Dodaj do ulubionych

Preparat na pchły

30.10.06, 19:44
Czesc

Mój pies strasznie się drapie, na ciele znalazłem sporo czarnych grudek,
podejrzewam że ma pchły. Szukam odpowiedniego preparatu przeciwpchelnego, w
miarę bezpiecznego, nietoksycznego no i skutecznego. Moglibyście mi polecić
coś z własnego doświadczenia. Nieznam się na takich medykamentach a nie
chciałbym eksperymentować, przepłacić i wyrządzić krzywdę mojemu pupilowi.
Obserwuj wątek
    • azaheca Re: Preparat na pchły 30.10.06, 20:49
      z czystym sumieniem polecam Front Line,dostępny tylko w lecznicach
      weterynaryjnych,drogi ale wydajny i absolutnie skuteczny.Opakowanie kosztuje
      ok.35 zł,ale wystarcza na długo.
      • galbinatus Re: Preparat na pchły 31.10.06, 15:18
        Tez polecam Frontline.
        Z cena preparatu zalezy od wagi psa, oraz od rodzaju preparatu (ampulki do
        zakraplania lub spray).
        Ja zamawiam przez internet zawsze troche taniej.
        Troche mi sie te czarne grudki nie podobaja , cza aby pies nie ma alergii?
      • tukzar Re: Preparat na pchły 31.10.06, 22:03
        azaheca napisała:

> z czystym sumieniem polecam Front Line,dostępny tylko w lecznicach
        > weterynaryjnych,drogi ale wydajny i absolutnie skuteczny.Opakowanie kosztuje
        > ok.35 zł,ale wystarcza na długo.

A w sklepach zoologicznych Frontlin'u nie sprzedają?

galbinatus napisała:

> Tez polecam Frontline.
        > Z cena preparatu zalezy od wagi psa, oraz od rodzaju preparatu (ampulki do
        > zakraplania lub spray).
        > Ja zamawiam przez internet zawsze troche taniej.
        > Troche mi sie te czarne grudki nie podobaja , cza aby pies nie ma alergii?

Moj pies ma ponad 20kg wagi. Wyczytałem z ulotki reklamowej, że dla zwierząt o
        takiej masie stosuje się Preparat Frontline Spot On L. Jedna pipetka
        (jednorazowego użytku, ze środkiem działającym aktywnie przez miesiąc) kosztuje
        średnio 29zł. Zwykle takie pipetki występują w blistrach po 3 sztuki i jest
        wtedy taniej bo ok. 75zł za opakowanie, ale to i tak sporo jak na mój budżet.
        Trzeba będzie wyskrobać zaskurniaki, pokombinować i zabawić się w
        Balcerowicza :-) Co do spray'u Frontline to wstępuje on w dwóch wariantach,
        spryskiwacz 100ml i 250 ml z atomizerem. Pierwszy kosztuje w granicach 40zł,
        drugi cos koło 80zł. Straszna Drożyzna.

Wyczytałem na forum że najskuteczniejszy jest Frontline w ampułkach do
        zakraplania, ale wolniej działa od spray'u. Niektórzy podobno łączą obydwa
        preparaty najpierw stosują Spot On na kark, póżniej opryskują reszte ciała psa
        sprayem. Można obydwa prepartay stosować jednocześnie? Czy to nie zaszkodzi?
        Można przedawkować?

galbinatus napisała:
        > Ja zamawiam przez internet zawsze troche taniej.
        > Troche mi sie te czarne grudki nie podobaja , cza aby pies nie ma alergii?

Na jakiej stronie zamawiasz preparat? Te czarne grudki to podobno odchody
        pcheł, wczoraj złapałem dwie sztuki buszujące na grzbiecie mojego pupila.
        Cięzko sie je rozgniata. Mają strasznie śliski i twardy chitynowy pancerzyk.
        Nie stwierdziłem u psa alergii i żadnych zmian skórnych. Więc chyba jest w
        porządku. Cholerne pchły. szkoda że są takie małe. Porozbijałbym im mózgi o
        ściane a ciało rozwałkował na chodniku. Straszne paskudztwo.
        • galbinatus Re: Preparat na pchły 01.11.06, 09:36
          tukzar napisał:

> Na jakiej stronie zamawiasz preparat?

www.apotheke.de/shop/detail_artikel.php?ArtNr=17349&site=Sonderangebote&block=1&pid=tops-FRONTLINE

Ale wlasnie przeliczylam i na to samo wychodzi.
          Ja mieszkam w niemczech dla mnie jest taniej niz u weta (ci to dopiero
          zdzieraja)
          Pozatym przesylka do Polski kosztuje 11 Euro w niemczech 4 Euro i to robi ta
          roznice.
          Moja suczka ma alergie na pchly dlatego pytalam , jest wysypana na calym ciele
          pomaga tylko seria zastrzykow, dlatego podaje jej Frontline nawet zima.
          Jak uzywasz ampulek sprayu wtedy nie potrzebujesz, musisz tylko uwazac zeby
          pies ci sie nie zamoczyl przez 48 godzin po zaklopleniu Frontlinem bo wtedy nie
          bedzie dzialal.
          Frontline jest rowniez srodkiem od kleszczy to na kleszcze dziala miesiac od
          pchel jak sie nie myle 2 miesiace, czyli zakraplasz co 2 miesiace.
          • dzenifer Re: Preparat na pchły 07.11.06, 11:13
            Moja sunia tez ma uczulenie na pchly. Oprocz Frontline daje jej w lecie raz w
            miesiacu tabletki, ktore niszcza gnidy. Jakie zastrzyki bierze?
            • galbinatus Re: Preparat na pchły 09.11.06, 09:47
              Juz nie pamietam jakie zastrzyki dostawala, na szczescie w tym roku "pchly na
              nia nie siadaja".
              W tamtym roku za puzno podalam i kilka pchel ja ugryzlo , katastrofa, teraz
              podaje jej Frontline caly rok i nie ma problemow.
    • salma75 Re: Preparat na pchły 31.10.06, 14:24
      Frontline - najskuteczniejszy.
      • tukzar Re: Preparat na pchły 31.10.06, 22:08
        Za taką cene powinien zatłuc mendy za meblami, odkurzyć całe mieszkanie i
        wyprać posłanie. A i przynieśc mi schłodzone piwo z lodówki, ewentualnie
        zrobić japoński masaż pleców:-)
        • azaheca Re: Preparat na pchły 31.10.06, 22:26
          ja też poproszę zimne piwko,no i ten masażyk,zasłużyłam przecież,prawda??;-)))
          Ps.ja polecam jednak tylko Frontline w sprayu,będzie taniej,a efekt murowany!
    • edmer Re: Preparat na pchły 04.11.06, 20:42
      Tańszym odpowiednikiem Frontline jest Fiprex ( działaja na pchły i na
      kleszcze).Polecam tez tani,dobry i bezpieczny Ektifo ( działa tylko na pchly)
      • salma75 Re: Preparat na pchły 04.11.06, 22:11
        Niestety, znam przypadki, gdzie Fiprex nie zadziałał wystarczająco skutecznie,
        nie wybił wszystkich pcheł, mimo, że teoretycznie to to samo co Frontline...
        • tukzar Re: Preparat na pchły 05.11.06, 22:43
          Gdzie w Internecie można kupić takie produkty przeciw pchlom. Chodzi mi o
          sprawdzone sklepy internetowe - tanio i bez oszukaństwa.
          • salma75 Proszę bardzo.... 05.11.06, 23:57
            animalia.pl/szukaj.php?search=Frontline&submit.x=0&submit.y=0
            www.krakvet.pl/advanced_search_result.php?osCsid=5b46b5d9c938e30070ff50ea32d1c2bb&keywords=Frontline&search_in_description=1&osCsid=5b46b5d9c938e30070ff50ea32d1c2bb&x=0&y=0
            allegro.pl/search.php?string=Frontline&country=1&category=5&category=1528
            • albert.flasz1 Re: Proszę bardzo.... 06.11.06, 10:35
              W Polsce, niestety, jedynym czynnikiem uprawnionym do sprzedaży leków
              weterynaryjnych są gabinety, przychodnie, lecznice itd. (lobby działa,
              niestety...). W sklepie (także internetowym) możesz kupić ewentualnie
              parafarmaceutyki, których działanie, ze swej natury, nie zawsze jest
              wystarczające. Znałem kilka sklepów, które "w tym temacie" miały problemy z
              Inspekcją Iarmaceutyczną. Fiprex, choć zawiera tę samą substancję czynną, co
              Frontline (fipronil), jest mniej skuteczny (gorzej rozprowadza się po
              powierzchni skóry, krócej się utrzymuje) - jak to podróba, nawet oparta na
              substancji czynnej kupionej u posiadającego patent producenta...
              Z pchłami natomiast problem jest szerszy: tylko postaci dojrzałe żyją na
              zwierzęciu, ich larwy, które nie żywią się krwią żyją w jego otoczeniu
              (posłanie, okolice pojemników na oddapdki itd.), metody są więc dwie:
              - stosować na zwierzęciu dobry, długo działający preparat do czasu, gdy "zapas"
              larw w otoczeniu się wyczerpie (może to trwać kilka miesięcy);
              - wytruć (kilkakrotnie) postaci dojrzałe na zwierzęciu i dokładnie
              (kilkakrotnie) posprzątać i odpchlić jego otoczenie.
              Chyba najskuteczniejsze jest połączenie obu metod. Jeśli pojawiły się zmiany na
              skórze i zwierzę się drapie, może to świadczyć o pojawieniu się odczynu
              alergicznego (t. zw. APZS - Atopowe Pchle Zapalenie Skóry), które trzeba leczyć.
              Może to także być alergia na coś innego (pokarm? Leki? Szampon? Coś jeszcze
              innego?)...
    • kajetan55 Re: Preparat na pchły 26.06.18, 16:40
      na pchły ja zalozylem mojemu psu obroże specjalna ale nic nie pomogło wiec udałem sie do weterynarze jak by tkos pytał vetpassion.pl/ i pani przepisała specjalne krople kture sie daje na siersc i to ma cos pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka