betola 23.08.06, 16:47 gdzieś na początku lat 90-tych... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarkoni Re: pojawiło się AIDS 23.08.06, 18:08 Powiem to bardzo delikatnie....Betola, dla Ciebie AIDS to lata 90te?? A bitwa pod Grunwaldem to 1615 rok? Przeraża mnie niewiedza...Ale cóż, małolaty mało wiedzą...Więcej wiedzy małolato...Ja na medycynie o AIDS maiałem już w 1985 a nie poczętek 90 tych....Może Czarnobyl też był na początku 90tych? Co za ironia losu...Pewnie hehe blondi jesteś.... Odpowiedz Link
ewengarda Re: pojawiło się AIDS 23.08.06, 20:50 hm, trzeba przyznac, ze w Polsce o AIDS zaczeto mowic znacznie wiecej jak zmarl Freddie Mercury. Poczatek lat 90 to tez spoleczne protesty w kazdej miejscowosci gdzie chciano dom dla chorych ulokowac - ze wode zanieczyszcza i morowe powietrze bedzie przez nich. Duzo dobrej roboty zrobili tu ks. A. Nowak i M. Kotanski ze swoim Monarem - dzis HIV i AIDS juz nie budza takich emocji, a i wiedza w spoleczenstwie na ich temat jest nieco wieksza - choc ciagle zenujaco niska, niestety. Odpowiedz Link
pwodnik Re: pojawiło się AIDS 05.05.07, 11:32 Co do Freddiego to ja uważam całe zamiesznie wokół niego za przesadne Odpowiedz Link
pwodnik Re: pojawiło się AIDS 05.05.07, 11:33 Tak naprawde to 3/4 ludzi, którzy wtedy wielce ubolewali nad jego choroba i śmiercia to nie podałaby mu nawet ręki bo by się bała, że sie zarażą Aids Odpowiedz Link
betola Re: pojawiło się AIDS 24.08.06, 09:46 AIDS jako problem spoleczny pojawilo sie dopiero po smierci Freddiego Mercurego (1991) i moim skromym zdaniem mialo duzy wplyw na kulture i obyczajowosc w latach 90-tych (oskarowy film "Filadelfia" chociazby). BTW - Coz to za "lekarz" z awansu spolecznego sie ujawnił i przelewa na mnie swoje frustracje?... Odpowiedz Link
kawa_cynamonowa Re: pojawiło się AIDS 18.09.06, 21:09 Kochani w Polsce pierwsze napomkniecia o AIDS byly juz latem 1981 roku, pamietam jak dzis bo wlasnie jechalem na wakacje do Anglii do ciotki i wszyscy dookola prosili zeby sie wywiedziec co na ten temat pisala angielska prasa. Nie bylo jeszcze wtedy nazwy AIDS, ploty chodzily ze to choroba wylacznie homoseksualistow, i placu Trzech Krzyzy w W-wie zaczal byc bardziej strzezony. Odpowiedz Link
ppo Re: pojawiło się AIDS 12.10.06, 15:37 > AIDS jako problem spoleczny pojawilo sie dopiero po smierci Freddiego Mercurego > (1991) i moim skromym zdaniem mialo duzy wplyw na kulture i obyczajowosc w lat > ach 90-tych (oskarowy film "Filadelfia" chociazby). Zgoda, że zaistniało wtedy w świadomości "przeciętnego Kowalskiego". Natomiast fala zachorowań łączyła się z masową konsumpcją "kompotu", której apogeum przypadało na lata 80. Stąd w świadomości społecznej łączenie HIV/AIDS wyłącznie z narkomanami i obawy przed zamieszkaniem w pobliżu ośrodka dla chorych. Początek lat 90. to też zakaz uprawy maków opiumowych (fioletowe kwiatki) w Polsce. Narkomani zresztą wykorzystywali tą psychozę do wykonywania wymuszeń rozbójniczych przy użyciu (rzekomo?) zakażonych strzykawek (sceny w rodzaju "dawaj forsę bo cię pokłuję igłą z hifem" były prawdziwą plagą okolic dworca centralnego w Warszawie). Odpowiedz Link
pwodnik Re: pojawiło się AIDS 05.05.07, 11:40 Prawda jest taka, że AIDS pojawiło się w latach 80-tych jednak społeczeństwo dopiero w latach 90-tych zaczęło zwracac na tą chorobę uwagę. Kotański, program LUZ zaczeły uświadamiać przeciętnemu człowiekowi co to za choroba i jak można się nia zarazić. Poblem w tym,że wtedy ta choroba była przedstawiana głównie jako choroba narkomanów i gejów co niestety procętuje do dziś! Odpowiedz Link