jogulka 16.01.06, 20:08 *Jak sie przygotowac? *Jak ustroic klatke? *Jaka karme stosowac? *Jak poznac w sklepie, czy chomiczek jest zdrowy? *Jak poznac ze jest chory? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po.prostu.ona Re: Bede miala chomika 16.01.06, 20:18 Musisz jak najwięcej poczytać o chomikach i ich zwyczajach. Jest sporo "chomiczych" stron i forów - tam możesz liczyć na porady. Klatka powinna być co najmniej dwupoziomowa (nie wiem, jakiej rasy będzie Twój chomik, ale one generalnie potrzebują przestrzeni) Dobrze, żeby miała na wyposażeniu domek i kołowrotek. Mojemu chomiczkowi kupiłam dodatkowo kuwetkę - mała rzecz, a cieszy. Wnętrze klatki wyściela się trocinami, siankiem, ja dodatkowo robiłam jeszcze basenik z piaskiem - takim dla szynszyli - bo mój chomiś uwielbiał piaskowe kąpiele. Dawałam też taką specjalną "watę" - już nie pamiętam jak to się nazywa - używaną w akwarystyce - chomiś wyścielał nią sobie domek. Musisz kupić poidełko na wodę i miseczkę na karmę - lepiej żeby stała ona na wyższym poziomie klatki. Dla chomików są różnorodne karmy i przysmaki - kolby, wapienne kamyki do ścierania zębów - to wszystko pokażą Ci w sklepie zoologicznym. Mój chomik raz na jakiś czas dostawał też żywe larwy mączniaka - ale to raz na jakiś czas - bo grozi przebiałkowaniem. Zdrowy chomik ma gęste, lśniące futerko, czyste błyszczące oczka, jest żwawy i aktywny. Ale uwaga! Przez kilka pierwszych dni musi mieć spokój i ciszę, trzeba go delikatnie oswajać - bo stres może zabić stworzonko! To tyle, co mi na razie przychodzi do głowy, pozdrawiam i życzę powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jogulka Re: Bede miala chomika 16.01.06, 20:25 Dziekuje za wszystko, co dla mnie napisalas:) Niektorych rzeczy nie wiedzialam. Bede miala chomika chyba Dzungarskiego, bo po angielsku to jest Russian Dwarf Hamster. Czy moze lepiej wziasc samca czy samiczke? Czy wziasc chomiczkowi partnera tej samej plci? Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Bede miala chomika 16.01.06, 20:38 Ja też miałam dżungarka - samiczkę :-) Była kochanym, łagodnym i bardzo grzecznym chomiczkiem. Niestety, już nie żyje - ale nigdy jej nie zapomnę. Łatwo się oswoiła - ja robiłam to tak - że podawałam jej przez pręty klatki ziarenka słonecznika lub pszenicy - które bardzo lubiła. Cmokałam przy tym do niej i bardzo szybko się nauczyła, że kiedy ktoś cmoka, to trzeba przyjść, bo czeka coś dobrego :-) Co do partnera, nie jestem pewna. Wiem, że jest rasa chomików - chomiki Roborowskiego, które są stadne i zaleca się by kupować co najmniej dwa. Ale dżungarki chyba raczej nie potrzebują towarzystwa. Upewnij się dobrze, jakiej rasy będzie Twój chomik :-) Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Dobra strona o chomikach :-) 16.01.06, 20:41 ochomikach.w.interia.pl/dzungarski.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jogulka Re: Dobra strona o chomikach :-) 17.01.06, 04:37 Ojej, dzieki za wszystkie info, bo sama bym sobie nie poradzila:))). Nigdy wczesniej nie mialam chomika:) Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Dobra strona o chomikach :-) 17.01.06, 08:20 Nie ma za co. Życzę powodzenia i dużo radości z chomisia - to kochane stworzonka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Bede miala chomika 17.01.06, 09:14 po.prostu.ona napisała: > Dawałam też taką specjalną "watę" - już nie pamiętam jak to > się nazywa - używaną w akwarystyce - chomiś wyścielał nią sobie domek. ale nie dawaj prawdziwej waty, bo prawdziwa wata rozciaga sie w niteczki ktore moga owinac sie wokol lapki chomika, spowodwac jej niedokrwienie i w efekcie utrate lapki. Do zrobienie "gniazda" lepsze sa szmatki, moze byc tez papier toaletowy, lignina - choc ona pyli. Musi miec domek, w ktorym sobie to gniazdo zrobi. Lepsza jest klatka niz szklane terrarium, ale klatka nie moze stac obok kaloryfera ani w miejscu narazonym na przeciagi. W pokoju z chomikiem nie wolno sluchac glosnej muzyki. Pamietac o podawaniu galazek lub specjalnych kolb, zeby chomik scieral sobie zęby. Dobrze jest juz teraz rozejrzec sie za lekarzem-specjalista od gryzoni. Odpowiedz Link Zgłoś