Dodaj do ulubionych

kot i pierogi...

IP: 217.97.128.* 21.12.03, 11:05
...leniwe mianowicie. Moja wybredna kotka zjadła ze smakiem. Zrobione
ekspresowo z serka homogenizowanego. Ulubione danie mojego syna. Proste i
szybkie.

Wszystkim właścicielom i opiekunom czterołapych i skrzydlatych stworzeń
życzę pogodnych szczęśliwych świąt w zgodzie i w mruczeniu.

Irena Małgorzata z kotką Pumą.
Obserwuj wątek
    • pikaczkot Re: kot i pierogi... 21.12.03, 12:01
      A możesz podać przepis na to ekspresowe danie?
      • Gość: m.pw Re: kot i pierogi... IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 21.12.03, 22:16
        jeszcze na kocie nie eksperymentowałam, ale moja córka mówi, ze dobre - też
        jest wybredna, jeszcze gorzej niz kotka...
        serek homo, lub swietankowy - kostkę, 1 całe jajko, łyżka mąki ziemniaczanej,
        łyzka mąki zwykłej, wsio połaczyć. Na stolnicy wytarzac w w mące lub jeszcze
        lepiej z dod. ziemniaczanej, zrobić wałek pociąć na ok.1-2 cm odcinki i wrzucać
        na osolony wrzątek. Łowić gdy wypłyną. Mozna polać masełkiem z bułeczka tartą i
        pocukrzyć. Pycha. Wole niż wystawny obiad. Ciekawe czy będą kotu smakowały?
        Zyczę udanych pierogów wigilijnych, dużo prezentów dla ludzi, kotów, psów i
        innych stworzeń oraz pomyslnego 2004
      • Gość: ima Re: kot i pierogi... IP: 217.97.128.* 23.12.03, 13:12
        Już podaję, sorry za opóźnienie.
        To są leniwe dla leniwych. Przepis pochodzi z książki o karmieniu dzieci.
        Potrzebujemy pojemnik serka homogenizowanego chudego, jajko i mąkę.
        Wszystko mieszamy aby wyszło dość gęste ciasto. Gotujemy w osolonej wodzie,
        wkładając ciasto łyżką zanurzoną uprzednio we wrzątku ( wtedy ciasto nie
        przykleja się do łyżki ).Takie kluchy wielkości około połowy łyżki lub
        mniejsze. Można jedną ugotować na próbę aby sprawdzić czy jest odpowiednia
        gęstość ciasta. Gotujemy aż urosną. Można przekroić i sprawdzić czy w środku
        nie jest surowe ( jaśniejsze ). Takie pierogi są miękkie, prawie puszyste, jak
        ktoś woli twardsze, można dodać mąki ziemniaczanej. Na talerzu dodajemy masła i
        solimy, bo lubimy słone. Kot nie soli.
        Smacznego !
        • Gość: zuza Re: kot i pierogi... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.03, 13:33
          Pierwszy raz słyszę , leniwe i sól?
          Od kiedy leniwe się soli?
          Ty chyba na głowę upadłaś.
          • punia68 Re: kot i pierogi... 23.12.03, 20:52
            ooooooo, jak grzecznie :/
            jak się lubi, to się soli. Jak mawiają nasi bracia zza Buga "de gustibus..."
            ja soliłam zupę mleczną, bo tylko taka mi wchodziła w dziecięctwie :)
            swoją drogą przepis wypróbuję i na kocie i na dzieciach.
            • Gość: ima Re: kot i pierogi... IP: 217.97.128.* 25.12.03, 15:03
              Leniwe na słono podaję w różnych wersjach, np z sosem mięsnym, z sałatką z
              pomidorów i już mamy danie obiadowe lub kolacyjne.
              Na słodko też mogą być a smak można wzbogacić dodatkiem cynamonu.
              Pozdrawiam leniwie.
          • Gość: m.pw Re: kot i pierogi... IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 26.12.03, 00:11
            A jadłas salatkę z ananasa, rodzynek, dużej ilości czosnku, żółtego sera i
            majonezu (nic wiecej sie nie dodaje, zadnych przypraw).Chociaz dobór składników
            jest idiotyczny - to jest HIT!!!
            • Gość: ima Re: kot i pierogi...do m.pw IP: 217.97.128.* 26.12.03, 13:18
              Nie jadłam takiego HITu ale spróbuję.
              Sama to wymyśliłaś?
              U mnie, tak na co dzień, sałatki powstają ze składników znalezionych akurat
              w lodówce plus własne ogórki kiszone, jogurt i majonez, (które są tam zawsze).
              Oczywiście bardziej się staram przy okazjach niecodziennych.
              A jak tam kicia, dostała pierogów świątecznych?
              • Gość: m.pw Re: kot i pierogi...do m.pw IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 00:46
                Niestety zaden z moich kotów (zdjecia na forum fotografie)nie poznał sie na
                wigilijnych pierogach, na rybach, sledziach i tp swiństwach. Leniwe przetestuje
                po świetach bo juz nikt nie może - nie tylko koty - patrzeć na jakiekolwiek
                żarcie. Sałatkę gdzies wyczytałam i od paru lat goście zapraszaja sie na nią.
                Dobra jest też bez gości gdy człowieka zaczyna dopadać jakas infekcja - ogromna
                ilość czosnku kopie nie tylko człowieka ale i wszelka zarazę.
                .... a do tego co masz w lodówce dodaj kortofle gotowane w łupinie i troche
                curry tez bedzie ekstra
        • Gość: mysikluliczek dzięki! IP: 212.244.32.* 27.12.03, 11:31
          Bardzo dawno temu, na zajeciach ZPT w szkole podstawowej robilismy tzw.
          fikuski. Byly pyszne, ale ja jak to ja wyrzucilam cenny zeszyt z ZPT z
          przepisem na to cudo. Pozniej pamietalam tylko ze uzywalo sie serka waniliowego
          do przygotowania ciasta. Moja siostra do dzisiaj wierci mi dziure w brzuchu o
          przepis na te "fikuski". Proponowala mi nawet, zebym odszukala nazwisko tej
          nauczycielki z ZPT w ksiazce telefonicznej, zadzwonila tam i poprosila o ten
          przepis:)))) Nie odwazylam sie jednak nigdy na tak drastyczne dzialania!
          Czytam sobie i odwiedzam czesto forum Zwierzeta i w zyciu bym nie pomyslala, ze
          odnajde tu zaginiony przepis. Z malym wyjatkiem przygotowanie wygladalo tak
          samo, jak podalas:)) Mysmy tylko wrzucali to ciasto lyzka do goracego oleju. Po
          usmazeniu smakowalo to troche jak paczki. Z cukrem pudrem - PYCHOTKA:)) Chyba z
          sentymentu jutro sobie zrobie. Dzieki jeszcze raz:) A tak swoja droga: jak
          mozna bylo zapomniec tak prosty przepis?? Nie wiem:)))
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: m.pw Re: dzięki! IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 23:41
            Znalazłam nieco zmodyfikowany przepis, ale to może jest ten, który szukałaś
            Kiedys podawała co p. Gumowska w Zyciu wawy
            1 twarozek homo, półtorej szkl maki, 3 jajka,łyzeczka pr. do pieczenia, łyzka
            cukru (jesli twrozek waniliowy to bez), szczypta soli, mozna dodać troche
            spirytusu aby nie "piły" oleju. Wszystko wymieszac i smazyć na rozgrzanym
            oleju - nakładac łyzką maczana w oleju. gotowe posypac cukrem pudrem z wanilią.
            Znalazłam jeszcze przepis na naprawdę "leniwe faworki"
            3 jajka, 6 czubatych łyżek mąki, wanilia, 1/2 szkl mleka, troche spirytusu,
            wymieszac rozgrzać olej i wlewać ciasto (garnek z dzióbkiem) tak aby powstawały
            rózne wzorki. przewrócic gdy sie zrumienią, gotowe posypać cukrem pudrem
            ...i tak z psów i kotów zeszłyśmy na żarcie. Pozdrawiam
            A swoja drogą cie kaew czy koty sie połakomią na nasze niby "wypieki"
            • Gość: m.pw Re: dzięki! IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 23:45
              cholerny świat pomyliłam się w faworkach powinny być DWIE NIEPEŁNE SZKLANKI
              MLEKA, zamiast 1/2 szklanki. Przepraszam, ale udawałam że widze perzepis,
              dopiero potem włożyłam okulary
            • Gość: mysikluliczek Re: dzięki! IP: 212.244.32.* 28.12.03, 21:45
              Zrobilam, proporcje wzielam troche na oko, ale wyszly pyszne. Goscie nie mogli
              sie nachwalic, hihi. Dziekuje raz jeszcze.
              Pozdrawiam serdecznie
              • Gość: ima Re: fikuski IP: 217.97.128.* 31.12.03, 22:01
                Dziś zrobiłam mysiklulice fikuski na podwieczorek. Bardzo dobre. Tylko trochę
                mało wyszło, bo musiałam podzielić się serkiem z kotką. Bardzo lubi waniliowy.
                Przypomniał mi się przy okazji przepis na placki ze zwykłego twarożku.
                Twaróg, jajko, mąka, jabłko pokrojone w "krateczkę", łyżeczka cukru, szczypta
                soli, woda. Ma to mieć kosystencję gęstej śmietany. Smażymy a potem posypujemy
                cukrem pudrem albo dodajemy co kto lubi słodkiego.
                • Gość: ana Re: fikuski IP: *.bredband.skanova.com 04.01.04, 15:24
                  Dzieki za fajne przepisy na smakowite jedzonko! Czego to sie kotom nie
                  zawdziecza! ( i ich wlascicielom , oczywiscie! ;) ).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka