Dodaj do ulubionych

kto ma BERNEŃCZYKA???

IP: *.ima.pl / *.ima.pl 23.10.03, 12:52
Kto ma Bereneńczyka? Bardzo , ale to bardzo podobają mi się te pieski, ale
słyszałam, że trzeba spełniać odpowiednie warunki, żeby pies się dobrze
rozwijał. Napiszcie coś o nich, porszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: 62.233.233.* 23.10.03, 15:41
      Nikt nie ma? Proszę o informacje.
    • gitman Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? 23.10.03, 15:50
      o rasie poczytaj sobie:
      www.altura.republika.pl/altura_gl.htm
      strona jest pisana przez hodowcow tej rasy, wiec pamietaj ze z jednej strony
      znaja sie oni na niej bardzo dobrze, a z drugiej ze chca sprzedac szczenieta,
      beda wiec chetniej pisac o zaletach rasy, a mniej chetnie o wadach.
      ja tez sie napalilem kiedys na ta rase, ale uznalem ze w miescie ten pies by
      sie meczyl. o ile nie masz sporego wybiegu, albo mozliwosci dlugich spacerow,
      to lepiej wybierz inna rase.
      • gitman Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? 23.10.03, 16:03
        a tu link do najlepszych stron o beneńczykach:
        www.bern.toplista.pl/
      • Gość: Iza Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: 62.233.233.* 24.10.03, 08:43
        Dzięki za dobre słowo, ale te strony to już wcześniej znalazłam. I podzielam
        Twoje zdanie, że pełne są zachwytów na temat rasy. Ja chcę porozmawiać z
        kimś "normalnym" - nie hodowcą. Szkoda, że nikt się nie odzywa.
    • manard.i Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? 24.10.03, 20:41
      Ja jestem szczesliwym posiadaczem bernenczyka.
      Co do specjalnych warunków potrzebnych do prawidłowego rozwoju to napisz prosze
      co masz na mysli.
      Mieszkam w bloku i wydaje się że to niema wpływu na rozwój psiaka. Faktem jest
      że potrzebne mu są dość długie spacery.
      • Gość: Iza Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: *.telesat.eu.org / *.one.pl 25.10.03, 19:29
        Dziękuję za odzew. Moje obawy zrodziły się po przeczytaniu książki o
        berneńczykach. Że nie mogą chodzić po schodach (mieszkam na 3 piętrze), że nie
        mogą zostawać same w domu, bo to źle działa na ich psychikę (musiałby poczekać
        8 godz., ale weekendy free), że powinny mieszkać w domu z ogrodem. I że
        miesięcznie jedzenie kosztuje paręste złotych. Wiem, że to duży pies - ale np.
        500zł miesięcznie to sporo. Spacery mnie nie przerażają. Napisz, jakie masz z
        nim ewentulane kłopoty. Miałeś wcześniej innego pieska?
        • Gość: Berni Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: 62.233.178.* 31.10.03, 13:32
          Ja byłam szczęśliwą posiadaczką berneńczyka i szczerze je polecam - to
          wspaniałe psy - bardzo przyjacielskie, radosne i łatwe do wychowania. Mój pies
          zostawał sam w domu na ok 6-8 godzin dziennie i nie zaszodziło mu to, po prostu
          bardzo się cieszył, kiedy ktoś wracał do domu. Co do jedzenia, to wcale nie
          potrzebował jakchś strasznych ilości, ale wyżywienie dużego psa po prostu
          trochę kosztuje. Wydaje mi się że za 300zł/miesiąc też można psa nakarmić.
          Berneńczyki potrzebują ruchu i lubią się bawić, trzeba się liczyć z
          koniecznością minimum jednego długiego spaceru dziennie. I trzeba psa czesać.
          Jedyny minus berneńczyków to niestety krótkie życie - najczęściej ok 8 lat. I
          niestety mają skłonności do nowotworów.
          • Gość: Iza Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: 62.233.233.* 03.11.03, 08:54
            Berni - czy miałaś go od szczeniaczka? Nie robił Ci masakry w mieszkaniu? Nie
            wariował?
            • Gość: Berni Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: 62.233.178.* 03.11.03, 10:42
              Miałam go od 2-miesięcznego szczeniaka. Jeżeli miał swoje zabawki do gryzienia
              to nie robił żadnych szkód dodatkowych, ale buty lepiej schować ;-) Nie
              wariował, trzeba mu tylko poświęcić czas - pobawić się, pójść na spacer -
              berneńczyki są psami towarzyskimi.
              • Gość: Iza Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.11.03, 12:05
                Berni - a mieszkasz w domu czy w mieszkaniu? Ja mam mieszkanie 70m2 + 2 osoby w
                tym mieszkaniu. Miałaś psa czy suczkę?
                • Gość: Berni Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: 62.233.178.* 03.11.03, 15:47
                  Moje mieszkanie ma ok 80m2, mieszkają 4 osoby, tylko że ja mam jeszcze
                  ogród. Ale mój pies w ogrodzie przebywał głównie w lecie - bo chłodniej -
                  zdecydowanie wolał być w domu wsród ludzi. Kiedy zostawał sam (dziennie ok 7-8
                  godzin) przebywał w domu. I nie miał do dyspozycji całego mieszkania,
                  przesypiał ten czas. Miałam psa, nigdy nie było problemu z ucieczkami, chociaż
                  na wiosnę i jesienią bywał mniej posłuszny niż zwykle. Nigdy też nie zdarzyła
                  się próba warczenia na kogoś z domowników. Na obcych zresztą też :-), pies zza
                  drzwi/płotu groźnie szczekał, a w domu serdecznie witał. Ale spotkałam osobę,
                  która miała psa po szkoleniu na obrończego i podobno w tej roli berneńczyki też
                  się sprawdzają - to kwestia wychowania.
                  • Gość: Iza Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: 62.181.161.* 04.11.03, 08:45
                    Berni - wielkie dzięki za informacje
    • Gość: ulka Re: kto ma BERNEŃCZYKA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 13:28
      czesc
      ja mam Bernenczyka, chetnie z Toba porozmawiam na temat tej rasy.
      Spojrz tu: www.psiaradosc.w.pl
      to jest strona mlodziutkiej naszej hodowli...:-)
      u
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka