Dodaj do ulubionych

pies drapie!!!

28.02.05, 12:09
od kilku dni mam ok 8 miesiecznego psa, problem w tym ze bardzo drapie drzwi(
mieszkam w domku jednorodzinnym), jak temu zaradzić??
Obserwuj wątek
    • dan8 Re: pies drapie!!! 28.02.05, 12:29
      Drapie poniewaz chce wejsc albo wyjsc.Jest jeszcze bardzo mlody stad takie
      zachowanie.
      • krewetka Re: pies drapie!!! 28.02.05, 15:04
        ale jesli bede za kazdym razem mu otwierac drzwi to nauczy sie ze gdy drapie to
        mu sie otwiera... nie chce mieć zniszczonych drzwi....moze mu skócić pazurki?
        • rezurekcja Re: pies drapie!!! 01.03.05, 10:18
          Nasze psy tez drapia. Otwieramy i zamykany drzewi. Wpuszczamy i wypuszczamy. I
          psy i koty. No, koty domagaja sie otwierania okna. I nie drapia.
          Kiedy sie ma zwierze w domu, trzeba sie liczyc ze zwiekszonym zuzyciem
          wyposazenia mieszknaia.
          • krewetka Re: pies drapie :( 01.03.05, 12:08
            licz4e sie z tym ze moga być straty, ale poprzedni pies nie drapal drzwi, nie
            jestem w stanie caly czas stac pod drzwiami i mu otwierac, myslslam ze moze na
            jakis czas obic dolną część drzwi np folią aby mu sie łapki po nie j slizgały?
            Mam drweniane drzwi i nie chce aby wygladały jak u lumpów, cale odrapane. Pies
            jest młofdy wiec mam nadzieje ze sie oduczy
            • kawa_inka1 Re: pies drapie :( 01.03.05, 12:22
              Sam się na pewno nie oduczy. Może sama go naucz że tak nie wolno?
            • rezurekcja a moze 01.03.05, 13:53
              naucz go, ze jesli chce wyjsc,powinien szczekac? Moze to bedize lepsze rozwiazanie?
              NAsze psy czesciej syganlizuja glosem, ze chca wyjsc.
              Obic drzwi czyms ochronnym tez mozna.
    • diecleo Re: pies drapie!!! 01.03.05, 13:26
      A moze jest tak, ze z tymi drzwiami jest jakies zrodlo dzwieku lub zapachu,
      ktore psa niepokoi ?
      • krewetka Re: pies drapie!!! 01.03.05, 13:48
        raczej, nie, nie wiem jak go oduczyc, moze sa jakies preparaty odstraszajace?
        • diecleo Re: pies drapie!!! 01.03.05, 14:17
          hmmm...wg mnie na pewno nie uleglabym psu i nie otwierala drzwi za kazdym razem
          jak on sie zabiera do ich drapania bo to by go utwierdzilo w przekonaniu ze
          bedziemy tak reagowac za kazdym razem..W mojej rodzinie byl przypadek kiedy
          psiak usilowal rozkopac kafle w podlodze w lazience, draznily go dzwieki
          wydawane przez ogrzewanie podlogowe, stad moje wczesniejsze pytanie..Mozna by
          sprobowac uchylic lekko drzwi za kazdym razem kiedy pies zabiera sie za
          drapanie, ale nie na tyle zeby mogl przez nie przejsc. Kiedy zabierze sie do
          wychodzenia, od razu je zatrzasnac (ale tak zeby przypadkiem nie oberwal w nos
          np.)W ten sposob otrzyma wyrazny sygnal, ze drapaniem nic nie wskura...Jesli
          bedzie spokojny, nagrodzic go...jesli nie, nie karcic, ale powtorzyc
          czynnosc...i tak do skutku...
          Moze sie zdarzyc, ze pies wobec takiego zachowania wlasciciela zwyczajnie
          zglupieje i bedzie szalec, szczekac itp.(tak bylo w moim przypadku ;P)...wtedy
          jedynym rozwiazaniem jakie podzialalo bylo zignorowanie jego wyglupow, nie
          odzywanie sie do niego, nawet unikanie kontaktu wzrokowego...po chwili pies sie
          uspokajal i jesli zaczynal znow drapac, powtarzalismy trening z drzwiami...W
          moim przypadku pomoglo, jak Kropka chciala wyjsc to siadala przy drzwiach, i nie
          bylo juz problemu z drapaniem.
          • diecleo Re: pies drapie!!! 01.03.05, 15:10
            Tak mi przyszlo jeszcze na mysl, ze psiak mogl sobie szczegolnie upodobac
            jakiegos czlonka rodziny i ma zwyczajny problem z rozstaniem np. prze wyjsciu do
            pracy...wtedy to drapie w drzwi..(sa takie co szczekaja, niszcza sprzety, wyja
            itp.) Takie zachowanie moze byc wzmocnione jeszcze bardziej wtedy jesli pies
            obral sobie w Waszym stadzie role osobnika alfa i czuje sie odpowiedzialny za
            kazdego czlonka rodziny, nawet jesli nie ma go w domu...
            • dan8 Re: pies drapie!!! 02.03.05, 13:11
              Nie uzywaj zadnych odstraszaczy.
              Zastosuj metode treningu z nagroda,gdy pies podejdzie do drzwi i zacznie drapac
              powiedz stanowczo nie wolno i zaszczekaj,kaz jemu usiasc i daj nagrode,jakis
              smaczny kasek,po czym otworz drzwi i wypusc psa.
              Powtarzaj tak cierpliwie az do skutku,pies zorientuje sie,ze nalezy
              sygnalizowac potrzebe wyjscia szczekaniem a nie drapaniem.
              CIerpliwoscia i nagradzaniem osiagniesz duzo.
    • semidolce Re: pies drapie!!! 03.03.05, 22:38
      Przeczekać, nie reagować, powinno minąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka