Dodaj do ulubionych

Pytanie-HELP!!!!

IP: *.solcon.nl 18.07.03, 16:43
Kto uzywal dla swojego psa lek o nazwie ECZEKAN.Czy jest to lek hormonalny??
Czy dziala tylko przeciwswiadowo czy rowniez leczy??
Obserwuj wątek
    • Gość: dziunia Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 16:47
      Czy to jest w postaci podobnej do kostek cukru w czerwonym pudełku francuskiej
      bodajże firmy?
      • Gość: Tara Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.solcon.nl 18.07.03, 22:46
        Tak,a dawalas swojemu psu? Znasz ten lek?Pomaga????Pozdrawiam
        • Gość: dziunia Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 23:53
          To jest lek sterydowy.Moja suczka też miała kiedyś uczulenie i przepisał jej to
          lekarz-konował bo zalecił końską dawkę-dla 6 kilowego psa 1 czy też 2 tabletki
          na dzień.Fakt na swędzenie pomogło ale pies co pół godziny wypijała całą michę
          wody i zaraz sikała nieomalże pod siebie i cała jakby spuchła jakby była
          nadmuchana.Miała też gigantyczny apetyt czyli typowe objawy przedawkowania
          sterydów.Kiedy pojechaliśmy z nią do innej przychodni lekarka się za głowę
          złapała i powiedziała że ten lek jest w ogóle przestarzały i że są inne lepsze
          środki(przepisała wtedy Clemastin i Diprogenta w maści ale do stosowania
          miejscowego w b.małych ilościach)które pomogły.Suni zostały po tym trochę
          przerośnięte mięśnie jest po prostu grubsza niż była przedtem no nakoksowała
          się poprostu:)Mam tylko nadzieję że nie będzie miała problemów z sercem w
          przyszłości:(Także bardzo bardzo odradzam.
    • Gość: Tara Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.solcon.nl 19.07.03, 14:36
      Jestem przerazona.Moj psiak byl leczony prednisonem i po nim cholernie "zarl"
      i utyl.Z tego powodu zaczelam go leczyc u weta homeopaty.Nie wiem,albo jestem
      niecierpliwa,albo ten wet-homeopata zle leczy..tylko sie pogorszylo.
      Przyjaciolka z Polski konsultowala sprawe u "swojej" wetki i przyslala mi
      ECZEKAN.Jedyna pociecha,ze dawka nie jest za duza/chyba/-przez 4 dni
      1 "cukierek" dziennie.Pies wazy 25 kg.Chwilowo na jedzenie sie nie rzuca,ale
      sporo siusia i pije /moze to z powodu upalow,mamy 33 stopnie w cieniu/.
      Dziekuje Ci,ze sie odezwalas.
      tara
      • Gość: dziunia Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.03, 15:28
        Ja ci radzę żebyś odwiedziła innego weta bo żaden z moich psów podczas upałów
        nie pił znacząco więcej niż zazwyczaj chyba że był właśnie na dłuższym
        spacerze,no i nie sikał częściej niż zazwyczaj.A jeżeli ten poprzedni lek też
        był sterydowy to absolutnie nie możesz podawać eczekanu!!!Nie opisałam mojej
        historii dokładnie coby nie zanudzać ale mój pies wtedy była jakieś niecałe 2
        tygodnie po kuracji sterydowej w zastrzykach która pomogła ale nie na długo.Nie
        mogłam jechać wtedy do tego lekarza który ją prowadził no i poszłam do tego
        konowała,bo mieszkał w pobliżu.Dalszy ciąg znasz.Ta druga lekarka ostrzegała
        właśnie że kuracji sterydowej nie można stosować bez przerwy przez dłuższy czas
        zresztą tak jak u ludzi.Jest po prostu zbyt wiele skutków ubocznych.Także ja
        bym uważała na twoim miejscu i raczej nie zwalała na pogodę-zawsze trzeba wziąć
        pod uwagę możliwość przedawkowania jeżeli wcześniej też był leczony sterydami.A
        wzięłaś pod uwagę to że jednym z najsilniejszych psich alergenów jest jad pchły?
        Bo moja sunia właśnie tak ma-po jednym ukąszeniu strasznie się drapie.Może twój
        pies jest uczulony na jakiś pokarm albo na środek do mycia podłogi?Najlepiej
        wyeliminować przyczynę i nie faszerować go sterydami!!!Nie jestem lekarzem ale
        wiem o tym z doświadczenia,bo nie wiadomo czy te środki homeopatyczne są aż tak
        skuteczne w przypadku silnego świądu.Oj rozpisałam się:)ale chyba przydadzą ci
        się te wiadomości i jeszcze raz doradzam innego lekarza najlepiej jakiegoś
        sprawdzonego.
        POZDR
        • Gość: Tara Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.solcon.nl 20.07.03, 15:59
          Mozesz pisac o psach "ile wlezie",nigdy nie mam dosyc bo sa moja pasja!!!A co
          do alergii to powodem wizyty u weta-homeopaty byl fakt,ze "nasza" wetka ciagle
          szprycowala prednison.Gdy "skonsultowalam" dawki z moja przyjaciolka
          farmaceutka -zlapala sie ona za glowe.To nie jest alergia na jad pchel,mial
          testy skorne i wykazaly,ze sa to pylki traw,tzw.HOT SPOT.Duzo psow to ma,ale
          moj/jeden z trzech/ ma wyjatkowo uporczywej formie.Jesli chodzi o jedzenie to
          daje mu karme Sensitive Skin.Byc moze ta kuracja homeopatyczna pomoze,pytanie
          jest tylko kiedy?Ten Eczekan jest tylko jeszcze jeden/mial na 4 dni/.Jedno
          jest pocieszajace,ze po prednisonie i dexamethasonie to psina miala
          natychmiast,na drugi dzien taki apetyt,ze wyl i szczekal o "zarcie".teraz jest
          spokojny..no i nie wygryza lap na lapkach/wygryzal doslownie do krwi,co
          konczylo sie zapalenien,antybiotykiem..i taka spirala.A nadmienie jeszcze,ze
          rok byl na kuracji odczulajacej.Byly to zastrzyki z rozcienczonych
          alergenow.Najbardziej wkurza mnie,ze staje na glowie by psa wyleczyc a efektu
          nie ma.Pozostaje jeszcze wet-dermatolog,ale znalezc go nielatwo!Pozdrawiam i
          sorki,ze sie tak rozpisalam
          Tara
          • Gość: dziunia Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.03, 16:59
            Leczenie chyba każdej alergii jest trudne i długotrwałe.Przypadek mojej psiny
            był o tyle prostszy od twojego że wiadomo że to jest na pchły uczulenie więc
            łatwo zapobiec.No a pylenia traw nie zatrzymasz więc bardzo ci współczuję i
            twojemu psu.A może ten Eczekan mu pomógł skoro już nie wygryza sobie łap?A te
            homeopatyczne leki może muszą być podawane dłużej żeby były wyraźne efekty?W
            każdym bądź razie życzę powodzenia i zdrowia dla psa i dla ciebie też:)))
            • Gość: Tara Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.solcon.nl 20.07.03, 22:43
              Dzieki serdeczne.Tak alergia to ciezka sprawa.Trzy tygodnie mialam potwornie
              swedzaca wysypke na rekach/od jakiegos jedzenia/,kilka wizyt u lekarza,kilka
              roznych masci-efekt zerowy.Wreszcie "samo mi przeszlo".
              Pozdrawiam Ciebie i Twojego psa
              tara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka