Dodaj do ulubionych

TOSA INU - kto ma takiego psa????

05.01.06, 14:17
Zamierzamy kupic psa, który nie tylko będzie naszym towarzyszem, ale równiez
będzie strzegł rodziny oraz domu. Wstępnie wybraliśmy Tosę, ale nie jestem
pewna, czy to dobry wybór. Hodowcy twierdzą, że to łagodny dla domowników i
przyjazny pies, a w związku kynologicznym mówią, że nie bez powodu znalazł
sie na liście psów niebezpiecznych. Jeśli ktoś z Was ma takiego psa, to będę
wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika link: 05.01.06, 14:21
      tiny.pl/x8pk
      • ontarian tu masz leszy link 05.01.06, 14:41
        www.dogbreedinfo.com/tosa.htm
        jakis duren buciki psu zalozyl
        • e1_cancer Re: tu masz leszy link 05.01.06, 14:51
          dzięki za ten link, czytam sobie, ale niestety nadal są tylko informacje, które
          można znaleźć na stronach naszych hodowców. Potrzebuję informacji od kogoś, kto
          nie ma hodowli, ale ma tylko jedną Tosę :) Hodowca zawsze będzie zachwalał psa,
          którego chce sprzedać, a ja chcę znac prawdę, póki jeszcze mogę zmienić wybór :)
          • captroy Re: tu masz leszy link 06.01.06, 05:34
            Z tego co sie orjentuje,tosa -inu wymaga prowadzenia "mocna reka"Psy tej rasy
            byly psami bojowymi.I tylko umiejetne postepowanie z nimi moze stworzyc z niech
            przyjaciela rodzinu...Sa bardzo odwazne,posluszne,czujne co czyni je rowniez
            b.dobrymi strozami.Podobno tak naprawde,tylko w Japoni mozna znalesc Tose ze
            wszystkimi jej walorami.W Stanach i Europie,psy te zostaly nieco zmodyfikowane
            z roznym skutkiem.
            • justyna442 Re: tu masz leszy link 06.01.06, 11:56
              polecam kałkaza mam 2 letniego super pilnuje i jest kochany tylko do tej rasy
              musi być człowiek odpowiedzialny.
              • bullowy Re: tu masz leszy link 06.01.06, 15:14
                poznałem kila tosiaków i powiem,że jak posiadasz dom i lubisz spokój i harmonie
                to tosa będzie spełniał twoje wymagania.Jest to pies bardzo rodzinny i jak
                więkrzość bojowców do rodziny będzie opiekunem, do tego bardzo wyrozumiałym do
                dzieci.Tosy są bardzo opanowane i kiedy się je szanuje i wie,że to psi
                samurajowie to problemów nie będzie.Polecam poznac kilka psów na wystawach i
                pojezdzić po hodowlach.Z tym,że oczywiście tosa jest psem do domu a nie na
                podwórko z budą,jak by co
                pozdro
                • e1_cancer Re: tu masz leszy link 06.01.06, 15:32
                  Bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Udało mi się wczoraj porozmawiac z
                  osobami, które od lat mają u siebie w domach Tosy i chyba jednak się
                  zdecydujemy na Tosę. Na pewno damy radę ułożyć ją tak, aby nie bać się własnego
                  psa :))) Jeszcze raz dziękuję wszystkim i pozdrawiam !!
                  • jita uwaga 06.01.06, 15:55
                    Jeśli to ma być Wasz pierwszy pies radzę jednak kupić rasę łatwiejszą w
                    prowadzeniu. Człowiek się uczy na błędach, a przypadku bardzo wymagających psów
                    lepiej ich nie popełniać...
    • juro14 Re: TOSA INU - kto ma takiego psa???? 06.01.06, 23:51
      witam,

ja mam 14 miesięczną tosę - chłopaka . Wabi się Juro. Co chcesz dokładnie
      wiedzieć? Napisz na mój prywatny mejl (kotek122@o2.pl) to podam Ci mój nr
      telefonu (wawa) jesli chcesz porozmawiać przez telefon. Pozdrawiam.
    • juro14 Re: TOSA INU - kto ma takiego psa???? 07.01.06, 00:29
      Przepraszam, nie doczytałam do końca że już zebraliście opinie. W każdym razie
      nie wiem czy ktoś Wam powiedział trzy istotne rzeczy, zakładając że
      zdecydowaliście się na tosę, po pierwsze suki są ostrzejsze od psów, po drugie
      jeśli kobieta będzie więcej się opiekowała tosią to lepiej weżcie chłopaka i
      odwrotnie jeśli mężczyzna to lepiej wziążć suczkę, po trzecie problem dysplazji
      u tos w Polsce jest wręcz sztandarowy. Znam parę hodowli mogę podpowiedzieć
      których koniecznie unikać. Ja kupowałam swoją tosię przez 1,5 roku własnie ze
      względu na prawdopodobieństwo wad genetycznych. Tosie w Polsce brzydko mówiąc
      mielą się we własnym sosie, są spowinowacone, a to oznacza bardzo duże problemy
      zdrowotne zwłaszcza w czasie aż 2,5 letniego dorastania. Pozdrawiam i życzę
      powodzenia. Acha, w dziale adopcji jest Tośka na Paluchu !!!
    • toshica Re: TOSA INU - kto ma takiego psa???? 23.01.06, 18:23
      Chcialam napisac, ze jestem posiadaczka Tosa-Inu i moim zdaniem jest to
      wspanialy pies rodzinny. Faktem jest ze sa to psy ktore wymagaja konsekwencji w
      prowadzeniu (a nie silnej reki) - z reszta jak kazdy pies. Trzeba sobie
      uzmyslowic ze to pies wazacy w przyszlosci od 50-90 kilo i moze zdazyc sie ze
      bedzie mial bardziej dominujacy charakter. Jak wiadomo - dobrze miec przy
      takiej rasie doswiadczenie, ale przy zdrowym rozsadku, trochu wyobrazni i
      odpowiedzialnosci nie powinno byc problemow. Tosy nie sa psami agresywnymi
      ("lista ras potencjalnie agresywnych" z wielu powodow jest do nieczego -zeby
      nie uzyc niecenzuralnych slow ;) ) - wiec niz bym sie nie sugerowala. To pies
      opanowany i spokojny, kochajacy swoja rodzine i dzieci. Dobry stroz. Przy
      socjalizacji od szcvzeniecia, nie powinno byc poroblemow tez z koegzystencja z
      innymi zwierzetami (Tosy lubia koty :) ). Zapraszam na temat o Tosach na forum
      o molosach:
      www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=1762
      Pozdrawiam,
      Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka