Dodaj do ulubionych

Swinka Morska

12.01.06, 21:56
Czesc! Mam na imie Ania. Niedlugo mama kupi mi swinke morska, bo nie moglam
zatrzymac mojego kota razem ze mna. Tyle ze, ja nie wiem nic o swinkach
morskich. Jak trzeba je karmic? Jak urzadzic ich klatke? Jesli ktos moglby mi
odpisac lub napisac adres strony internetowej z odpowiedziami na moje
pytania, bylabym wdzieczna. Z gory dzieki!
Obserwuj wątek
    • kakui Re: Swinka Morska 12.01.06, 21:59
      a babcia na smyczy nie wystarcza?
    • kakui wiecej tu 12.01.06, 22:02
      tweety_sweety napisała:

>Mam nowe dziwaczne zwierzatko, czyli...moja babcie! Poniewaz nie mam zadnego
      >zwierzatka, babcia z litosci nade mna zaofiarowala sie byc moim pupilkiem.
      >Chodzi na czworaka, ma na sobie tylko stanik i majtki i specjalnie kupila dla
      >siebie obroze i smycz. Kaze sie karmic karma dla psow, zeby bylo fajniej i
      >kupilam dla niej takie fajne miseczki z jej imieniem ZOSIA. Teraz kiedy jest
      >zimno i tak musze z nia wychodzic na spacer a ona jest w samej bieliznie, a
      >wiec zakladam na nia stara plachte znaleziona 5 lat temu na smietniku z
      >poobrywanymi guzikami i jest OK. Babcie, nowa rase, nazwalam Babcia Na
      >Lancuchu. Babcia Na Lancuchu nic nie mowi i ostatnio zaczela sie drapac
      >wszedzie. Niestety, nie moze mi powiedziec o co chodzi bo jest zwierzatkiem.
      >Co mam zrobic? Udac sie do lekarza czy do weterynarza?
      • wrero Re: wiecej tu 12.01.06, 22:17
        Świnka morska (Cavia porcellus) to gryzoń należący do rodziny marowatych
        (Caviidae).
        Długość ciała: 22-35 cm
        Długość ogona: brak ogona
        Ciężar: około 700 gramów
        Zwierzęta występują w trzech rodzajach futra: gładkowłose, długowłose i
        rozetka, czasem wyodrębnia się także odmianę peruwiańską (tj. długie włosy,
        częściowo rozetka). W stanie dzikim mają umaszczenie szare lub brunatne,
        natomiast osobniki hodowlane mają futro plamiste - w plamy czarne, białe,
        czerwono-żółte, występują także osobniki hodowlane jednobarwne jednak głównie
        długowłose.
        Świnka morska dobrze kopie, ale prowadzi naziemny tryb życia; wcale nie potrafi
        się wspinać na drzewa. Żyje w koloniach, jest aktywna w dzień i w nocy. Okresy
        wzmożonej aktywności to świt i zmierzch, gdyż wtedy świnkom morskim zagraża
        najmniej drapieżników. Odżywia się pokarmem roślinnym; może podobnie jak
        niektóre inne gryzonie obywać się bez wody.
        Ciąża trwa 60-70 dni. W miocie są 2-3 młode. Młode osobniki są wcześnie
        samodzielne i mogą się odżywiać pokarmem stałym już w 1. dniu życia. Dojrzałość
        płciową wcześniej osiągają samice, a samce w wieku około 2-3 miesięcy. Żyją
        około 6-8 lat.

Świnki morskie pochodzą z Ameryki Południowej, początkowo występowały na
        terenach Peru, Brazylii i Paragwaju. Została udomowiona przez Inków i
        rozprzestrzeniona na znaczną część Ameryki Południowej. Do Europy przybyła wraz
        z pierwszymi odkrywcami i stała się często hodowanym zwierzęciem domowym.
        Istnieje wiele odmian barwnych. W Ameryce Południowej mięso świnki morskiej
        stanowi przysmak, pieczone świnki podawane są w restauracjach.
        Świnka morska, niegdyś popularne zwierzę laboratoryjne, wykorzystywane w
        badaniach naukowych, obecnie zastępowana jest przez myszy i szczury, które
        szybciej się rozmnażają.

[Edytuj]
        Żywienie
        Świnki morskie żywią się: nasionami, trawą oraz sianem, warzywami (marchwią,
        ogórkiem, itp.), a także owocami (jabłkiem,bananem, itp.). Podobnie jak ludzie,
        w odróżnieniu od innych ssaków, nie potrafią syntezować własnej witaminy C,
        przez co muszą uzupełniać jej braki odpowiednim pokarmem (jak np. pietruszka).
        Świnki morskie są najmniejszymi trawożernymi ssakami - brak wymaganego do tego
        długiego układu trawiennego kompensują koprofagią - jedzeniem własnych
        odchodów, skąd czerpią niezbędną do poprawnego trawienia witaminę B i bakterie.

Niebezpieczne dla świnek pokarmy to:

ziemniaki, kapusta, kapusta pakińska, zbyt duża ilość koniczyny (powodują
        wzdęcia, z którymi świnki nie potrafią sobie radzić)
        sałata lodowa (zupełny brak składników odżywczych, dużo chemii)
        warzywa spryskiwane środkami chemicznymi (dawka nieszkodliwa dla ludzi dla
        świnki może być śmiertelna)
        niełuskane ziarna słonecznika - świnki nie potrafią ich obierać i duszą się
        łupinami
        [Edytuj]
        Hodowla
        Świnki morskie są bardzo popularnymi zwierzętami domowymi - choć nie tak
        inteligentne jak szczury, i nie tak mało wymagające jak chomiki, są duże,
        bardzo przyjazne, a ponadto wydają dźwięki słyszalne dla ludzi. Jako zwierzęta
        stadne najlepiej czują się w grupach (od dwóch świnek w górę), choć mogą być
        również hodowane samotnie, jeśli opiekun poświęca im dużo uwagi. W odróżnieniu
        od innych gryzoni, świnki morskie nie potrafią wysoko skakać, ani nie są
        szczególnie zwinne, co sprawia, że są łatwe do złapania nawet przez dzieci.
        Minimalny rozmiar klatki dla jednej świnki morskiej to 60 x 40 cm i odpowiednio
        więcej dla kolejnych zwierząt. Jeśli klatka jest mniejsza niż 7 m² na świnkę,
        hodowca musi zapewnić swoim zwierzętom możliwość wybiegania się na wolności
        przez około godzinę dziennie. Klatki dla świnek morskich nie można wykładać
        wiórami sosnowymi, gdyż ich intensywny zapach prowadzi do śmiertelnych chorób
        układu oddechowego.

• wrero Re: wiecej tu 13.01.06, 13:45
        kakui o co ci chodzi??
        • kakui wrero 13.01.06, 14:01
          to co skopiowalam to jej wypowiedz z 12 grudnia, wez przejzyj jej posty, ten o
          dziwnym zwierzatku trafil na osla, ale ja mialam to na kompie hehehe :D
    • chomiczek4 Re: Swinka Morska 12.01.06, 23:26
      błagam, jeśli nie będzie sobie ścierała pazurków - to obcinaj je jej
      regularnie, najlepiej specjalnymi nożyczkami do kupienia w sklepie zoologicznym
      za kilkanaście zł albo idź do weterynarza
      obcinanie jest łatwe, najtrudniej jest za pierszym razem - trzeba obciąć tylko
      koniuszki pazurków, taką przezroczystą część
      piszę o tym, bo widziałam kiedyś świnki, którym pazurki urosły tak długie, że
      aż się zakręcały pod siebie, serce mi się kroiło na ten widok...
    • albalonga Re: Swinka Morska 13.01.06, 11:44
      to sa urocze zwierzatka. Sama mialam w sumie 4. Kazda miala inny charakterek. 3
      z nich byly jak kotki, caly dzien chciały sie wylegiwac na kolanach i jak sie
      je glaskalo to takie smieszne dzwieki wydawały. Na pewno sie z "prosiaczkiem:
      zaprzyjaznisz.
      Uwazaj, zeby nie stala klatka w przciagu. Sa bardzo delikatne jesli o to chodzi
      • kakui ludzie!!!!!!!!! przeciez to nie jest zadna ania!!! 13.01.06, 13:37
        czytac to co napisalam wczesniej a nie jak debile odpowiadacie jej/jemu
        sensownie!
    • kakui prosze link do jej/jego watku 13.01.06, 14:03
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=33339207&a=33339207

a powyzej znajdziecie tresc(w moim poscie "wiecej tu")
      • po.prostu.ona ale wiedza o śwince morskiej nikomu nie zaszkodzi 13.01.06, 15:12
        Mogą ten wątek czytać też zupełnie normalne osoby, które z chęcią dowiedzą się
        czegoś o pielęgnacji świnki morskiej. Swoją drogą ciekawa ta Ania – czyżby
        kolejne wcielenie Sławka-brzydalka?
        • tweety_sweety Re: ale wiedza o śwince morskiej nikomu nie zaszk 13.01.06, 19:17
          Wypraszam sobie, ale ja naprawde bede miala swinke morska i mam na imie Ania(co
          znaczy ze jestem kobieta), a to ze moja mama napisala dawno temu ten glupi post
          nie oznacza ze to jest prawda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka