Dodaj do ulubionych

jamnik i kitekat

IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.10.03, 11:07
Mój 3 letni jamnik jest generalnie niejadkiem, ale uwielbia kitekat.
Słyszałam że psy nie powinny jeść pokarmu dla kotów - czy to prawda? Może
coś wiecie na ten temat, będę wdzięczna za opinie.
Obserwuj wątek
    • default Re: jamnik i kitekat 07.10.03, 12:12
      Bez przesady, nie umrze od tego, niemniej skład kociej karmy (witaminy, sole
      mineralne) jest dostosowany do potrzeb kociego, a nie psiego organizmu, zatem
      żywiąc psa wyłącznie kocią karmą narażamy go na niedobór tego, co mu niezbędnie
      potrzebne. Można traktować kocie żarcie jako uzupełnienie diety, ja daję mięso
      z warzywami, a kocie chrupki i puszki w sytuacjach awaryjnych, albo na deser.
      • astrit Re: jamnik i kitekat 08.10.03, 10:45
        Przede wszystkim kocia karma jest zbyt energetyczna dla psów. Składników
        mineralnych psu nie zabraknie, ale taka karma zawiera zbyt dużo białka i
        tłuszczów. Stałe karmienie psa kocim jedzeniem powoduje otyłość, jako smakołyk
        można od czasu do czasu podawać.
    • macpor Re: jamnik i kitekat 08.10.03, 13:20
      Ja mam odwrotną sytuację karmię normalnie koty psim pokarmem z puszki - jest
      znacznie tańszy w przeliczeniu na kg. Oprócz tego jedzą surowe mięso i to co
      same upolują. Po wygladzie i zachowaniu raczej nie sądze żeby im taka dieta
      szkodziła. Choć trzeba przyznać, że puszkowe jedzenie nie zawsze im smakuje.
      Koty zajmują się też wyjadaniem z psiej miski suchego pokarmu - widać też im
      smakuje, choć właściel je przegania ;).
      • astrit Re: jamnik i kitekat 08.10.03, 15:49
        Własnie kotom nie należy dawać psiego jedzenia, brakuje w nim wielu substancji
        niezbędnych kotom, m. inn. tauryny, która psom jest nie potrzebna, a koty muszą
        mieć. Zawiera też za mało białka i tłuszczu. Oczywiscie, jeśli kot tylko
        podjada, a poza tym je normalne kocie jedzenie, to nic sie nie powinno dziać,
        ale jeśli jest to podstawowe pozywienie, kotu grozi niedożywienie i poważna
        awitaminoza.
        • macpor Re: jamnik i kitekat 08.10.03, 18:58
          Właśnie, że mniej więcej 1/3 ich diety stanowi ten pokarm i wyglądają zdrowo i
          są sprawne fizycznie. Ja tam bym nie demonizował sprawy jedzenia - no chyba że
          pokarm dla psów stanowił by ich wyłączną dietę. Myśle że pies na takiej diecie
          wyłącznie puszkowej byłby też w niebezpieczeństwie. :)
    • asia.su Re: jamnik i kitekat 08.10.03, 18:57
      mój terier walijski i kot też razem jedzą kitekat. Obojgu smakuje, karma jest
      drobna więc pies nie kruszy jej po całym domu - (jak je karmę psią, która jest
      znacznie grubsza od kitekata, to cały czas kruszy z pyska).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka