dorbuk 10.01.05, 15:11 Proszę o info. na temat ras które niegubią sierści. Interesują mnie głównie małe rasy.Nadające się do mieszkania w bloku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 15:44 może być jeszcze nagi meksykańczyk :) mały i prawie bez sierści :) ale ciężko go kupić no i mnie się osobiście niezbyt podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 17:24 No chyba rzeczywiście pluszowe..albo gołe ;-), ale za to nawet gołe błocą podłogę brudnymi łapami ;-PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
dorbuk Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 17:36 cHODZI MI O RASY NIE LINIEJĄCE.Typu pudel. Jeśśli nie macie o takich pojęcia to to proszę zrezygnować z głupich uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 17:40 dorbuk napisała: > cHODZI MI O RASY NIE LINIEJĄCE.Typu pudel. > Jeśśli nie macie o takich pojęcia to to proszę zrezygnować z głupich uwag. Dorbuk, nie miałam nigdy pudla, więc jeśli uważasz, że nie linieje, to kup go. Jednak mam wrażenie, że KAŻDY pies raz na jakiś czas gubi sierść, bo taka jest natura sierści. Może się mylę, ale włożyłabym to między takie same bajki jak to, że yorki mają włosy, więc nie uczulają. Odpowiedz Link Zgłoś
vip_wielka8 Re: Pieski,które nie gubią sierści? 12.01.05, 16:30 mysiam1 napisała: > dorbuk napisała: > > > cHODZI MI O RASY NIE LINIEJĄCE.Typu pudel. > > Jeśśli nie macie o takich pojęcia to to proszę zrezygnować z głupich uwag > . > > Dorbuk, nie miałam nigdy pudla, więc jeśli uważasz, że nie linieje, to kup go. > Jednak mam wrażenie, że KAŻDY pies raz na jakiś czas gubi sierść, bo taka jest > natura sierści. Może się mylę, ale włożyłabym to między takie same bajki jak > to, że yorki mają włosy, więc nie uczulają. Dobrze byłoby, żeby swoje wypowiedzi opierać na wiedzy, a nie na wrażeniu. Istnieją oczywiście rasy nieliniejące (szata charakteryzuje się tym, że nie mają podszerstka i nie wymieniają sezonowo włosa - włosy rosną do fizjologicznej długości i po pewnym czasie obumierają, podobnie jak u człowieka) ich właściwa pielęgnacja powoduje, że ilość gubionego włosa, jak i złuszczonego naskórka jest znikoma. Oprócz niektórych ras wymienionych w dyskusji taką strukturą szaty charakteryzuje się również np. kerry blue terrier, jednak nie polecam tej rasy ze względu na bardzo trudny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
dusi.ani.ma Re: Pieski,które nie gubią sierści? 12.01.05, 16:37 Ludzieeee! Po co te złośliwości??? Są rasy, które nie linieją, np. pudle, bichony (czyli fryzyjczyki, bolończyki i maltańczyki), sznaucery, niektóre terriery... Lepiej jest sprawić sobie psiaka, który spełnia nasze oczekiwania, niż potem oddawać go do schroniska... Ja mam bolończyka i kocham go, kocham i nie oddam!!!!!!!! :)))) A. Odpowiedz Link Zgłoś
captroy Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 17:42 dorbuk napisała: > Proszę o info. na temat ras które niegubią sierści. Interesują mnie głównie > małe rasy.Nadające się do mieszkania w blok Pomijajac chinskiego grzywacza i nagiego peruwianskiego,to przedewszystkim psy szorstko wlose,np.sznaucer min.,terrier wallijski,szkocki,westi.Te psy wymagaja trymowania,czyli usuwania wlasnorencznie martwego wlosa(to ten ktory jest odpowiedzialny za linienie wlasnie..)Niech cie nie zwioda psy krotko wlose,jamniki,ratlerki,itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wawanka1 shih tzu 10.01.05, 17:59 polecam tego malutkiego pieska. Shih tzu mają włos a nie sierść. Niestety wymagają codziennej pielegnacji, ponieważ włos jest do podłogi :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 18:36 captroy napisał: > dorbuk napisała: > > > Proszę o info. na temat ras które niegubią sierści. Interesują mnie główn > ie > > małe rasy.Nadające się do mieszkania w blok > > Pomijajac chinskiego grzywacza i nagiego peruwianskiego,to przedewszystkim psy > szorstko wlose,np.sznaucer min.,terrier wallijski,szkocki,westi.Te psy wymagaja > > trymowania,czyli usuwania wlasnorencznie martwego wlosa(to ten ktory jest > odpowiedzialny za linienie wlasnie..)Niech cie nie zwioda psy krotko > wlose,jamniki,ratlerki,itp. No, ale jeśli ktoś nie trymuje?...Albo mu się nie chce? Ja mam foksa "szorstkiego" i jest strzyżony, a nie trymowany (wiem, tak być nie powinno, ale nie przyzwyczaiłam go do trymowania gdy był mały i teraz już za późno, bo to nie na jego wytrzymałość ;-) ) - sierść gubi zdecydowanie, tzn. może nie jakoś przerażająco, ale jak jest mocno zarośnięty, tzn. przed strzyżeniem, to jest ona widoczna na podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
marcianekju Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 18:51 Mam airedale teriera, który zdecydowanie nie gubi sierści, nawet jeśli od trymownia upłynęło wiele czasu. To prawda to pies większego kaliberu, ale w bloku sie sprawdza. Nie wiem, jak jest z foksterierami i welshami- popytaj właścicieli (niech Cię jednak nie zmyli ich wielkość - nieduże ale potrzebuja b. dużo ruchu, energia je rozpiera, więc nie wiem, czy to one bardziej nadaja sie do bloku, czy większy, ale spokojniejszy pies. O ile wiem, dobrze utrzymany pudel sierści nie gubi, ale jej pielęgnacja to ciężka praca. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 18:56 marcianekju napisała: > Mam airedale teriera, który zdecydowanie nie gubi sierści, nawet jeśli od > trymownia upłynęło wiele czasu. To prawda to pies większego kaliberu, ale w > bloku sie sprawdza. Nie wiem, jak jest z foksterierami i welshami- popytaj > właścicieli (niech Cię jednak nie zmyli ich wielkość - nieduże ale potrzebuja > b. dużo ruchu, energia je rozpiera, więc nie wiem, czy to one bardziej nadaja > sie do bloku, czy większy, ale spokojniejszy pies. O ile wiem, dobrze utrzymany > > pudel sierści nie gubi, ale jej pielęgnacja to ciężka praca. Airedale to mój ulubiony piesek :-) Sama mam foksa, wprawdzie nie w bloku, ale raczej do małych mieszkań nie polecam, bo przede wszystkim jest szczekliwy. Akurat moja sunia jest w domu bardzo spokojna, ale ona raczej należy do wyjątków, tzn. nie biega po domu, ale szczeka na każdy niepokojący dźwięk. Oczywiście, jeśli jesteś skłonna codziennie przejeżdżać z takim psem rowerem po 15 kilometrów, to powinno go to nieco zmęczyć ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
gymnorhina Re: Pieski,które nie gubią sierści? 10.01.05, 22:14 Sznaucery. Naprawdę, znikome ilości i to tarmoszone w zabawie. Wyczesywanie specjalnym zgrzebłem (lub trymowanie) i strzyżenie raz na kilka miesięcy. Przy dłuższym włosie powstaje problem błota na podłodze (kilogramy), więc nie wiem, czy nie lepiej krótkowłose i linienie dwa razy do roku, ale żadnych fryzjerów. Ps. Sznaucery im mniejsze, tym głośniejsze :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: Pieski,które nie gubią sierści? 12.01.05, 15:38 maltańczyk oczywiście. Nic nie gubi sierści, ale codzienne czesanie jest obowiązkiem. I obcinanie włosa, bo inaczej piesek zarośnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir PUDEL 12.01.05, 19:25 Pudle nie gubia siersci. Nalezy je czesac oczywiscie, ale bez przesady - nie trzeba tego robic codziennie. 2x tygodniowo wystarczy. Poza tym wystepuje w 5 kolorach i 4 wielkosciach - wiec w sumie 20 roznych pudli! Jest w czym wybrac. Odpowiedz Link Zgłoś
jolek81 Re: Pieski,które nie gubią sierści? 14.01.05, 16:37 na 1000% Yorki- to psiaki ,które są małę , kochane i nie gubią sierści prawie wcale!!Jedynie przy czesaniu może mu troche włosów wypaść , ale na pewno nie znajdziesz sierści na fotelach i kanapach!! mam w mieszkaniu Yorka i żadnych probemów z sierścią :)) Odpowiedz Link Zgłoś