Dodaj do ulubionych

WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW

18.06.04, 19:30
WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW

Odwieczny urlopowy dramat wielu miłośników zwierząt: z kim zostawić ulubieńca
na czas wakacji czy ferii. Nie zawsze można skorzystać z pomocy krewnych i
przyjaciół: oni tez mają swoje wakacyjne plany. Wielu z nas waha się przed
oddaniem najlepszego przyjaciela do hotelu, gdzie będzie trzymany w klatce
lub na ciasnym wybiegu wśród innych zwierząt. Może będzie tam odpowiednio
karmiony i będzie pod okiem weterynarza, ale na pewno zabraknie mu serca,
pieszczot, głaskania i czesania.
Poza tym większość hoteli psich i kocich nie przyjmuje nietypowych
ulubieńców: królików, papużek, fretek, szczurów, węży.
My mamy rozwiązanie, najlepsze z najlepszych: DRUGI DOM.
Proponujemy OPIEKĘ W DOMACH INNYCH MIŁOŚNIKÓW ZWIERZĄT. Takich, którzy
niedawno stracili swego ulubieńca, albo którzy – obok swego - chętnie zajmą
się jeszcze jednym. Są to domy sprawdzone, z referencjami, domy ludzi
kochających zwierzęta. Powierzając swych ulubieńców opiece tych ludzi, będzie
mieli Państwo spokojne wakacje.
Wasi przyjaciele będą tam dostawać swoje ulubione dania, będą wylegiwać się
tam, gdzie przywykli – w fotelach, na kanapach, na monitorach komputerów ;
będą wyprowadzani na spacery, zabawiani, pieszczeni, czesani, głaskani,
przytulani, kąpani w miarę potrzeby, w razie jakiegoś kłopotu natychmiast
trafią do lekarza, a przede wszystkim – będą czuli serce i domowe ciepło,
które złagodzi im tęsknotę za własnymi dwunogami.
Opiece naszych drugich domów można powierzyć każdego, najbardziej
nietypowego ulubieńca
Opłaty za opiekę i serce są niższe niż za pobyt w profesjonalnych hotelach,
nastawionych na zysk..
Zaufaj nam, tak jak my kiedyś zaufaliśmy drugim domom, powierzając im
nasze czworonożne szczęścia.
e-mail: ouioui@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: hannelore a ja pisalam i nic IP: *.aster.pl 18.06.04, 19:51
      niedawno odpowiadalam na ogloszenie dot. zajmowania sie zwierzatkiem kiedy jego
      opiekunowie wyjezdzaja na wakacje i nie dostalam zadnej odpowiedzi od Ciebie -
      nawet zwyklego "nie". nieladnie. hanne_lore@wp.pl
      • ouioui Re: a ja pisalam i nic 18.06.04, 20:29
        Droga Hannelore,
        Mielismy awarie sprzetu i program antywirusowy zamiat sprawdzac maile je
        zwyczajnie kasowal.
        Ogloszenie jest jak najbardziej aktualne. Prosze podaj swoje dane na privie a
        oddzwonie.
        Przepraszam i licze na wspolprace:)
        Ouioui
    • Gość: m.pw Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 18.06.04, 20:14
      jestem pelna podziwu dla Twoich dzialan. zwierzakowi napewno bedzie cudownie u
      kogos tak kochajacego jak Wy. Moze jeszzce zaproponowac taka akcje, ze
      urlopowicz zostawia kota w domu (koty bardzo nie lubia zmiany lokalu) a ktos je
      odwiedza - karmi, glaszcze, zmienia kuwete. dobrze jesli to ktos znajomy
      np.sasiad, ale jak nie ma to jest problem. Trzeba by byBo tylko znalez zaufane
      osoby.
      • ouioui Droga M.PW 18.06.04, 20:41
        Dzieki wielkie za wsparcie pomyslu.U nas naprawde wszystkie zwierzaki beda
        mialy super!
        Bedziemy z pomoca dla azylu w Konstancinie za jakies 2 - 3 tyg. Usciskaj
        wszystkie koty.

• Gość: hannelore do ouioui IP: *.aster.pl 18.06.04, 21:46
          dziekuje za szybkiego maila, juz odpisalam:)
          • Gość: Wet. Też co roku organizuję podobną akcję. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 22:24
            j.,w
    • narysuj.mi.baranka Ouioui, mowilam, ze jestes aniolem :))) _n/txt 18.06.04, 23:51

• ouioui narysuj mi :) 19.06.04, 13:49
      narysuj mi masz maila, dzieki za wsparcie, jak koty?
    • Gość: hav5 Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.06.04, 15:31
      ile kosztuje taka opieka np nad psem sredniej wielkosci?
    • ouioui hav 5:) 19.06.04, 21:30
      Popatrz, oto cennik przykładowego hotelu w Warszawie.
      Np. Koty przebywają tam w kocich boksach ( czytaj klatkach )

1. mały pies 25 zł za dobę, /np. jamnik/

2. średni pies 30 zł za dobę, /np. sznaucer średni/

3. duży pies 35 zł za dobę, /np. owczarek niemiecki/

4. pies ogromny lub bardzo groźny 40 zł za dobę, /np. owczarek kaukaski,
      rottweiler/

5. kot, szynszyla, tchórzofretka, królik - 22 zł za dobę /zwierzęta przebywają
      w kocich boksach

A OTO NASZE PROPOZYCJE

1. KOT - 18 ( PRZEBYWA W MIESZKANIU )
      2. PIES MALY 20 ZL ( JW )
      3. PIES SREDNI 25 ZL (DOMEK Z WYBIEGIEM ALBO DUZE MIESZKANIE)
      4. PIES OGROMNY 30 ZL ( DOMEK )
      5. CHOMIKI, KROLIKI I INNE MALE ZWIERZĘTA CENA DO UZGODNIENIA
    • Gość: Astrex Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 15:56
      Fajny watek ouioui.Na pewno skorzystam, bo wiem ze z toba moge zostawic
      Tangensa. Jak Slawek?
    • narysuj.mi.baranka Re: WAKACYJNY DOM 22.06.04, 12:55
      Do gory:)
    • narysuj.mi.baranka Re: WAKACYJNY DOM 23.06.04, 12:56
      Do gory:)
      • Gość: ja Re: WAKACYJNY DOM IP: *.aster.pl 29.06.04, 15:47
        do góry,bo świetna inicjatywa:)
    • Gość: yoyo Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: 217.144.243.* 29.06.04, 15:55
      Istotne pytanko,czy te domy sa ubezpieczone na wypadek utraty lub skrzywdzenia
      zwierzaka?
      • Gość: hanne Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.aster.pl 29.06.04, 15:59
        wydaje mi sie, ze zwierzatkami zajma sie ludzie,ktorzy je kochaja, wiec
        prawdopodobnienstwo skrzywdzenia jest rowne 0.
        • Gość: yoyo Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: 217.144.243.* 29.06.04, 16:04
          Nie znamy tych ludzi prawda?Jezeli zwierzak cos dla mnie znaczy chce wiedziec
          kto bedzie sie nim zajmowal.Czasami zapewnienia nie wystarcza.Nie twierdze,ze
          ktos komus cos zrobi krzywde,czasami moze byc to wypadek.Moze piesek w domu-
          hoteliku pogryzie moja papuge lub odwrotnie.Czyms musimy sie asekurowac.
      • Gość: hanne Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.aster.pl 29.06.04, 16:02
        poza tym tylko wlasciciel moze ubezpieczyc swojego zwierzaka - nie widzialam
        jeszcze ubezepieczenia domu od skrzywdzenia zwierzatka.
        • Gość: yoyo Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: 217.144.243.* 29.06.04, 16:06
          czyli taki sezonowy wlasciciel nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci?
          • Gość: hanne Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.aster.pl 29.06.04, 16:43
            ja nie mowie, ze sezonowy wlasciciel nie ponosi odpowiedzialnosci, tylko z tego
            co sie orientuje nie mozesz ubezpieczyc cudzego zwierzaka, tylko wlasciciel
            moze to zrobic. poza tym czy widziales kiedys ubezpieczenie od skrzywdzenia
            zwierzaka?
            • Gość: hanne Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.aster.pl 29.06.04, 16:52
              A tak w ogole to moze napisz do zalozycielki postu-ona najlepiej bedzie sie
              orientowac jaka odpowiedzialnosc ponosi tymczasowy opiekun zwierzatka:)
            • Gość: yoyo Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: 217.144.243.* 29.06.04, 16:54
              nie widzialem,ale wlasnie poddalem temat znajomemu ktory zajmuje sie
              ubezpieczeniami.Poki co zadam pytanie inaczej.Czy sporzadza sie jakas umowe o
              przekazaniu zwierzecia,z mozliwoscia pozniejszych roszczen wrazie utraty go lub
              poniesienia kosztow za ewentualna utrate zdrowia?jak mniemam jest to
              dzialalnosc zarobkowa...
              • Gość: hanne Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.aster.pl 29.06.04, 17:06
                w dalszym ciagu proponuje napisac bezposrednio do zalozycielki watku.ona
                orientuje sie najlepiej:)pozdrawiam
                • Gość: yoyo Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: 217.144.243.* 29.06.04, 17:28
                  Probowalem podjac temat na tym forum.Osoba ktora sie odezwala w tej kwesti
                  bylas Ty stad ta polemika.
    • ouioui Droga Yoyo:) 29.06.04, 23:08
      Jest tak :
      Osoba opiekujaca sie zwierzakiem bierze na siebie pelna odpowiedzialnosc za
      niego.A ja biore odpowiedzialnosc za osoby przechowywujace ulubienca.
      Ale spokojnie ja nieodpowiedzialnych osob nie zatrudniam.
      Jest mozliwosc i zobaczenia miejsca gdzie bedzie zwierzak, i porozmawiania z ta
      osoba.
      Co do ubezpieczen zwierzat, w Polsce nie ma mozliwosci ubezpieczenia psa, czy
      kotka od nieszczesliwych wypadkow. Niestety:(
    • narysuj.mi.baranka Re: WAKACYJNY DOM 01.07.04, 12:43
      Na górkę :)
    • ouioui adres www.drugidom.org zapraszam serdecznie!!!! 02.07.04, 17:36
      www.drugidom.org
    • narysuj.mi.baranka Re: WAKACYJNY DOM 06.07.04, 21:25
      Na gorke:)
    • ouioui Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW 07.07.04, 16:13
      dzieki narysuj mi ...:)
    • Gość: teresa Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.04, 22:13
      Oddalam psa pod opieke drugiego domu.Bylo ok, nawet piesek niejadek przybral 1
      kg na wadze.Z poczatku troche sie balam, bo dziewczyna ktora miala u siebie
      pieska wygladala na roztrzepana.W sumie sie okazalo, ze niepotrzebnie mialam
      obawy. Na pewno jesttamn lepiej niz w hotelu,to bezapelacyjnie.
      W skali od jeden do piec oceniam na mocne 4.
      Byloby 5 gdyby nie pierwsze mylne wrazenie.

• Gość: Hejko Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.mni.pl 15.07.04, 22:11
      up!up! super pomysl!!!!!!!

• ouioui UWAGA DRUGI DOM W GAZECIE I SUPER EXPRESSIE 16.07.04, 15:48
      Pisza o nas dzisiaj ! Bardzo bardzo sie ciesze!!!!!
    • narysuj.mi.baranka Drugi dom OuiOui byl w Kurierze! :))) _n/txt 17.07.04, 20:34

• Gość: Marek. Re: Drugi dom OuiOui byl w Kurierze! :))) _n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 11:49
        Baranek ma ciekawe wypowiedzi ale bije od nich staropanieństwem...
    • Gość: Kornish Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.mni.pl 22.07.04, 23:31
      Moj kot skorzystal. Moge polecic. Osoby u ktorych byl, byly sympatyczne i dobre
      dla kota. Dostawal do jedzenia Animonde, co mnie zdziwilo, bo spodziewalam sie
      tanich whiskasow. No, mile rozczarowanie....

• ouioui Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW 02.08.04, 19:27
        dzieki Panie Piotrze za dobra opinie:)
    • default Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW 03.08.04, 09:14
      ouioui napisała:

>. Powierzając swych ulubieńców opiece tych ludzi, będzie
      > mieli Państwo spokojne wakacje.

No ja na pewno nie miałabym spokojnych wakacji zostawiając psy u OBCYCH LUDZI.
      Inicjatywa może i fajna, ale moim zdaniem to albo się ma psy i się swoje plany
      wakacyjne dostosowuje do nich, albo się tych psów po prostu nie ma.
      Pies nie umie wyobrażać sobie przyszłości dla niego liczy się tylko
      teraźniejszość, jak bardzo musi cierpieć kiedy zostaje oddany do obcych ludzi i
      obcego domu, bez pana...Przecież nie wie, że to tylko na jakiś czas.
      • ouioui Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW 10.08.04, 22:47
        default napisała:

> ouioui napisała:
        >
        > >. Powierzając swych ulubieńców opiece tych ludzi, będzie
        > > mieli Państwo spokojne wakacje.
        >
        > No ja na pewno nie miałabym spokojnych wakacji zostawiając psy u OBCYCH
        LUDZI.
        > Inicjatywa może i fajna, ale moim zdaniem to albo się ma psy i się swoje
        plany
        > wakacyjne dostosowuje do nich, albo się tych psów po prostu nie ma.
        > Pies nie umie wyobrażać sobie przyszłości dla niego liczy się tylko
        > teraźniejszość, jak bardzo musi cierpieć kiedy zostaje oddany do obcych ludzi
        i
        >
        > obcego domu, bez pana...Przecież nie wie, że to tylko na jakiś czas.

Czasem zdarza sie tak, ze trzeba gdzies wyjechac.Tu nie chodzi tylko o
        urlopy.Prosze sobie wyobrazic sytuacje, gdy wlasciciel psa musi sluzbowo
        wyjechac na tydzien za granice. Co ma zrobic z pieskiem?
        Zabrac? Narazac na stres zwiazany z podroza? Czy zdazy zalatwic wszystkie
        papiery? Czy w czasie biznesowych lunchow, spotkan itp zwierzak bedzie siedzial
        sam w hotelowym pokoju ?
        A co do urlopu niesety nie wszedzie mozna zabrac ulubienca...
        Co do cierpienia, taie wystepuje faktycznie ale nie u wszystkich psow. BA!
        powiedzialabym, ze teskni strasznie jedynie w okolo 10 proc. przypadkow. Osoby
        pilnujace psa w okresie nieobecnosci wlasciciela sa dobierane do temperamentu
        pieska.Wiedza, jak sie nim zajac.Sa praktycznie non stop w domu.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • default Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW 11.08.04, 08:32
          Oczywiście zdarzają się sytuacje ekstremalne (jak wspomniany wyjazd służbowy),
          i rzeczywiście wtedy ewentualnie, jeśli się nie ma żadnej innej możliwości (np.
          żeby ktoś bliski zamieszkał z psem na ten czas). Ale co do urlopu - jak nie mam
          z kim psa zostawić to nie wybieram sobie miejsca na wakacje, gdzie psa zabrać
          nie mogę. Koniec, kropka. Albo się ma psa, albo się lata na Hawaje.
          Dziwne co piszesz, że tylko 10 % psów tęskni... Moje suki - jeśli zostają bez
          nas na kilka dni (najdłużej 6 się zdarzyło raz) - to w swoim domu i z moją
          córką albo z moimi rodzicami. I jest straszna rozpacz, są osowiałe, smutne i
          bez apetytu. Więc jakoś mi trudno uwierzyć w te 10%.
          • Gość: romanS Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 11.08.04, 11:19
            Hm...Przez wiele lat odmawialem sobie wymarzonych wakacji - nie na hawajach,
            ale w Grecji: program obowiazkowy kazdego Europejczyka - wlasnie z tego
            wzgledu, ze co zrobic z ulubiencem. Rodzina to rodzina - zawsze znajdzie jakis
            wykret. Balem sie zostawic Argusia w hotelu, jak zobaczylem, jak to wyglada.
            Namowila mnie znajoma na oddanie do opiekuna poprzez Drugi Dom - ona dala tam
            kotke i polecila mi. Oddalemm - przyznaje - z ciezkim sercem. Przez ten tydzien
            w grecji mialem codzienny komunikat smsem o Argusiu. Tesknil na pewno, ale jak
            pojechalem go odebrac - przywital sie ze mna wsciekle, ale... nie chcial wejsc
            do samochodu, lasząc sie do swego opiekuna. Bylo mi nawet troche przykro, ale
            byl to widomy znak, jak mu tam bylo dobrze przez ten tydzien. Spal tam w lozku,
            tak jak sypia z nami; nie mowilem o tym opiekunowi, to opiekun mi powiedzial.
            Na pewno w przyszlym roku nie odmowie sobie Egiptu (tez program obowiazkowy) bo
            bede wiedzial co zrobic z Argusiem. Ze nie stanie mu sie krzywda.
            • default Re: WAKACYJNY DOM DLA WASZYCH ULUBIEŃCÓW 11.08.04, 11:43
              Hmmm. To w takim razie ja mam jakieś dziwne psy. One nie tolerują innych
              opiekunów niż ja, mój mąż i córka, z tym, że kiedy zostają tylko z córką są
              bardzo zgaszone. W wyjątkowych wypadkach (np. kiedy muszę dłużej zostać w
              pracy) proszę sąsiada, aby je wypuścił w ciągu dnia na siusiu - robią to bardzo
              niechętnie, dosłownie dwa kroki za bramę, siku - i pędem do domu z powrotem. A
              jak kiedyś zamiast sąsiada przyszła jego żona (którą też dobrze znają) - w
              ogóle odmówiły wyjścia z domu. To co piszesz - że po tygodniu Twój pies łasił
              się do nowego opiekuna, w ogóle w głowie mi się nie mieści. Moje psy nie łaszą
              się do nikogo poza domownikami, choćby była to osoba znana im od lat i nie
              wiadomo jak często bywająca u nas.
              Zawsze mi się wydawało że większość psów tak ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka