brytan 28.07.03, 13:30 oprocz jamniczka, sa jeszcze takie? zeby byly ok pozostawione same w domu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Venus Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.07.03, 20:45 Nie pamietam dokladnych nazw ras i nie jestem na swoim komputerze, ale to moge podac: Parson Jack Russel terrier Miniatura dobermana chihuahua boston terrier pug Corgi affenpinscher french bulldogs italian greyhounds chinese crested (nie ma wlosow oprocz grzywki i na ogonie) spanish crested podobny jest na pewno sporo innych ale nie moge znalezc.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
brytan Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? 29.07.03, 05:13 dziekuje Venus. Wlasnie myslalem o jack russel ale podobno one maja trudny charakter i podobno z racji tego (o zgrozo!) jest ich duzo w schronisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.07.03, 05:54 Bardzo mi milo ze cos tam pomoglam. jesli chodzi o Jack Russel, to co to znaczy- trudny character? Nie wiem za wiele o tym psie, ale sama nazwa terrier powinna cos podsunac na temat jego charkteru, np to ze moze byc halasliwy, zywy, i wymagac ciaglej uwagi.. wydaje mi sie ze wziecie psa ze schroniska to bardzo dobra rzecz, i byc moze pracownicy by byli w stanie powiedziec jaki ktory pies jest.. Mnie sie wydaje ze najwazniejsza rzecz przed wzieciem jakiegokolwiek psa lub kota to poczytac na temat wlasciwosci danej rasy.. zycze powodzenia w szukaniu wiernego przyjaciela, venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: teriery IP: 80.51.236.* 29.07.03, 10:39 Od 2 lat mam teriera walijskiego - jest to mój pierwszy pies rasowy i pierwszy terier. Nie mogę się zgodzić z hasłem , że teriery to trudne psy. Teriery walijskie - są psami żywymi, lubią towarzyszyć właścicielowi ale nie wydaje mi się, żeby miały trudny charakter. Jako rasa są polecane jako psy do polowania i psy do towarzystwa. Potrafią wytrzymać nawet kilkanaście godzin same, bez zdemolowania mieszkania. Wymagają strzyżenia i trymowania 2-4 razy w roku - ale za to w odróżnieniu od np jamnika nie sypią włosem. Są to psy małe do 12 kg, bardzo podobne do foksterierów tylko o innym umaszczeniu - czarne plecy i brązowa reszta ciała- piszę tak bo ludzie nie znaja tej rasy- hodowcy wybaczcie. Ja polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piasia Re: teriery IP: diabel:* 29.07.03, 12:37 Jack Russel Terrier - to wulkan energii. Pies nie dla leniuszków i domatorów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: teriery IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.07.03, 20:31 Ale czy mozna cos dokladniej o tym russelu - prosze? v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaresza Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? IP: *.lsk.gda.pl / *.crowley.pl 18.09.03, 17:23 Napewno idealna rasa jest Boston Terrier,niestety jest to rasa bardzo rzadka w Europie i trudno osiagalna a więc z pewnością niezbyt tania.Boston przypomina wyglądem miniaturę boksera,lecz jest ciemniejszy w ubarwieniu i przez wiele osób mylony jest z kotem.Jest to rasa bardzo inteligentna i poddająca się szkoleniu w błyskawicznym tempie.Jest nadzwyczaj skoczny-dosłownie akrobata.Zetknąłem sie z Bostonami podczas pobytu w USA,który to kraj jest ojczyzna tej rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? IP: *.vs.shawcable.net 18.09.03, 17:48 Mam nadzieje ze link pracuje.. Boston Terrier www.petcity.co.kr/dogimg/dogim070.gif V. Odpowiedz Link Zgłoś
jaresza Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? 18.09.03, 18:23 Polecam Boston Terriera to nadzwyczajna rasa ,zetknałem sie z nią podczas pobytu w Stanach.Ten niewielki piesek (myślę że waży około 6-8kg)jest podobny do boksera w skali 1:5-jest jednak ciemniejszy w ubarwieniu.Wiele osób myli go z kotem.Jest nadzwyczaj inteligentny i uczy się błyskawicznie.Jako małolat dawno temu, widziałem bostonki w cyrku,które grały w piłkę,podzielone na dwie drużyny.Myślę że w Polsce będa trudne do zdobycia a w Europie pewno są drogie. To rodowita rasa wywodząca się z USA.Spróbuję sie bliżej zainteresować tym tematem,gdyż sam nabrałem ochotę na kupno takiego pieska. Pozdrawiam Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluto Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? IP: *.kasia / *.net-serwis.pl 21.09.03, 20:26 zeby byly ok pozostawione same w domu, to najlepiej pluszowe - można zostawić nawet na całe wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? 22.09.03, 09:19 Gość portalu: pluto napisał(a): > zeby byly ok pozostawione same w domu, to najlepiej pluszowe - można zostawić > nawet na całe wakacje Święte słowa! Po co ludzie chcą brać psa, skoro z góry zakładają, że będzie spędzał dużo czasu sam w domu? W tej sytuacji rzeczywiście najlepsze rozwiązanie to pluszowe zabawki. Odpowiedz Link Zgłoś
kgrabinski Re: jakie sa fajne male pieski z krotka sierscia? 22.09.03, 16:00 Troche o Person Jack Russel Terrierze: Jak ktos ogladal Maske to juz wie jak wyglada. Co do harakteru to opisze taki krociutki filmik: Stoi sobie człowiek z Russelem na smyczy na pomoście, terrier patrzy sie w wode i szczeka... w pewnym momencie pies wpada do wody a przestraszony właściciel wyciaga na smyczy psa z rybą 2xwiększa od psa (oczywiscie w psiej mordce). Konczy sie tym, jak wlasciciel odbiera psu rybe, która mu wypada do wody ;):). I mniejwiecej takie sa nie tylko Jack Russel ale wszystkie terriery. One nie mysla za dużo tylko działaja, dlatego moga byc kłopotliwe, bo muszą je posiadac właściciele z dużą wyobrażnią ( a i tak zawsze potrafia zaskoczyć). Ja mam Szkockie terriery, chyba jedne z najsmieszniej wygladających (czarne brodate krepe z krociutkimi nozkami, długa sierscia i glowa wielkości tłowia ;). mam pytanie do Brytana, dlaczego chcesz psa z krótka sierscia??? Bo jezeli nie chcesz miec kłopotu z sierscia to jest to najgorszy wybór. Krótka siersc jest w niektórych wypadkach nieusówalna... Najlepsza jest szorstak taka jak u errierów lub u jamnika szorstkowłosego... Nie wypada dopuki sie jej nie wyczesze, no chyba ze sie nie czesze psa przez 0,5 roku to wtedy zostaje tam gdzie pies sie kładzie :) Pozdrawiam www.hauhau.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś