Dodaj do ulubionych

IX pietro a kot

10.02.04, 09:43
Za kilka dni przeprowadzam sie z kotem do mieszkania na IX pietrze z małym
balkonem (1x1). Do tej pory mieszkaliśmy na poddaszu, gdzie mój kocur smigał
sobie po dachu. Obawiam się żeby z jego temperamentem nie zachciało mu się
chodzić po barierce, co moze grozić wypadnięciem, a wtedy to juz katastrofa.

W zwiazku z tym mam do Was pytanko. Jak sobie radzicie z kotem i balkonem?
Czy stosujecie jakieś zabezpieczenia?

Bedę wdzieczna za odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich kociarzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: IX pietro a kot IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 11:11
      Czesc, ja mam 5 kotow i mieszkam na 4 pietrze. W oknach zamontowalam siatki,
      dzieki temu moge swobodnie otwierac okna bez obawy ze kot wyskoczy.Koty
      uwiebiaja przesiadywac w ciagu dnia na parapecie i obserwowac co sie dzieje na
      dworze. Niestety balkon musi byc ciagle zamkniety, a kiedy sie wychodzi, trzeba
      uwazac pod nogi bo koty bardzo chca wyjsc. Jesli na dworze jest ladna pogoda,
      to czasem zabieram koty na balkon na rekach, niestety nie kazdego sie da.Część
      okien jest plastikowa i te tylko uchylam( wtedy nie wykocza), a kiedy chce na
      przyklad wywietrzyc to zamykam pokoj.Widuje koty, ktore siedza na balkonie, ale
      ja bym sie bala ryzykowac.Wystarczy ze przeleci jakis ptak, kot bedzie chcial
      go zlapac i nieszczescie gotowe.Pozdrawiam
    • Gość: AJ Re: IX pietro a kot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.04, 12:21
      Fakt, trzeba bardzo uważać. Na dodatek koty są szybsze i sprytniejsze niż my.
      Nie upilnujesz. Polecam Ci stronę www.miau.pl/zabezpieczenia/, są tam
      dobre rady, a nawet rysunki i plany, jak wykonać zabezpieczenie okien i
      balkonów różnego typu.
      • katka16 Re: IX pietro a kot 10.02.04, 12:34
        Dzieki za link. Faktycznie bardzo przydatne informacje. Na pewno czyms sie
        zasugeruje.
        Pozdr
    • basia553 Re: IX pietro a kot 10.02.04, 12:59
      Mieszkam na 4 pietrze i mam dwa kotki, ktöre nawet zima lubia
      sobie "przewietrzyc futerko". Na obu balkonach zamontowalam siatki i mam
      spoköj, ze nic sie kotkom nie stanie. Jest to moim zdaniem znakomite
      rozwiazanie. Ostatnio po ponad 10 latach przedarla sie jedna siatka i musialam
      zmienic. Okazalo sie, ze w miedzyczasie sa produkowane takie jakby z nylonowej
      nitki, prawie przezroczyste. Wyglada to swietnie. W lecie jak wychodze do
      pracy, to zostawiam jeden balkon na caly dzien otwarty. Nie byloby to bez
      siatki mozliwe. Goraco polecam!!
      • Gość: Malgorzata Re: IX pietro a kot BASIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 13:17
        Witam
        mam pytanie, gdzie taką siatkę można kupić? tą o której piszesz nylonową?
        też muszę zabezpieczyć balkon przed swoimi kotami:)
        Dzięki za pomoc.
        Gosia
        napisałam Ci nawet maila z prośbą o odpowiedź:)
        • basia553 Re: IX pietro a kot BASIA 10.02.04, 14:24
          Odpisalam Malgorzato!
      • katka16 Re: IX pietro a kot 10.02.04, 14:44
        Też jestem ciekawa gdzie i za ile mozna kupić taką siatkę.
    • Gość: gosia Re: IX pietro a kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 13:10
      moją sąsiadka ma siatkę na balkonie - balkon jest duży i koty bo ma dwa mają
      duzo miejsca na wychodzenie na taras w ten sposób
      stałe zamykanie balkonu jest bez sensu i do tego jeszcze zabiera się kotu
      możliwość siedzenia na powietrzu
      ja tez sie przeprowadzam z kotami swoimi tam gdzie jest balkon i tez chce
      zrobic siatkę - tylko jeszcze nie wiem jaką
    • basia553 Re: IX pietro a kot 10.02.04, 14:59
      "Polknelo" möj post dla gosi, wiec jeszcze raz. Mieszkam w Niemczech i mam taka
      siatke ze sklepu zoologicznego per internet. U nas sa takie sklepy o nazwie
      Fressnapf, z wszystkim dla zwierzat, wysylaja do röznych krajöw nawet na Wegry
      ale nie do Polski, Ja kupilam w Zoo-plus. Niestety, oni tez nie wysylaja do
      Polski. Jestem pewna, ze i u Was dostac mozna, pisze przeciez Gosia o znajomych
      z siatka. Mnie by to tez interesowalo, bo siostra w Warszawie prosila mnie o
      przyslanie takiej siatki, a wolalabym aby sobie w Polsce zobaczyla. bede wiec
      tez wdzieczna za podanie adresu.
      • weatherwax Re: IX pietro a kot 10.02.04, 22:16
        Ja mieszkam na IV piętrze, co prawda bez balkonu, ale kotka i tak uwielbia
        siedzieć na oknie i patrzeć w dół. Kupiłam siatkę, dosyc gęstą, w sklepie
        ogrodniczym, a potem nabiłam ją na taką ramę z drewnianych listewek
        sporządzoną n a wymiar. Mam takie ramy we wszystkich oknach przez cale lato.
        Jest to bezpieczne, estetyczne i wygodne, a dla kota bardzo atrakcyjne.

Właściwie to tamtą siatkę kupował mi brat, zadzwonię jutro i spytam
        dokladnie, ale wydaje mi się, że to było w OBI.

Pozdrawiam, Maryla
        • Gość: kluba1 Re: IX pietro a kot IP: *.we.client2.attbi.com 10.02.04, 22:43
          a czy koty nie staraja sie wspinac po tej siatce? Mam taka siatke wielkosci
          dzwi balkonowych zabezpieczajaca mieszkanie przed muchami i koty uwielbiaja
          wspinanie sie po niej. Nie wiem, czy to by w Polsce przy zimie deszczach i
          wiatrach dzialalo ale ja mam balkon ogrodzony mata ze slomy , wysokosci ok 2
          metry postawiona " na sztorc". Koty widza miedzy slomkami co sie dzieje na
          zewnatrz a nie sa widziane, slomianki nie tamuja przeplywu wiatru, koty nie
          moga sie na nie wspiac - polecam
    • Gość: ska Re: IX pietro a kot IP: *.acn.waw.pl 10.02.04, 22:43
      Podaję następny link do strony o zabezpieczeniach.
      Ja zlecilam wykonanie siatek na balkonie,
      to byla osoba polecona przez fundację Canis canis.koty.pl
      Pan przyniosl kilka przykladow siatki ktorą mógby zastosować,
      wszystko dokadnie wymierzyl, umówiliśmy sie tez jaki bedzie zameczek.
      Wszystko wyszlo bardzo ladnie, starannie.
      Efekty mozesz obejrzec tu:
      wchodzisz na strone canis.koty.pl, potem do linku pt znalazlem dom, potem
      odszukujesz link kotka o imieniu Mietus-Dyngus. najpierw są zdjęcia mojego
      kota a potem siatek.

Pozdrawiams serdecznie

siatkę zaloz koniecznie
      • katka16 Re: IX pietro a kot 11.02.04, 11:58
        Strasznie fajny Mientus :-)

Ile Cię kosztowała ta "instalacja"?

Pozdr
        • Gość: ska Re: IX pietro a kot IP: *.acn.waw.pl 11.02.04, 20:20
          Kompletnie nie pamietam ile mnie to kosztowalo.
          Ale cena wydawala mi sie przystepna.

A siatek nie widać z dleka, one mają naprawdę mae oczka

Mietus to moj pierwszy kot, mam jeszcze dwa i wszystkie lubią asystowac mi przy
          kąpieli :))

prosze, nie opowiadajcie historii, że kot wypadz z okna KILKUKROTNIE.
          Cisną mi się wtedy na usta straszne slowa o braku odpowiedzialnosci.
          Tak po prostu nie mozna robic...

jeszcze raz podaje link do strony o zabezpieczeniach, bo poprzednim razem mi
          sie nie skopiowal:
          koty.rokcafe.pl/zabezpieczenia/index.php
          nastepnym krokiem ktory chyba zrobie bedzie osiatkowanie calego balkonu.
          Mam tam latem kwiatki, sloneczko i ogolnie jest bardzo przyjemnie.
          Nie widze powodu zeby odmawiac tego kotom, szczegonie ze one az sie wyrywaja na
          balkon, a szelek specjalnienie lubią

pozdrawiam

osiatkujcie okno czy balkon
          naprawde warto
          bezpieczenstwo pupila jest najwazniejsze

• basia553 Re: IX pietro a kot 11.02.04, 12:32
        Mietus swietny, i przypomina mi ze i moje koty namietnie wlaza do wanny.
        Ja jest akurat wilgotna, to koniec jej czystosci: odciski slodkich lapek
        wszedzie, a najgorsze ze i na parkiecie kolo lazienki. Ale to cena ktöra place
        za ich przyjazn - cena dla mnie do zaakceptowania :)))
        Ale ta siatka to chyba metalowa? Nie wiem jak w Polsce - czy wolno balkon taka
        widoczna z daleka siatka zamknac?
    • Gość: Wojnar Re: IX pietro a kot IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 11.02.04, 14:42
      Jak bylem malym chlopcem tez mialem kota. Mieszkalem na 8 pietrze - kot
      swobodnie skakal sobie (tzn przechodzil po parapetach na inne balkony i tam
      sie wylegiwal a potem wracal) jak bylem na obozie to sie dowiedzialem ze kot
      zlecial z 8 pietra !! Praktycznie nic mu sie nie stalo poza tym ze bolaly go
      tylne lapki - minely 2 tygodnie i juz wszystko bylo ok - Mowicie przypadek ??
      O dziwo on pol roku pozniej zrobil to samo (juz sie zastanawialem czy mu sie
      to aby nie spodobalo ) Byl z nami do konca caly i zdrowy :) - Teraz mieszka u
      babci (parter)

P.S. Nie probojcie tego w domu :)

Uwazajcie na okna, balkony i takie tam
    • katka16 Re: IX pietro a kot 11.02.04, 15:06
      Ja sama miałam doświadczenie z poprzednim kotem. Kilka razy spadł z trzeciego
      pietra. Jego ostatni skok zakończył sie peknietym podniebieniem, które mu sie
      nigdy nie zrosło. Do końca zycia miał problem z piciem, trzeba mu było trzymać
      wysoko miseczke, bo jak sie sam do niej schylał to mu mleko nosem wychodziło.
      Szcęśliwie dożył 13 lat, ale wolałabym takiej sytuacji uniknąć z aktualnym
      kotem.
    • elaos Re: IX pietro a kot 12.02.04, 09:40
      Wszytkie firmy, które wstawiają okna, robią też moskitiery na wymiar. Jest to
      rama z siatką nylonową, dopasowana do ramy, którą łatwo się zakłada na okno.
      Nie pamiętam dokładnie ceny, ale za siatkę na jedno skrzydło zapłaciłam około
      100zł. Oczywiście warto szukać po różnych firmach, bo ceny sa różne.
      • Gość: vivi Re: IX pietro a kot IP: 193.0.69.* 13.02.04, 17:09
        Moskitiera sie nie sprawdza - fakt, jest siatka, ale taka, ktora tylko nie
        przepuszcza owadow, a sama jest z cienkiej siatecaki nylonowej.Moja sasiadka
        taka sobie zainstalowala na balkonie (pod katem bezpieczenstwa kotow, ale dwz
        ruchy kociej lapki i juz moskitiera byla otwarta na przestrzal.
        W listopadowym numeze "Mojego Psa" jest krotki artykulik o jakims warsztacie
        w Otwocku, przy ul. Staszica (niestety nie podaja blizszych danych), gdzie
        wykonuja zabezpieczenia na balkony, chyba nawet nie z plastiku, zaopatrzone w
        petelki do zakladania na balkon i zdejmowania na zime. Wiosna juz blisko, wiec
        poszukalam i znalazlam przed chwila coprawda nie warsztat ale sklep
        zoologiczny przy ul.Staszica 31 tel.779 56 25 i zaraz bede tam dzwonic, bo
        pewnie to jest jakos niedaleko i moze wiedza cos na ten temat. Tamten warsztat
        nawet po podaniu wymiarow podobno wykonuje siatki (niedrogo) i wysyla
        klientowi. Musze juz o tym pomyslec, bo wiosna sie zbliza, a moje 8 kotow
        bardzo chetnie korzysta ze swiezego powietrza. Pozdrawiam, vivi
        • kocianna Re: IX pietro a kot 13.02.04, 17:45
          Ja mam siatkę z włókna szklanego, na specjalnej zdejmowalnej ramce, zrobioną
          przez firmę od okien. Polecali mi też zabudowę balkonu, ale drogo wychodziło...
          Moje kocisko waży 8 kg, ale siatka wytrzymała próbę (podniosłam go na niej
          przed zamontowaniem), nie przyszło mu na razie do głowy jej drapać, mam zresztą
          wrażenie, że on jej nie widzi, bo jakoś nie kwapi się z wychylaniem.
          A i tak na wszelki wypadek przy otwieraniu okien używam ogranicznika,
          przynajmniej nie skoczy na siatkę z rozbiegu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka