Dodaj do ulubionych

teoria spisku

12.11.13, 21:35
wykład będzie. Można pić kawę, colę i wpierniczać chipsy big_grin

Gniecie mnie to nadal, więc sobie odwalę elaborat.

Sensem tej pisaniny ma być odpowiedź na kilka pytań.
1 - czy świadomość, że nie pozjadaliśmy wszystkich rozumów i nie wiemy, nie będziemy NIGDY wiedzieć wszystkiego - to wstyd ?
2 - czy pogłębianie wiedzy jest zbędnym wysiłkiem ?
3 - czy cofamy się do czasów, kiedy zaćmienie słońca było narzędziem w rękach tych douczonych, służącym do kontrolowania, zastraszania wręcz terroryzowania tłumów ?

Cofając się do wierzeń w Olimp i Zeusa Gromowładnego.
W naturze człowieka od zawsze leży dążenie do wytłumaczenia wszystkich zjawisk, z jakimi się styka. Owo tłumaczenie zależy od wielu elementów - od postępu nauki, od wykształcenia tłumaczącego, od poziomu intelektualnego, od zdobywanej wiedzy praktycznej, życiowej, doświadczeń itp.

Tak więc pierwotnie sprawcą burzy był wkurwiony Zeus. Jak pogoda przechodziła w ekstrema, składano bogom ofiary, coby ich przebłagać i ułagodzić. Parę fajnych cnotek - dziewic znaczy poszło na ołtarz - z jakiego powodu ? Ano z powodu niewiedzy.
Dziś już wiadomo co to fronty atmosferyczne, cumulonimbusy i tym podobne bzdety. Ale nadal spotykamy zielsko w oknach - co ma od piorunów chronić smile

Potem były dylematy większe, bo od zawsze Ziemia była płaska, w centrum a wokół niej krążyły planety i gwiazdy ze Słońcem włącznie. I nagle jakiś nawiedzony bezczelnie stwierdził, że to gówno prawda - obalił światopogląd, utrwalony od początku istnienia człowieka, bo jakoś mu się tak naukowo zbadało, że nie dość, że Ziemia jest okrągła (no prawie) to jeszcze to ona Ziemia krąży wokół słońca a nie na odwrót. Niewiele brakowało, a by spłonął na stosie za takie herezje big_grin
A potem się okazało - z rozwojem nauki - że faktyyyyyyyyyyyyyycznieeeeeeee big_grin

Zawsze kontrowersje budziło pochodzenie człowieka. Ustalono - typowe dla kwestii, których człowiek wytłumaczyć nie umiał - działanie siły wyższej - boga
Ale drogi pan Darwin postanowił, że jednak ma już na tyle zgromadzonych dowodów naukowych, że potrafi stwierdzić, że jednak człowiek powstał w procesie ewolucji - od małpy.

Mógłbym tak wymieniać i wymieniać. Wnioski wyciągajcie sobie sami.

A teraz z innej beczki.
Rozmawiam z koleżanką za pomocą popularnego komunikatora gg. Bez przerwy mi się wiesza, zmieniają mi się litery. W końcu nie wytrzymuję i zaczynam awanturę, że mi się babsko włamało do kompa !! że mi gg psuje złośliwie !! litery zmienia, okienko rusza !!!

.....................................................big_grin

albo nie.............sprawdzę, czy nie ma aktualizacji, bo skoro jej robi się to samo, to znaczy, że puścili niestabilną wersję z błędami big_grin big_grin big_grin

nie mam obsesji big_grin nie wstydzę się przyznać, że czegoś nie wiem. Nie pierdolę głupot, jakie dziś przeczytałem pod screenem, które tak mnie ruszyły - jeden nieuk pisze drugiemu nieukowi i tworzy teorie spiskowe na miarę czasów Zeusa - zamiast się douczyć - najlepiej wytłumaczyć problem siłą wyższą.

Ludzie !! uczcie się - to nie boli !!

przy tak ułatwionym dostępie do wiedzy, wystarczy parę minut, żeby nie zrobić z siebie debila i miejscowego pośmiewiska

............................no chyba, że ktoś lubi...........................big_grin
Obserwuj wątek
    • rudka-a Re: teoria spisku 12.11.13, 21:43
      > nie mam obsesji big_grin

kto Cię tak okrutnie okłamał suspicious

big_grin
      • fenikss.2972 Re: teoria spisku 12.11.13, 21:49
        tyle się opisałem suspicious
        tak mądrze suspicious

a ta wyciągnęła jedno stwierdzenie z końca, do tego nie na temat !!!! suspicious

no i masz przej.............chlapane suspicious

rudka-a napisała:

> > nie mam obsesji big_grin
        >
        > kto Cię tak okrutnie okłamał suspicious

>
      • grzech_o_1 Re: teoria spisku 12.11.13, 21:54
        Chyba ciotka gg? Kto by pomyślał? Rodzona ciotka taka wredna?
        • fenikss.2972 Re: teoria spisku 12.11.13, 21:57
          no niestety, tak wyszło big_grin

grzech_o_1 napisał:

> Chyba ciotka gg? Kto by pomyślał? Rodzona ciotka taka wredna?
    • grzech_o_1 Odpowiedź. 12.11.13, 21:58
      Na początku był - Chaos.
      • fenikss.2972 Re: Odpowiedź. 12.11.13, 22:02
        grzech_o_1 napisał:

> Na początku był - Chaos.

........................który panuje niepodzielnie po dziś dzień big_grin
        Wniosek, na podstawie paroletnich obserwacji, potwierdzony naukowo big_grin
        • rudka-a to ja może tez tak..filozoficznie :> 12.11.13, 22:32
          Komunikator gg, to miejsce, gdzie powstają wiadomości wyssane z palca, czyli ploty...
          cos takiego, jak magiel internetowy!
          suspicious
          mam rację, nie? smile)))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka