Ale 01.07.08, 15:12 Ewa mówi, że jest Polką z Czech. Myślę, że dziewczyna wie, co mówi Odpowiedz Link
ursulad Re: Ale 04.07.08, 05:28 Leo, nie zgadzam sie. Mam czeskie obywatelstwo, ale polska narodowosc i jestem Polka. [to samo podkresla wlasnie Ewa Farna] Chociaz to chyba jedynie w Czechach istnieje taka mozliwosc, to bardzo sie z tego ciesze, ze we wszelich czesto wymaganych ode mnie dokumentach moge tak pisac. Mieszkam w tym kraju, ale nigdy nie czulam i nie czuje sie Czeszka. Odpowiedz Link
utrat Re: Ale 04.07.08, 23:51 smieszne gadki Farna jest Zaolzianka, mieszkanka Slaska Cieszynskiego, mowi gwara przez Polakow uwazana za polska, przez Czechow za czeska. To ze chodzila do polskiej szkoly sprawia, ze potrafi rowniez mowic po polsku (lepiej czy gorzej). Na przerwach - zapewniam Was - z kolegami nie rozmawiala jednak po polsku, ale po naszemu, czyli gwara. Zaolziacy nie czuja sie (w wiekszosci) ani Polakami, ani Czechami. Jesli jednak juz musza wybierac, to w wiekszosci wypadkow przyznaja sie do Czech. Maja w koncu czeskie obywatelstwo, tutaj sie urodzili i wlasnie w tym kraju kontynuuja nauke na studiach a potem robia kariery zawodowe. Schluss. Odpowiedz Link
wislok1 Żaden schluss 05.07.08, 00:38 Sorki, ale piszesz totalne pier... i robisz z siebie totalnego ...(niecenzuralne). Od razu widać, że nie jesteś z Zaolzia. To, że gwara "po naszymu" jest polska, a nie czeska żaden Czech nie protestuje. To jasne jak słońce. Każdy czeski językoznawca przyzna że to polszczyzna, nie czeski. Ojczystym językiem Ewy jest polski ( i żadne tam również !!!). Gwara jest tylko odmianą języka literackiego. Zaolziacy polski w wersji gwarowej uczą się jako pierwszego języka od rodziców, w szkole poznają czeski. Teraz jest to o tyle bardziej skomplikowane, że coraz więcej jest małżeństw mieszanych. Całkiem co innego to wybory polityczne Zaolziaków. Bo wybór narodowości to wybór polityczny. Gwarą polską mówi na co dzień około 100 000. Cześć z nich uważa się za Polaków ( około 40 000 ) , reszta za Czechów. Zwolennicy opcji: nie jestem ani Polakiem, ani Czechem to garstka, około 1000 ludzi. Ja każdą opcję rozumiem. Oczywiście każdy Zaolziak jest obywatelem Czech i tak samo jak sukcesami Małysza podnieca się sukcesami czeskich hokeistów. Zaolziak nie trawi, jak jakiś ignorant robi z niego kogoś, kim nie jest. I zamilcz Utracie! Odpowiedz Link
wislok1 Re: Żaden schluss 05.07.08, 00:42 I przez takich jak ty ignorantów Zaolziacy mają ogromne poczucie krzywdy, że Polska ich nie rozumie. Albo ktoś z Polski traktuje Zaolziaka za prześladowanego przez Czechów, albo robi z niego Czecha takiego jak w Pradze. To jest chore, ta ignorancja Odpowiedz Link
wislok1 Re: Żaden schluss 05.07.08, 00:50 Jak może komuś przyjść do głowy, że gwara cieszyńska jest czeska ??? Przecież to totalny idiotyzm dla każdego językoznawcy. Rozumiem Zaolziaka, który z takich czy innych powodów w spisie podał narodowość czeską, często to taki który rozczarował się do Polski pod wpływem polskich ignorantów, fanatyków religijnych takich jak kaczki czy Rydzyk, ale to nie ma często absolutnie nic wspólnego z językiem, którym się posługuje w domu. Wioska Hyrczawa ( Hrcava ) jest według statystyki w 95% czeskiej narodowości, a ludzie mówią tam identyczną polską gwarą jak w sąsiedniej polskiej Jaworzynce. Czy Jaworzynka mówi po czesku ? Zastanów się Utracie ! Sorki, ale mnie trochę poniosło Odpowiedz Link
kanapony Re: Żaden schluss 05.07.08, 03:13 Trochę...? To bym nie chciała zobaczyc Cię, gdy faktycznie jesteś wk... zdenerwowany miłego dnia Odpowiedz Link
l.e.a Re: Żaden schluss 05.07.08, 09:42 No więc napiszę to co czuję ja urodziłasm się i wychowałam w Trzyńcu, pierwszy poznany mi język to gwara, nim do dziś rozmawiam ze znajomymi i rodzicami. Uczyłam się w szkole z polskim językiem nauczania. W Czechach czułam się Polką ale również kimś pomiędzy - dziś określam to mianem Zaolziakiem , nigdy nie zapomnę uczniów szkoły czeskiej jak nas przezywali, to nie było miłe. Kiedy na studiach pytali mnie kim sie czuję odpowiadałam zgodnie z prawdą,że Zaolzianką, bo z tym miejscem jestem najmocniej związana. Obecnie mieszkam w Polsce, nadal mam obywatelstwo czeskie, narodowośc Polską i to mi odpowiadało i odpowiada. Jednak tu, w Polsce jestem postrzegana tylko i wyłącznie jako czeszka Szczerze, powiem Wam,że czasem sama mam mętlik w głowie, w Czechach byłam dumna z tego,że mogę o sobie mówić jako o Polce, tu jako o Zaolziance z Czech - poplątane prawda ? Odpowiedz Link
wislok1 Re: Żaden schluss 05.07.08, 21:44 No, więcej niż trochę poniosło. Ale wkurza mnie ta ignorancja, wszyscy obywatele Czech to Czesi, wszyscy obywatele Polski to Polacy, typowe rozumowanie skina Odpowiedz Link
visegrad Re: Proszę bardzo: 30.06.08, 15:00 4. czeska mniejszosc tzw. Wolynskich Czechow kol Zelowa o ile mi wiadomo, Czesi z Zelowa to potomkowie braci czeskich, którzy przybyli tu bodajże w XVII wieku, natomiast Czesi z Wołynia niemal w całości wrócili do Czech(osłowacji) w pierwszej poł. XX wieku. Tak przynajmniej stwierdza książka "Czesi w Polce" Zbigniewa Tobjańskiego PS: Duże skupiska Czechów istniały też w Łodzi i w rejonie Częstochowy, ale chyba już nic z nich nie zostało. Odpowiedz Link
ondrys Re: Proszę bardzo: 01.07.08, 08:19 Tak? To dziekuje za informacje. Myslalem, ze Zelow jeszcze nalezy do wolynskiego pregu. Co do wolynskich Czechow, ktorzy jeszce pozostali na Wolyniu, to wiem tylko istniel w latach 90tych jakis projekt ich przeprowadzenia do Czech. Poki wiem, kilkanascie rodzin wrocilo do ojczyzny, jednak dosc zostalo i nie maja zamiaru przeprowadzic. Prawdopodobnie sa juz zukrainszczoni bo nawet sie za Czechow nie uwazaja. Odpowiedz Link
slavko2 Re: Proszę bardzo: 02.07.08, 11:31 Czesi wracają z Kazachstanu, jest tam jeszcze całkiem sporo rodzin. Oprócz tego wiem, ze troche Czechów wróciło z Rumunii, a sporo ich jeszze mieszka na przykład w Sławonii - Chorwacja gdzie korzystają z autonomiii Odpowiedz Link
wislok1 Re: Proszę bardzo: 02.07.08, 20:21 Najbardziej porąbane jest to, że np. taki Czech z Chorwacji jest nazywany potocznie Chorwatem, a Ewa Farna Czeszką Odpowiedz Link
cizinec Re: Proszę bardzo: 04.07.08, 15:30 i jeszcze cizinec jest w Pradze, choc ostatnio troche malo aktywny... Odpowiedz Link
kanapony policzmy też Polaków w Polsce i Czechów w Czechach 28.06.08, 22:28 oczywiście tych, którzy zaglądają na to forum 1. ja jestem w Krakowie Odpowiedz Link
pampeliszka Re: policzmy też Polaków w Polsce i Czechów w Cze 01.07.08, 12:40 Kanapony, mnie do Olomouca przywialo tez z Krakowa... Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: a co z Czechami w Polsce ? 01.07.08, 16:03 Jestem z Czech a raczej z Moravy, w Polsce od 12 lat Odpowiedz Link
kanapony Re: a co z Czechami w Polsce ? 01.07.08, 20:00 no, Czechów w Polsce już liczyliśmy zaczęliśmy od L.e.i. a skończyliśmy na Evie Farnej i jej babci a gdzie stacjonujesz w Polsce? i muszę się pochwalic ;p byc może wkrótcę i ja będę albo z Brna (dziś do mnie z firmy dzwonili dzwonili), albo z Pragi (a ci dziś napisali mejl) Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: a co z Czechami w Polsce ? 01.07.08, 21:04 kanapony napisała: > no, Czechów w Polsce już liczyliśmy > zaczęliśmy od L.e.i. a skończyliśmy na Evie Farnej i jej babci > > a gdzie stacjonujesz w Polsce? > > w Warszawie Odpowiedz Link
pampeliszka Kanapony 05.07.08, 08:20 W Polsce bywam glownie w delegacji i to w zasadzie wszedzie, ostatni miesiac to Kolobrzeg, Rzeszow i Płock) Rodzinke mam w Krakowie i koło Tarnowa, dzis np. jade do Tenczynka na impreze rodzinna. Fajnie, ze bedziesz w Brnie albo w Pradze, trzymam kciuki, Kanapony. Odpowiedz Link
kanapony Re: Kanapony 05.07.08, 22:25 Wielkie dzięki a Tenczynek znam - taka niewielka wioska / miasteczko koło Krzeszowic ? Super są tam ruiny zamku kiedyś wlazłyśmy z koleżanką przez ogrodzenie (no, ona chudzielec wlazła a potem mnie wciągnęła) i łaziłyśmy sobie w środku po resztkach wyobrażając sobie przy okazji, jak musiało tam byc i wogóle... ale to akurat nie jest ciekawe, więc przejdę do sedna i złapał nas strażnik zamkowy - chciał wlepic mandat reszta towarzystwa już nas hledała, a tu nagle my ze strażnikiem wychodzimy główną bramą ale byli zaskoczeni uwielbiam ruiny zwłaszcza takie, gdzie można się wcisnąc... Odpowiedz Link