Dodaj do ulubionych

Piasek do kuwety

IP: 195.117.159.* 20.08.02, 17:34
Mam dwa półroczne kotki, które rosną, dużo jedzą i w związku z tym dużo
wydalają. Niestety przykry zapach jest b. wyczuwalny. Kupiłam zabudowaną
kuwetę (z przykrywą), zmieniam filtry, ale piasek i tak muszę zmieniać
praktycznie codziennie. Oczywiście kupki wynoszę od razu, ale ten zapach
moczu... Coś strasznego. Jestem tym troche załamana, bo posiadanie kotów
zawsze było moim marzeniem, a teraz myślę, że to był może błąd. Z powodu
tego "zapachu" właściwie nie mogę nikogo zaprosić do siebie. I tak sobie
powoli dziwaczeję w towarzystwie 2 uroczych kotów...
Ale poważnie- czy ktoś może mi polecić piasek, żwirek albo jeszcze coś
innego, co pochłania kocie zapaszki?
A może na zapach moczu wpływa jakość pozywienia? Moje koty jedzą suchą karmę
i puszki dla kotów, najczęściej kitekat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Piasek do kuwety IP: *.polbox.pl / *.wlop.ppp.polbox.pl 20.08.02, 18:40
      Nie dawno zdechl mi chomik. Mial on wlasny kuwete gdzie zalatwial swoje sprawy.
      Do kuwety wsypywalem zwirek, nie pamietam jak sie nazywal ale byl skuteczny,
      przestalo smierdziec moczem. Ten zwirek byl na koty, i na gryzonie. Taki zwirek
      mozna dostac w kazdym sklepie zoologicznym, a sprzedawca ( przynajmiej w moim
      przypadku ) doradzil mi najlepszy i zadzialalo bardzo dobrze. Tez zwirek
      pochlanial zapach i wilgoc.
    • Gość: Virge Re: Piasek do kuwety IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.02, 19:19
      Jezeli to sa kociczki to dziwi mnie, ze czuc mocz z kuwety po jednym dniu.
      Jaki zwirek (piasek) uzywasz? Kup moze zbrylajcy i zbrylone siuski usuwaj
      lopatka. Ja uzywam Pussy zbrylajacego.
      Mozesz tez sprobowac zmienic karme (na np. Royal Canin, Hill's, Iams) oraz
      karmic miesem z warzywami i ryzem.
    • Gość: kot Re: Piasek do kuwety IP: *.mech.pw.edu.pl 21.08.02, 13:16
      Witaj!
      Kitekat to, moim zdaniem, najpodlejszy rodzaj karmy. Kiedyś próbowałem dawać to
      moim kotom, wymiotowały tym i miały biegunkę, chociaż nie było to ich
      podstawowe pożywienie. I tak masz szczęście, że Twoje nie! A może jednak? Jakie
      są kupki, powinny być gęste i uformowane/twarde, bez zapachu kwaśnego lub
      zgnilizny. Ja bym radził jako podstawę pokarm naturalny (mięso), poczytaj sobie
      wątek "puszka-szczęście kota?", tam piszę obszernie o żywieniu.
      Co do kuwety, jeśli koty nie są chore, nie powinno być czuć żadnego zapachu w
      mieszkaniu, bez względu na rodzaj żwirku! Ja używam Master&Cat, jest to żwirek
      naturalny, bezzapachowy i dosyć tani. Kuweta stoi w ubikacji, gdzie jest otwór
      wentylacyjny, mokry żwirek usuwam rano i wieczorem, kupki w miarę potrzeby.
      Teraz są upały i mocz szybko się rozkłada, przy wybieraniu mokrego czuć
      amoniak, ale ten zapach szybko zanika. Kuwetę myję gorącą wodą raz na kilka
      dni. W moim mieszkaniu nie śmierdzi i nie śmierdziało, nawet jak było w nim
      przejściowo około dziesięciu kotów!
      Pozdrawiam.
      • Gość: Julia Dzieki za odpowiedzi. IP: 195.117.159.* 21.08.02, 14:58
        Dzieki za odpowiedzi. Chyba wybiore się z moimi kotami do weterynarza, moze są
        (albo jeden z nich, kuweta jest wspólna) chore i stąd ten zapaszek... Co do
        jedzenia nie z puszek, to będzie raczej problem, nie mam czasu zrobić jedzenia
        nawet dla siebie, nie mówiąc o kotach...
        Ostatnio mój znajomy, który całe zycie ma koty, powiedział, że własciwie
        powinny one dostawać tylko suchą karmę i wodę, dodatki typu puszki, serek czy
        jogurt tylko dwa razy w tygodniu. Co o tym sądzicie?
        • marzena35 Re: Dzieki za odpowiedzi. 21.08.02, 15:12
          Wydaje mi się,że jedzenie dla kotów powinno być urozmaicone. Nie dawałabym
          kotkom wyłącznie suchej karmy. Wielu weterynarzy uważa,że karmienie kotów
          wyłącznie suchą karmą może powodować tworzenie sie piasku lub kamieni w
          przewodach moczowych,ponieważ sucha karma zawiera bardzo dużo magnezu i
          zagęszcza mocz.Mojego kolegi kot jadł całe życie tylko suchą karmę i po 5
          latach zachorował na kamienie nerkowe, mimo że nie jest kastratem.Musiał
          przejść na dietę.
          A co do śmierdzacej kuwety, to masz kocurki czy kotki? Bo kocurów mocz niestety
          śmierdzi ostro.Ja używam żwirku Sanicat z lawendą i kilka razy dziennie usuwam
          zmoczone bryłki.
        • Gość: kot Re: Dzieki za odpowiedzi. IP: *.mech.pw.edu.pl 21.08.02, 15:39
          Kocurki są za młode, żeby ich mocz miał ten charakterystyczny zapach, który
          występuje u kota dojrzałego (to się zacznie po około ośmiu miesiącach lub nawet
          po ponad roku). Wtedy trzeba je wykastrować, ale nie rób tego za wcześnie, kot
          przedtem musi się rozwinąć.
          Koty nie powinny jeść wyłącznie, a nawet w większości pokarmu suchego.
          Potrzebnej ilości wody kot nie jest wtedy w stanie wypić. Niektóre koty,
          zwłaszcza kastraty, zaczynają chorować na schorzenia układu moczowego już po
          kilku miesiącach takiej diety - typowym objawem zaawansowanej choroby jest krew
          w moczu. Jest to poza tym pokarm zbyt jednostronny, a kot to drapieżnik.
          Człowiek też długo nie wytrzyma tylko o puszkach i sucharkach. Dziwię się
          Twojemu znajomemu, widać los jego kotów niewiele go obchodzi. Przeczytaj to, co
          Ci proponowałem, są tam różne poglądy, warto się z tym zapoznać. Ten wątek jest
          dość daleko, to był chyba lipiec.
          Pozdrawiam.
    • Gość: Lobelia Re: Piasek do kuwety IP: 195.187.102.* 21.08.02, 16:48
      Ja bym radziła zmianę karmy, moi rodzice mieli podobne do
      twoich problemy kiedy dawali kotu kitekat. Jak zmienili
      karmę to się zapaszek skończył. Jeszcze jedno - czy
      jesteś pewna, że zapach dochodzi wyłącznie z kuwety? Bo
      może kiciusie maja miły zwyczaj załatwiania się także
      gdzie indziej. Kot mojej ciotki przez jakiś czas jako
      kuwety alternatywnej używał wielkiej donicy z kwiatkami.
      Też w domu ciągle śmierdziało i nikt nie wykrył
      przyczyny, dopóki kot nie został złapany na gorącym
      uczynku...
    • doroszka Re: Piasek do kuwety 29.08.02, 12:20
      W przypadku mojego kota znakomicie sprawdza się żwirek CatsBest, ale ten
      droższy (we Wrocławiu około 23 zł/10 l), zbrylający się. Jest z trocin,
      pochłania wszelkie zapachy - kupki trzeba sprzątać szybko, jeśli kotek ich nie
      zasypie, ale o zapachu maczu nie ma mowy. Cena żwirku, szczególnie w porównaniu
      do wersji CatsBesta, który się nie zbryla, nie zachwyca, ale naprawdę warto. Po
      prostu jest o wiele bardziej ekonomiczny. :)))
      Pozdrawiam.
      • Gość: kaktus6 Re: Piasek do kuwety IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 15:28
        Ja tez stosuje Best'a jest drogi ale b.dobry, mam 2 koty a tego zupelnie nie
        czuc w powietrzu, zbrylony wyrzucam w miarę często, kupki jak
        najszybciej.Kibelki myję co 3 dni. Ten żwirek ma jeszcze jedną zaletę jak kicia
        wyjdzie z kibelka i ma trochę go na łapkach to latwo się go sprząta z wykladzin
        i nie rysuje parkietów. Uważam że jest b.wydajny. Torba mi starcza dla 2 kotów
        na miesiąc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka