18.07.05, 19:47
Heja, mam pytanko,zastanawiam sie nad kupnem psa,interesuja mnie mniejsze
pieski,typu sznaucer miniaurka czy cocer spaniel.Moze byc kudlaty badz
krotkowlosy jednak interesuja mnie jedynie tee psy, ktorym nie tzreba trymowac
siersci !!! Przejrzlam juz setki ogloszen,i jka narazie nie znalazlam zadnej
rasy odpowiadajacej moim potzrebom.Czy ktos moglby mi podpowiedziec na jakiego
czworonoga sie zdecydowac.A i jescze jedno czy cocer spaniela trzeba
podcinac??!! czekam na pilnie na wszystkie odp :)
Obserwuj wątek
    • kakui Re: piesek 18.07.05, 20:14
      wejdz na forum psy tam ci na pewno doradza. a czemu to trymowanie sprawia taki
      klopot?
    • mysiam1 Re: piesek 18.07.05, 20:30
      I spaniela, i sznaucera trzeba trymować albo strzyc (w przypadku spaniela jeśli
      nie zrobi tego dobry fryzjer, to pies szybko zaczyna wyglądać jak bezkształtna
      kupa futra). Spaniela dodatkowo czesać.
      • tequila_9 Re: piesek 19.07.05, 01:12
        dzieki za odp :)
    • zielony_listek charakter 19.07.05, 09:39
      Tequila, poczytaj opisy ras w internecie, zanim się zdecydujesz. Rozumiem, że
      kwestia pielęgnacji jest dla Ciebie ważna, ale psy różnych ras mają też rózne
      charaktery (częto skrajnie różne - od jazgoczącego wariata ciągle w ruchu do
      typowego kanapowca)). Lepiej dowiedzieć się o tym zanim się zdecydujesz na
      jakąś rasę. A że piesek jets mały ciałem to wcale nie pzreszkadza mu byc
      wielkim duchem :-)
      Pozdrawiam
      zielony_listek
    • bardu Re: piesek 19.07.05, 11:28
      Zajrzyj na dogomanię -psy w potrzebie (www.dogomania.pl) - tam jest całe
      mnóstwo ślicznych, małych piesków, gładkowłosych i kudłatych, białych,
      czarnych, w łatki, w pręgi itp. itd. A taki biedak ze schroniska obdarzy Cię
      naprawdę wielką miłością. Warto spróbować.
      • tequila_9 Re: piesek 19.07.05, 12:19
        Dzieki za wszystkie info.Co do opisow ras to przeczytalam juz chyba wszystkie :)
        Jednak nadal nikt nie udzielil mi odp, na moje pytanie dotyczace trymowania siersci.
        A czy foxteriera szorstkowlosego sie trymuje??
        pozdrawiam.
        • mysiam1 Re: piesek 19.07.05, 12:48
          tequila_9 napisała:

> Dzieki za wszystkie info.Co do opisow ras to przeczytalam juz chyba
          wszystkie :
          > )
          > Jednak nadal nikt nie udzielil mi odp, na moje pytanie dotyczace trymowania
          sie
          > rsci.
          > A czy foxteriera szorstkowlosego sie trymuje??
          > pozdrawiam.
          Tak, foksa się albo trymuje, albo strzyże (mojego fryzjer strzyże), ale gdybyś
          np. chciała psa wystawiać, to musisz go od początku trymować.

• tequila_9 Do Mysian 1 19.07.05, 13:31
            No a tak generalnie to jaka rase bys mi polecil, zwazywszy na to,iz pies ten ma
            byc niewielki,niewymagajacy trymowania,lagodny??
            qrcze przejrzalam juz setki ogloszen,opisow ras, i prawie wszystkie te male psy
            wymagaja trymowania,a chchialabym sobie oszczedzic biegania z nim po salonach
            fryzjerskich.Najchetniej zajelabym sie boxerkiem jednak,nie alezy do
            najmniejszych pieskow :(
            • zielony_listek opisy ras 19.07.05, 14:05
              Tequila, jeśli cztałaś opisy ras, a nie ma w nich szczegółów dotyczących
              pielęgnacji (np. konieczności trymowania), to znaczy że trzeba poszukać
              dokładniejszych opisów.
              Ewentualnie poszukaj wśród piesków krótkowłosych - beagle, basset, jamnik
              krótkowłosy, ratlerek, bullterier, welsh corgi i mnóstwo innych.
              Piszesz o bokserze - jest to pies bardzo żywiołowy i potrzebuje na wybieganie i
              wyradowanie się dużo więcej czasu niż musiałabyś poświęcić na zawiezienie psa
              do fryzjera. A psa "kudłatego", ale nie wymagającego trymowania, trzeba
              przeważnie wyczesywac i to też wymaga dużo czasu.
              Przepraszam, że się tak wcinam, ale mam wrażenie że dość dziwny sobie priorytet
              przy wyborze rasy wybrałaś :-) Nie mówię, że zły, ale nie zapomnij o
              pozostałych aspektach.
              Pozdrawiam
              zielony_listek

• mysiam1 Re: Do Mysiam1 19.07.05, 14:10
              Tequila, nie mogę Ci polecić psa, jeśli Twoim kryterium jest tylko i wyłącznie
              pielęgnacja sierści. Każdego kudłatego psa, aby jako tako się
              prezentował,trzeba albo czesać, albo strzyc, albo trymować. Ja nie odczuwam
              żadnych niedogodności w związku ze strzyżeniem mojego psa - dwa, trzy razy do
              roku odprowadzam go do fryzjera, przychodzę po godzinie, płacę 40-50 zł i
              pies "jak nowy" ;-).
              Psa się wybiera raczej patrząc na jego cechy psychiczne, więc może lepiej skup
              się na tym aspekcie...
    • blue.berry Re: piesek 19.07.05, 14:03
      jesli glowna wykladnia przy wyborze psa jest dla ciebie pielegnacja siersci a
      wlasciwie jej brak natomiast nie jestes tak naprawde zainteresowana zadna rasa
      to moze rzeczywiscie wybierz psa w schronisku. napewno znajdziesz takiego ktory
      bedzie maly, z krotka siersia nie wymagajaca trymowania lub strzyzenia, a moze
      i trafi sie w typie sznaucerka czy spaniela.
      • tequila_9 Re: piesek 19.07.05, 14:20
        dzieki serdeczne za podpowiedzi,napewno z nich skorzystam, jak tylko zdecyduje
        sie co do pozostalych aspektow psa ;)
        pozdrawiam.
    • wilk11 Re: piesek 19.07.05, 21:50
      Sheltie. Oczywiście trzeba czesać (ale czesać to trzeba każdego psa), natomisat
      tych psów w ogóle się nie strzyże.
      • tequila_9 Re: piesek 19.07.05, 22:16
        :)
        • karolina862 Re: piesek 19.07.05, 23:14
          A nie chcesz w schronisku wybrac sobie pieska...jezeli chcesz koniecznie
          szczeniaczka to tam napewno tez znajdziesz i za darmo :)
          • kiniorella Re: piesek 20.07.05, 08:56
            Mopsa nie trzeba, ani często szczotkowaćani trymować i mały jest i posieszny,
            poprostu fajny pies
            • tequila_9 Re: piesek 20.07.05, 12:18
              Taaaaa Mops fajna sprawa, ale za to jaki drogi :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka