01.12.04, 16:55
Czy możecie mi doradzić skąd wziąć dobrą budę, taką naprawde fajną dla pieska?
Ile kosztuje? Jakie są najlepsze? Czy można kupić przez internet - szuklam,
ale tylko w jednym miejscu można zamówić i liczą sobie 1.800 zł. Czy mogę
gdzieś dostać też dobrą a tańszą???
Obserwuj wątek
    • wujekzkanady [...] 01.12.04, 17:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wujekzkanady lojejku! ale pocial 01.12.04, 18:56
      mam nadzieje, ze zdazylas skorzystac
      z linku, ktory ci zapodalem
      jak nie, to daj znac, jeszcze raz go wkleje
    • zielony_listek Re: buda 02.12.04, 15:17
      Mozna kupic w supermarketach budowlanych (na pewno byly w Praktikerze), ale one
      sa nieocieplane. Taniej wyjdzie zamowic u stolarza ocieplana styropianem
      (trojwarstwowo, warstwa zewnetrzna, styropian i warstwa wewnetrzna, ale nie
      musza byc obydwie z drewna, moze byc np. wewnetrzna z cienszej plyty).
      Dobrze jest jak jest przedsionek, wtedy psu nie wieje.
      No i wymiary musza byc dobrane do wielkosci pieska, za duza wcale nie jest
      dobra, bo bedzie w niej psu zimno.
      Poszukaj, a jak nie znajdziesz to zapytaj, na typowo psich forach.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • duzy_vip Re: buda 02.12.04, 15:37
        zielony_listek napisała:

> Dobrze jest jak jest przedsionek, wtedy psu nie wieje.
        i koniecznie salon do przyjmowania gosci
    • baskarek Re: buda 03.12.04, 00:05
      Moje bernardyny mają budę zrobioną z resztek po budowie. Wykorzystałam resztę
      desek podłogowych ze strychu, wełnę mineralną kominkową, tylko blachodachówkę
      kupiłam nową 2 na 1,5 m. Jest tam naprawdę ciepło. Taniej cię wyniesie porządna
      buda robiona przez stolarza, niż gotowa i byle jaka.
      • mara37 Re: buda 07.12.04, 20:45
        Boże kochany, ludziki drogie, uważajcie na te budy ocieplane wełną mineralną!
        Buda ocieplona w ten sposób nie może mieć nawet jednej mikro-szczeliny, którą
        przy małym podmuchu wiatru kłaczki wełny mogły się wydostać, bo gdy coś takiego
        osiądzie na psie, to ten biedak zadrapie się na śmierć! Wełnę można stosować
        przy budowie domów, bo umieszcza się ją między dwoma ścianami, które są bardzo
        szczelne (z jednej strony tynkowane, z drugiej - np. obudowywane płytami karton-
        gips i szpachlowane) - budy raczej aż tak szczelne nie są i niestety bardzo źle
        się to dla psa kończy, bo zanim właściciel zorientuje się, że powodem drapania
        nie są pchły ani alergia ani innego typu infekcja skórna - mijają tygodnie! Do
        ocieplania bud najlepszym tworzywem jest STYROPIAN.
        Dla tych którzy nie wierzą - weźcie do ręki skrawek wełny mineralnej i
        potrzyjcie nim skórę w jednym miejscu - po kilku chwilach nie wytrzymacie bez
        drapania! Pomoże tylko dokładne zmycie skóry. U psów jest gorzej - im trudniej
        te drobniutkie haczykowate skrawki usunąć, bo mają sierść...
        • vww Re: buda 07.12.04, 20:59
          Mara - pomyliłaś chyba wełnę mineralną ze szklaną watą. No aż poszlam wyskubać
          kawalek - uważam, że jest nieszkodliwa, niebezpieczna jest tylko szklana wata,
          ktorej juz sie nie stosuje.
          • mara37 Re: buda 08.12.04, 10:27
            Nie,nie - mówię o wełnie mineralnej - a piewsze informacje na temat takiego jej
            działania mam od człowieka, który od lat buduje domy drewniane, ocieplane taką
            wełną, a który też kilkakrotnie spotkał się ze zjawiskiem ocieplania tym
            materiałem także psich bud i opowiadał o przykrych tego skutkach.
            Ja mam taką wełną ocieplony dach - jest ułożona na nieużytkowym poddaszu, na
            które zmuszona byliśmy kiedyś jednak wejść i skończyło się to dla nas w taki
            właśnie przykry sposób - swędzenie wszystkich odkrytych części ciała, które
            miały kontakt z tym tworzywem (ręce, kark, szyja,...)
            Cóż, być może istnieją różne rodzaje tego tworzywa - także takie, które nie
            wywołują podobnych reakcji (włókna lepiej związane?).

A co do samej budy - zdecydowanie nie polecam kupowania gotowych bud w
            marketach budowlanych typu Castorama - to co tam widziałam, to byle jak
            sklecone z jednej warstwy cienkich deseczek, wiatrem podszyte domki.
            Sama widziałam piękne i fachowo wykonane budy w Łomiankach pod W-wą (niestety
            nie znam dokładnie adresu, ale ekspozycja jest widoczna po prawej stronie
            szosy, jadąc w kierunku Gdańska) - są bardzo estetyczne, ocieplone styropianem,
            pomalowane środkiem konserwującym, choć nie super-tanie (największa buda - taka
            dla bernardyna kosztowała zdaje się ok. 1 tys. złotych).
            W każdym razie polecam raczej odwiedzanie firm specjalizujących się w budowaniu
            drewnianych domków działkowych, altan ogrodowych i tego typu rzeczy - tam
            wykonawca spotyka się bezpośrednio z klientem i bardziej dba o to, jak wykonany
            został produkt, który próbuje sprzedać. Trzeba wtedy zrócić uwagę na to czy nie
            ma szpar między zewnętrzną warstwą desek, między ścianami a dachem, ilu
            centymetrowa jest warstwa styropianu wewnątrz (absolutne minimum - 3 cm), jak
            wykonano wewnętrzne obicie budy i przede wszystkim jak dach jest zabezpieczony
            przed przeciekaniem wody (czym jest pokryty i jak). Większość bud konstruuje
            się w ten sposób, że wejście jest na wprost samego legowiska psa, a ja
            zdecydowanie bardziej polecam budy, które mają wejście na tym dłuższym boku,
            tak, że pies, żeby dojść do swojego posłania musiał jakby skręcić - świetny
            projekt takiej budy znajduje się na stronie zielonogórskiego schroniska:
            www.schronisko.zgora.pl/Budy2.jpg
            - tam też w którymś momencie autor wspomina niestety o wełnie, ale wśród
            potrzebnych do przygotowania tej budy wymienia jednak styropian.
            Powodzenia!
            PS. Przepraszam za przydługie ględzenie, ale z racji wieku - wolno mi :-)

• pierozek_monika może się przydadzą - linki 08.12.04, 10:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=16382938&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=13982570&a=13982570
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=12935171&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka