11.04.05, 10:01
Mam pytanko otóz od dwóch miesiecy mam znajde suczke sznaucera olbrzyma która
wogóle nie szczeka tj przez te 2 miesiace zaszczekała moze 4 razy i to zawsze
wtedy jak usłyszała gdzies psa.Czy jest szansa by nauczyc dawac przez nia
głos.Jak ja tego nauczyć?
Obserwuj wątek
    • albert.flasz Re: Pytanie 11.04.05, 10:19
      Nie martw się, moja nie szczekała przez dwa lata. Nauczyła się (z wydatną
      pomocą koleżanki oraz psów sąsiadów), gdy podrosła i gdy dobrze sie zadomowiła
      na naszej działce na wsi. Od tej pory żyje w dwóch światach: w mieszkaniu w
      mieście zachowuje się jak dawniej (czyli przede wszystkim śpi od spacerku do
      spacerku i niewiele rzeczy jest w stanie wytrącić ją z błogiej równowagi), na
      wsi - pilnuje przez 24 godziny na dobę!:)
      • annskr Re: Pytanie 11.04.05, 10:23
        Nie martw się, taki pies szczej=kający w domu to koszmar Miałam kiedyś
        foksterierkę, w domu nie szczekała, czasem coś pomrukiwała lub popiskiwała,
        nawet na hasło "daj głos" tylko kłapała szczękami, Była u mnie od szczeniaczka,
        zachowywała się tak sama z siebie, beż żadnej nauki. Odbijała sobie na dworze -
        szczekała dużo i głośno takim śmiesznym sopranikiem.
    • basia961 Re: Pytanie 11.04.05, 10:52
      Szczeka - żle, nie szczeka - też żle. Czy naprawdę wolisz jak pies ujada
      bezustannie?
      A szczekanie z pilnowaniem nie ma nic wspólnego. Pies sąsiadów (wilczur) ujada
      całymi dniami, przerwy robi tylko jak się zasapie, a wejść na podwórko każdy
      może, wtedy łasi się nawet do zupełnie obcych ludzi.
      • albert.flasz Re: Pytanie 11.04.05, 11:31
        basia961 napisała:

> A szczekanie z pilnowaniem nie ma nic wspólnego. Pies sąsiadów (wilczur) ujada
        > całymi dniami, przerwy robi tylko jak się zasapie, a wejść na podwórko każdy
        > może, wtedy łasi się nawet do zupełnie obcych ludzi.

Zgadza się! I dlatego właśnie myślę, że czasem jednak lepiej sobie "odpuścić",
        pozwalając sprawom przyjąć ich naturalny bieg. Oczywiście, w miarę możliwości:
        (...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka