Dodaj do ulubionych

Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić?

19.11.04, 09:33
Witam

Poradzcie, bo juz wariuję. Mój 7-letni kot zaczął sikać na łóżko, zawsze w tym samym miejscu. Jest wykastrowany, więc to nie jest śmierdzący problem, ale dość uciążliwy. Do tej pory wszystko było ok (psoci umiarkowanie, a miły, puszysty i wielki jest nad wyraz).
Pierwszy raz zauważyłam jakieś 2 tygodnie temu i to dopiero, gdy kładłam się spać. Potem było w porządku, więc uznałam to za jednorazowy wyskok porządnego z natury kota. A potem jeszcze 2x w to samo miejsce - no to chyba nie jest przypadek, może jakieś znaczenie terytorium? Co tu zrobić?
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika pomocny link 19.11.04, 09:36
      www.vetserwis.pl/kot_mocz.html
      • melka9 Re: pomocny link 19.11.04, 10:35
        mogę tylko dodać, że może kotu raz się zdarzyło, a potem już mu kanapa w danym
        miejscu pachniała kuwetowo więc uznał, że jest to miejsce jak najbardziej
        właściwe na załatwianie swoich potrzeb fizjologicznych. Można kupić w sklepach
        zoo lub u weta specjalne odstraszacze w sprayu, które wydzielają zapach
        nieprzyjemny dla kota. Są na bazie cytryny, więc możesz w to miejsce położyć
        połówkę cytryny. Pozdrawiam, Mela
        • nuk2 Re: pomocny link 19.11.04, 11:29
          Dziękuję bardzo! Za link i za pomysł z cytrusami. Wypróbuję rady wszystkie. Podrawiam ja i kot.
          • karola_20 Re: pomocny link 19.11.04, 13:16
    • pan.pendzelek Re: Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić? 20.11.04, 18:57
      koty mają to do siebie ,że jak kogoś nie lubią ,to sikają,
      po prostu kot cie olewa i to nie raz.
      wypieprz bydlaka i będzie spoko!
      • bossowa Re: Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić? 20.11.04, 19:22
        Pndzelek!!!! Ty tu? Szukam Cię po wszystkich sforach! Odzywaj się -uwielbiam
        Twoje wpisy. Na Klubie Forum pękałam ze śmiechu-szczerze. Twoja następna Fanka.
    • kordonia Re: Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić? 21.11.04, 00:00
      Bardzo często jest tak, że kot, który zachoruje na zapalenie pęcherza i dróg
      moczowych załatwia się własnie poza kuwetą. Oddawanie moczu powoduje u niego
      ból, i właśnie z kuwetą go kojarzy i dlatego jej unika. Poza tym stara się
      przetrzymywać mocz jak najdłużej, a kiedy juz nie może wytrzymać, sika w
      pierwszym lepszym miejscu.
      Niedawno moja kotka też zaczęła tak się zachowywać. Sikała właśnie na miękkie
      rzeczy- kilka razy na łóżko, na kapeć, na drapak obity futerkiem. Pobrałam jej
      mocz do badania ogólnego i wyszło z niego, że faktycznie ma zapalenie dolnych
      dróg moczowych. Dostała antybiotyk i problem zniknął.
      Dlatego zachęcam do zrobienia tego badania. Zrobi to każde "ludzkie"
      laboratorium, badanie jest tanie(ok.6zł.). Pobrać mocz kotu też nie jest trudno-
      wystarczy podstawić bezpośrednio pojemniczek na mocz, albo jakieś płaskie
      naczynie, czy nawet łyzkę, kiedy tylko zaczyna siusiać.
      Pzdr.
    • remislanc Re: Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić? 21.11.04, 10:26
      1) Wytarzaj się w jego moczu - zacznie traktować cię jak kociaka....
      2)Jak zacznie lać zacznij i Ty - kto naleje wiecej wygrywa. On pewnie przegra i
      wiecej nie będzie szczał na twoje wyrko. Zacznie na dywan.
      • bossowa Re: Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić? 21.11.04, 13:13
        Ciebie też Słoneczko lubię!!!
        • remislanc Re: Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić? 22.11.04, 09:00

Aż mnie dreszcze przeszły Planetojdo..........:-)))
          • bossowa Re: Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić? 22.11.04, 10:16
            Kiepsko z kotem ,który próbuje coś udowodnić poprzez olewanie.
    • m.pw Re: Moj kot juz 3 raz nasikał na łóżko. Co robić? 21.11.04, 14:33
      kot pewnie ma klopoty zdrowotne - piszesz ze kot jest wielki- pewnie ma nadwage
      a u takich czeste bywaja klopoty z nerkami - moze piasek, moze kamienie. To
      niesamowicie boli i kot sobie kojarzy robienie siusiu z bólem, a poniewaz robil
      do kuwety, to pewnie mysli ze kuweta mu dokucza wiec szuka lepszego miejsca.
      KOT CI MÓWI: jestem chory!!!! Lec wiec do weta. Jesli to poczatek choroby to
      mozna nad nia zapanowac im dalej tym trudniej, az....
    • m.pw NERKI!!! 21.11.04, 14:37
      jeszzce zapomnialam napisa ze mój kot, kt ory mial piasek w przew
      moczowych robil dokladnie tak samo, tylko obiekt byl inny - na szzcescie- kubel
      z weglem lub szufelka do smieci. mimo bólu (boli bo maz mial te przypadlosc i
      umieral z bólu) kot sie bawil i dobrze jadl. dlatego pewnie przegapilam
      pierwzse objawy, a potem bylo bardzo pod góre
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka