paw_dady 04.11.07, 09:18 pytanie podchwytliwe bo nie definiuje czy chodzi o Bxl, Falndernie czy Kraine Walow a moze o Polske? ( ta ostania kraina jest moja prefernecja ;) Serdecznosci PD Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paw_dady Re: o, to jest odpowiedz! 07.11.07, 00:38 fakt jakbys sie o ulice dalej rpzeprowadzila to Volvo by nadal bylo w jednym kawalku ;D Serdecznosci PD Odpowiedz Link
kasiabru eee, juz zapomnialam... 22.11.07, 22:00 to w koncu tylko kawalek blachy. Bardziej boli, ze ten dupek co to zrobil zwial i kary nie dostal. a ja woo-doo nie znaju... Odpowiedz Link
paw_dady od czego my jestesmy ;) 25.11.07, 12:51 przypomnimy, a wo-du mozna kupic w monopolu ;) Serdecznosci PD Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 07.11.07, 00:38 boe_ napisała: > zazwyczaj tam, gdzie nas nie ma :) sugerujesz ze w moim przypadku w Belgii? ee nei zgadlas ;0 Serdecznosci PD Odpowiedz Link
carlam1 Re: gdzie sie lepiej zyje? 06.11.07, 12:12 Mieszkalam w Belgi,teraz przebywam we Wloszech.Ciagle jednak serce sie wyrywa do domu,tego rodzinnego,polskiego;-) Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 07.11.07, 00:37 carlam1 napisała: > Mieszkalam w Belgi,teraz przebywam we Wloszech.Ciagle jednak serce > sie wyrywa do domu,tego rodzinnego,polskiego;-) maj ol maj, rozumiem, ze wlocy na wakacje ale tak z karju do kraju jezdzic to nic dziwnego, ze tesknota za PL. Sam tesniek choc 2dni temu przyjechalem ;) aha ale do eteamtu - uczysz sie jezyka tambylcow? Serdecznosci PD Odpowiedz Link
carlam1 Re: gdzie sie lepiej zyje? 07.11.07, 13:31 Bedac w Belgi chodzilam jednoczesnie na kurs niderlandzkiego i wloskiego;-)Nie bylo latwo,bo nauczycielka wloskiego byla flamandka.Kupowalam ksiazki polsko-wloskie i szlifowalam jezyk w domku.Uczac sie slowek w tym samym czasie zagladalam do slownika niderlandzko-polskiego a potem polsko-wloskiego;-)Kurcze,jezyk Flamandow nigdy mnie nie pociagal,a wloski wpadl od razu do ucha;-) Coz,Polacy nie gesi,swoj jezyk maja,ale nie przeszkadza nam poznawac inne;-) A ze Wlosi sa leniwi i trudno znalezc kogos kto zna angielski,postanowilam wyjsc im na przeciw;-) A propos Polski,to tez regularnie odwiedzam i przypuszczam,ze wroce (tylko kiedy?);-)Pozdrawiam Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 07.11.07, 14:19 carlam1 napisała: > Bedac w Belgi chodzilam jednoczesnie na kurs niderlandzkiego i > wloskiego;-)Nie bylo latwo,bo nauczycielka wloskiego byla > flamandka.Kupowalam ksiazki polsko-wloskie i szlifowalam jezyk w > domku.Uczac sie slowek w tym samym czasie zagladalam do slownika > niderlandzko-polskiego a potem polsko-wloskiego;-)Kurcze,jezyk > Flamandow nigdy mnie nie pociagal,a wloski wpadl od razu do ucha;-) > Coz,Polacy nie gesi,swoj jezyk maja,ale nie przeszkadza nam poznawac > inne;-) > A ze Wlosi sa leniwi i trudno znalezc kogos kto zna > angielski,postanowilam wyjsc im na przeciw;-) > A propos Polski,to tez regularnie odwiedzam i przypuszczam,ze wroce > (tylko kiedy?);-)Pozdrawiam heh ja mentalie jzu tam wrocilem, musze sie tyko zastanowic czy tu dom sprzedac czy wynajac ;) Serdecznosci PD Odpowiedz Link
paleolobo Re: gdzie sie lepiej zyje? 21.11.07, 21:01 Tak czytam sobie twoje posty, i tak coraz bardziej zdumiony jestem. Po pierwsze worem kompleksow ktory za/ze soba targasz (na marginesie pytanie - mieszkale/as kiedys w angielskojezycznym kraju?), po drugie twoim brakiem zrozumienia ze nie kasa jest wykladnikiem nazwijmy to kumania. Odpowiedz Link
maybe_baby Re: gdzie sie lepiej zyje? 07.11.07, 13:58 A ja mysle, ze nie od kraju zalezy szczescie, ale od ludzi i ogolnego otoczenia, nawet klimatu i kuchni regionalnej... Tez mieszkalam we Wloszech. Pech chcial ze kocham ten kraj i wszystko co z nim zwiazane i niestety mieszkajac w Polsce tesknie za Wlochami. Kiedy jestem w Fiumicino na lotnisku, mysle sobie: "znow w domu", bo dom jest tam, gdzie czujemy sie dobrze. Teraz przede mna wyjazd do Belgii. Nie powiem ze nie jestem zestresowana.... pozdrawiam! Odpowiedz Link
carlam1 Re: gdzie sie lepiej zyje? 07.11.07, 14:13 Przyznam,ze jest roznica zycia w Belgii a we Wloszech.W tym drugim nie ma tej pogoni za pieniadzem,ludzie czesciej sie usmiechaja i mentalnoscia przypominaja nas;-)W Belgii zyje sie lepiej (praca,opieka medyczna,edukacja itp.)pod tym wzgledem oba kraje sie roznia.Najlepiej jednak czuje sie w domu rodzinnym;-)Masz racje,ze wplyw na nasze samopoczucie ma czesto otoczenie,ludzie z ktorymi zyjemy,ktorzy daja ci odczuc,ze jestes"swoj";-)Ale ja pomimo tego jestem jakas "nieswoja";-)))) Pozdrawiam i zycze powodzenia w krolestwie belgijskim;-) Odpowiedz Link
koekast Re: gdzie sie lepiej zyje? 16.11.07, 14:54 IIiii no. Porownania Wlochy - Belgia nie ma co robic. Wlochy sa piekne, smaczne, chaotyczne, jezyka trzeba sie nauczyc, jesli sie chce tam mieszkac i zyc tak jak zyja tubylcy, bo inaczej sie nie da i nie ma sensu. Si gode proprio la via in Italia... Belgia jest obludna, deszczowa, zaepsiona, takze charakterologicznie. No ale jezyka nie trzeba sie uczyc, ino mozna. W odpowiedzi na pytania Pawia (on sam zreszta wie): zaglosowalem nogami i wybralem wersje posrednia: czyli Szwajcarie. Blisko Wloch na jedzenie, 10 godz autem do Polski, ordnung jest, podatki niewygorowane. Troche przypomina Belgie, bo ma czesc germanska i frankofonska, male toto jest i ma db czkolade :) Ludzie spokojni podejrzanie tez. Ale mam nadzieje, ze to lepsza wersja Belgii. Zobaczymy. groetjesy, Kk Odpowiedz Link
koekast Re: gdzie sie lepiej zyje? 16.11.07, 14:56 kurcze, jednak zrobilem porownanie Belgia- Wlochy. :) Aha - no Wlochy sa generalnie biedniejsze, a w Be jest jednak pare fajnych rzeczy. No ale to wiecie :) Odpowiedz Link
boe_ Re: gdzie sie lepiej zyje? 19.11.07, 18:54 a ja teraz pracuje dla szwajcarow i zupelnie zaskoczyl mnie chaos panujacy w tej firmie...jakies mialam inne wyobrazenia...tak mnie denerwowala praca pod linijke u amerykanow, a teraz zaczynam za tym tesknic :)to znaczy sama praca fajna, ale HR management tak fatalny, ze seniorzy maja 2-3 lata anciënniteit :) jeszcze ze 4 osoby odejda i sama zostane seniorem :) no ale do czekolady sie nie przyczepie :) pozdro b Odpowiedz Link
koekast Re: gdzie sie lepiej zyje? 20.11.07, 13:36 No to zostawaj tym seniorem :) Chyba, ze dziewczynie nie wypada sie z wiekiem obnosic ;) Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 25.11.07, 12:52 boe_ napisała: > a ja teraz pracuje dla szwajcarow i zupelnie zaskoczyl mnie chaos panujacy w te > j Szwajcarow w Szwajcarii czy Belgii? bo to tlumaczyloby burdel a admin ;) Odpowiedz Link
boe_ Re: gdzie sie lepiej zyje? 07.11.07, 16:48 nikt ci paw nie udzieli poprawnej odpowiedzi, bo to jest bardzo obiektywne...tym bardziej nie nalezy tego rodzaju wyborow oceniac po drugie, co znaczy "lepiej"? wygodniej? latwiej? przyjemniej? Pewnie, ze chetnie bym wrocila do Polski, ale wylacznie z rodzinno- sentymentalnych powodow, bo akurat "lepiej" mi sie zyje tutaj Odpowiedz Link
do.ki a będzie jeszcze lepiej 07.11.07, 19:51 > sentymentalnych powodow, bo akurat "lepiej" mi sie zyje tutaj w niepodległej Flandrii. Odpowiedz Link
paw_dady Re: a będzie jeszcze lepiej 07.11.07, 20:35 do.ki napisał: > > sentymentalnych powodow, bo akurat "lepiej" mi sie zyje tutaj > > w niepodległej Flandrii. oo a cos sie zmienilo? ;) Serdecznosci PD Odpowiedz Link
do.ki Re: a będzie jeszcze lepiej 08.11.07, 13:51 > oo a cos sie zmienilo? ;) no widzisz, trzeba sie bylo uczyc jezyka tubylcow.:-))) A powaznie: bez obaw. Jest bardzo duzo pohukiwania, ale belgijskie paszporty jeszcze nie traca waznosci. Dlugo nie. I druga uwaga: porownujac to czy zyje sie lepiej w Polsce czy gdzie indziej, nie zapominaj prosze, ze juz wkrotce w Polsce bedzie sie zylo gorzej. To forum nie ma tradycji politycznych debat, wiec nie bede rozwijal. Jednakowoz inflacja juz rosnie... a gornicy czyszcza kilofy... Odpowiedz Link
paw_dady Re: a będzie jeszcze lepiej 08.11.07, 14:52 do.ki napisał: > > oo a cos sie zmienilo? ;) > > no widzisz, trzeba sie bylo uczyc jezyka tubylcow.:-))) eee tam a po co? ;) > A powaznie: bez obaw. Jest bardzo duzo pohukiwania, ale belgijskie paszporty je szcze nie traca waznosci. Dlugo nie. > to fajnie ;) > I druga uwaga: porownujac to czy zyje sie lepiej w Polsce czy gdzie indziej, nie zapominaj prosze, ze juz wkrotce w Polsce bedzie sie zylo gorzej. To forum nie ma tradycji politycznych debat, wiec nie bede rozwijal. Jednakowoz inflacja juz rosnie... a gornicy czyszcza kilofy... > doki za duzo czytasz prasy polskojezycznej a za malo siedzisz w Polsce ;) ? a liczyles jak koszty zycia wzrosly w Belgii, ile wiecej tu trzeba pracowac zeby zyc na tym samym poziomie co 5 lat temu? Serdecznosci PD Odpowiedz Link
do.ki Re: a będzie jeszcze lepiej 08.11.07, 15:13 > eee tam a po co? ;) Zeby nie zadawac niepotrzebnych pytan. > a liczyles jak koszty zycia wzrosly w Belgii, ile wiecej > tu trzeba pracowac zeby zyc na tym samym poziomie co 5 lat temu? Bo ja wiem czy wzrosly... widac MOJE koszty zycia nie wzrosly zbyt zauwazalnie. Odpowiedz Link
paw_dady Re: a będzie jeszcze lepiej 08.11.07, 18:19 do.ki napisał: > > eee tam a po co? ;) > > Zeby nie zadawac niepotrzebnych pytan. pytalme z ciekawosci poznawczej - dla mnie jezyk to narzedzie komunikacji a nie wartosc samaw sobie. Jesli potrzebny mi jest do zycia albo pracy to sie ucze jesli nie to szkoda czasu. > > > a liczyles jak koszty zycia wzrosly w Belgii, ile wiecej > > tu trzeba pracowac zeby zyc na tym samym poziomie co 5 lat temu? > > Bo ja wiem czy wzrosly... widac MOJE koszty zycia nie wzrosly zbyt zauwazalnie. a moje owszem, nie to zebym biedowal ale koszule z 9 do 100 Euro ;) gym z 50 do 120 Euro wiec jednak jest to wzrost. BTW jesli popatrzysz na ceny w Wawie to he he sa jak w Bxl albo i lepiej - poza uslugam, ktore w dodatk udzialaja ! Serdecznosci PD Odpowiedz Link
boe_ Re: a będzie jeszcze lepiej 09.11.07, 16:34 paw_dady napisała: jesli > popatrzysz na ceny w Wawie to he he sa jak w Bxl albo i lepiej - > poza uslugam, ktore w dodatk udzialaja ! No wlasnie, w tym rzecz. Ze wzgledu na prace, moj powrot do Polski oznaczalby przeprowadzke do wawy (co z sentymentalno-rodzinnego punktu widzenia byloby zupelnie bez sensu). Jak sam piszesz ceny w wawie sa takie same jak tu, natomiast za nic w swiecie nie dostane takiej samej wyplaty, w najlepszym przypadku 2/3 tego co zarabiam teraz. generalnie mi sie nie kalkuluje :) Odpowiedz Link
paw_dady Re: a będzie jeszcze lepiej 09.11.07, 18:36 boe_ napisała: > paw_dady napisała: > > jesli > > popatrzysz na ceny w Wawie to he he sa jak w Bxl albo i lepiej - > > poza uslugam, ktore w dodatk udzialaja ! > > No wlasnie, w tym rzecz. Ze wzgledu na prace, moj powrot do Polski > oznaczalby przeprowadzke do wawy (co z sentymentalno-rodzinnego > punktu widzenia byloby zupelnie bez sensu). Jak sam piszesz ceny w > wawie sa takie same jak tu, natomiast za nic w swiecie nie dostane > takiej samej wyplaty, w najlepszym przypadku 2/3 tego co zarabiam > teraz. a sprawdzalas ostanio? > generalnie mi sie nie kalkuluje :) No ba to zacznij od tego zdania a nie o romantyzmie czy teskontach czy pieknie tubylczych jezykow ;) to cus jak mnie ie kalkuluje sie uczyc lokalnych jezykow bo i po co? do pracy i zycia codziennego mi nei sa potrzebne, loklanych gazet i tak nei czytam bo poziom tak iwelk ize nie dorastam do tego toku myslenia ;) Serdecznosci PD Odpowiedz Link
boe_ Re: a będzie jeszcze lepiej 12.11.07, 20:24 > paw_dady napisała: > > a sprawdzalas ostanio? ostatnio w maju, nie sadze zeby sie nagle zmienilo > No ba to zacznij od tego zdania a nie o romantyzmie czy teskontach > czy pieknie tubylczych jezykow ;) to byl tylko jeden z argumentow...wez pod uwage, ze my jestesmy para polsko-belgijska, i tak czy siak tylko jedno bedzie "u siebie". p by sie w sumie nawet chetniej przeprowadzil do pl niz ja - jest generalnie wielkim entuzjasta wszystkiego co polskie, ale ja mam wrazenie ze jemu sie wydaje ze to tak troche jakby sie przeprowadzic do francji albo holandii, a tymczasem roznice bylby duzo wieksze, czesto pewnie szokujace Odpowiedz Link
paw_dady Re: a będzie jeszcze lepiej 13.11.07, 17:32 boe_ napisała: > to byl tylko jeden z argumentow...wez pod uwage, ze my jestesmy para > polsko-belgijska, i tak czy siak tylko jedno bedzie "u siebie". p by sie w sumi > e > nawet chetniej przeprowadzil do pl niz ja - jest generalnie wielkim entuzjasta > wszystkiego co polskie, ale ja mam wrazenie ze jemu sie wydaje ze to tak troche > jakby sie przeprowadzic do francji albo holandii, a tymczasem roznice bylby duz > o > wieksze, czesto pewnie szokujace czy szokuje w polsce to, ze a) ludzie sie myja (nie jak we Francji)? b) nie cpaja co weekend, ine ma prawa do mordowania starsuzek oraz leganie nie mzoen rznac 12 letnich dzieci (np. Holandia)? no fakt to szokuje. A co jeszcze? tak konkretnie ;) Serdecznosci PD Odpowiedz Link
boe_ Re: a będzie jeszcze lepiej 14.11.07, 12:37 > paw_dady napisała: > czy szokuje w polsce to, ze > a) ludzie sie myja (nie jak we Francji)? > b) nie cpaja co weekend, ine ma prawa do mordowania starsuzek oraz > leganie nie mzoen rznac 12 letnich dzieci (np. Holandia)? tania prowokacja, nie dam sie w to wciagnac...raz ze mi sie nie chce, dwa, ze mam za duzo pracy :) zostanmy przy tym, ze nam sie lepiej zyje tutaj...bo chyba takie bylo pytanie :) Odpowiedz Link
do.ki Re: a będzie jeszcze lepiej 14.11.07, 17:28 > tania prowokacja, nie dam sie w to wciagnac... my thoughts exactly Odpowiedz Link
paw_dady Re: a będzie jeszcze lepiej 15.11.07, 22:40 do.ki napisał: > > tania prowokacja, nie dam sie w to wciagnac... > > my thoughts exactly a co konkretnie bylo nieprawda? Serdecznosci z Wawy PD Odpowiedz Link
do.ki Re: a będzie jeszcze lepiej 16.11.07, 18:46 paw_dady napisała: > a co konkretnie bylo nieprawda? Wlasciwie prawie wszystko, tzm: - sugestia, ze we Francji ludzie sie nie myja. - ze w Holandii jest prawo mordowania staruszek i rżnięcia 12-letnich. Zaś tak w ogóle to spoza tych wyświechtanych i demagogicznych hasełek wygląda bardzo uproszczony obraz świata, dlatego nie warto dać się wciągać w dyskusję. Odpowiedz Link
paw_dady Re: a będzie jeszcze lepiej 16.11.07, 19:39 do.ki napisał: > paw_dady napisała: > > > > a co konkretnie bylo nieprawda? > > Wlasciwie prawie wszystko, tzm: > > - sugestia, ze we Francji ludzie sie nie myja. wiel uz Francuzow, ktorych spotkaleni dosc niemilo pachnialo. moze to marsylijskie mydlo? coz czlek zawsze sie mzoe mylic ;) > - ze w Holandii jest prawo mordowania staruszek i rżnięcia 12- letnich. > a wiek inicjacji seksulaniew w NL to niby ine 12 lat? a eutanazje to niedozwoloan w Nl? pomysl tam nawet jest OFICJALNE I LEGALNA partia pedofilow. Zreszta skoro Loe nie chce mieszkac w NL a Boe chce to Polska na wymianie akurat wygrala ;) > Zaś tak w ogóle to spoza tych wyświechtanych i demagogicznych hasełek wygląda bardzo uproszczony obraz świata, dlatego nie warto dać się wciągać w dyskusję. > doki rzucasz ostre hasla - kazdemu sie moze podobac mieszkac gdzie chce ale jesli slysze demagogie, ze posla to wielkie gowno w porownani z TAKA Francja czy Holandia to mnie smieszy. Bo to sady prawdziwe. Sa wady i zalety mieszkania tu czy tam. Kazdy wybiera co woli. Boe wybrala kase i jest ok. Nie ma po co dorabiac sztucznej ideologii do mieszkania na zachodzie co nie? Co do jezykow Leo ani w zasadzie zaden expat mieszkajacy w Pl nie nauczyl sie mowicv po polsku. Dalczego ja jako polski expat w Be mam sie uczyc ich jezykow? Serdecznosci PD Odpowiedz Link
do.ki Re: a będzie jeszcze lepiej 16.11.07, 21:53 > wiel uz Francuzow, ktorych spotkaleni dosc niemilo pachnialo. moze > to marsylijskie mydlo? coz czlek zawsze sie mzoe mylic ;) Sprawdz sobie co to jest proba reprezentatywna, to bedziemy gadac dalej. > a wiek inicjacji seksulaniew w NL to niby ine 12 lat? Nie. a eutanazje > to niedozwoloan w Nl? Dozwolona w okreslonych ustawa wypadkach, ale to sie nijak ma do mordowania staruszek, a za to w wielu krajach brakuje ustawy, ktora pozwala nie znecac sie nad staruszkami za pomoca tzw zdobyczy medycyny. Tu potrzebne jest wyjasnienie zbyt dlugie na forum, wiec naisze w wersji skroconej: paw, nie wiesz o czym piszesz, wiec zamilcz. > pomysl tam nawet jest OFICJALNE I LEGALNA > partia pedofilow. Wolnosc wypowiedzi albo jest calkowita, albo jej nie ma. Co innego swoboda dzialania. > doki rzucasz ostre hasla - kazdemu sie moze podobac mieszkac gdzie > chce ale jesli slysze demagogie, ze posla to wielkie gowno w > porownani z TAKA Francja czy Holandia to mnie smieszy. Bo to sady > prawdziwe. Wskaz gdzie cos takiego napisalem, dobra? > Sa wady i zalety mieszkania tu czy tam. Kazdy wybiera co woli. Boe > wybrala kase i jest ok. Nie ma po co dorabiac sztucznej ideologii do > mieszkania na zachodzie co nie? Boe nie mieszka tam, gdzie mieszka TYLKO ze wzgledu na kase. Ja zreszta tez nie. To Ty dorabiasz ideologie, w dodatku strasznie splaszczahjac zagadnienie. > > Co do jezykow Leo ani w zasadzie zaden expat mieszkajacy w Pl nie > nauczyl sie mowicv po polsku. Dalczego ja jako polski expat w Be mam > sie uczyc ich jezykow? Bo jesli wlazles miedzy wrony... Odpowiedz Link
boe_ Re: a będzie jeszcze lepiej 19.11.07, 13:24 teraz ja sie podpisuje pod tym co doki napisal...bzdury paw pleciesz straszne i w dodatku ziejesz jakas nieuzasadniona agresja nigdzie nie napisalam ze chcialabym sie przeprowadzic do NL, ani ze PL w porownaniu z NL to gowno...nigdzie nie napisalam ze siedze tu wylacznie dla kasy, za to przedstawilam moja osobista sytuacje ktora ma duzy wplyw na to gdzie mieszkam niesmaczne to wszystko i tyle...pisalam, ze sie wylaczam z tej dyskusji, wiec badz uprzejmy ze mnie zejsc Odpowiedz Link
paw_dady Re: a będzie jeszcze lepiej 15.11.07, 22:39 boe_ napisała: > > paw_dady napisała: > > > czy szokuje w polsce to, ze > > a) ludzie sie myja (nie jak we Francji)? > > b) nie cpaja co weekend, ine ma prawa do mordowania starsuzek oraz > > leganie nie mzoen rznac 12 letnich dzieci (np. Holandia)? > > tania prowokacja, nie dam sie w to wciagnac...raz ze mi sie nie > chce, dwa, ze mam za duzo pracy :) > zostanmy przy tym, ze nam sie lepiej zyje tutaj...bo chyba takie > bylo pytanie :) wiesz jesl idla ciebie zycie miedzy Belgami to los na loterii - coz masz prawo tak myslec. Jesli o nie chodzi to brudna, smierdzonca Holandia to to co widzialem np. Amstrdamie. Jesli ty tego nei widzisz to masz fajnie ale to eni znaczy ze tak nie ma. Serdecznosci PD Odpowiedz Link
paw_dady errata 15.11.07, 22:45 mialo byc smierdzaca Holandia. to byloby na tyle. Serdecznosci PD Odpowiedz Link
boe_ Re: a będzie jeszcze lepiej 09.11.07, 16:24 do.ki napisał: > > a liczyles jak koszty zycia wzrosly w Belgii, ile wiecej > > tu trzeba pracowac zeby zyc na tym samym poziomie co 5 lat temu? > > Bo ja wiem czy wzrosly... widac MOJE koszty zycia nie wzrosly zbyt zauwazalnie. mi tez to nie robi roznicy, bo ja piec lat temu nie mialam zadnych zarobkow, wiec moj poziom zycia teraz jest nieporownanie wyzszy niz 5 lat temu :)bez przemeczania :) Odpowiedz Link
greentea2 Re: gdzie sie lepiej zyje? 08.11.07, 11:49 Prawie wszedzie jak sie ma duuzo kasy, Belgia w tym wypadku bylaby jednym z ostatnich krajow na mojej liscie:) Albo wrocilabym do UK, tam czuje sie jak w domu albo wybralabym Wlochy, albo jedno i drugie w zaleznosci od sezonu:) W obecnej sytuacji Belgia jest wygodna, ale to niestety jedyna zaleta. Szukam domu, na pewno w Walonii, ale po zobaczeniu okolo 15 powoli mi sie odechciewa. Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 08.11.07, 14:53 greentea2 napisała: > Szukam domu, na pewno w Walonii, ale po zobaczeniu okolo 15 powoli > mi sie odechciewa. > z ciekawosci dlaczego w Walonii? Serdecznosci PD Odpowiedz Link
do.ki Re: gdzie sie lepiej zyje? 08.11.07, 15:13 > z ciekawosci dlaczego w Walonii? Moje przypuszczenia: taniej, wieksze dzialki... Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 08.11.07, 18:16 do.ki napisał: > > z ciekawosci dlaczego w Walonii? > > Moje przypuszczenia: taniej, wieksze dzialki... wow taniej? kurde, ze ja sie u Flamokow zainstalowalem ;) Serdecznosci PD Odpowiedz Link
greentea2 Re: gdzie sie lepiej zyje? 08.11.07, 21:24 Taniej to jest raczej we Flandrii, skusilam sie na zobaczenie jednego domu w Rhode-St-Genese na granicy z Waterloo. Walonia jest o wiele bardziej przyjazna obcokrajowcom, dziecko uczy sie francuskiego i nam tez bedzie latwiej z jezykiem i przede wszystkim przyjemniej o ile to w ogole mozliwe tutaj:) Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 09.11.07, 01:57 greentea2 napisała: > Taniej to jest raczej we Flandrii, skusilam sie na zobaczenie > jednego domu w Rhode-St-Genese na granicy z Waterloo. > Walonia jest o wiele bardziej przyjazna obcokrajowcom, powaznie? Bruksela jest 10 rzedow mnie jprzyjazna niz Zurych czy Monachium. No ale widac Walonia jest super. Gratuluje ;) > dziecko uczy > sie francuskiego i nam tez bedzie latwiej z jezykiem i przede > wszystkim przyjemniej o ile to w ogole mozliwe tutaj:) latwiej z jezykiem? ;o) od kiedy fanrcuski jest latwiejszy. FLamandzki to wprawdzie caigle chrakania a nie e-a ale przynajmie jlogiczne i naprawde latwe do nauki. Problem ,ze Waly sa kiespko edukowane w stosunku do Flamokow i jesli planujesz posylac dzieck odo szkoly w Walonii to robisz mu krzywde... Serdecznosci PD PS jak widze malzonek sie juz zakorzenil pozdrowionka ;o) > Odpowiedz Link
greentea2 Re: gdzie sie lepiej zyje? 09.11.07, 08:43 Watpie, ze doczekamy jego pojscia do szkoly w Belgii, tak sie zakorzenilismy:))) Francuski to piekny jezyk, maz sie uczy, ja teraz te wroce do lekcji, ale i tak jestesmy w stanie troche zrozumiec. Flamandzkim nie bede sobie zasmiecac glowy, nigdy nie bedzie mi potrzebny:) Wiekszosc obcokrajowcow kupuje domy wlasnie tam gdzie my szukamy, Waterloo, Lasne, Genval, wiekszosc naszych znajomych tam mieszka. Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 09.11.07, 18:33 greentea2 napisała: > Watpie, ze doczekamy jego pojscia do szkoly w Belgii, tak sie > zakorzenilismy:))) czyzby luby chcial sie przeniesc z kwatery glownej ? ;) > Francuski to piekny jezyk, <LOL> > maz sie uczy, ja teraz te wroce do > lekcji, ale i tak jestesmy w stanie troche zrozumiec. no jak ty z mezam po francusku to mi nic do tego ;) ale rozumiem to przyjemne. > Flamandzkim > nie bede sobie zasmiecac glowy, nigdy nie bedzie mi potrzebny:) > Wiekszosc obcokrajowcow kupuje domy wlasnie tam gdzie my szukamy, > Waterloo, Lasne, Genval, wiekszosc naszych znajomych tam mieszka. nie wiem jaka wiekszosc bo wiekszosc sie osiedla wokol Bxl (pkb oto cus 57k Euro/glowka) wiec cos jakby Bxl byla dosc bgatym krajem ;) A ze w watreloo sie miesci sklep z napoleonkami to pewno ten powod ;) Serdecznosci PD > Odpowiedz Link
do.ki Re: gdzie sie lepiej zyje? 09.11.07, 19:10 greentea2 napisała: > Taniej to jest raczej we Flandrii, skusilam sie na zobaczenie > jednego domu w Rhode-St-Genese na granicy z Waterloo. Nie zadne Rhode-St-Genese, tylko St-Genesius-Rode, bo to jest gmina we Flandrii. A w Walonii jest na pewno taniej z nieruchomosciami niz we Flandrii. Tylko ze nie mozna porownywac jablek do pomaranczy. > Walonia jest o wiele bardziej przyjazna obcokrajowcom Czym to sie objawia? > dziecko uczy sie francuskiego We Flandrii tez sie uczy. > wszystkim przyjemniej o ile to w ogole mozliwe tutaj:) Marudzisz. Przyjemniej moze ze wzgledu na mniejszy stopien zurbanizowania. Ale w Walonii jest ten okropny francuski( no, ale juz sie powtarzam). Odpowiedz Link
greentea2 Re: gdzie sie lepiej zyje? 09.11.07, 19:28 Powinam napisac TYLKO francuskiego, flamandzki mu niepotrzebny zwlaszcza, ze bylby to juz piaty jezyk. Objawia sie tym, ze nikt Cie nie traktuje jak intruza, bo nie znasz jezyka, ktorego nie masz ochoty ani potrzeby poznac, chocby z tego wzgledu, ze mieszkasz tu tymczasowo i pracujesz dla organizacji miedzynarodowej. Byc moze w okolicach Antwerpii jest inaczej, ale w kilku miejscach tutaj Flamandowie sa wyjatkowo przyjazni:) Rozumiem, ze moga sie czepiac o to Walonow, ale co oni maja do reszty. Zdawalm mature z francuskiego i wiem jaki to trudny jezyk, ale mimo wszystko wolalabym chinski nad flamandzki:) Odpowiedz Link
do.ki Re: gdzie sie lepiej zyje? 09.11.07, 22:55 greentea2 napisała: > Powinam napisac TYLKO francuskiego, flamandzki mu niepotrzebny > zwlaszcza, ze bylby to juz piaty jezyk. Nie bardzo rozumiem. Im wiecej jezykow tym lepiej, zwlaszcza ze jesli chodzi o nauke jezykow to podobno tylko pierwsze 14 sprawia trudnosc. > Objawia sie tym, ze nikt Cie nie traktuje jak intruza, bo nie znasz > jezyka, ktorego nie masz ochoty ani potrzeby poznac I jesli jestes traktowana jak intruz z powodu takiego podejscia, to cie to dziwi? Bo dla mnie akurat to naturalne... > chocby z tego > wzgledu, ze mieszkasz tu tymczasowo i pracujesz dla organizacji > miedzynarodowej. No wlasnie, ci z organizacji itd to intruzi. > Rozumiem, > ze moga sie czepiac o to Walonow, ale co oni maja do reszty. A to akurat proste. Frankofoni bezwzglednie wykorzystuja fakt, ze francuski jest bardziej popularny w swiecie od niderlandzkiego, czyli ze wiekszosc expatow w Belgii posluguje sie francuskim, nie niderlandzkim. No i gdy w danej gminie wiekszosc posluguje sie francuskim, to chcieliby taka gmine uznac za frankofonska, co jest nonsensem, bo rdzenna ludnosc to Flamandowie. Ot, lokalne rozgrywki terytorialne. Frankofoni za dlugo odgrywali wazniakow, zeby im teraz uszlo na sucho. > Zdawalm mature z francuskiego i wiem jaki to trudny jezyk, ale mimo > wszystko wolalabym chinski nad flamandzki:) I blad. A powiedziec, ze francuski jest piekny... no dobra, odczepiam sie. Odpowiedz Link
friet Re: gdzie sie lepiej zyje? 16.11.07, 19:07 Ucz sie paw_dady od bardziej kumatych, schowaj swoja arogancje w buty, wyzsza bedziesz.I bez chamstwa dupku. powinno byc dupo. Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 16.11.07, 19:41 friet napisała: > Ucz sie paw_dady od bardziej kumatych, fajnie a kto jest ten bardziej kumaty ty? buhahahahahahah uuuuuuuuu buhahahaha ty nawet 2 nicki uzywasz bo jednego sie jzu wstydzisz uuuuuuuuuuuuu. Caluski PD Odpowiedz Link
friet Re: gdzie sie lepiej zyje? 16.11.07, 19:48 Uwielbiam twoj brak logiki, zes baba to juz jasne, zes arogancka baba jeszcze jasniejsze. Wstydzac sie jednego nika wole wstydzic sie podwojnie, tepa cipo, sorry chcac nie chcac przejalem twoj "styl". Odpowiedz Link
paw_dady Re: gdzie sie lepiej zyje? 16.11.07, 21:46 pij kefirek, wzbogac swoje kulture kulturami bakterii, innej nie zauwazylem. Serdecznosci PD Odpowiedz Link
friet Re: gdzie sie lepiej zyje? 16.11.07, 21:58 als je over cultuur bezig bent moet je eerst iets over cultuur weten ! tepa pizdo. Odpowiedz Link
paleolobo Re: gdzie sie lepiej zyje? 19.11.07, 01:27 Nie wiem i nie chce wiedziec skad pochodzisz, ale twoje wstawki wskazuja jednoznacznie na solidny niedobor poczucia wlasnej wartosci. Dodajac do tego wor komleksow ktory za soba targasz, daje to srednio ciekawy obraz. Ale to nic, ja ciebie na szczescie nie znam, ty masz siebie 24h na dobe. Baw sie dobrze. Odpowiedz Link
paleolobo Re: gdzie sie lepiej zyje? 19.11.07, 01:49 Dlaczego nie wracasz do krainy ktora preferujesz? Odpowiedz Link