Dodaj do ulubionych

slub z francuzem

20.04.07, 22:14
czy po slubie z francuzem przysluguje od razu karta pobytu z prawem do pracy?
jesli tak to ile czeka sie na jej wydanie?
Obserwuj wątek
    • elzbietan Re: slub z francuzem 22.04.07, 21:40
      Uzyskalam karte dziesiecioletnia z prawem do pracy trzy miesiace po slubie
      Pozdrawiam Ela
      • embeel Re: slub z francuzem 23.04.07, 09:17
        Ślub wzięłam dawno temu w Polsce, z miłości do mojej drogiej Żaby:) nie mając
        wówczas zupełnie w planach mieszkania we Francji.
        Teraz los mnie tutaj rzucił i jestem w trakcie procedury wyrabiania 10-letniej
        karty z prawem do pracy.
        pierwszym pytaniem było : kiedy odbył się ślub i gdzie. Ale że dawno i wszystkie
        dokumenty (transkrypcja aktu i 'livret de famille' juz dawno są) nie było więcej
        pytań.

Na stronie prefektury paryskiej jest dokładne info - dla każdego przypadku:).
        Jeśli mieszkasz w 'regionie', to warto dowiedzieć się, gdzie dokładnie wyrabiają
        dokumenty. Ja zwiedziłam część swojego departamentu i Paryża zanim trafiłam do
        swojego 'oddziału'.

Pozdrawiam, Magda
    • petit_poisson Re: slub z francuzem 23.04.07, 13:50
      Czesc,
      wszystko moze zalezec od tego gdzie mieszkasz:
      ja wyszlam za maz dwa lata temu i do tej pory nie mam dziesiecioletniej
      karty... Mieszkam w departamencie 92 gdzie nie lubi sie za bardzo obcokrajowcow
      i jak nam wytlumaczyla urzedniczka "wypelniaja bardzo skrupulatnie swoja
      prace"(a wraz z wczorajszymi wynikami wyborow lepiej nie bedzie :) ) W kazdym
      razie karte roczna z pozwoleniem na prace dostalam po jakichs 2-3 miesiacach po
      slubie (kwestia wypelnienia formalnosci).
      Teraz po raz kolejny musze przedluzac moja karte i mam nadzieje, ze w koncu
      dadza mi na 10 lat !
      Pozdrawiam
      • embeel Re: slub z francuzem 23.04.07, 15:24
        ja też mieszkam w 92 i na każdym spotkaniu urzędnik był bardzo miły, nikt nie
        robił wrażenia nielubiącego obcokrajowców :). Na wstępie usłyszałam : acha, UE,
        Polska, mąż Żaba..ok: karta będzie na 10 lat bo to standard. Dostałam listę
        dokumentów do dostarczenia i wyznaczono mi spotkanie na konkretny dzień - razem
        z małżonkiem. Małżonek się wylegitymował :) i tyle. nikt nie miał rogów, nie był
        nieuprzejmy.
        Nie lubię takich uogólnień jak w poprzednim poście.
        Mój mąż w Polsce też miał różne nieciekawe przejścia, związane z kartą pobytu i
        pozwoleniem o pracę (wtedy jeszcze jako kawaler) i też mogłabym uogólniać, ale
        co urzędnik to inne zachowanie.
        Może fakt, że ślub odbył się w Polsce i wszystkie dokumenty były wydane przez
        konsulat w Wawie a nie we Francji się liczy, ale to tylko przypuszczenie...
        • petit_poisson Re: slub z francuzem 23.04.07, 18:30
          Zle mnie zrozumialas! I ja tez nie lubie "takich uogolnien".
          Po pierwsze nie powiedzialam, ze urzednicy byli nie mili. Wrecz przeciwnie i bylo im nawet glupio, ze
          musze co rok przychodzic po to samo (dodam, ze skonczylam studia we Francji i pracuje). I cala
          procedura odbyla sie u nas tak jak u ciebie i to juz dwa razy.
          Wszystko zalezy od samej prefektury - ja nalezalam do tej w Boulogne B. W porownaniu do innych jest
          tam naprawde mniej cudzoziemcow i uwierz mi, ze to wlasnie urzednik powiedzialm nam, ze oni takie
          wlasnie maja wytyczne i ze wszystko zalezy od prefektury... Jesli powiesz mi,ze dostalas od razu karte
          na 10 lat wlasnie w tej samej prefekturze, to dopowiem ci, ze mialas wielkiego farta!
          Po przeprowadzce mam wyznaczone za 2 tyg. rdv w prefekturze w Nanterre i tu mam nadzieje, ze
          dadza mi karte na 10 lat, bo biorac pod uwage liczbe cudzoziemcow jaka tu sie znajduje, nie sadze
          zeby mieli czas wzywac wszystkich co roku... (podobnie kolezanka podlegajaca pod prefekture 93 dep.
          dostala bardzo szybko karte na 10 lat).

• embeel Re: slub z francuzem 24.04.07, 09:43
            hm...czyli ze mam szczęście:). maleńka rybko, chyba pierwszy raz w życiu mi się
            trafiło:). A ja byłam przekonana, że to standard. Jeszcze mąż na mnie fukał, że
            znowu wymyślam kłopoty a tym czasem wszystko pięknie poszło::.
            Ne chciałam być nieuprzejma, źle Cię zrozumiałam.
            Co do samej lokalizacji, to należę do 'pod-prefektury' w Antony ( mieszkam w
            Montrouge) - zajęło mi trochę czasu (i wycieczek do Nanterre :) aby się
            zorientować - a raczej aby ktoś mi łaskawie powiedział, że to nie tu:).
            Życzę powodzenia - 'kocioł' w Nanterre zaiste straszny więc powinno być ok.

Pozdrawiam, Magda
      • laparisienne_75 Re: slub z francuzem 23.04.07, 23:59
        petit_poisson napisała:

> Czesc,
        > wszystko moze zalezec od tego gdzie mieszkasz:
        > ja wyszlam za maz dwa lata temu i do tej pory nie mam dziesiecioletniej
        > karty... Mieszkam w departamencie 92 gdzie nie lubi sie za bardzo obcokrajowcow
        >
        > i jak nam wytlumaczyla urzedniczka "wypelniaja bardzo skrupulatnie swoja
        > prace"(a wraz z wczorajszymi wynikami wyborow lepiej nie bedzie :) )
        No widze, ze sie nic nie zmienilo. 20 pare lat temu jakas urzedniczka zakwestionowala francuski dowod
        osobisty mojego ojca, jakoby nie byl dowodem posiadania obywatelstwa francuskiego!!!
        W 92 urzednicy chyba maja wytyczne utradniac formlnosci cudzoziemcom. Pomagalam kilku Polakom
        zamieszkalym w 92, ktorzy mieli klopty z uzyskaniem papierow, szkoda slow.
        Natomiast w Prefekturze w Créteil, a raczej w Direction Departemantale de Travail pracowal kiedys
        zloty czlowiek, zawsze sluzyl pomoca i rada Polakom. Trudno mi jest teraz wyobrazic, ze kiedys
        wpadalam na jedynego urzednika, ktory tak bezintersowanie i uprzejmie podpowiadal Polakom,co jest
        dla nich korzytniejsze.
    • cachemire Re: slub z francuzem 05.05.07, 14:25
      Mieszkam w Boulogne (92) i jestem prawie 3 lata po slubie. Do tej pory mialam
      jedynie karty roczne. Pierwsza dostalam po 3 miesiacach, natomiast na druga
      czekalam i czekalam, recepisse przedluzalam 2 razy, w koncu dostalam, ale
      waznosc karty liczona jest od momentu zlozenia dokumentow, wiec w konsekwencji
      karta jest wazna tylko 4 miesiace... W ubieglym tygodniu zlozylismy dokumenty
      do karty 10 letniej,jestem ciekawa ile bede na nia czekala. Nie wspomne juz, ze
      za kazdym razem mielismy spotkanie na policji dotyczace kontroli, czy nasze
      zycie malzenskie kwitnie.
    • nantejka Re: slub z francuzem 11.05.07, 12:05
      a myslalam ze od razu mozna pracowac gdzie sie chce po slubie, wkurza mnie to
      ograniczenie 60 zawodow teraz :(
      • embeel Re: slub z francuzem 11.05.07, 13:25
        mylisz 2 rzeczy. ograniczenie zawodów dotyczy obywateli PL, którzy chcą pracować
        we FR. Im właśnie pomaga ANAEM w załatwianiu formalności dot. pozwolenia o
        pracę. jeśli będziesz żoną, to dostajesz kartę pobytu z prawem do podejmowania
        pracy, bo będziesz żoną obywatela Fr. To, co było poruszane w tym wątku to
        opieszałość władz Fr w wydawaniu takiej karty.

jeśli masz jakieś wątpliwości , najlepiej zadzwoń do konsulatu RP w Paryżu. są
        dość powściągliwi ale udzielają dokładnych informacji.
        • nantejka Re: slub z francuzem 11.05.07, 13:32
          dzieki za odpowiedz. do konsulatu dzwonilam kilka razy, ale mnie do szalu
          doprowadza czekanie pol-godzinne na polaczenie z zywa osoba.
          • embeel Re: slub z francuzem 11.05.07, 13:58
            spróbuj zadzwonić po południu, po godzinach otwarcia albo napisz maila.
            odpowiadają :) tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość :)
            ciekawa też jestem, co Ci powiedzą w anaem. mnie spławili, no bo właśnie jestem
            żoną Fr no a poza tym Pl jest w UE więc żadne kursy darmowe języka nie
            przysługują. ale może dowiesz się czegoś więcej...wiesz, co biuro to inna wersja:)
            napisz, jak było.

pytałaś też o dok. do ślubu. najlepiej zapytać w merostwie - dostaniesz listę.
            na pewno będzie Ci potrzebny akt urodzenia -sprawdź, czy odpis pełny czy
            skrócony warto go sprowadzić z Pl (taniej niż przez konsulat) ale nie chcę
            zmyślać, bo może musi przejść przez konsulat. ja sprowadzałam akt urodzenia z Pl
            do ubezpieczenia, ale brałam ślub w Pl - znowu pytanie do konsulatu:), będzie Ci
            też potrzebne zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa - wydaje
            konsulat - strasznie zdziera :) 96 Euro ( z tłumaczeniem - tu dygresja, mój
            małżonek - FR - załatwiał podobne dokumenty w Pl przez ambasadę Fr i wszystko
            było za darmo - pokryliśmy tylko koszt tłumaczenia , które zlecaliśmy sami.
            jednym słowem - co kraj to obyczaj:)
            nie ma sensu tłumaczyć dokumentów Pl - muszą być przetłumaczone przez tł.
            przysięgłego w kraju, gdzie będzie ślub.

powodzenia!

Napisz, skąd się 'wzięłaś' w Nantes, facet, studia, coś innego? możesz na maila
            gazetowego.

Magda
            • nantejka Re: slub z francuzem 11.05.07, 14:49
              dzieki za obszerna odp :) napisze wiecej w mejlu do ciebie, tutaj tylko ze wiem
              ze te kursy nas nie obowiazuja ale juz mi sie udalo jeden odbebnic za darmo,
              400 godzin, poziomem nie grzeszyl, ale zawsze cos, i znalazlam nastepny, i
              wlasnie dlatego musze do tego anaem, widocznie sa bardziej obowiazkowi i
              odrobili lekcje ze nam Polakom sie nie nalezy...
              bylam juz w merostwie w sprawie slubu... zreszta napisze do konsulatu mejla, mi
              sie naprawde wszystko miesza, jakas niekumata jestem, o :) tylko nie jestem
              pewna, czy mejla pisac do info@ambassade.pologne.net czy jest jakis inny adres?
              pozdrawiam!
              • embeel Re: slub z francuzem 11.05.07, 16:26
                pisałam na ten: info@ambassade.pologne-org.net
                dostałam odpowiedź po ok. 10 dniach.
                z dokumentami najprościej jest tak: musisz dostarczyć to, co chcą w danym kraju,
                gdzie jest ślub. Konsulat Twojego kraju pomaga Ci w ich dostarczeniu.
                wszystko jest proste, tylko trzeba na spokojnie do tego podejść no i pytać 5
                razy:) . będzie dobrze.
                M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka