Dodaj do ulubionych

Druga papużka

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 14:20
Koleżanka miała dwie papużki faliste: samca i samiczkę. Samiec niestety
zdechł i samiczka została sama. Było to dość dawno. Teraz postanowiłysmy
dokupić papużce chłopaka. I tu pojawia się problem: na jakiej zasadzie wybrać
nowego samca? Czy papużka zaakceptuje nowego partnera? Czy nie bedzie walk o
terytorium?
Kupić chłopaka?
Proszę, pomóżcie. Sprawa jest dosyć pilna.
Dzięki.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Teresa Re: Druga papużka IP: *.solcon.nl 15.09.03, 14:54
      Mam jedenascie papuzek,ale zaczelo sie od jednej znalezionej.Odrazu dokupilam
      dla niej druga i NIE bylo zadnych problemow!!!Tak samo bylo z kolejnymi
      nabytkami do sukcesywnie wiekszych klatek..az skonczylo sie na wolierze.Mozesz
      spokojnie dokupic moim zdaniem jest to niezbedne,samotne papuzki zyja krocej.
      Nawet nie musi byc samiczka/samczyk/bo chyba nie zamierzasz ich
      rozmnazac/zreszta do tego potrzebne byloby jeszcze gniazdko legowe/.Dwie
      samiczki tej samej plci wspaniale sie przyjaznia
      Pozdrawiam
      teresa
      • asia.su Re: Druga papużka 15.09.03, 21:34
        A ja mam świergotki, samiec jest już u mnie z 5 lat. Z pierwszą żoną żył bardzo
        dobrze, z drugą, kupioną po śmierci pierwszej żony, ciągle się piorą.
        Nie wiem co lepsze , samotny wdowiec czy ciągłe kłótnie?
        • Gość: Teresa Re: Druga papużka IP: *.solcon.nl 15.09.03, 22:31
          Mnie przy wprowadzaniu tylu nowych nic takiego sie nie zdarzylo!!!!
          Samotna papuzaka jest nieszczesliwa!!!!!
          t.
      • Gość: Joanna Re: Druga papużka IP: *.net.autocom.pl 18.09.03, 17:52
        "samotne papuzki zyja krocej"

Czy możesz jakoś udokumentować to stwierdzenie? Jakieś źródło?

Pozdrawiam,
        Joanna
        • marialudwika Re: Druga papużka 18.09.03, 20:47
          Czytalam n.t. papuzek falistych i nimf kilka ksiazek.Gdy znalazlam pierwsza na
          trawie kolo domu/kilka lat temu bylam "zielona",musialam sie doksztalcic/ w
          naturalnych warunkach papuzki zyja w grupach,to sa ptaszki stadne..
          ml
          • Gość: Joanna Re: Druga papużka IP: *.net.autocom.pl 19.09.03, 11:16
            Owszem, to są ptaki stadne... Ale nadal proszę o DOWODY na to, że samotne
            papugi żyją krócej!! Proszę o podanie autora i tytułu ksiażki (czy artykułu)
            gdzie jest tak napisane.

Pozdrawiam,
            Joanna
            • Gość: marialudwika Re: Druga papużka IP: *.solcon.nl 19.09.03, 20:29
              Na milosc boska to nie jest chyba sad by przedstawiac dowody!!!!To chyba
              logiczne,ze papauzka,ktora miala caly czas towarzysza i on "usnal" jest
              osowiala!!! Sa ludzie majacy jedna papuzke,poswiecaja jej wiele czasu i nawet
              ucza mowic.Zreszta wtedy uwaza ona czlowieka za partnera.
              Ale chyba SZCZESLIWSZA jest z inna papuzka.
              A wiem to z ksiazki Anette Wolter "Parkiet" i z ksiazki "Het nieuwe
              parkietenboek" autorzy Immanuel Birmelin i Anette Wolter.Obie ksiazki sa po
              holendersku.Oraz paru innych o papuzkach.Uwielbiam te ptaszki i zupelnie
              przypadkowoi niechcacy staly sie moim hobby.Pozdrawiam serdecznie
              ml
              • Gość: Joanna Re: Druga papużka IP: *.net.autocom.pl 20.09.03, 10:12
                Nie mówimy tutaj o przypadku straty partnera i ew. tęsknoty, apatii czy
                osowiałości z tym związnej.

Napisane było wyraźnie: "samotne papużki zyją krócej" - wg mnie jest to
                kompletna bzdura i dlatego chciałam aby ktoś, kto tak napisał, udowodnił to.
                Udowodnił, czyli podał przykłady - w tym wypadku statystyke. Bez statystyki
                jest to tylko powtarzanie jakiegos zdania, które ktoś sobie wymyślił... A
                prawda jest taka, że znane najdłużej żyjace papugi to było oswojone, samotnie
                trzymane w domach ptaki...

Szczęśliwa... zapewne jest szczęśliwsza jak ma towarzysza swojego gatunku, choć
                ja z papugami na ten temat nie rozmawiałam ;)) Jednak znowu nie mówimy o tym
                jaka papużka jest szczęśliwsza, ale o konkretnym stwierdzeniu o długości życia.

"ksiazki Anette Wolter "Parkiet" i z ksiazki "Het nieuwe parkietenboek" autorzy
                Immanuel Birmelin i Anette Wolter" - broszurki sprzed kilkunastu lat... wiedza
                o papugach od tamtego czasu bardzo się zmieniła.

Jeśli uwielbiasz papugi to zapraszam na Forum Dyskusyjne Papugi -
                www.papugi.net - spotkasz tam mnóstwo osób, które też uwielbiają ppaugi,
                a nawet mają fioła na ich punkcie ;)))

Pozdrawiam,
                Joanna
                • Gość: marialudwika Re: Druga papużka IP: *.solcon.nl 20.09.03, 14:45
                  Jestes bardzo "atakujaca".Nie rozumiem dlaczego.Moja "wiedze" o papuzkach /z
                  pewnascia nie dorownujaca Twojej/ mam NIE TYLKO z "broszurek",ale rowniez z
                  internetu!!!!Poza tym znam paru "majacych fiola" na p-cie papug i papuzek
                  osobiscie i "wirtualnie".Absolutnie nie pretenduje do bycia w tej dziedzinie
                  alfa i omega i chetnie dowiem sie czegos jeszcze od takich EKSPERTOW jak
                  Ty.Nie widze powodu bys mna "pomiatala" slownie.A czy Ty rozmawialas z jakas
                  papuga?I mowila Ci,ze woli Ciebie niz przedstawiciela swojego gatunku????????
                  Do forum papuzek naleze i to juz zdaje sie dwa lata.
                  Z powazaniem
                  ml
                  • Gość: Joanna Re: Druga papużka IP: *.net.autocom.pl 20.09.03, 16:32
                    Chyba całkowicie źle odczytałaś mój list...

Przecież napisałam, ze też sądze, że papuga jest szczęśliwsza jak jest z drugą
                    papuga... dodałam, że nie rozmawiałam z papugą, bo tylko w ten sposób mozna by
                    nabyć pewności... (zresztą dołączyłam do tego ;) - czyli to nie było całkiem na
                    powaznie).

Czemu "atakuje"? Bo nie lubię jak ktoś rozpowszechnia w Internecie bzdury, na
                    poparcie których nia ma zadnych danych. Potem takie bzdury ktoś powtarza, ktoś
                    inny napisze gdzie indziej i tak wyssana z palca wiadomość staje
                    się "informacją powszechnie znaną". Jest takich, jeśli chodzi o papugi, wiele.
                    Cały czas mówię tutaj o stwierdzeniu "samotna papuga żyje krócej"!! Nie wiem
                    czy Ty też o tym mówisz czy o czymś innym... jeśli o tym to napisz gdzie (w
                    jakiej ksiązce czy artykule) jest napisane konkretnie to, że samotna papużka
                    żyje krócej i na jakiej podstawie autor tak pisze.

Co do książek, przykro mi, ale ksiązka z 1988 czy 1991 roku jest już
                    przestarzała i można ją czytać (sama czytuję takie, i jeszcze starsze) ale
                    trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że wiele (bardzow wiele) informacji tam
                    zamieszczonych jest błędnych... "Broszurka" - czepiasz się słówek - ale dla
                    mnie kilkadziesiąt czy 100 stron to jest broszurka, a nie ksiazka - i takiej
                    nazwy używam (co nie znaczy, że broszurka jest mniej wartościowa niż ksiązka,
                    po prostu tak pisze, bez żadnych negatywnych skojarzeń).

Pozdrawiam,
                    Joanna
                    • Gość: marialudwika Re: Druga papużka IP: *.solcon.nl 20.09.03, 16:56
                      Cenie i szanuje Twoja wiedze n.t. papug i wiem,ze wiele sie od Ciebie mozna
                      nauczyc,co chetnie,jako czlonek forum czynie!!!
                      Przyjemniej byloby jednak otrzymywac Twa wiedze NIE NARAZAJAC sie na atak z
                      Twojej strony i "czepianie sie slowek".Jako osoba majaca dopiero 3 lata do
                      czynienia z papuzkami ,i raczej z natury skromna, mam prawo niescisle sie
                      wyrazic.
                      Chodzilo mi o zachecenie osoby pytajacej do kupna towarzystwa dla "owdowialej"
                      papuzki.Ty zas swoja pryncypialnoscia jakos zamiast zachecac to zniechecasz
                      ewentualnych amatorow tych uroczych stworzen.Pozdrawiam
                      ml
                      • Gość: Joanna Re: Druga papużka IP: *.net.autocom.pl 20.09.03, 18:33
                        Przecież ja kompletnie nic nie pisałam na temat kupna drugiej papużki po
                        smierci jednej z pary........ Za mało na ten temat wiem jeśli chodzi o papużki
                        faliste i dlatego się nie wypowiadałam.

A tak w ogole to nie do Ciebie mialam pretensje tylko do osoby, ktora
                        napisała "samotne papużki żyją krócej"....

Pozdrawiam,
                        Joanna
                        • marialudwika Re: Druga papużka 20.09.03, 20:28
                          Wywieszam BIALA FLAGE!!!!!!
                          A nawiasem mowiac to zapisalam sie na Twoje forumchoc chwilowo bede tylko
                          czytac i sie doksztalcac!!!Pozdrawiam
                          ml
                          • Gość: Joanna Re: Druga papużka IP: *.net.autocom.pl 21.09.03, 13:35
                            > Wywieszam BIALA FLAGE!!!!!!

:)) To ja też :)) Bo zaczełyśmy dyskutować nie na temat, a osoba, której
                            zadałam pytanie nic nie odpowiedizała...

> A nawiasem mowiac to zapisalam sie na Twoje forumchoc chwilowo bede tylko
                            > czytac i sie doksztalcac!!!

Ależ pisz. Masz dostep do holenderskich tekstów (co wśród Polaków nie jest
                            częste), na pewno coś ciekawego tam wyczytasz i będziesz mogła innym przekazać.

Pozdrawiam,
                            Joanna
                            • Gość: Eltofo Re: Druga papużka IP: *.solcon.nl 03.10.03, 09:37
                              Utracilam papuzke,rozdrapala sobie do krwi odbyt.Weterynarz usilowal to zaszyc
                              i udalo mu sie,ale ptaszek nie przezyl narkozy.Pare m-cy wczesniej mial taka
                              sama operacje,udana i po niej wspaniale sie czul!
                              Mam pytanie, jaka jest przyczyna tych problemow? Wszystkie moje
                              ptaszki/papuzki faliste/ dostaja to samo jedzenie etc.Pozdrawiam i prosze o
                              odpowiedz,zgory dzieki
                              E
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka