Gość: Tara IP: *.solcon.nl 18.07.03, 16:43 Kto uzywal dla swojego psa lek o nazwie ECZEKAN.Czy jest to lek hormonalny?? Czy dziala tylko przeciwswiadowo czy rowniez leczy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dziunia Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 16:47 Czy to jest w postaci podobnej do kostek cukru w czerwonym pudełku francuskiej bodajże firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tara Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.solcon.nl 18.07.03, 22:46 Tak,a dawalas swojemu psu? Znasz ten lek?Pomaga????Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 23:53 To jest lek sterydowy.Moja suczka też miała kiedyś uczulenie i przepisał jej to lekarz-konował bo zalecił końską dawkę-dla 6 kilowego psa 1 czy też 2 tabletki na dzień.Fakt na swędzenie pomogło ale pies co pół godziny wypijała całą michę wody i zaraz sikała nieomalże pod siebie i cała jakby spuchła jakby była nadmuchana.Miała też gigantyczny apetyt czyli typowe objawy przedawkowania sterydów.Kiedy pojechaliśmy z nią do innej przychodni lekarka się za głowę złapała i powiedziała że ten lek jest w ogóle przestarzały i że są inne lepsze środki(przepisała wtedy Clemastin i Diprogenta w maści ale do stosowania miejscowego w b.małych ilościach)które pomogły.Suni zostały po tym trochę przerośnięte mięśnie jest po prostu grubsza niż była przedtem no nakoksowała się poprostu:)Mam tylko nadzieję że nie będzie miała problemów z sercem w przyszłości:(Także bardzo bardzo odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tara Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.solcon.nl 19.07.03, 14:36 Jestem przerazona.Moj psiak byl leczony prednisonem i po nim cholernie "zarl" i utyl.Z tego powodu zaczelam go leczyc u weta homeopaty.Nie wiem,albo jestem niecierpliwa,albo ten wet-homeopata zle leczy..tylko sie pogorszylo. Przyjaciolka z Polski konsultowala sprawe u "swojej" wetki i przyslala mi ECZEKAN.Jedyna pociecha,ze dawka nie jest za duza/chyba/-przez 4 dni 1 "cukierek" dziennie.Pies wazy 25 kg.Chwilowo na jedzenie sie nie rzuca,ale sporo siusia i pije /moze to z powodu upalow,mamy 33 stopnie w cieniu/. Dziekuje Ci,ze sie odezwalas. tara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.03, 15:28 Ja ci radzę żebyś odwiedziła innego weta bo żaden z moich psów podczas upałów nie pił znacząco więcej niż zazwyczaj chyba że był właśnie na dłuższym spacerze,no i nie sikał częściej niż zazwyczaj.A jeżeli ten poprzedni lek też był sterydowy to absolutnie nie możesz podawać eczekanu!!!Nie opisałam mojej historii dokładnie coby nie zanudzać ale mój pies wtedy była jakieś niecałe 2 tygodnie po kuracji sterydowej w zastrzykach która pomogła ale nie na długo.Nie mogłam jechać wtedy do tego lekarza który ją prowadził no i poszłam do tego konowała,bo mieszkał w pobliżu.Dalszy ciąg znasz.Ta druga lekarka ostrzegała właśnie że kuracji sterydowej nie można stosować bez przerwy przez dłuższy czas zresztą tak jak u ludzi.Jest po prostu zbyt wiele skutków ubocznych.Także ja bym uważała na twoim miejscu i raczej nie zwalała na pogodę-zawsze trzeba wziąć pod uwagę możliwość przedawkowania jeżeli wcześniej też był leczony sterydami.A wzięłaś pod uwagę to że jednym z najsilniejszych psich alergenów jest jad pchły? Bo moja sunia właśnie tak ma-po jednym ukąszeniu strasznie się drapie.Może twój pies jest uczulony na jakiś pokarm albo na środek do mycia podłogi?Najlepiej wyeliminować przyczynę i nie faszerować go sterydami!!!Nie jestem lekarzem ale wiem o tym z doświadczenia,bo nie wiadomo czy te środki homeopatyczne są aż tak skuteczne w przypadku silnego świądu.Oj rozpisałam się:)ale chyba przydadzą ci się te wiadomości i jeszcze raz doradzam innego lekarza najlepiej jakiegoś sprawdzonego. POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tara Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.solcon.nl 20.07.03, 15:59 Mozesz pisac o psach "ile wlezie",nigdy nie mam dosyc bo sa moja pasja!!!A co do alergii to powodem wizyty u weta-homeopaty byl fakt,ze "nasza" wetka ciagle szprycowala prednison.Gdy "skonsultowalam" dawki z moja przyjaciolka farmaceutka -zlapala sie ona za glowe.To nie jest alergia na jad pchel,mial testy skorne i wykazaly,ze sa to pylki traw,tzw.HOT SPOT.Duzo psow to ma,ale moj/jeden z trzech/ ma wyjatkowo uporczywej formie.Jesli chodzi o jedzenie to daje mu karme Sensitive Skin.Byc moze ta kuracja homeopatyczna pomoze,pytanie jest tylko kiedy?Ten Eczekan jest tylko jeszcze jeden/mial na 4 dni/.Jedno jest pocieszajace,ze po prednisonie i dexamethasonie to psina miala natychmiast,na drugi dzien taki apetyt,ze wyl i szczekal o "zarcie".teraz jest spokojny..no i nie wygryza lap na lapkach/wygryzal doslownie do krwi,co konczylo sie zapalenien,antybiotykiem..i taka spirala.A nadmienie jeszcze,ze rok byl na kuracji odczulajacej.Byly to zastrzyki z rozcienczonych alergenow.Najbardziej wkurza mnie,ze staje na glowie by psa wyleczyc a efektu nie ma.Pozostaje jeszcze wet-dermatolog,ale znalezc go nielatwo!Pozdrawiam i sorki,ze sie tak rozpisalam Tara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.03, 16:59 Leczenie chyba każdej alergii jest trudne i długotrwałe.Przypadek mojej psiny był o tyle prostszy od twojego że wiadomo że to jest na pchły uczulenie więc łatwo zapobiec.No a pylenia traw nie zatrzymasz więc bardzo ci współczuję i twojemu psu.A może ten Eczekan mu pomógł skoro już nie wygryza sobie łap?A te homeopatyczne leki może muszą być podawane dłużej żeby były wyraźne efekty?W każdym bądź razie życzę powodzenia i zdrowia dla psa i dla ciebie też:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tara Re: Pytanie-HELP!!!! IP: *.solcon.nl 20.07.03, 22:43 Dzieki serdeczne.Tak alergia to ciezka sprawa.Trzy tygodnie mialam potwornie swedzaca wysypke na rekach/od jakiegos jedzenia/,kilka wizyt u lekarza,kilka roznych masci-efekt zerowy.Wreszcie "samo mi przeszlo". Pozdrawiam Ciebie i Twojego psa tara Odpowiedz Link Zgłoś