Dodaj do ulubionych

MOJ KOT NIE CHCE PIC?????

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.09.04, 20:44
Witam
Mam 6tygodniowego maluienkiego kociaczka. Nie chce wogole pic samodzielnie
ani mleka ani wody. Jak ja nauczyc????? Ona jakos mui pic.
I mam jezcze pytanie jak duzo taka malutka pchelka zjada w ciagu dnia .....
Info na maila najlepeij

Aneta75@tkdmi.net
Obserwuj wątek
    • mar.gajko Re: MOJ KOT NIE CHCE PIC????? 22.09.04, 20:58
      Powolutku. Czy była do tej pory z matką? Jeżeli tak to błąd, że tak wczesnie
      odebrana. Kocica "uczy" dzieci normalnych zachowań i czynności zasadniczo do 8
      tygodnia życia. Najlepiej więc brać kocięta najwcześniej 2 miesięczne. Chyba że
      wypadek losowy. Kotka chora lub zginęła. Ale co do picia. Płytki talerzyk - z
      wodą i delikatnie postaw kocię nad talerzykiem i dotknij mordka wody. Zacznie
      prychać itp. Ale tak kilka kilkanaście razy. W pewnym momencie powinno załapać.
      One się szybko uczą. Co do jedzenia. Zależy czym karmisz. Reguła jest taka:
      kociaka nie przekarmić (żeby sraczki nie było) ale ma przybywac na wadze.
      Jak puszki juniory - to dawkowanie jest podane. Tak samo suche. Jak mięsko -
      to zaczynaj od kilku kulek wielkości groszka i coraz więcej, więcej. Każdy nowy
      pokarm podawaj w małej ilości - coby jej nie przesrało. Bo to czasem trudno
      zatrzymać. Z ludzkich pokarmów: mięso gotowane (absolutnie nie surowe takiemu
      maluchowi), ryba gotowana, serek biały, gotowane żłótko. Na pewno każdy coś
      dopisze co dawać maluchom. Pozdrawiam i powodzenia.
    • Gość: Marzena Re: MOJ KOT NIE CHCE PIC????? IP: *.cargosped.pl 23.09.04, 12:16
      A czy poza tym, że nie chce pić to wszystko jest w porządku? Tzn.czy nie
      wymiotuje,i nie robi płynnej kupki.Bo jeżeli tak to szybko zasuwaj do
      weterynarza,pilne!
      Jeżeli nie to się nie przejmuj, widocznie wystarcza mu płyn zawarty w
      pożywieniu.Zresztą koty nie piją zbyt dużo,chyba że jedzą wyłącznie suchą
      karmę,ale takie maleństwa preferują raczej mokrą.Poza tym pamiętaj żeby kotu
      nie podawać mleka tylko wodę,wyjdzie mu to na zdrowie.
    • Gość: VIP-1 Re: MOJ KOT NIE CHCE PIC????? IP: *.cwshs.com 23.09.04, 12:52
      Gość portalu: Aneta napisał(a):

> ani mleka ani wody.
      wcale sie nie dziwie, tez bym tego nie pil

> Jak ja nauczyc?????
      najlepiej pokaz jej jak ma to robic
    • jul-kot Re: MOJ KOT NIE CHCE PIC????? 23.09.04, 16:34
      Witam!
      Pierwszym jedzeniem dla takiego małego kociaka może być surowa pierś kurczęca,
      wymrożona co najmniej przez dobę i rozmrożona w ciepłej wodzie. Po posiekaniu
      podaje się to mięso ze zgiętej dłoni, zwilżone wodą. Kociak wsysa to mięso,
      nawet jeśli nie potrafi jeszcze sam jeść, jednocześnie wypija i wodę. Być może
      ta ilość wody mu wystarcza, ale powinien mieć stale dostępną czystą wodę w
      dosyć dużym naczyniu (mniej się brudzi i koty chętniej ją piją). To samo
      dotyczy kotków, które już same jedzą. Pokarmy powinny być głównie mokre, surowe
      wymrażane mięso, saszetki dla maluchów, gotowane i rozdrobnione mięso drobiowe
      z rosołem, a później też z warzywami, ryżem lub makaronem. Surowe żółtko
      roztrzepane z niewielką ilością wody, gotowane i posiekane jajko na twardo,
      twarożek. Mleko można podawać tylko wtedy, jeśli kotek nie ma po nim biegunki.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • jul-kot Re: p.s. 23.09.04, 16:37
        I jeszcze jedno. Karmi się co najmniej pięć razy w ciągu dnia, kot powinien
        dostać tyle jedzenia, ile jest w stanie zjeść prawie od razu. Jedzenie nie
        powinno leżeć w miseczce godzinami, bo się psuje i może być powodem chorób
        przewodu pokarmowego, na które kociak jest dosyć wrazliwy.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka