Dodaj do ulubionych

Dwa niebieskie, nieduże jajka - pomocy! (?)

IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 20:58
Znalazłem dwa jajka na ogródku. Są całe i nie ma śladów pęknięcia. Nie wiem
co robić. Mają kolor niebieskawy. U mnie grasuje parę Kosów i wydaje mi się
że to może być ich. Jajeczka są nieduże. Co mam z nimi zrobić? Zrobić jakieś
sztuczne gniazdo i nagrzewać lekko żeby się wylęgły? Jak poznać że coś z tego
może być??
Obserwuj wątek
    • narysuj.mi.baranka Forum ornitologia - link 02.05.04, 22:19
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12827
      Ja mysle, ze jajeczka powinny klezec tam gdzie je znalazles, moze to miejsce
      bylo gniazdem? Przeciez nie lezaly na chodniku.
    • mozg_spencera Thanks 02.05.04, 23:02
      Dzięki za linka na forum ORNITOLOGIA. To ja yerzy, ale założyłem stałego nicka
      bo musiałem :P Pozdrawiam
    • Gość: lw Re: Dwa niebieskie, nieduże jajka - pomocy! (?) IP: *.crowley.pl 02.05.04, 23:47
      Najlepiej wziąć je pod mocną latarkę lub lampkę i pooglądać-jeśli leżały na
      ziemi bez skleconego lub zagłębienia w ziemi-gniazda,być może zostały wyrzucone
      przez ptaki bo są puste-zalężone jajka już 2-3 dnia mają widoczne wyraźne
      naczynia krwionośne w postaci takiej siatki ciemnoczerwonej,a "starsze" jajka są
      już w 1/3-1/2 wypełnione przez ciemny zarodek-dość ciemny,dobrze widoczny,bo
      taki leciutki cień to daje żółtko w niezalężonym jajku(dobrze to wszystko widać
      nawet w jajku zeberki,które ma ok.1 cm długości).Z wylęgiem jajek bez
      specjalnego inkubatora to ciężka sprawa,bo trudno utrzymać stałą temperaturę a
      jednocześnie dość dużą wilgotność-ok.80% no i ptaki obracają jajka,aby
      równomiernie się nagrzewały.Odnośnie koloru próbowałam coś znaleźć w necie-ale
      ogólna zasada o której się dowiedziałam,to że jaj nie rozpoznaje się po
      kolorze-bo nawet jeden gatunek może składać różne odcienie i kolory,ale po
      wielkości i kształcie(wydłużone,koliste,stożkowate itd.)oraz czy mają plamki czy
      też są jednolitego koloru,i oczywiście po budowie gniazda,a najlepiej po
      rodzicach którzy na tym gnieździe siedzą(nie licząc kukułki:).Może ornitolodzy
      na forum ornitologicznym gazety powiedzą coś wiecej.
      • narysuj.mi.baranka Do lw 04.05.04, 18:23
        Zauwazylam kilka Twoich postow. Ty wszystko wiesz:) Mowie to z podziwem.
    • jul-kot Re: Dwa niebieskie, nieduże jajka - pomocy! (?) 04.05.04, 18:17
      Witaj!
      Jajka możesz z czystym sumieniem wyrzucić, albo zachować na pamiątkę. Ptaki
      zniosą sobie nowe. Jeśli były zalęgnięte, już zarodek zamarł, bo nie były
      ogrzewane. Nie wysiedzisz zresztą i tak tych jajek a inkubatora nie masz. A co
      zrobisz jeśli nawet wysiedzisz? Wykarmisz te pisklaki? To nie są kurczęta,
      tylko najprawdopodobniej gniazdowniki, które wykluwają się gołe i muszą być
      ogrzewane i karmione przez rodziców. Daj sobie z tym spokój i lepiej pomagaj
      ptakom w inny sposób.
      Pozdrawiam, Juliusz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka