barona 02.08.05, 11:58 dalam psu czekolady troche, a potem sobie przypomnialam ze gdzies slyszalam ze jest niebezpieczna dla psa. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marikaso tak 02.08.05, 13:08 Tak, moze byc dla psa niebezpieczna za sprawą zawartej w czekoladzie teobrominy.O ile u człowieka po zjedzeniu czekolady nie nastąpi zatrucie, o tyle u psa może do tego dojść, gdyż organizm zwierzęcia nie jest w stanie szybko metabolizować teobrominy.Aby doszło do zatrucia, pies musiałby zjeść około 250-500 mg teobrominy na 1 kilogram masy ciała. Mówiąc prościej, jednorazowa dawka 163 gramów czarnej czekolady jest potencjalnie śmiercionośna dla 20-kilogramowego psa! Odpowiedz Link Zgłoś
barona Dziekuje 02.08.05, 14:50 dziekuje za szczegolowe wyjasnienie - teraz rozumiem o co chodzi Na szczescie on wazy 43 kg, czekolady to juz nigdy nie zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Dziekuje 03.08.05, 14:19 Oj trochę nie tak jest z tą czekoladą. Po pierwsze psu szkodzi bardziej czekolada mleczna a nie gorzka. Po drugie są w sprzedaży specjalne dropsy czekoladowe dla psów. Mój pies za zgodą weterynarza dostaje codziennie jednego "dumla" nafaszerowanego tabletkami, inaczej to tabletki (niezbędne w kuracji) mogłabym sama sobie łykać tylko nie wiem czy psu by to pomogło. Pies ma już 10 lat i od zawsze tak właśnie dostawał tabletki a jest typowym chorowitkiem (a może hipochondrykiem)a to angina, a to kłopoty z tarczycą. Tak że bez histerii, naprawdę zaszkodzić może trutka na szczury a nie czekolada. A jak na razie wątrobę mój pies ma zdrową więc jak widać te dumle mu nie szkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
marikaso Re: Dziekuje 04.08.05, 11:20 dropsy dla psów nie zawieraja w sobie teobrominy. Z dostepnych mi informacji wynika, że jednak gorzka czekolada jest znacznie bardziej niebezpieczna dla psów, niz mleczna( w gorzkiej jest wieksze stęzenie tobrominy-ok.4,5-16 mg w 1g, w mlecznej-1,5-2,2 mg w 1 g) Moj pies nawet jak weźmie do pyska kawałek czekolady-to szybko ją wypluje;) Tabletki dostaje w kawałku kiełbasy lib pasztetu;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamonka01 Re: czy czekolada jest niebezpieczna dla psa? 03.08.05, 15:22 Tak wogóle to ciekawa jestem jak udało się wam nauczyć swoje psy jeść czekoladę. Mój zwierzak za każdym razem gdy próbowałam go poczęstować czekoladą tylko mamlał i szybko wypluwał. Wyraźnie nieznosi tej słodyczy, za to za herbatniki życie by oddał. Odpowiedz Link Zgłoś