marcinn_a 19.09.08, 11:07 Byłem w tym tygodniu turystycznie w Brnie.Zrobiłem tam troche zdjęć-zainteresowanym wrzucam link do Picassa.Proponuje zrobic sobie pokaz slajdow-najwygodniej.. picasaweb.google.pl/marcink295/AlbumBrno# Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcinn_a Re: Zdjęcia z Brna 19.09.08, 22:09 Jak było w Brnie..Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło to miasto.STarówka choc oczywiscie mniejsza niz w Pradze miejscami bardziej od niej klimatyczna.Całkiem zadbana ,w niektórych miejscach wrecz jak bombonierka.Pozytywami jest to że jest dużo mniej turystow niz w Prażce i nie ma tego całego około turystycznego badziewia-choc czasem do przesady-rozumiem ze byla sobota ale nie mogłem kupic nigdzie głupiej pocztówki ,ktore zbieram. Załuje ze nie poszedłem na mecz hokeja ,ktory sie akurat odbywał-waliło na niego pół miasta -myslalem ze to jakis wazny mecz-ku mojemu zdumieniu w gazecie pozniej przeczytalem ze Brno gra w drugiej lidze-szok.Oni maja naprawde swira na punkcie tego hokeja. Na koniec łyżka dziegciu,a nawet dwie: Po pierwsze ,mimo ze w porownaniu z Polska wydaje sie w Czechach byc duzo bezpieczniej, to akurat w Brnie widywałem jakies takie mętowate twarze gdzieniegdzie-wiem ze zabrzmie jak rasista .ale najczesciej romskie.GDzieniegdzie widywalem takie dziwne stadka z bałaganem w oczach.I drugi minus-ktoregos popołudnia zapomnialem zrobic w centrum zakupy i stwierdzilem ze zrobie je juz w okolicach hotelu.ALbert-godzina popołudniowa-zamkniety na cztery spusty.Nic to mowie,znajde jakis spozywczak.O losie,oblazłem poł Brna i nic.Mląc przeklenstwa pod nosem ,gubiłem czesc swojej czechofilii.Gdzie ci ludzie do diaska robia zakupy??Kamienice,bloki,sklepy z garnkami,butami,meblami i kit wie z czym jeszcze-normalnego sklepu niet.Spocony jak pies, z bablami na nogach dotarlem do hotelu z niczym.Widzialem jak przez mgle w oczach jakas reklame tesco.Juz mialem podjac heroiczna probe dotarcia tam zywy lub martwy ale oczami wyobrazni ujrzalem jak dopełzam tam i całuje klamke i sie wycofałem.Ale ogolne wrazenie bardzo dobre-chce tam jeszcze kiedys wpasc Odpowiedz Link
bsl Re: Zdjęcia z Brna 19.09.08, 22:13 a popołudnie to która dla Ciebie godzina ?? i jaki to był dzień tygodnia ?) Odpowiedz Link
marcinn_a Re: Zdjęcia z Brna 19.09.08, 22:17 Jak napisalem to byla sobota-a godzina około 17 ej.Nie ma znaczenia ktora-po prostu tych sklepow fizycznie nie było.Nie mialy wiec szansy byc nawet zamknieteOczywiscie pewnie troche przejaskrawiam.Jak znam zycie ja skrecalem w jakas uliczke a tuz obok moze cos mijałem nie widzac tego.Taki los samotnego przybysza do nieznanego miasta.Ale fakt ze w Polsce jest tych sklepow wiecej,Nakazdym rogu jest jakas Zabka czy cus w tym stylu.Pewnie mieszkancy Brna sie ze mna nie zgodza Odpowiedz Link
bsl Re: Zdjęcia z Brna 19.09.08, 22:24 do 20 w niedziele otwarte jest Tesco obok dworcu ,z Albertami tez nie ma problemu , moze wpadłeś w czarną dziurę żartowałam , jakby co Odpowiedz Link
bsl Re: Zdjęcia z Brna 19.09.08, 22:25 ale zgodze sie ,ze w Polsce przyzwyczajeni jestesmy do sklepów otwartych praktycznie non-stop Odpowiedz Link
marcinn_a Re: Zdjęcia z Brna 19.09.08, 22:36 Czarna dziura-bingo!!Dokladnie to sobie pomyslalem jak z wywieszonym jezorem wlazilem w kolejne uliczkiDwa Alberty zamkniete minalem-dokladnie to bylo w dzielnicy Styrice.Jako Polaczek bylem w szoku-Albert obok mojego bloku dziala mam wrazenie non stop- w weekendy natezajac dzialalnosc.Moze bali sie tego ze tego dnia splotły sie dwa wydarzenia-mecz hokejowy i mecz piłkarzy Brna ze Sparta Praga.I dlatego sie pozamykali.Czytalem w gazecie ze przyjechali kibole z Pragi wsparci nie wiedziec czemu kibolami Slovana Bratysływa.Cos tam zniszczyli w jakims tramwaju itp Odpowiedz Link
kropkacom Re: Zdjęcia z Brna 19.09.08, 22:51 Albert koło naszego bloku jest czynny codziennie (w niedziele też) do 20 ) Wszystko zależy od danego sklepu. Ale zgadzam się sklepów jest mniej. Można zrobić zakupy w też w vecerce (mały sklep spożywczy i nie tylko). Odpowiedz Link
marcinn_a Re: Zdjęcia z Brna 19.09.08, 22:55 Gadamy o sklepach-to nasza namietnosc wzbudzaA zdjecia jak-złe wyszły?Nie dowiedzialem sie Odpowiedz Link
kanapony Re: Zdjęcia z Brna 20.09.08, 01:16 rany - jak inaczej wygląda Brno teraz (ja byłam w lutym): tyle słońca, zieleni, kwiatków, fontanny... aż chce się tam wrócic dzięki - miło było wspomniec sobie przyjemne chwile w Brnie no i wiem, że remont już się skończył i przez nam. Svobody jeździ tramwaj do parku spilberskiego bym się wybrała teraz - pięknie wygląda na Twoich fotkach a jak byłeś zvonkohra fałszowała...? wróc - dzwoniła? a na wieży katedry petrińskiej nie byłeś !!!??? ;o widok stamtąd jest cudowny no i zawsze można się dowiedziec o sobie, że się ma lęk wybiórczy wysokości ogólnie zdjęcia OK trzeba by je było nieco obrobic - czasem kontrast masz za duży, za ciemne "ciemne" miejsca i... OK - są super Odpowiedz Link
marcinn_a Re: Zdjęcia z Brna 20.09.08, 11:26 Zdjecia sa juz obrobione a jakżeMocne kontrasty? hmm.U mnie nie sa specjalnie mocne ,moze to kwestia roznych ostrosci monitorow. Oczywiscie ze dzwonila-akurat zadzwonila jak zajrzałem do studni-myslalem ze to przeze mnie. Ten park Spilberski to jakis kosmos.Zdjecia i tak nie oddaja jak tam jest fajnie.Zwlaszcza w taka pogode.Niestety nie moglem zajrzec wszedzie ,poniewaz mialem strasznie mało czasu.Obiecałem juz sobie ze to nadrobie i znow sie tam pojawie przy pierwszej okazji i na spokojnie sobie pozaglądam we wszystkie kąty Odpowiedz Link
kropkacom Re: Zdjęcia z Brna 20.09.08, 11:57 > rany - jak inaczej wygląda Brno teraz (ja byłam w lutym): Bo Brno źle wypada w lutym (zwłaszcza jak nie ma śniegu). Dla mnie siłą tego miasta jest wszechobecna zieleń. Polecam więc wizytę na wiosnę. Zieleń jest wtedy świeża i kwitną drzewa owocowe których jest bardzo dużo. No i jesień też jest piękna Odpowiedz Link
kanapony Re: Zdjęcia z Brna 20.09.08, 01:31 a może Ty coś wiesz na temat tego domu i malowidła na nim: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1173041,2,9.html jest tuż obok katedry - po lewej, gdy się do niej idzie koło mojego i Uyu, pięknego, zielonego domu Odpowiedz Link