agusja 26.06.06, 17:39 czy warto kastrowac 8 letniego psa?Czy to cokolwiek jeszcze pomoze na jakie ruchy kopulacyjne i takie tam dosc przykre nadpobudliwe zachowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
billy.the.kid Re: kastracja psa 27.06.06, 10:26 przykre-tylko dla ciebie. dla zwierzaka -fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kastracja psa 27.06.06, 11:21 W pewnym stopniu na pewno, chociaż niektóre zachowania się nie zmienią - pies jest dorosły i ma ukształtowany taki, a nie inny charakter. Natomiast na pewno warto ze względu na wyeliminowanie ryzyka zachorowania na raka prostaty, co u starszych psów nierzadko się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
agusja Re: kastracja psa 01.07.06, 10:43 A ile taki zabieg w ogole kosztuje.Slyszalam ze wsierpniu sa jakies promocje,to prawda? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: kastracja psa 01.07.06, 11:15 Koszt zabiegu uzależniony jest od wagi psa (cena środka znieczulającego jest najdroższym czynnikiem). Jest to zabieg dużo tańszy i obarczony mniejszym ryzykiem niż kastracja suki. Tu są informacje na temat wpływu tego zabiegu na zdrowie i psychikę psa. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24438&w=44360781&a=44454680 Organizatorem Dni Sterylizacji Zwierząt jest Stowarzyszenie Obrońców Zwierząt Arka, ostatnia taka akcja odbyła się bodajże 25 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
kobbieta Re: jaki właściciel taki pies 02.07.06, 04:11 moj byl w wieku 9 mies i nadal czasem ma te ruchy. Dobrze robisz bo zmniejszysz ilosc psow. Polska ma okropna opinie co do traktowania zwierzat w schroniskach i wogole. Odpowiedz Link Zgłoś
winaga1 Re: kastracja psa 02.07.06, 21:09 Witam Ja mam 9-letniego mieszanca sznaucera. W wieku ok 1.5 roku zostal poddany kastracji. W okresie rui u suk byl pobudzony, wyczekiwal przy drzwiach, balkonie, skiauczal non stop, nie jadl i kilka dni, na spacerach byl rozkojarzony. Teraz po uplywie czasu jestem przekonana, ze sluszna byla moja decyzja o podjeciu tego zabiegu. Pies `ma gdzies` cieczki u suczek, podchodzi, moze zaskiauczy, ale zaraz odchodzi, nie ma problemow z przywolaniem go. Stal sie tez mniej dominujacy, trzyma sie blisko na spacerach i jest mniejszym zagrozeniem w oczach innych psow-samcow. Przytyl tylko, ale na korzysc mu to wyszlo, gdyz przed zabiegiem byl za chudy. Takze glownie same plusy. Nie jestem pewna czy w wieku Twojego psa kastracja nie bedzie duzym zagrozeniem. Ja jakis czas temu chcialam usunac kamien u psa (z narkoza) to weterynarz uprzedzil mnie o skutkach uspienia w starszym wieku psa- moze sie niestety nie dobudzic ( serce moze tego nie wytrzymac). Odruchy kopulacyjne sa glownie skutkiem za duzej dominacji psa. W tym wieku bedzie trudno go `sprowadzic do pionu` - do najnizszego stopnia w hierarchi. A o jakie zle nawyki swojego psa masz na mysli? Pozdrawiam Aga :) Odpowiedz Link Zgłoś
zorba4 Re: kastracja psa 03.07.06, 11:20 Moj 5letni jamnik robil i sikal po mieszkaniu, gryzl Weterynarz stwierdzil ze to wynik dominacji i poradzil wykastrowac. NIC nie pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: kastracja psa 03.07.06, 11:33 Bo jak zostało już wyraźnie napisane - czasami kastracja nie wystarczy. Ale w większości przypadków, poparta odpowiednim postępowaniem wobec zwierzęcia - znacząco pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś