Dodaj do ulubionych

Pies alergik

08.11.03, 18:41
Moj pies ma 5 lat i od tych wakacji zaczly mu sie robic różne ranki na
brzuchu, ktore non stop rozdrapuje. Dopiero trzeci weterynarz z rzędu poznał
się że to alergia. Nie wiadomo na co- na pokarm lub pyłki, ale ja myślę że
na pyłki gdyz alergia zaczęła się podczas pobytu nad jeziorem. Weterynarz
polecil mi maść Flucinar N, ale z miernym skutkiem likwiduje ona tylko
skutki alergii- pomaga w szybszym wygojeniu się ran. Pies się cały czas
drapie i przybywają nowe ranki, momentami rozdrapuje sobie brzuch do krwi.
Czy istnieja jakies zastrzyki antyalergiczne?Ile kosztują? Uwazam ze
robienie testów na jakie pyłki pies jest uczulony nie ma sensu, bo przeciez
nie zabronie mu biegac po trawie. Prosze o pomoc.Dziękuję
Obserwuj wątek
    • astrit Re: Pies alergik 10.11.03, 09:05
      Pies powinien oprócz leków odczulających dostać zastrzyk przeciwświądowy -
      poproś weta, dziwne, że sam o tym nie pomyślał. Poza tym postaraj się przez
      jakis czas karmić psa wyłącznie jagnięciną - może być oczywiście w formie
      gotowego pokarmu. Jagnięcina nie uczula, jest to karma zalecana przy alergiach.
    • Gość: Lenka Re: Pies alergik IP: *.chello.pl 10.11.03, 21:28
      A moze twoj pies jest uczulony na pokarm,np. na kurczaka.
      Podobny problem mialam z kotka.Tez robila sie jej rana na szyi, ktora
      rozdrapywala do krwi.Trwalo to kilka lat,siersc przestala jej juz wyrastac w
      miejscu tej rany.W koncu wet doszedl do tego ze ma ona alergie pokarmowa.
      Je wylacznie pokarm z tapioka,nie moze jesc nic innego,nawet nie wolno oblizac
      jej talerza bo bedzie sie drapac.Podobnie bylo z psem mojego kolegi-pies byl
      strasznie chudy, leczono go na watrobe;zmienil lekarza i okazalo sie ze pies
      ma alergie pokarmowa.
      Pozdrawiam
    • Gość: Monika(dex4) Re: Pies alergik IP: *.futuro.pl 10.11.03, 23:41
      dzieki za dotychczasowe porady. Czy znacie może jakąś dobrą klinikę
      weterynaryjną w Gdańsku, gdzie mogłabym się udać z pieskiem? Niestety
      dotychczas odwiedzani przeze mnie weterynarze zawodzili. Może mi polecicie
      jakiegos dobrego? Mieszkam na Morenie. Pozdrawiam i dziękuję.
      • Gość: marialudwika Re: Pies alergik IP: *.solcon.nl 11.11.03, 10:55
        Moj pies ma TO SAMO !!!! Prawdopodobnie alergie na pylki.Lecze go/ u roznych
        wetow/ od paru lat.Uwazaj z lekami przeciwswiadowymi!! One NIE LECZA a usuwaja
        objawy i szkodza.Dopiero wet a jednoczesnie homeopata postawil mojego zwieraka
        na nogi!!!Opisze Ci co i jak,jesli chcesz.Poszukaj weta-homeopaty.POzdrawiam.
        ml
        • Gość: monika Re: Pies alergik IP: *.futuro.pl 11.11.03, 16:36
        • Gość: Monika(dex4) Re: Pies alergik IP: *.futuro.pl 11.11.03, 16:39
          Dzięki bardzo za odpowiedż. Byłabym wdzięczna gdybyś mi napisała co i jak, a
          jeżeli jesteś z 3miasta to również prosze cię o adres tego weterynarza.Ja juz
          kompletnie nie wiem co robić, widzę jak pies się męczy i w sumie nie mogę nic
          zrobić. Będę co rowniez wdzięczna za podanie cen leków itd.Pozdrawiam i
          wielkie dzięki:))) Monika
          • Gość: marialudwika Re: Pies alergik IP: *.solcon.nl 11.11.03, 21:38
            Nie znam weta -homeopaty w 3-miescie.W W-wie sa tacy,moja synowa wyleczyla tam
            kotke z powaznej alergii pokarmowej."Zwykli" weci zalecali dawanie kotu ryzu z
            gotowanym kurczakiem podczas gdy kot mial wlasnie alergie na kurczaka!!!!
            U mojego psa nie jest to alergia pokarmowa a kontaktowa,wg.weta-homeopaty
            wiaze sie ona z oslabieniem systemu immunologicznego zwierzecia po szczepieniu
            okresowym!!Niektore szczepionki/ich niektore serie to powoduja/.Pies jest na
            leczeniu od paru m-cy.Wreszcie przestal wygryzac do krwi lapy i nie ma ran na
            pysku/wydrapywal sobie do krwi!!!/.Decydujaca poprawe przyniosla
            autoszczepionka wykonana z krwi psa.Otrzymal ja w postaci zastrzykow i
            kropli.Pies "ozyl",odmlodnial a co najwazniejsze przestal sie wydrapywac!!!
            U "normalnego" weta dostawal injekcje z prednisonu, od ktoryc bardzo tyl!!!
            A,jeszcze jedno wet-homeopata najpierw "odtruwal" organizm psa z uprzednio
            stosowanych lekow.Poinformuj sie ,moze znajdziesz namiary w internecie???
            Pozdrawiam serdecznie i daj znac co i jak!!!
            ml
            P.S.Ten wet-homeopata jest wetem po studiach,ale uznajacym rowniez homeopatie
            • Gość: Monika(dex4) Re: Pies alergik IP: *.futuro.pl 11.11.03, 22:51
              Dzięki za szybką odpowiedź, szukałam wetów- homeopatów w internecie, ale
              niestety w 3mieście nic nie ma:( Znalazłam za to w Gdańsku przywatny gabinet
              homeopatyczny, w której przyjmują lekarze stosujący te metody. Nie są to
              wprawdzie weterynarze, ale w końcu lekarz to lekarz:) Zadzwonię i się spytam
              czy podjęliby się leczenia pieska- to prywatny gabinet, więc myślę że będzie
              im zależeć na kliencie:) a jak tu nie wyjdzie, to poszukam gdzie indziej.
              Poprzedni wet, choć rozpoznał alergię, nie zrobił nic poza jednym
              zastrzykiem "odczulającym", który i tak nic nie dał. Mam do Ciebie jeszcze
              jedno pytanko- czy dolegliwości Twojego pieska kończyły się wraz z upływem
              wiosny i lata, czyli okresem największego pylenia? Bo mój Bari drapie się
              nadal, choc myślałam że to minie jak przyjdą chłody. To dość spory wilczurek i
              musi się wybiegać, więc nie mogę i nie chcę ograniczać mu spacerów do
              przejścia się po betonie naokoło bloku, tym bardziej że mieszkam tuż przy
              lesie, może więc się wylatać po trawce, przez co jednak robią mu się ranki...
              i tak źle i tak niedobrze... Serdecznie dziekuję za takie zaangażowanie z
              Twojej strony, bardzo mi pomogłaś:) Pozdrawiam, Monika.
              • marialudwika Re: Pies alergik 11.11.03, 23:39
                Z uplywem lata jakby sie zmniejszaly,ale trwaly nadal.Moj pies to angielski
                cockerspaniel.Na odczulenie/przeciw swedzeniu stosuja prednison lub
                dexamethason/ a to tylko czasowo usuwa objawy.Nawiasem mowiac,jak
                skonsultowalam dawki dla psa z moja przyjaciolka farmaceutka to zlapala sie za
                glowe!!!!Moze ci lekarze homeopaci dadza Ci "namiary" na weta homeopate????
                To byloby najlepsze rozwiazanie!!!Odezwij sie co i jak!Pozdrawiam Ciebie i
                pieska
                ml
    • Gość: ami17 Re: Pies alergik IP: *.acn.pl 12.11.03, 13:08
      I spróbuj jeszcze smarować skórę mieszaniną oliwy z oliwek i oleju rycynowego.
      Tłuści legowisko, ale bardzo skuteczne, co sprawdziłam na swoim alergicznym
      psie.
    • Gość: dex4(Monika) Re: Pies alergik IP: *.futuro.pl 19.11.03, 18:12
      Niestety nie mam rewelacyjnych wieści. Jedyny gabinet w którym przyjmują
      homeopaci odmówił mi:( Nie przyjmą pieska:( Nie wiem co mam zrobic, jestem
      totalnie zrezygnowana:(.Pozdrawiam, Monika
      • Gość: marialudwika Re: Pies alergik IP: *.solcon.nl 19.11.03, 23:25
        Moze poszukaj wetow homeopatow w internecie?Tu,gdzie mieszkam dlugo musialam
        szukac tez.W koncu cudem jakims znalazlam adres weta w czasopismie o medycynie
        alternatywnej.Moj cocer,ktory byl chory pare lat jest/odstukac/ zdrowy.Boje sie
        glosno mowic,by nie zapeszyc.Kuracja trwala od poczatku kwietnia poniewaz byl
        za dlugo truty prednisonem.Wiem,ze w W-wiee sa weterynarze-homeopaci...
        Pozdrawiam
        ml
        • Gość: dex 4 {Monika) Re: Pies alergik IP: *.futuro.pl 20.11.03, 19:37
          szukałam w internecie i jedyny gabinet homeopatyczny to ten w którym mnie nie
          przyjmą. Mam wrażenie że mieszkam w wiosce rybackije a nie w dużym mieście
          jakim jets Gdańsk.Pozdrawiam, Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka