14.03.06, 08:28
witma wszystkich :)
chciała bym poruszyc temat aksolotli bo nie zauwazyłma nic o nich chyba zecos
jest to prosze o odeslanie mnie:D
aksolotl to płaz zyjacy w wodzie forma larwarna jaszczurki nie wiem do konca
jakiej dlatego szukam informacji tu moze ktos ma to zwiarzatko i podzielil by
sie informacjami o nim:D sama mam 2 wiec w miare mozliwosci odpowiem na wasze
pytania:)
Obserwuj wątek
    • agataj16 Re: Aksolotle 17.03.06, 21:36
      W życiu nie słyszałam:)
      • harriet_makepeace Re: Aksolotle 18.03.06, 07:54
        Nawet u Cortazara? :-)
    • anouk_2005 Re: Aksolotle 25.03.06, 23:28
      Hello, miałam kiedyś aksolotle. Dwa - czarnego i albinosa. Fantastyczna była ich
      przemiana w osobniki dorosłe. Polecam lekture w internecie no i same aksolotle,
      jeżeli chcesz mieć zwierzę tego typu (pisząc 'tego typu' mam na myśli inne niż
      psa, kota, czy jakiekolwiek z którym jest 'kontakt').

' Aksolotl jest to larwa płaza Ambystoma mexicanum , która występuje w dwóch
      dużych jeziorach meksykańskich tj. Xochimilko i Chalco położonych na wysokości
      2300 m. nad poziomem morza.W języku Azteków aksolotl oznacza igraszkę wód czyli
      coś niezwykle dziwnego.Aksolotl jest larwą jednak w przeciwieństwie do innych
      larw może on w ogóle nie przeobrażać się ,a nawet w tym stadium życia rozmnażać
      się. Zjawisko to nazywa się w biologii NEOTENIĄ. W warunkach sztucznych można
      przeprowadzić larwę w postać dorosłą poprzez stopniowe wypłycanie zbiornika,
      jednak lepsze efekty przynosi podawanie hormonu tyroksyny.W hodowli można go
      karmić ochotką do nabycia w sklepach zoologicznych lub pozyskiwanymi ze
      środowiska dżdżownicami. Uwaga przy podawaniu pokarmu należy nim poruszać przed
      pyskiem aksolotla !.Ciało aksolotla ma masywną budowę, jest spłaszczone
      grzbietobrzusznie. Posiada on długi ogon z wysoką płetwą ogonową, 2 pary
      kończyn, 3 pary zewnętrznych skrzeli. Długość ciała osiąga do 29 cm. Ubarwienie
      osobników dziko żyjących jest czarne z błękitnawym odcieniem, w warunkach
      hodowlanych najczęściej spotykamy formę albinotyczną. Aksolotl stanowi obiekt
      badań naukowych w zakresie endokrynologii, genetyki i transplantacji, z uwagi na
      szereg interesujących właściwości, m.in. dużą zdolność regeneracji utraconych
      kończyn i ogona. W Meksyku mięso aksolotla stanowi przysmak, ponadto przypisuje
      mu się cudowne właściwości lecznicze, m.in. jako środka leczącego syfilis.
      Liczne okazy odławiano także dla celów badawczych, toteż liczebność ich w
      naturalnym środowisku drastycznie zmalała. Obecnie aksolotl podlega
      międzynarodowej ochronie, został również wpisany na listę gatunków zagrożonych
      wyginięciem.'

np. www.aksolotl.prv.pl/

Pozdrawiam,
      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka