Gość: Ilona IP: *.ruczaj.pl 04.06.03, 16:18 mruczy kot? czy to struny głosowe? czy mruczy na wdechu i na wydechu? czy jest to niezależne od oddychania? czy gdy spi głęboko, potrafi mruczec czy mruczy tylko gdy drzemie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ludwik Re: jaką cześcią ciała IP: *.aei.ca 04.06.03, 20:01 Gość portalu: Ilona napisał(a): > mruczy kot? czy to struny głosowe? czy mruczy na wdechu i na wydechu? czy > jest to niezależne od oddychania? > czy gdy spi głęboko, potrafi mruczec czy mruczy tylko gdy drzemie? Why do cats purr? Na to pytanie pojawi sie w wyszukiwarce kilka tys.odpowiedzi. W jaki sposob kot mruczy nikt dokladnie nie wie. Wiadomo,ze kot mruczy na wdechu i wydechu. Gdy spi b.gleboko nie mruczy. Czasami mruczy nawet podczas jedzenia.Nie mruczy jedynie podczas polykania. Prawdopodobnie podczas mruczenia kot regeneruje organizm, mruczenie zapobiega oestoporozie kosci. Zraniony kot zawsze mruczy.Czesto nawet w ostatnich godzinach zycia kot mruczy. Starsze koty mruczeniem daja znac innym kotom,ze sa przyjaznie nastawione i nie maja zamiaru atakowac. Czestotliwosc kociego mruczenia 25-44Hz dziala takze b.korzystnie na czlowieka. Przylozenie mruczacego kota w okolice naderwanego sciegna,wiezadla itd przyspiesza jego leczenie i lagodzi bol. Male kocieta mrucza juz po dwoch dniach od urodzenia. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona Re: jaką cześcią ciała IP: *.ruczaj.pl 04.06.03, 21:55 jak to zraniony kot mruczy?? czyli mruczą tez gdy cierpią?? to moze on nie lubi moich pieszczot a ja głupia myślałam że skoro mruczy to mu się to podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.pw Re: jaką cześcią ciała IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 23:16 Gość portalu: Ilona napisał(a): > jak to zraniony kot mruczy?? > czyli mruczą tez gdy cierpią?? > to moze on nie lubi moich pieszczot a ja głupia myślałam że skoro mruczy to mu się to podoba? Może nie jest tak jak piszesz. kiedyś czytałam, ze mruczeniem koty wyrazają swoje zadowolenie. Mruczą, gdy mama je liże, lub karmi. Mruczeniem wyrazaja tez swa prosbe o pomoc, gdy cierpią i chca na siebie zwrócić nasza uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś