wojo65 08.08.06, 19:18 Czy ktoś może podpowiedziec czy ta rasa nadaje się dla dzieci i czy ktoś zna miejsce kupienia takiego szczeniaczka w woj. mazowieckim ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ann_alice Re: Doberman. 08.08.06, 22:59 Raczej dzieci nadają się dla dobermana. Do zjedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: Doberman. 09.08.06, 09:56 no nie przesadzaj. dobrze wychowany pies będzie świetnym towarzyszem dla dziecka ale czy koniecznei doberman? Każdego psa przy dziecku nie można zostawiać samemu . rasa nie ma tu wiele do znaczenia, bardziej charakter psa. A charakter dobermany mają z regułu trudny i nerwowy. Lubią ustawiać stado po kątach więc i dziecko kiedyś zostanie przywołane do porządku. Generalnie nie polecam. może być OK, ale po co ryzykować? lepiej bern, labrador, golden, moze któryś z setrów - dużo biega :-0. Colak, sheltie, nawet owczarek niemiecki czy bokser. Ale nie doberman bo prawdopodobieństwo wystapienia u psiaka cech dominujących jest większe niz u goldena - to chyba jasne. generalnie do dzieci polecane są te same rasy co do dogoterapii. Z innych ras trzeba selekcjonowac psy ze wzgl na charakter lub uczyć przebywania z dziećmi. Zależy co będzie pierwsze w domu pies czy dziecko - to ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Moja opinia 09.08.06, 10:11 No właśnie wszystko zależy od tego jak sobie psiaka wychowiesz-czy masz na tyle silny charakter i silną wolę by wychować psa tak aby ciebie uważał w stadzie za osobnika alfa i znał swoje miejsce w stosunku do pozostałych domowników. Jedna sprawa oczywista, żadnego psa nie należy zostawiać sam na sam z dzieckiem, choćby nie wiem jak był przekochany i ułożony-pies zawsze pozostanie psem i w sytuacji gdy poczuje się zagrożony może zaatakować.Znam przypadek, że jamnik starał się ustawiać w domu po kątach wszystkich domowników-także tu nie ma reguły, najważniejszą rolę w tym co ze szczeniaczka wyrośnie odgrywa człowiek- opiekun. My mieliśmy dobermana od szczeniaka i od samego początku (znajomi opowiadali często jakie błędy w wychowaniu swojego dobka popełnili) staraliśmy się z konsekwencją ustalić kto w domu jest najważniejszy i kto dalej po nim. To nam się udało. Wprawdzie dzieci własnych nie mieliśmy ale nasz pies dzieci uwielbiał (dla dowcipnisiów-nie zjadać), mowy nie było żeby ktoś z naszych znajomych nas odwiedzających z dziećmi chciałby dziecko skarcić albo dać klapsa. Suka naszych znajomych po urodzeniu im się dziecka, malucha pilnowała jak własne szczeniaki, matka znajomej jak chciała wyjąć małą troszkę na rękach ponosić spotkała się z lekkim sprzeciwem psa, pies dziecku nigdy krzywdy nie zrobił. Doberman z klatki obok od sąsaidów niestety dostał "eksmisję" bo zaczął się stawiać na ich młodszego syna. Także ja widzisz-jak sobie wychowiesz tak będziesz miał. Nie będę ukrywać, że rasa cholernia trudna w wychowaniu tylko dla ludzi cierpliwych, którzy mają sporo czasu żeby poświęcić się wychowaniu prawdziwemu, a nie pozostawieniu w domu na kilka godzin, a po powrocie z pracy "pan jest zmęczony", dobki długo dojrzewają psychicznie, ale jak już okres "głupięcy" minie to sama przyjemność. Psy inteligentne i szybko się uczące- do dziś nie mogę uwierzyć że nasz takie sztuczki potrafi. Pzdr i życzę powodzenia w wyborze i wychowaniu psiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: Moja opinia 09.08.06, 12:00 Z dużych psów dla niedoświadczonych psiarzy mogę z czystym sumieniem nowofundlanda polecić. No ale wygląda całkiem inaczej niż doberman i z dużą ilością kudłów trzeba się liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
malina862 Re: Doberman. 09.08.06, 23:54 Jeśli szukasz psa dla dziecka tego typu rasy odradzam. Najlepsze są labradory, goldeny a z mniejszych ras np. cavalier king charles spaniele, mopsiki. Przy całym szacunku do dobermanow są rasy które naprawdę bardziej się nadają do obcowania z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ppoblocki Re: Doberman. 09.08.06, 23:59 a staffordy? Dla dzieci.. jak najbardziej.. Szkoda tylko, że głupi ludzi i jeszcze głupsze media skreowały taką a nie inną opinię o tych słodkich psiurach;) Odpowiedz Link Zgłoś
wojo65 Re: Doberman. 10.08.06, 09:14 Bardzo dziękuję za porady. Zostałem już wyleczony z dobermanów i poszukam sobie coś bardziej spokojnego a zarazem inteligentnego, jest to b.ważne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: Doberman. 10.08.06, 09:48 no tak, staffordziarz sie jeszcze znalazł. przy tak masowej chodowli tych psiaków łatwo trafić na wariata przy którym rodzinka grzecznie będzie chodzić wokół czworonożnej głowy rodziny. Poroniony pomysł. Kumpel w czasach gdy była moda na rottki kupił sobie takiego. Wyroslo wielkie bydlę tyle że po 4 latach pies był tak agresywny że sami bali się chodzić po mieszkaniu. I to nie byli przypadkowi psiarze tylko ludzie który mieli już w życiu kilka psów. okazało się że "hodowcy" krzyżowali psy między 'rodziną" matka z synem itd. No i powychodziły potworki. takie psy jak dobki, staffy, on, belgi, dogi, i wiele wiele innych ras stróżująco-obronnych bierzemy tylko z pewnego źródła a i to nie daje gwarancji charakteru psa. ratlerka to możemy sobie wziąć od pani jadzi z sąsiedztwa której psica poszła w "tango" ale Dobermana nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
ppoblocki Re: Doberman. 10.08.06, 13:53 I dzieki takim jak Ty, też właśnie jest taka, a nie inna opinia o psach obronnych. Co prawda, to prawda. To normalne, ze pies obronny, nie jest tylko i wyłącznie wychowywany na nianie. Dlatego jeśli chcesz rasowego psa, to kupujesz z poważnej hodowli (od ZK itd.).. ,gdzie wiedzą jak ułożyć psa. Odpowiedz Link Zgłoś
troll_ona Re: Doberman. 11.08.06, 08:56 ppoblocki napisał: > I dzieki takim jak Ty, też właśnie jest taka, a nie inna opinia o psach > obronnych. Co prawda, to prawda. To normalne, ze pies obronny, nie jest tylko > i wyłącznie wychowywany na nianie. Stafford nie jest psem obronnym. Tak dla ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Doberman. 11.08.06, 20:02 taki wlasnie ratlerek od pani z sasiedztwa rozstawil po katach rodzine mojej ciotki :))) to prawdziwy potwor, ale nie jego to wina tylko opiekunow; maly slodziak na wszystko mu pozwalali plus jego tendencje do dominacji no i jest teraz maly horrorek; ciotka lydki pogryzione, dzieci boja sie przejsc przez pokoj zbyt energicznie... ech mowie wam tragedia, ale sami sobie zgotowali ten los; Odpowiedz Link Zgłoś
neta.hard Re: Doberman. 10.08.06, 15:25 Nie ma psa dla dziecka, moze byc do dziecka. Ale to tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
tofik78 Re: Doberman. 27.08.06, 21:35 Mam dobermankę już 7 lat. Była maciupeńka jak ją kupiłam i wiele mogę powiedzieć na temat tej rasy. Wiadomo ze każdy pies jest inny i nie znajdziesz dwóch takich samych tej samej rasy. Moja Greta jest przyjaznym psem dla dzieci. Jest świetnym opiekunem,ich stróżem i kompanem do zabaw. To jakiego wybierzesz psa musi też zależeć od tego jakie masz dziecko!!! Doberman wybiera sobie jednego Pana i jego się słucha. Uwielbia towarzystwo ludzi. Doberman nie lubi innych zwierząt na swoim terytorium!!! Doberman jest szalenie mądym psem. To co piszę piszę tylko na podstawie doświadczeń z moją sunią. Moja dobermanka od małego jest tak wychowywana, ze każdy do mnie spokojnie może wejść i jest pierwszym potencjalnym kandydatem do głaskania. Przeszła tylko podstawowe szkolenie pies towarzysz, z tego co mówiono mi na szkoleniu to szkolenia obronne wzmagają w tej rasie agresję, na ile to jest prawda??? nie wiem. Jest psem zaczepno obronnym ale ona zaczepia, a ja ją bronię:))). Wiele mogłabym o niej pisać, mam po prostu na jej punkcie świra :))) .... jest cudna. Odpowiedz Link Zgłoś