Dodaj do ulubionych

Za granicę z psem

07.05.04, 09:42
Kto wie co zmieniło się w przepisach dotyczących przekraczania granicy z
psem? Podobno jest gorzej niż było pomimo wstąpienia do UE.
www.glosszczecinski.com.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: BlueBerry Re: Za granicę z psem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 11:23
      ja wlasnie sie dowiaduje jak to ma wygladac (wyjezdzam do chorwacji wiec w gre
      wchodza czechy, austria, slowenia i chorwacja). na razie wiem ze w pierwszej
      kolejnosci trzeba miec zaswiadczenie od weta ze pies jest zdrowy. z tym
      zaswiadczeniem i ksiazeczka z aktualnymi szczepieniami w ciagu 3 dni trzeba
      pojsc do jakiegos urzedu (bosz wiem na jakiej jest ulicy w warszawie ale nie
      wiem co to za urzad:)))) i oni wystawiaja jakis papier na podstawie ktorego
      pies moze przekraczac granice (papier jest wazny 10 dni). ale po przeczytaniu
      linku chyba jeszcze raz to wszytsko sprawdze.
      • rezurekcja Re: Za granicę z psem 07.05.04, 16:10
        www.wetgiw.gov.pl/
        powinni wiedizec, tam sa rozne linki, adresy i telefony
    • Gość: Fenol Re: Za granicę z psem IP: 80.48.19.* 07.05.04, 21:31
      Stek idiotyzmów i całkowita indolencja dziennikarska.Nic na razie się nie
      zmienia A badania krwi obowiązują tylko w krajach wolnych od wścieklizny
    • lena_zienkiewicz Re: Za granicę z psem 08.05.04, 09:33
      Nic się nie martw, przepisy co do przewożenia psów (w ogóle zwierząt) nie
      zmieniają się.Dowiadywałam się już, ponieważ co rok wyjeżdżam z moimi
      zwierzakami za granicę.

Pozdrawiam
      • shary1 Re: Za granicę z psem 08.05.04, 16:44
        Dzięki za info!
        • Gość: lika Re: Za granicę z psem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.04, 21:42
          A czy ktoś wie czy pies musi być koniecznie wieziony w klatce?Jak to jest
          traktowane w poszczególnych krajach(droga do Włoch).Czy ktoś wie?
          • Gość: Colneago Re: Za granicę z psem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 22:49
            Tak,pies musi byc w klatce. Czasem wyjatkiem moze byc maly pies, ktorego
            mozesz zabrac ze soba (trzymasz go na kolanach).Musisz uzyskac zgode kapitana
            lotu na wziecie pieska na poklad.Z wiekszym psem jest wiecej klopotu.
            Po pierwsze klatka musi byc zatwierdzona przez linie lotnicze. Z reguly przy
            kupnie na klatkach jest odpowiednia informacja w tej sprawie.
            Chodzi tutaj chyba o to aby pies nie otworzyl wyjscia i nie uciekl z klatki lub
            aby klatka nie otworzyla sie przypadkowo w czasie transportu.
            Swojego psa przewozilem w skladanej stalowej klatce.
            Po drugie czasami klatka nie miesci sie na wozku bagazu. Wowczas przy odprawie
            potrzebny bedzie wiekszy wozek-platforma co wydluza czas odprawy.
            Klatki z psem nie laduje sie na tasme transportera.Bagazowy na lotnisku musi
            psa w klatce zawiezc do samolotu.
            Wskazane jest aby pies nic nie jadl na 12 godzin przed dluzszym lotem.
            Weterynarz moze tez przepisac pieskowi tabletki uspokajajace.
            Bilet dla psa wystawiany jest na "inny bagaz".
            Przed odlotem moj pies mial zrobiona serie badan, mial sporo roznych
            zaswiadczen. Nikt jednak nie pytal o nie ani przed lotem ani po wyladowaniu.
            Odpowiednie informacje powinnas uzyskac w przedstawicielstwie LOTu.
            Lot to dla psa wielki stres, szczegolnie pod pokladem.
            Jesli piesek bedzie szczekal pod pokladem to z cala pewnoscia bedziesz to
            slyszec. Dla formalnosci warto sprawdzic,czy w kraju ladowania nie obowiazuje
            kwarantanna.
            Wiele osob woli pozbyc sie psa, oddajac go do schroniska niz zabierac go ze
            soba. Spotkalem sie z takimi komentarzami ze strony polskich burakow w W-wie.

• lena_zienkiewicz Re: do lika 12.05.04, 11:31
            Właśnie co rok wyjeżdżam z moimi zwierzakami do Włoch.Może się spotkamy... :-)
            Absolutnie nie ma wymogów przewożenia psiaka w klatce.Inaczej jest z kotkami,
            które nie mogą się przemieszczać po środku transportu.Czym planujesz jechać?
            Samochodem czy minibusem?

Pozdrawiam
            • Gość: lika Re: do lika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.04, 18:26
              dzięki,bo już nastawiałam się na dodatkowe koszty!Jedziemy takim dziwnym
              modelem ,który ma wpisane w papierach minivan,ale wygląda jak kombi.Pies duży i
              nie budzący sympatii od "pierwszego wejrzenia"(rotweiler)ale grzeczny i
              kochany.Na widok hotelu dla psów syn(9lat)się popłakał,a i my nie byliśmy
              zachwyceni,zwłaszcza,że koszt horrendalny.Dlatego oczekuj nas wszystkich
              Toskanio!
              • lena_zienkiewicz Re: do lika 13.05.04, 08:24
                Życzę udanych wakacji :-)
                Zapomniałam wcześniej napisać:pamiętaj o kagańcu na drogę !

Pozdrawiam
                • Gość: lika Re: do lika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.04, 22:40
                  leno!My mamy ją wieźć w kagańcu?Czy do spacerów na miejscu?
                  • lena_zienkiewicz Re: do lika 14.05.04, 08:33
                    > leno!My mamy ją wieźć w kagańcu?Czy do spacerów na miejscu?

Chodzi o dwie sprawy:
                    1.Gdziekolwiek będziecie robić postój i wyprowadzać pieska, pamiętajcie, żeby
                    był w kagańcu.Chodzi przede wszystkim o stronę austriacką (o ile przez Austrię
                    będziecie przejeżdżać :-)), Włosi raczej nie przyczepią się :-)
                    2.W przypadku kontroli (chodzi o straż lub policję), osoby przewożące psiaka
                    muszą pokazać, że mają kaganiec dla niego.

Życzę udanego urlopu :-)
    • Gość: Kasia Re: Za granicę z psem IP: *.kasa-chorych.silesia.pl 12.05.04, 08:25
      Bardzo prosze o radę. Moi znajomi, którzy mieszkaja w niemczech chcą od nas
      szczeniaczka. Mąż jedzia tam za dwa tygodnie. Nie wiem co i gdzie załatwić.
      szczeniak był odrobaczany. Za niedługo go zaszczepię i co potem. mam nadzieje,
      że nie będzie żadna kaltka potrzebna, on jest jeszcze mały. Proszę o rade, jak
      coś wiecie na ten temat.
      • Gość: BlueBerry Re: Za granicę z psem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 08:47
        psu jest potrzebna miedzynarodowa ksiazeczka zdrowia z aktualnymi
        szczepieniami, zaswiadczenie o tym ze jest zdrowy od zwyklego wetrynarza na
        podstawie ktorego dostaje sie Urzędowe Świadectwo Weterynaryjne wystawiane
        przez Powiatowego Lekarza Weterynarii lub przez uprawnionego Urzędowego Lekarza
        Weterynarii. Urzędowe Świadectwo Weterynaryjne zawiera dane dotyczące
        docelowego kraju wyjazdu, opis zwierzęcia, dane właściciela oraz informacje
        sanitarne (kiedy i jaką szczepionką zaszczepiono zwierzę przeciwko
        wściekliźnie, oświadczenie o braku objawów klinicznych chorób oraz o
        niewystępowaniu wścieklizny w danym rejonie administracyjnym). Za wystawienie
        dokumentu pobierana jest opłata administracyjna. Urzędowe Świadectwo
        Weterynaryjne ważne jest 10 dni. Oznacza to, że na dojazd do kraju docelowego
        mamy 10 dni od daty wystawienia dokumentu (przy czym granicę Polski należy
        przekroczyć w ciągu 48 godzin od jego wystawienia).
        na wwoz psa do Niemiec wymagane jest szczepienie przeciwko wściekliźnie
        (dokonane nie dawniej niż 12 m-cy przed przekroczeniem granicy) choc nie wiem
        jak to jest w przypadku szczeniakow. Wymagana Międzynarodowa Książeczka Zdrowia
        i Urzędowe Świadectwo Weterynaryjne. Pies nie zostanie wpuszczony na terytorium
        kraju, jeżeli przekracza granicę z inna osobą, niż wpisana w dokumentach jako
        właściciel.

i to tyle co wiem na chwile obecna.
        • Gość: Kasia Re: Za granicę z psem IP: *.kasa-chorych.silesia.pl 12.05.04, 09:01
          Dzieki bardzo. Nie wiesz może jak długo się czeka na takie zaświadczenie tzn
          wyjazd jest za dwa tygodnie czy zdążę to załatwić???
          • lena_zienkiewicz Re: Za granicę z psem-do Kasia 12.05.04, 11:33
            > Dzieki bardzo. Nie wiesz może jak długo się czeka na takie zaświadczenie tzn
            > wyjazd jest za dwa tygodnie czy zdążę to załatwić???

Międzynarodowa książeczka wypisywana jest "od ręki".
    • ivo Re: Za granicę z psem 12.05.04, 11:17
      ja przewozilam nasze znalezione koty z polski do niemiec i do tego potrzebowalam
      tylko ksiazeczke z szczepieniami pierwsza kotka ma nawet zdjecie paszportowe
      w ksiazeczce ale to bylo 5 lat, 2 lata temu drugi kot mial tylko normalna
      ksiazeczke bez zdjecia. Jezdze do polski pare razy do roku z cala gromadka to
      znaczy dwa koty i pies ,teraz maja niemieckie ksiazeczki od czerwca albo lipca
      jest wymiana tych ksiazeczek na europejskie. bardzo ale to bardzo rzadko musimy
      te ksiazeczki celnikom pokazywac.
      Zycze ci dobrej podrozy z pieskiem i uwazaj na parkingach zeby tam nic niezlapal
      (kleszczy , tasiemcow itp) raczej chodz z nim pare metrow dalej i nie kolo
      plotow itp. gdzie nie ma ludzkich odchodow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka