Gość: bebe IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 20:30 Czy rzeczywiście zęby obcina się u świnek pod narkozą i nie wszystkie to przeżywają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicia7 Re: Za długie zęby u świnki 05.08.03, 08:53 Moje świnki miały obcinane zęby "na żywca" i żadna nie protestowała. Po przeszkoleniu obcinałam im w końcu sama w domu. Ale to było jakieś 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybredna Re: Za długie zęby u świnki IP: *.krapkowice.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 11:21 Jeżeli chodzi o zęby sieczne(te z przodu) to nic nie stoi na przeszkodzie żeby obcinać je na "żywca".Narkoza dotyczy skracania zębów trzonowych(w głębi pyszczka).Lekarz nie jest w stanie zmusić zwierzęcia do trzymania otwartej mordki,nie zasłaniania językiem i policzkami zębów które nas właśnie interesują więc musi zwierzątko uspokoić. Co do działania narkozy to ŻADNA narkoza u KTÓREGOKOLWIEK zwierzęcia nie jest 1005 bezpieczna(zresztą to samo dotyczy ludzi).Najbezpieczniejsza dla małych zwierząt jest narkoza wziewna,ale potrzebna jest specjalna maseczka(świnka morska ma mniejszy pyszczek niż np.pies). Ja z powodzeniem wykonywałam narkozę iniekcyjną(zastrzyk) i nie miałam komplikacji,ale gwarancji żaden lekarz Ci nie da!(I słusznie bo żaden człowiek nie jest Bogiem!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Za długie zęby u świnki IP: *.waw.cdp.pl / 10.11.16.* 05.08.03, 12:09 Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Przyznam jednak, ze wolałabym usłyszeć, że wszystko bedzie ok i ze świnka sie obudzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś