Dodaj do ulubionych

Jakie zwierzątko wybrać?

IP: *.hnet.pl / *.waw.cdp.pl 27.11.03, 13:33
Niedawno zechła mi koszatniczka.Bardzo ją kochałam.Był tylko jeden problem -
obgryzała moje meble,przez co mój tata nie bardzo ją lubił.Teraz planuję kupno
nowego zwierzaka,gryzonia,tylko że nie może być to szkodnik.Jeżeli macie
jakieś pomysły to piszcie!
Pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • Gość: Fly Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.gtech.com / *.gtech.com 27.11.03, 13:35
      gryzon...nie mam doswiadczen...
      nie chcesz milego przytulnego kociaka?...przytuli sie...poslucha cie...popatrzy
      ci w oczy...pomruczy....zabawi....
    • Gość: aga Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.g-net.pl 27.11.03, 14:12
      Skoro chcesz gryzonia, to może królika miniaturke są przesłodkie, albo szynszyla
      Chyba, że chcesz coś mniejszego jak mysz czy chomik, ale domyślam się ,że nie.
      Ja bym wzięła króliczka, ale to tylko moje sugestie.
      • Gość: anonimowy Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 16:19
        >Skoro chcesz gryzonia, to może królika miniaturke

Króliki to NIE GRYZONIE!!! Wiele razy była już tu mowa na ten temat...
        Zgodzę się, że króliczki są przesłodkie, kochane, milusińskie... Wspaniałe
        zwierzęta! Też polecam króliczka, chyba, że chcesz mniejsze zwierzątko.
        Musisz jednak pamiętać, że i z królikami, jak i z gryzoniami trzeba uwarzać,
        żeby nie poobgryzały różnych rzeczy takich jak np: kable (mogą być śmiertelnie
        niebezpieczne dla tych zwierząt), meble itd... trzeba pozabezpieczać
        mieszkanie by zwierzątko nie zrobiło sobie krzywdy i pilnować je. To czy
        króliczek będzie obgryzał co nieco, to zależy od jego charakteru i
        temperamentu. Mój króliś jest bardzo grzeczniutki, a do tego jaki kochany!
        Trzeba też pamiętać, że czasami konieczny może być zabieg sterylizacji lub
        kastracji, ale pod warunkiem jak ma się dobrego weta znającego się na
        królikach (nie wystarczy tu wet od piesków i kotków).

Decyzja oczywiście należy do Ciebie, jakie zwierzątko wybierzesz!

Pozdrawiam,
    • Gość: berenika Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 27.11.03, 15:55
      polecam świnkę morską - przesympatyczne zwierzę, lepszy z nim kontakt niż np. z
      chomikiem. tylko polecam samiczkę, bo samczyki gdy biegają po mieszkaniu
      zostawiają charakterystyczny zapaszek (chyba znaczą teren)
      • beapud Re: Jakie zwierzątko wybrać? 27.11.03, 17:13
        Papugi? Tylko, że Tata też nie bedzie zadowolony: piórka, gówienka i obżarte
        roślinki. Ale ile z nich radości! Obejrzyj zdjęcia moich nimf w galerii ;-)
      • Gość: :) Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 19:08
        :):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):)
        :)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)
        ::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::
        );):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);
        ):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):
        ):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):
        ):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):
        ):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):
        )::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):):
        :);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::)
        ;):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);)
        :):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):)
        :):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):)
        :):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):)
        :)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)
        ::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::
        );):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);
        ):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):
        ):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):
        ):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):
        ):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):
        )::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):):
        :);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::)
        ;):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);)
        :):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):)
        :):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):)
        :)::);):):):):)::);):):):):)::);):):):):)::);):):) itd. ;P
        • Gość: No_name Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 19:11
          Ha!! na pewno nie umiecie zrobić takich pasków!!
    • pikaczkot Re: Jakie zwierzątko wybrać? 27.11.03, 18:59
      Polecam kota. To urocze zwierzęta. Są ogromnie miłe a jednocześnie nie
      narzucają swojej obecności i są niezależne.
      Po więcej informacji zajrzyj na kocur.piwko.pl
      • Gość: słoń bim-bom Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 20:11
        Niunia ma już kota.
    • Gość: m.pw Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 20:53
      Kilka osób radzi wziąc króliczka, jesli chcesz gryzonia to dobry pomysł. Jeśli
      chcesz to możesz wziąć z Azylu w Konstancinie, sa dwa jeden z tych większych -
      czarny, a drugi śreni - czarno - biały. tel 756 48 82 (trzeba długo dzwonić)
      • Gość: słoń bim-bom Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 23:01
        Weź króliczka, albo świnkę morską. A jeśli masz możliwość to oba te zwierzaki.
        Nie będą się nudziły, a podobno bardzo dobrze ze sobą współżyją. Przesyłam Ci
        link do strony z działami adopcyjnymi: acn.waw.pl/kundelki/ziabak/
        Pzdr.

P.S. (A tak między nami-wiem kim jesteś ;) )
    • Gość: . Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 15:29
    • Gość: aga Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: 195.85.227.* 28.11.03, 16:54
      Bierz kotki (najlepiej dwa) z Konstancina!!! :) Miałam królika i bardzo go
      kochalam al to dość delikatne zwierzęta. Poza tym zostawia wszędzie "bobki" i
      grzyzie przewody elektryczne...
    • Gość: Agata Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 18:57
      Ja proponuje królika miniatórkę. Nie będzie niszczył mebli jeśli w klatce
      będzie miał suchą bułkę, albo coś w tym rodzaju. Trzeba go codziennie
      wypuszczać z klatki na conajmniej 20 minut i wtedy bawić się z nim, głeskać.
      • Gość: anonimowy Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 19:57
        Niestety sucha bułka nie powinna znaleźć się w króliczym jadłospisie! Poprostu
        ona szkodzi tym zwierzaczkom. Dla króliczków do gryzienia najlepsze są różne
        gałązki (z wyłączeniem gałązek drzew owocowych). Nie powinno się również
        podawać NIEZDROWYCH tzw. pseudo-przysmaków typu kolby, dropsy, biszkopty
        itp... których w sklepach jest mnóstwo! Niestety nie są one tam dla dobra
        zwierząt, a tylko po to by zarobić! Właściciele nie powinni podawać swoim
        długouchym przyjaciołom również różnego rodzaju mieszanek, a jedynie dobrej
        jakości granulat (który w swoim składzie zawiera min. 18% włókna, bo to włókno
        jest najważniejsze w króliczej diecie). Dorosły króliczek powinien dostawać 2
        x dziennie (rano i wieczorem) po 1 lub 2 łyżkach stołowych. Dieta tych
        zwierząt powinna składać się głównie z dłużej ilości warzyw i zielonki oraz w
        ograniczonych ilościach z owoców (np. na deser, jako przysmak) i ziół...
        królik musi mieć nieograniczony dostęp do siana i wody! Siano jest w tym
        wszystkim najważniejsze, ponieważ pomaga w trawieniu. Jako uzupełnienie diety,
        jak już wyżej wspomniałam dobre są gałązki do gryzienia... Napisałam to
        wszystko, ponieważ wiem, że nie każdy ma pojęcie jak zdrowo żywić te słodkie i
        urocze zwierzątka.
        A i trzeba pamiętać, by nie kupować produktów dla gryzoni, ponieważ KRÓLIKI TO
        NIE GRYZONIE!!!! Mają inne zapotrzebowanie i takie jedzenie im poprostu
        szkodzi! Powtarzam to, dlatego, bo widzę, że mimo wielu informacji na tym
        forum nadal wyrażacie się o królikach jak o gryzoniach, a jest to nie prawda!
        To mniej więcej tak, jak byście nazwali np. gada ssakiem...

Pozdrawiam,

P.S. Zapraszam na świetne forum o króliczkach: www.forum.kroliki.com Jest to
        forum dla miłośników tych wspaniałych zwierzątek...
        • Gość: aga Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: 195.85.227.* 29.11.03, 07:38
          ... :"( mniej-więcej popełniałam wszystkie te błędy o których napisałaś... i
          mój Rabbit męczył się ze mną ponad 7 lat. To straszne! 3 tyg. temu jego układ
          pokarmowy nie wytrzymał (ostre zatrucie pokarmowe). Nie wiedziałam o tym
          wszystkim... i pewnie sobie tego nie wybaczę.
          • Gość: anonimowy Re: Jakie zwierzątko wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 01:01
            Aga: Bardzo Ci współczuję z powodu straty królisia :(
            Niestety tak już jest, że króliczki mają bardzo delikatny układ pokarmowy... i
            nie obwiniaj się, bo to nie ma sensu... ja też kilka lat temu straciłam
            królisia, ale z powodu zatoru. Nie dopilnowałam go i zjadł cały róg kanapy...
            też nie mogę sobie tego wybaczyć... i wiem, że obwinianie się nic nie daje!
            Teraz z obecnym króliczkiem jestem już poprostu PRZEWRAŻLIWIONA.
            Wiem, że z warzywkami też trzeba uważać, bo niektóre mogą powodować wzdęcia u
            królików... wprowadzać nowe warzywo trzeba powolutku i stopniowo oraz trzeba
            bardzo obserwować zwierzaka jak reaguje na nie...
            Króliczki niestety często chorują, jeśli chodzi o układ pokarmowy, dlatego tak
            ważna jest odpowiednia i zdrowa dieta oraz dokładne obserwowanie malucha!

Pozdrawiam Cię serdecznie. Trzymaj się!

• Gość: Anonim Pitu Pitu IP: 62.233.181.* 01.12.03, 20:31
          I znowu to pitolenie o granulecie!!!!
          Ja nie wiem, wydaje mi się, że w żywieniu chodzi o RÓŻNORODNOŚĆ!!!! NMo i co
          z tego, że raz na jakiś czas da się kolbę lub bułkę??? NIC. DZIWNE, ŻE KRÓLIKI
          ŻYWIONA RÓWNIEŻ DOMOWYMI RZECZAMI ŻYJĄ PO 13-14 LAT- CZYLI O WIELE DŁUŻEJ, NIŻ
          JEST TO OKREŚLONE PRZEZ PSEUDO-SPECJALISTÓW. Czy chciałabyś(chciałbyś) jeść
          tylko jakieś tam granulaty? Poza tym różnica pomiędzy gadem a ssakiem jest o
          wiele bardziej znaczna, niż między królikiem a gryzoniem...a to, że w miarę
          niedawno zostały uznane za nie-gryzonie, to mała różnica.
          • Gość: anonimowy Re: Pitu Pitu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 22:04
            Gość portalu: Anonim napisał(a):

> I znowu to pitolenie o granulecie!!!!
            > Ja nie wiem, wydaje mi się, że w żywieniu chodzi o RÓŻNORODNOŚĆ!!!! NMo i co
            > z tego, że raz na jakiś czas da się kolbę lub bułkę??? NIC. DZIWNE, ŻE
            KRÓLIKI
            > ŻYWIONA RÓWNIEŻ DOMOWYMI RZECZAMI ŻYJĄ PO 13-14 LAT- CZYLI O WIELE DŁUŻEJ,
            NIŻ
            > JEST TO OKREŚLONE PRZEZ PSEUDO-SPECJALISTÓW. Czy chciałabyś(chciałbyś) jeść
            > tylko jakieś tam granulaty? Poza tym różnica pomiędzy gadem a ssakiem jest o
            > wiele bardziej znaczna, niż między królikiem a gryzoniem...a to, że w miarę
            > niedawno zostały uznane za nie-gryzonie, to mała różnica.

Zacznę od tego, że między zajęczakami (do których zaliczane są m.in. króliki)
            a gryzoniami jest znaczna różnica szczególnie w uzębieniu i układzie
            pokarmowym. Dlatego potrzebują one innego pożywienia niż gryzonie. Większość
            królików, które żywi się przeróżnymi mieszankami, kolbami i innymi pseudo-
            przysmakami oraz karmami dla gryzoni cierpi na biegunki, nie zjadają
            cekotrofów (nocnego witaminowego kału), bo tego typu dieta jest dla ich
            delikatnych żołądeczków zbyt ciężka i kaloryczna i może bardzo poważnie im
            zaszkodzić. Ja tu nie mówię o żywieniu zwierzaka tylko i wyłącznie granulatem
            (granulat powinien być tylko jako uzupełnienie diety). Zgadzam się, że dieta
            tych zwierząt powinna być urozmaicona, ale nie tzw. fast foodami, a zdrowymi
            warzywami (jest przecież tak duży wybór różnych warzyw, a najlepiej, jak się
            samemu posadzi na działce, w ogródku czy nawet w doniczce), a jako przysmaki
            można królikowi podawać np. pyszne zioła lub kawałeczek owocku na deser (jest
            to napewno znacznie zdrowsze od przeróżnych mieszanek, kolb, dropsów itp... a
            zwierzakowi sprawi to taką samą radość, jak nie większą). Można też jako
            przysmak podać np. kilka ziarenek słonecznika lub dyni, ale tylko od czasu do
            czasu jako przysmak, a nie jako danie główne. Trzeba też zaznaczyć, że w
            przeróżnych mieszankach lub karmach (czasami nawet w składzie granulatu)
            znaleźć można rzeczy całkowicie zakazane dla królików takie jak np. fasola,
            groch, ziemniaki lub co gorsza mączka zwierzęca itp... te trzy pierwsze mogą
            powodować bardzo niebezpieczne rewolucje w brzuszku i wzdęcia, tego ostatniego
            składnika nawet nie komentuję, bo nie wiem, czy królik jest w ogóle w stanie
            strawić coś takiego (jak wiadomo gryzonie czasami zjedzą coś od zwierząt np.
            mięso lub robaczka czy nabiał, ale królik całkowicie odmawia tego typu
            jedzenia)... więc króliki mogą jeść i urozmaicone jedzenie i przedewszystkim
            zdrowe... chodzi nam przecież o to, żeby zwierzaki chowały nam się jak
            najzdrowiej i żyły jak najdłużej... Prawdą jest, że króliki mogą żyć znacznie
            dłużej niż 10 lat (i tu masz rację, bardzo często słyszy się o takich
            królikach)... wiadomo przecież, że człowiek żywiący się głównie słodyczami i
            fast foodami będzie żył krócej od człowieka, który będzie jadł zdrowo, to samo
            z królikami!
            Zajęczaki nie są spokrewnione z gryzoniami, nie mają więc z nimi wspólnych
            przodków. Ich budowa anatomiczna świadczy o bliższych związkach z kopytnymi,
            szczególnie z parzystokopytnymi, spośród których najbardziej znane są
            wielbłądy, jeleniowate wołowate. Przypuszczano już także kiedyś, że zajęczaki
            były zbliżone do wymarłych pradrapieżników, te zaś miały być spokrewnione z
            prakopytnymi. Gryzonie umieszcza się obecnie w pobliżu naczelnych, do których
            zaliczamy małpiatki, małpy, a także człowieka. Gdy rozchorował się mój
            pierwszy króliczek (wtedy nie miałam jeszcze żadnego pojęcia o tych
            zwierzętach) i umarł z powodu zatoru to wet również wytłumaczył mi, że z
            królikami jest bardzo często tak jak z koniami itp zwierzętami...
            To by było na tyle. Dbajmy o nasze zwierzaki jak najlepiej by żyły długo w jak
            najlepszym zdrowiu!!!

Pozdrawiam,
    • Gość: SZYNSZYLKA SZYNSZYLE IP: 62.233.181.* 01.12.03, 20:41
      Polecam SZYNSZYLE!!!!!
      Są cudownymi zwierzaczkami domowymi, ale są też wymagające ( w sensie
      delikatne), ale bardzo wdzięczne. Pooglądaj moje stronki, a może się
      przekonasz. Mam akurat jednego szylka-samczyka do sprzedania.

szynszyle3.republika.plwww.obrazy.org
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka