Dodaj do ulubionych

owczarek niemiecki-karzelek

08.11.04, 22:03
podarowano mi owczarka niemieckiego /ur.28.05.04/i w tej chwili wazy 7kg i ma
wzrost szczeniaka 2 miesiecznego.Wet.zlecil badania i okazalo si e ze cierpi
na brak hormonu wzrostu.Jestem gotowa podjac kuracje hormonalna u pieska ale
nie wiem czy mnie bedzie na to stac.Czy ktos sie spotkal z takim przypadkiem?
Nie wiem jak mu pomoc
Obserwuj wątek
    • polgebek Re: owczarek niemiecki-karzelek 09.11.04, 04:38
      no wiesz - psa Ci podarawano??? ciekawe skad go wzieli - za darmo?
      czy za grosze bo wiesz: za tanie pieniadze...
      • venus22 Re: owczarek niemiecki-karzelek 09.11.04, 08:17
        a czy to jest konieczne, jakie zdanie ma weterynarz?
        Najwazniejsze aby pieskowi zapewnic cieply dom i juz bedzie dobrze.

A czy on karzelek, jakie to am znaczenie- liczy sie psie serce..
        Venus
    • albert.flasz Re: owczarek niemiecki-karzelek 09.11.04, 09:04
      To się zdarza (choć bardzo rzadko). Można to leczyć, tylko po co? Jest to tylko
      wada "urody" (poza tym, wszystko w organizmie funkcjonuje normalnie), a
      leczenie jest długotrwałe i bardzo drogie...
    • studentkaweterynarii Re: owczarek niemiecki-karzelek 09.11.04, 09:47
      Zadaj to pytanie lekarzom z forum lecznicy OAZA. Na pewno dostaniesz
      sensowniejszą odpowiedź niż te powyżej.
    • mamonka01 Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 10:23
      Jeżeli piesek jest ogólnie zdrowy, a schorzenie na które cierpi nie rzutuje w
      żaden sposób na jego komfort życia , to ja będąc jego właścicielką poprostu
      pokochałabym go takim jakim jest.
      Sądzę ,że najważniejsze przed podjęciem decyzji, to dowiedzenie się, na ile ze
      względu na jego dalsze zdrowie, niezbędne jest leczenie.
      • comma Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 10:52
        Podzielam zdanie mamonki. Jeśli pies nie jest na nic chory, niewielki wzrost
        nie będzie mu zaburzał komfortu życia. Ja, zanim zdecydowałabym się na kurację,
        przede wszystkim chciałabym się dowiedzieć jakie są skutki uboczne podawania
        hormonów. Gdyby niosło to za sobą ryzyko dla zdrowia psa - nie zdecydowałabym
        się. Co innego, jeżeli niski wzrost jest objawem zewnętrznym, a jakieś
        zaburzenia istnieją również w narządach wewnętrznych. Wtedy oczywiście
        leczyłabym zwierzę.
        • arrroma Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 11:25
          taki karzelek moze byc calkiem slodki i ciekawy. Moze nawet byc ojcem
          nastepnych karzelkow.
          • izunia.m Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 15:06
            no to akurat zbyt mądre nie jest.

świadomie chcesz powielać wady? po co? pojedź do schroniska, popatrz... może
            troszkę Ci przejdzie....

(bez urazy)
            Izunia
            • albert.flasz Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 15:11
              Bzdura, to nie jest wada genetyczna. Inaczej, wszystkie karły miałyby karłowate
              dzieci!
              • izunia.m Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 15:17
                moment. to czy jest czy nie jest to tego chyba nie wiemy do końca

poza tym nawet jeśli to nie wada genetyczna to może coś w rodzaju skłonności
                np. rak (tfu odpukać) nie jest wadą genetyczną a często to samo schorzenie mają
                babcia matka i córka

po trzecie jestem bardzo przeciwna rozmnażaniu psów bez rodowodu. polecam
                wizyte w schronisku jeśli ktoś nie rozumie...
                • groen Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 18:17
                  www.amici.it/dbcommon/file/scatti/foto/adassdasadasassd.jpg Mozecie
                  zobaczyc sami jaki jest piekny.Na tym zdjeciu ma 2 miesiace i jeszcze nic nie
                  wiedzielismy o jego chorobie.Nie jest problemem rodowod bo jego rodzice maja
                  rodowody-tylko mnie po co on potrzebny. Zaraz po oszczenieniu suka odrzucila
                  malego.2 razy zona wlasciciela hodowli ratowala go dokarmiajac sztucznie
                  specjalnym mlekiem dla szczeniat i trzymala go w domu. Po miesiacu kiedy sie
                  troche pozbieral oddala go suce.Matka zakopala szczeniaczka zywcem i pilnowala
                  caly dzien zeby go nikt nie zabral.Mial 37 dni kiedy podarowali mi go na
                  urodziny.Problemy zaczely sie na powaznie miesiac temu bo IRON (piekne imie-
                  prawda)nie chce nic jesc zaczyna tracic siersc i jest taki malutki.Gdyby nawet
                  zostal maly to co mi tam ale ogolnie nie jest z nim najlepiej.Badania na razie
                  wykazaly brak hormonu wzrostu i jutro wydadza wyrok ile i czego mu podawac.Boje
                  sie ze nie bedzie mnie stac na jego leczenie.
                  • venus22 Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 19:30
                    Bardzo slodziutko wyglada maly Iron..

podzielam zadnie poprzednikow, ze jesli nie trzeba podawac hormonow ze wzgledu
                    na zdrowie a tylko dla urody, to nie warto.

Prosze podwaja na biezaco co sie dzieje z maultkim - jest taki slodki, i zycze
                    my jak najlepiej- zdrowia i szczescia :)

mam tylko jedno pytanie:
                    >>Matka zakopala szczeniaczka zywcem i pilnowala
                    caly dzien zeby go nikt nie zabral.<<

to znaczy- suka zakopala????

Venus

ps karlowatosc jest jak najbardziej wada genetyczna ale to nie znaczy ze
                    wadliwe geny natychmiast sie przekazuje.
                    • groen Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 09.11.04, 20:45
                      bardzo dobrze zrozumialas! Suka wiedziala ze cos z nim jest nie tak bo inaczej
                      tego nie moge wytlumaczyc.Byc moze arytmia?(miesiac temu wykazalo EKG)albo
                      zrobila to ze wzgledu na jego kolor-najjasniejszy z miotu albo nie wiem
                      dlaczego.Miesiecznego szczeniaka zakopala pod ziemia przykryla liscmi i
                      patytkami w rogu ogrodu i jeszcze do tego nie dopuszczala nikogo aby mogl sie
                      zblizyc- tak jakby wiedziala ze chca go ratowac.Wzielam go wlasnie dlatego ze
                      taki slodki i od razu musial sie zmierzyc z takimi przezyciami.Dalej wyglada
                      tak slicznie ale tylko z przodu.Praktycznie caly tyl ma wylinialy a na lokciach
                      nie ma wogole juz siersci tylko rosna mu takie smieszne dlugie kosmki ze
                      moglabym juz male kokardki wiazac.Jutro bede wiedziala wiecej jakie ma szanse
                      • venus22 Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 10.11.04, 08:19
                        cos podobnego.. to ze zwierzeta odrzucaja uposledzone mlode, to wiedzialam ale
                        zeby az tak, ... niesamowite...

Bede trzymala kciuki za Ironka.

Venus

• albert.flasz Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 10.11.04, 08:27
                          Niestety, one od razu wyczuwają różne problemy (że młode będą słabe lub chore,
                          że nie będą w stanie ich wykarmić itd.). Trzy razy zetknąłem się z podobną
                          sytuacją: dwa razy u suki (jedna tuż przed oszczenieniem miała wypadek, druga
                          chyba uznała że urodziła za dużo szczeniąt) i raz u klaczy (źrebak miał wadę
                          zgryzu).
                          • ontarian Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 10.11.04, 14:30
                            zwierzeta tak robia
                            bo sa madrzejsze od swirkow
                      • karolcia38 Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 10.11.04, 08:35
                        groen napisała:

>Wzielam go wlasnie dlatego ze
                        > taki slodki i od razu musial sie zmierzyc z takimi przezyciami

No zaraz albo nie rozumiem tego co czytam albo ktoś myli się w zeznaniach, w
                        pierwszym poście napisałaś/eś że go dostaliscie.
                        • izunia.m Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 10.11.04, 09:13
                          hej, nie czepiajmy się szczegółów. to chyba dobrze że groen chciała psa i być
                          może dlatego Irona "dostała" więc można powiedzieć "wziela" a teraz o niego dba
                          i stara sie żeby wszystko było ok...

groen, trzymam kciuki. pisz co dalej
                          I.
                          • groen Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 10.11.04, 14:21
                            dokladnie jak na zeznaniu: bardzo chcialam psa - rok temu w ramach uslug
                            przyjacielsko-zobowiazujacych wlasciciel hodowli chcial mi podarowac owczarka 3
                            miesiecznego pieknego jak marzenie- NIE WZIELAM bo mieszkanie w bloku i duzy
                            pies nie bardzo ida w parze.W lipcu tego roku DOSTALAM psa i WZIELAM
                            bo ....jak moglabym go nie wziac zwlaszcza Irona?
                            • venus22 Re: owczarek niemiecki-karzelek też piękny 12.11.04, 19:28
                              No i co nowego z Ironem?

Venus
    • sela1 Re: owczarek niemiecki-karzelek 12.11.04, 21:19
      Kochani, dlaczego dajecie się nabierać na takie durne posty, niejaka(i) groen,
      robi sobie niesmaczne żarty, a Wy to traktujecie poważnie,www.amici.it

Pozdrowienia dla normalnych
      • groen Re: owczarek niemiecki-karzelek 13.11.04, 12:17
        masz racje www.amici.it oglosilo konkurs na foto psa lub kota na
        wakacjach.Gdybys dobrze poszukala to pewnie odkrylabys miejsce gdzie Iron
        spedzil wakacje z nami , nazwisko wlasciciela(mojego meza) i miejsce skad
        pochodzi.Dla ciekawosci podaje ze NASZ IRON w klasyfikacji na najladniejsze
        zdjecie w ciagu 4 ostatnich tygodni zdobyl ponad 4000 glosow.Konkurs odkrylismy
        troche za pozno bo bylismy na wakacjach-oczywiscie ze szczeniaczkiem!.Jesli
        nadal masz watpliwosci to moge ci podac adres Centrum gdzie Iron jest leczony
        od poczatku,wyniki badan itd.
      • groen Re: owczarek niemiecki-karzelek 13.11.04, 12:44
        sela1 napisała:

> ... niejaka(i) groen,
        > robi sobie niesmaczne żarty, a Wy to traktujecie poważnie..................>
        Pozdrowienia dla normalnych
        SELA1- niejaka z racji tego ze jestem kobieta...........bardzo chcialabym zeby
        to byl glupi zart.........JESTEM JAK NAJBARDZIEJ NORMALNA! dLA POZOSTALYCH
        ZYCZLIWYCH I ZAINTERESOWANYCH LOSEM IRONA:diagnoza brzmi "nanismo hipofisario-
        ipotiroideo" prawdopodobnie przez okres ok 3 miesiecy bedzie traktowany
        hormonem GH , jak na razie w poniedzialek ma dalszy ciag badan z tym ze czesc
        pokryje mi Universita Veterinaria Federico II(SELA SPRAWDZ CZY TAKOWA ISTNIEJE
        W NEAPOLU!)z racji ze jest to przypadek nie tyle rzadki co niezbyt czesto
        leczony.Widzac ze Iron praktycznie od pierwszych dni swojego zycia jest pod
        scisla kontrola dobrego specjalisty i ma cala teczke analiz postanowili
        wykorzystac przypadek do nazwijmy to poglebienia wiedzy (SELA - BADANIA
        HORMONALNE U PSOW ROBIA W NIEMCZECH ALE NIE MUSIALAM JECHAC BO PRZYSYLAJA
        KURIERA!)Pozdrawiam
        • xyxy Re: owczarek niemiecki-karzelek 14.11.04, 02:38
          bardzo Tobie wspolczuje ze tak okrutnie Cie potraktowano. Ja wiem z autopsji ze
          takie przypadki sie zdarzaja. Przykra sytuacja, - nie dosc ze troszczysz sie o
          pieska (wielu by sie go pozbylo) to jeszcze dostalas takie chamskie traktowanie.
          Zycze wszystkiego najlepszego i podejrzewam ze juz tutaj nie zasiegniesz rady.
          Az wstyd ze tacy jak uczestnicy tego watku uwazaja sie za milosnikow zwierzat
          Ohyda!!!
          • xyxy Poprawka - 14.11.04, 02:49

Az wstyd ze tacy jak uczestnicy tego watku jak Sela! uwazaja sie za milosnikow
            zwierzat. POza tym wygladasz Selo to babe z zatwardzialym sercem.

• venus22 Re: Poprawka - 14.11.04, 03:47
              eeeeee nie przejmujemy sie Sela..

czekamy na dalsze wiadomosci o Ironku.
              zycze mu zdrowia bo super wlascicieli juz ma :)

Venus
              • sela1 Re: Poprawka - 14.11.04, 18:13
                venus22 napisała:

> eeeeee nie przejmujemy sie Sela..

Też, tak sądzę :-)
                Tylko zastanawia mnie fakt, czemu admin. odesłał na oślą ławkę przeprosiny,
                które skierowałam do Groen ???
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=17606173&a=17606173
                • groen Re: Dla Sela1 15.11.04, 20:13
                  wyciagany lapke na zgode, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                  f=631&w=17610681&a=17610681
                  • sela1 Re: Dla Sela1 16.11.04, 19:02
                    Dzięki, że się nie gniewasz :-)
                    Psiak jest przecudnej urody, taki kochany, że aż chce się go przytulić.
                    Jeszcze raz przepraszam, proszę uściskaj psiaka i powiedz mu, że jest cudowny.

Pozdrawiam
                • groen Re: Poprawka - 15.11.04, 20:16
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=17610681&a=17610681
        • albert.flasz Re: owczarek niemiecki-karzelek 14.11.04, 09:59
          ... Czyli karłowatość na tle niedoczynności przysadki mózgowej i tarczycy.
          Cieszę się, że znalazłaś kogoś zainteresowanego więcej niż "kasą". Powodzenia!
    • groen Re: owczarek niemiecki-karzelek 14.11.04, 09:32
      na forum Zwierzeta -fotografie wyslam zdjecia , na biezaco bede Wam pokazywac
      jaki jest sliczny Pozdrawiam
      • miilusia Re: owczarek niemiecki-karzelek 15.11.04, 02:56
        jest naprawde slodki, tylko calowac pyszczek.
    • pomocnik111 [...] 16.11.04, 21:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • albert.flasz Re: WAAAAAAAŻŻŻŻNNNEEEE 17.11.04, 08:29
        Pięknie, tylko co z tymi sprawami ma wspólnego Pomorski i jego dermatologia?
        • bylla Re: WAAAAAAAŻŻŻŻNNNEEEE 17.11.04, 09:22
          ktos chce wykorzystac te sytuacje na reklame - niestety i tacy bywaja.
    • margo251 do groen 17.11.04, 10:25
      Wysłałem ci list na konto w Gazecie. Pozdrawiam!
      • groen Re: do groen 17.11.04, 19:06
        dzieki, gdybys tylko mogl cos poradzic bo ja zrobie wszystko co w mojej
        mocy.Narazie opisalam objawy zewnetrzne w ciagu tych ostatnich tygodni,jutro
        wieczorem wysle wszystkie analizy OK?Powiedz mi ze go moge wyleczyc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka