21.10.08, 21:51
dzieciaki maja wyjazd do Londyny w maju , no i trzeba wypełnic
deklaracje ze zgodą na wyjazd
ale :

warunek jest taki ze paszporty muszą byc wydane po 2000 r , no i
problem bo moje maja wydany w 1998 ;/ o co chodzi z tymi
paszportami ?

nie dam rady wymienic ich do maja bo mam dosc skomplikowaną sprawę w
tej kwestii
Obserwuj wątek
    • jb1602 Re: paszport 22.10.08, 08:49
      paszport ma najczęściej 10 letnią ważność (te najnowsze tylko chyba
      5 lat) więc skoro są wydane w 1998 to w maju 2009 beda po prostu
      niewazne. Po za tym paszport najczesciej musi być ważny na dłuższy
      okres niż planowany pobyt (czesto jest to + 3 miesiace, a niekiedy
      nawet + 6 msc - moze to jest ten powod).
      Inna sprawa to, że mozesz wyrobic dowód dla dzieci (to na wyjazd do
      UK, Londynu wystarczy - więc może to jest sposób?).

Jeśli nie dzasz rady wymienić paszportów ani nie masz dowodów
      osobistych dla dzieci to i pobyt dzieci na terenie Rep Czeskiej po
      roku 2008 może się skomplikować
      • bsl Re: paszport 22.10.08, 09:07
        to teraz poprosze o informacje gdzie powinnam skłądac papiery o nowe
        paszporty ?
        w Pradze ??
        mieszkamy w Brnie
        • daghda.irish.pub Re: paszport 22.10.08, 12:42
          Dla Brna jest to Ostrawa (w konsulacie). Z tym, że na te paszporty czeka się
          dłużej... nawet do trzech miesięcy (coś tam potwierdzają w MSWiA czy jakoś tak).
          • bsl Re: paszport 22.10.08, 12:52
            dzięki smile
            • marchewa69 Re: paszport 23.10.08, 22:14
              Ja wyrabiałam w Pradze. Czeka się ok 3 mies (wysyłają dokumenty do Wa-wy). Ale
              gdy ziemia się pali pod nogami możesz poprosić o tkzw. paszport tymczasowy - ten
              wyrabiają "na miejscu" bodajrze w przeciągu 1-2 tygodnia. Minus - podwójne
              koszty. Spójrz tu:
              www.prague.polemb.net/index.php?document=93
              No ale pisałaś, że u ciebie z wyrabianiem paszportu kłopot. Więc jak radzono
              powyżej - proponuję dowód (prawdopodobnie wyrobisz go jedynie w mieście
              zameldowania dzieci). Zadzwoń do konsulatu i po prostu zapytaj. Acha jeśli już
              się mądrzę w temacie paszportowym. Wymagane zdjęcie do polskiego dokumentu
              znacznie różni się od tego, co zrobi każdy fotograf czeski (inne tło, wielkość
              głowy itp). Lepiej w konsulacie wprost zapytać który zakład fot. w okolicy robi
              zdjęcia we właściwy "polski" sposób. Houk
              • daghda.irish.pub Re: paszport 24.10.08, 11:31
                W Brnie zdjęcia do paszportów wg standardu robi FoshFoto (Česká, Vaňkovka). Nie wiem, czy paszport tymczasowy to dobry pomysł (nie zawierają biometrii a w przypadku jechania do np. UK to może być problem), bo:

Paszport tymczasowy wydawany jest :
                * dzieciom do ukończenia 5 roku życia,
                * obywatelom polskim przebywającym za granicą na czas oczekiwania na paszport 10-cio letni, lub na powrót do kraju w przypadku zagubienia paszportu,
                * w przypadkach nagłych, związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny albo potrzebą pilnego wyjazdu za granicę,

Paszporty tymczasowe wydaje w kraju wojewoda, a za granicą konsul.

Paszport tymczasowy jest ważny 12 miesięcy od daty jego wydania lub na okres w nim wskazany przez organ paszportowy.

Do nowych paszportów biometrycznych i paszportów tymczasowych nie można wpisywać dzieci. W imieniu małoletniego wniosek o wydanie paszportu składają rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została ograniczona.
                W przypadku braku zgodności stanowisk rodziców lub niemożności uzyskania zgody jednego z nich, zgodę na wydanie paszportu zastępuje orzeczenie sądu rodzinnego.
                Wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego z nich, poświadczoną przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców.
                Paszport małoletniemu można wydać za granicą za zgodą jednego rodzica, o ile przemawia za tym dobro małoletniego, szczególnie jeżeli uzyskanie zgody drugiego rodzica jest niemożliwe, lub znacznie utrudnione.

Dla Brna, konsulatem sprawującym obowiązki związane z pobytem Polaków w Czechach, jest Ostrawa. Z tego, co mi wiadomo, to kwestię przyspieszenia wydania paszportu można jakoś załatwić, umawiając się z konsulem - ze wzgl. na wyjazd. Ale o to lepiej dowiedzieć się osobiście/telefonicznie smile
                • bsl Re: paszport 24.10.08, 11:36
                  już dzwoniłam , bardzo miła pani udzieliła mi wszelkich informacji smile
                  • daghda.irish.pub Re: paszport 24.10.08, 11:36
                    smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka