Dodaj do ulubionych

Pan premier Tusk

25.06.14, 15:58
drugi raz w krótkim czasie zaimponował mi.
Nie poddał się szantażystom, a dzisiaj miał dość odwagi, żeby poddać się ocenie przed jutrzejszym szczytem w Brukseli. Zrozumiałe jest, że chce mieć w tej sytuacji mandat do
reprezentowania Polski w Unii.
Obserwuj wątek
    • kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 25.06.14, 16:28
      owszem, abstrahując od wszystkiego - nie okazał się tchórzem, natomiast postępuje jak powinien.
      Z jednym się zgodzę - nagrania nie są - zagrożeniem dla polityków w sensie karnym (oprócz zapewne rozmowy Nowaka - choć nie dziwię się nikomu, kto próbuje "załatwić" sobie pomoc przy kontroli tzw zadaniowej - jest skierowana na znalezienie haka - i każdy - polityk, ksiądz, czy salowa - wobec takiej kontroli szuka dojść, żeby urząd nie zrobił mu kuku - bo np ktoś wysłał donos)) - wysłuchałem dziś prawników, którzy sami nie są pewni czy np rozmowę Belki "da się podciągnąć....." - na pewno są niewygodne personalnie - ale przede wszystkim spowodowały potężne zamieszanie w kluczowym momencie dla kraju - nie dla poszczególnych polityków - tylko dla całego kraju - czasem niektórym umyka, że rząd, to nie ludzie których należy zniszczyć i ośmieszyć - tylko organ reprezentujący interesy państwa - i jakkolwiek uważam, że ten rząd się nie popisał pracą - o czym mówię od zawsze - o tyle nadal jest rządem i takie afery godzą nie w Tuska, tylko w wiarygodność państwa.
      • wirujacypunkt Re: Pan premier Tusk 25.06.14, 16:46
        kogucik.2872 napisał:

> owszem, abstrahując od wszystkiego - nie okazał się tchórzem, natomiast postępu
        > je jak powinien.
        > Z jednym się zgodzę - nagrania nie są - zagrożeniem dla polityków w sensie karn
        > ym (oprócz zapewne rozmowy Nowaka - choć nie dziwię się nikomu, kto próbuje "za
        > łatwić" sobie pomoc przy kontroli tzw zadaniowej - jest skierowana na znalezien
        > ie haka - i każdy - polityk, ksiądz, czy salowa - wobec takiej kontroli szuka d
        > ojść, żeby urząd nie zrobił mu kuku - bo np ktoś wysłał donos)) - wysłuchałem d
        > ziś prawników, którzy sami nie są pewni czy np rozmowę Belki "da się podciągnąć
        > ....." - na pewno są niewygodne personalnie - ale przede wszystkim spowodowały
        > potężne zamieszanie w kluczowym momencie dla kraju - nie dla poszczególnych pol
        > ityków - tylko dla całego kraju - czasem niektórym umyka, że rząd, to nie ludzi
        > e których należy zniszczyć i ośmieszyć - tylko organ reprezentujący interesy pa
        > ństwa - i jakkolwiek uważam, że ten rząd się nie popisał pracą - o czym mówię o
        > d zawsze - o tyle nadal jest rządem i takie afery godzą nie w Tuska, tylko w wi
        > arygodność państwa.

Bardzo słuszne spostrzeżenia, to nie rząd zapłaci za bezmyślność i niefrasobliwość wielu, to zapłacimy my wszyscy którzy tu żyjemy.
        Nie ważne czy lubimy rząd, albo go nie lubimy. Ten rząd reprezentuje nas w świecie
        i ośmieszanie rząd, dezawuowanie rządzących bija w nas wszystkich.
        Mądra krytyka rządu, okazywanie niezadowolenia z działań rządu, jeżeli nam się nie podoba
        i mamy do tego podstawy - tak, ale ośmieszanie i szantażowanie rządu - nigdy.

• kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 25.06.14, 17:09
          nikt, kto ma choć kroplę oleju we łbie - nie powie, że puszczenie światu nagrań, na których polityk np krytykuje Cameroona - do czego ma prawo - choć jest to jasne jak słońce, że nie zawsze oficjalna droga polityczna pokrywa się z prywatnymi odczuciami czy ocenami poszczególnych ludzi - a polityk bywa prywatnym człowiekiem również, mimo, że żre kolację czy obiadek z kolegami z partii - że puszczenie takich nagrań ma służyć krajowi. To wręcz świadoma działalność wywrotowa, mająca na celu zdyskredytowanie nie Tusków tylko państwa. Bo o ile taki Cameroon zdaje sobie doskonale sprawę, że zaostrzenie polityki zasiłkowej MuSI wywołać falę ostrej krytyki zainteresowanych - trzeba by idioty, żeby o tym nie wiedzieć - i ma to gdzieś - ale już upublicznione słowa krytyki oficjalnie - to dla Cameroona obowiązek odniesienia do zarzutów - i stąd powstaje kwas. Ktoś uważa, że słynna rozmowa Tuska z Cameroonem była miła ? Wątpię. Ale co innego nawrzucać facetowi drogą dyplomatyczną, a co innego, kiedy facet przeczytał o tym w prasie.

wirujacypunkt napisał:
          > Bardzo słuszne spostrzeżenia, to nie rząd zapłaci za bezmyślność i niefrasobliw
          > ość wielu, to zapłacimy my wszyscy którzy tu żyjemy.
          > Nie ważne czy lubimy rząd, albo go nie lubimy. Ten rząd reprezentuje nas w świe
          > cie
          > i ośmieszanie rząd, dezawuowanie rządzących bija w nas wszystkich.
          > Mądra krytyka rządu, okazywanie niezadowolenia z działań rządu, jeżeli nam się
          > nie podoba
          > i mamy do tego podstawy - tak, ale ośmieszanie i szantażowanie rządu - nigdy.
          >
          >
          >
      • kogucik.2872 jawne manipulacje 25.06.14, 16:53
        patrząc na kolejność ujawniania taśm - widać dziecinnie prosty mechanizm - największa rewelacja -

na początek - to uwiarygodni fakt posiadania, czy też wiedzy redakcji o "jeszcze straszniejszych materiałach" a tak naprawdę jest prostym zabiegiem marketingowym czy socjologicznym - na początek poszło coś, co można uznać za korupcję - Nowak i kontrola skarbowa

potem coś, co jest niejasne, ale społeczeństwo nabuzowane pierwszym nagraniem łyknie wszystko, co im media podkreślą i zinterpretują, nie zastanawiając się nad meritum. Skro do dziś prawnicy nie są zgodni co do kwestii znamion czy braku znamion przestępstwa - to tym bardziej taki przeciętny Kowalski tego nie rozstrzygnie - aleeeeeeeeee powtarza za mediami - zdrada, hańba itp

dalej redakcja nie miała już nic, co można by tłumaczyć racją stanu, ochroną państwa itp - dalej są tylko prywatne rozmowy w kuluarach - których ujawnienie może co najwyżej skłócić partię, czy wywołać zamieszanie w stosunkach między politykami Unii - bo prywatne zdanie Sikorskiego nie zmieni w żaden sposób wyznaczonej polityki zagranicznej państwa.

jak się okazuje - wszędzie takie afery mają miejsce, wszystkie państwa przykładnie z tym walczą, trudno mówić nawet o blamażu służb specjalnych, skoro podsłuchany został i taki Obama, który na jakość służb raczej narzekać nie może.

a ja bym chciał poznać takiego, kto z ręką na sercu powie, że nigdy po wyjściu z gabinetu szefowej, po otrzymaniu nowych zadań, czy reprymendzie - nie syknie koledze z biurka obok - co za suka
        i jakie byłyby następstwa tego, gdyby kolega to nagrał i suce puścił.............

albo co by było, gdyby panna Lusia skomentowała klientkę, która właśnie wyszła - ale ma grubą dupę - a potem stanęła w obliczu faktu, że klientce ktoś to nagranie puścił - rzadkie sytuacje ? nie, nie rzadkie...............................
        • kogucik.2872 Re: jawne manipulacje 25.06.14, 17:13
          publikacja pierwsza zagadka dla inteligentnych - jaka jest różnica w sensie wypowiedzi.

"Państwo polskie istnieje teoretycznie, praktycznie nie istnieje"

tak zostało to opublikowane w pierwszej wersji.

"Państwo polskie istnieje teoretycznie, praktycznie nie istnieje, dlatego że działa poszczególnymi swoimi fragmentami, nie rozumiejąc, że państwo jest całością"

tak w całości.
          • kogucik.2872 kultura sejmowa 25.06.14, 18:05
            ci, co wrzeszczą, w sprawie nieparlamentarnego języka kilku panów przy wódce, w zamkniętym gronie, sami prezentują "kulturę"

Jest pan politycznym palantem – powiedział do Tuska Andrzej Romanek z Solidarnej Polski.

a powiedział to dziś w sejmie. Więcej pytań nie mam..............
            • wirujacypunkt Re: kultura sejmowa 25.06.14, 21:59
              Słuchając wypowiedzi oburzonych polityków o wulgaryzmach na nagraniach, ogarnia mnie śmiech, ponieważ krytykują to, co panowie mówią będąc we własnym towarzystwie, w trakcie prywatnych pogaduszek, ale jakoś nie przeszkadza opozycji podany przez Ciebie przykład,
              nie krytykują posłanki Pawłowicz wówczas kiedy z trybuny sejmowej mówi do innego posła
              sp.......j, nie wspominając Jej innych wypowiedzi wprost do mikrofonów dziennikarzy .Mało tego bronią Pawłowicz. Chamskich wypowiedzi w wykonaniu posłów prawicy jest mnóstwo,
              nie ma sensu tego przytaczać, ale jak słucha się polityków z PiS, to można wyciągnąć wniosek, że wypowiadanie wulgarnych słów jest paskudne na całkowicie prywatnym spotkaniu, bycie wulgarnym w miejscach publicznych jest dozwolone, pod warunkiem, że jest się politykiem pisowskim.
              Jest nie kończący się atak na służby specjalne, atakuje PiS, ale w tym przypadku dopada pisowców jakaś dziwna amnezja. Zapominają o tym, że służby specjalne rozwalił Macierewicz.
              Zrobił to bardzo skutecznie, na tyle skutecznie, że poujawniał wszystko, nawet to czego w żadnym wypadku nie powinno się ujawniać. Żeby odbudować służby specjalne tak, by spełniały swoje zadania, potrzeba wielu lat szkoleń. Kiedy z harcerzyków robi się tajniaków,
              to robią się z tego agenciny takie, jak agent Tomek.
              Być moralnym jak Kali, jest mottem przewodnim prawicowców.

• wirujacypunkt Re: kultura sejmowa 25.06.14, 22:10
                Sejm wyraził wotum zaufania dla Tuska i rządu z czego cieszę się w tym momencie,
                czy będę cieszyła się z tego nadal, tego nie wiem, tego nie wie nikt z nas ?
                • kogucik.2872 Re: kultura sejmowa 25.06.14, 22:30
                  zadziwiające, bo krytykowałem ich od zawsze - a dziś jestem zadowolony.
                  Wkurzył mnie totalnie Miller - gdyż jestem zwolennikiem lewicy zdecydowanie, nie mniej nie uznaję lewicy z dawnymi prominentami - a w szczególności z Millerem. Ale przynajmniej mam satysfakcję, że Jaruś po powrocie do domu kopnie ze złości kota w tyłek

wirujacypunkt napisał:

> Sejm wyraził wotum zaufania dla Tuska i rządu z czego cieszę się w tym momenci
                  > e,
                  > czy będę cieszyła się z tego nadal, tego nie wiem, tego nie wie nikt z nas ?
                  • kogucik.2872 głosy rozsądku 25.06.14, 22:46
                    których jest coraz więcej. O dziwo - coraz więcej ze strony niemieckich polityków. Nie jestem zwolennikiem tego rządu, ale w pełni rozumiem sytuację w kraju. A to są opinie zachodnich polityków.

Niemiecki polityk: celem afery taśmowej jest destabilizacja Polski i UE

Celem pod­słu­chu i pu­bli­ka­cji nie­le­gal­nych na­grań jest de­sta­bi­li­za­cja Pol­ski i UE - oce­nia de­pu­to­wa­ny SPD do Bun­de­sta­gu Diet­mar Nie­tan. Okre­ślił także aferę mia­nem "akcji prze­stęp­czej". Nie­miec­cy po­li­ty­cy oba­wia­ją się, że upa­dek rządu mógł­by ne­ga­tyw­nie wpły­nąć na UE.

Nie słowa są skandalem, lecz podsłuchy

Po­dob­nie brzmią nie­miec­kie ko­men­ta­rze pra­so­we. Dzien­nik "Frank­fur­ter Al­l­ge­me­ine Ze­itung" (FAZ) na­pi­sał, że "skan­dal w pol­skiej afe­rze pod­słu­cho­wej wcale nie po­le­ga na sło­wach, jakie padły, lecz na fak­cie, że do­szło do na­grań". Ga­ze­ta pod­kre­śla, że rów­nież po­li­ty­cy mają prawo do tego, aby pry­wat­ne roz­mo­wy po­zo­sta­ły pry­wat­ne. "Pol­ski rząd ma rację, je­że­li uważa, że afera jest ata­kiem na pol­skie pań­stwo" - na­pi­sał ko­men­ta­tor FAZ.

Pełne zaufanie dla Tuska

Po­li­tyk CDU Karl-Georg Wel­l­mann za­uwa­ża z kolei, że "kry­zys rządu w Pol­sce nie wy­wo­łał do­tych­czas w Niem­czech spe­cjal­ne­go po­ru­sze­nia w krę­gach po­li­tycz­nych, poza ar­ty­ku­ła­mi w pra­sie". Także Wel­l­mann uważa, że obec­nie naj­waż­niej­sze jest utrzy­ma­nie przez Pol­skę sta­bi­li­za­cji. - Do­nald Tusk to do tej pory do­brze to ro­zu­miał i po­tra­fił sta­bil­nie ste­ro­wać - twier­dzi po­li­tyk chrze­ści­jań­skiej de­mo­kra­cji, który w swoim klu­bie po­sel­skim od­po­wia­da za re­la­cje z Pol­ską.

Sikorski nadal dobrym kandydatem

- Si­kor­ski pra­cu­je dla Pol­ski po kil­ka­na­ście go­dzin dzien­nie i po­dob­nie, jak czyni to wielu z nas, dał w pry­wat­nej roz­mo­wie upust swo­jej fru­stra­cji. Je­że­li ktoś pró­bu­je z ta­kiej sy­tu­acji kon­stru­ować wnio­sek, iż mi­ni­ster nie na­da­je się do spra­wo­wa­nia swo­jej funk­cji, to dzia­ła na szko­dę wła­sne­go kraju oraz po myśli tych, któ­rych celem jest de­sta­bi­li­za­cja po­li­tycz­na w Pol­sce - uważa nie­miec­ki so­cjal­de­mo­kra­ta. Jed­no­cze­śnie za­zna­cza, że nadal po­pie­ra Ra­do­sła­wa Si­kor­skie­go, jako kan­dy­da­ta na sta­no­wi­sko wy­so­kie­go przed­sta­wi­cie­la ds. po­li­ty­ki za­gra­nicz­nej UE. - Jest wła­ści­wą osobą w sy­tu­acji obec­ne­go kry­zy­su, zwłasz­cza na Ukra­inie - do­da­je.

Także polityk chadecji Karl Georg Wellmann "niezależnie od afery" popiera kandydaturę Sikorskiego na stanowisko następcy Catherine Ashton. - Byłby to ważny sygnał, gdyby w obecnej sytuacji międzynarodowej UE przekazała odpowiedzialność za tę część jej polityki Sikorskiemu, jako przedstawicielowi jednego z młodszych członków UE - powiedział Wellmann.

wiadomosci.onet.pl/niemiecki-polityk-celem-afery-tasmowej-jest-destabilizacja-polski-i-ue/cpve2
                  • wirujacypunkt Re: kultura sejmowa 25.06.14, 23:48
                    Ta radość jest wspólna, a opinia o Millerze taka sama.
                    Też chciałabym żeby w Polsce była lewica z prawdziwego zdarzenia, ale teraz nie widać nikogo kto mógłby taką lewicę stworzyć i poprowadzić.
                    To z kotem jest dobre, tylko co Tobie biedny zwierz zawinił ?

kogucik.2872 napisał:

> zadziwiające, bo krytykowałem ich od zawsze - a dziś jestem zadowolony.
                    > Wkurzył mnie totalnie Miller - gdyż jestem zwolennikiem lewicy zdecydowanie, ni
                    > e mniej nie uznaję lewicy z dawnymi prominentami - a w szczególności z Millerem
                    > . Ale przynajmniej mam satysfakcję, że Jaruś po powrocie do domu kopnie ze złoś
                    > ci kota w tyłek.

• kogucik.2872 Re: kultura sejmowa 25.06.14, 23:51
                      wirujacypunkt napisał:

> Ta radość jest wspólna, a opinia o Millerze taka sama.
                      > Też chciałabym żeby w Polsce była lewica z prawdziwego zdarzenia, ale teraz n
                      > ie widać nikogo kto mógłby taką lewicę stworzyć i poprowadzić.

ja już się przestałem dziwić, że mamy podobne poglądy big_grin

> To z kotem jest dobre, tylko co Tobie biedny zwierz zawinił ?

to taka obrazowa przenośnia jest big_grin nie lubię kotów - chyba - ale nie propaguję również faktycznego kopania kota z zad tongue_out

> kogucik.2872 napisał:
                      >
                      > > zadziwiające, bo krytykowałem ich od zawsze - a dziś jestem zadowolony.
                      > > Wkurzył mnie totalnie Miller - gdyż jestem zwolennikiem lewicy zdecydowan
                      > ie, ni
                      > > e mniej nie uznaję lewicy z dawnymi prominentami - a w szczególności z Mi
                      > llerem
                      > > . Ale przynajmniej mam satysfakcję, że Jaruś po powrocie do domu kopnie z
                      > e złoś
                      > > ci kota w tyłek.
                      >
                      >
                      >
                      >
              • kogucik.2872 Re: kultura sejmowa 25.06.14, 22:25
                nie znoszę polityki
                to najbardziej brudne zajęcie, jakie można wymyślić
                jeśli dochodzi do tego fanatyzm i głupota - to katastrofa
                ale nie da się całkowicie od niej uciec
                jakiś czas temu bawiliśmy się tu wybrykami profesor poseł - między innymi chamskimi, wulgarnymi odzywkami na sali sejmowej - którymi profesor poseł posługuje się bez krępacji. Nawiasem mówiąc nigdy nie słyszałem, żeby któryś z nagranych panów używał podobnego języka publicznie. A co robią na spotkaniu za zamkniętymi drzwiami przy wódce, to mnie średnio obchodzi. Takie spotkania obiadowe, kolacjowe - są NORMALNE na całym świecie, każdy rząd ma na to przeznaczone fundusze - obojętnie, czy jest to Polska, Niemcy, USA czy Zimbabwe.
                • wirujacypunkt Re: kultura sejmowa 26.06.14, 00:16
                  Odnosząc się do Twojego wcześniejszego postu, powiem Tobie, że nie tylko niemiecka
                  prasa ma taką opinię o Tusku, a zatem chyba także i o nas.
                  Cieszy mnie to, że mimo tych wszystkich pomyj, nadal jesteśmy szanowani.
                  Zastanawia mnie, czy dwie paniusie i jeden pan, wiedzą o tym co pisze o nas prasa zachodnia.
                  Przecież tam mieszkają wiele lat, to był chyba czas na to, żeby nauczyć się czytania w języku
                  ich nowej ojczyzny wink
                  O Kaczyńskim piszą na zachodzie, że to intrygant i trudno odmówić słuszności.
                  Jeżeli chodzi o lewicę, to mam zdanie podobne do Twojego i także chciałabym, żeby u nas
                  w końcu była nowoczesna lewica z prawdziwego zdarzenia, ale kto miałby zainspierować
                  powstanie takiej lewicy ?
                  Nie widać nikogo takiego.
                  Mnie także nie obchodzą rozmowy panów przy kielichu po pracy.
                  Także nigdy nie słyszałam, żeby któryś z posłów PO, publicznie mówił wulgaryzmy, natomiast
                  u PiS-owców, wiele razy, łącznie z prezydentem tysiąclecia.

• kogucik.2872 Re: kultura sejmowa 26.06.14, 00:24
                    nie, dwie paniusie i jeden pan nie wiedzą co pisze ichnia prasa, bo ich jedynym zajęciem jest udowadnianie - chyba przede wszystkim sobie - jacy to są lepsi, bo uciekli z tego kraju. Na dodatek nie potrafią nic innego, jak wylewać swoje chore frustracje.

sorry, alem się wnerwił.

co do lewicy - był moment, że dobrze kombinowali - podzielili się - u nas jest fantastyczna Sierakowska, choć ugrupowanie postawiło na młodych - niestety - zrobili to w mało dogodnym momencie i przepadli w wyborach - więc musieli znowu zewrzeć szyki ze starą lewicą.
                    Ale jest nadzieja, że będą jeszcze mieli swoje 5 min.

tak - małpa w czerwonym, spieprzaj dziadu - i wiele innych perełek - jakoś to im nie przeszkadza.........

wirujacypunkt napisał:

> Odnosząc się do Twojego wcześniejszego postu, powiem Tobie, że nie tylko niemie
                    > cka
                    > prasa ma taką opinię o Tusku, a zatem chyba także i o nas.
                    > Cieszy mnie to, że mimo tych wszystkich pomyj, nadal jesteśmy szanowani.
                    > Zastanawia mnie, czy dwie paniusie i jeden pan, wiedzą o tym co pisze o nas pra
                    > sa zachodnia.
                    > Przecież tam mieszkają wiele lat, to był chyba czas na to, żeby nauczyć się czy
                    > tania w języku
                    > ich nowej ojczyzny wink
                    > O Kaczyńskim piszą na zachodzie, że to intrygant i trudno odmówić słuszności.
                    > Jeżeli chodzi o lewicę, to mam zdanie podobne do Twojego i także chciałabym, że
                    > by u nas
                    > w końcu była nowoczesna lewica z prawdziwego zdarzenia, ale kto miałby zainspie
                    > rować
                    > powstanie takiej lewicy ?
                    > Nie widać nikogo takiego.
                    > Mnie także nie obchodzą rozmowy panów przy kielichu po pracy.
                    > Także nigdy nie słyszałam, żeby któryś z posłów PO, publicznie mówił wulgaryzmy
                    > , natomiast
                    > u PiS-owców, wiele razy, łącznie z prezydentem tysiąclecia.
                    >
                    • wirujacypunkt Re: kultura sejmowa 26.06.14, 00:54
                      Pani Sierakowska jest bardzo mądrą kobietą, podziwiałam Panią Sierakowską - zawsze.
                      Na dobranoc zagadka.
                      Hofman wczoraj wieszczył, że trup Tuska popłynie Wisłą. (Kulturalna wypowiedź Adasia Hofmana)
                      Czyj trup dzisiaj popłynął Wisłą ?
                      • kogucik.2872 Re: kultura sejmowa 26.06.14, 01:04
                        nie popłynął, bo pan Hoffman zapomniał przyjść do pracy i zagłosować.... big_grin big_grin big_grin

wirujacypunkt napisał:

> Pani Sierakowska jest bardzo mądrą kobietą, podziwiałam Panią Sierakowską - zaw
                        > sze.
                        > Na dobranoc zagadka.
                        > Hofman wczoraj wieszczył, że trup Tuska popłynie Wisłą. (Kulturalna wypowiedź A
                        > dasia Hofmana)
                        > Czyj trup dzisiaj popłynął Wisłą ?
    • piotr_57 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 09:44
      wirujacypunkt napisał:

...a dzisiaj miał dość odwagi...

To żadna odwaga. Byłby to gest odwagi gdyby polska konstytucja nakazywała podać rząd do dymisji w przypadku nieuzyskania pozytywnego wyniku głosowania. W Polsce niestety tak nie jest. Żaden przepis konstytucji nie nakazuje podania rządu do dymisji w wyniku nieuzyskania wotum zaufania w głosowaniu sejmowym. Natomiast, w wyniku głosowania, szef partii uzyskuje wgląd w lojalność wszystkich członków koalicji rządowej. To jest bat na członków własnego ugrupowania! Takiego ryzyka nikt rozsądny nie poniesie, wszyscy głosują "za", nawet Shetyna. Gdyby była szansa pozbycia się Tuska, głosowanie miałoby prawdopodobnie zupełnie inny przebieg i wynik.
      Reasumując : głosowanie wotum zaufania jest tylko batem na członków koalicji, pozbawionym jakiegokolwiek znaczenia konstytucyjnego, dla rządu i prezesa rady ministrów.
      • kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 10:08
        Zgoda. Zreszta juz przed glosowaniem wynik byl z gory wiadomy. Ale nie musze chyba tlumaczyc ze polityka to gra pozorow. Zatem sekwencja wydarzen ma nie tyle znaczenie techniczne dla rzadu, co dla ogolnego wizerunku panstwa. Daje pozory zachowania kontroli i stabilizacji - co jest wazne dla polityki zagranicznej.
        • k.karen Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 10:57
          Tak, zgadza się.
          Polityka to brutalna gra, a nie gra w klipy pensjonarek.

smile
          • piotr_57 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 12:58
            k.karen napisała:

> Polityka to brutalna gra, a nie gra w klipy pensjonarek.
            >
            Niekoniecznie! Bez trudu można wskazać wielu polityków (polskich i obcych) zachowujących się honorowo! To właśnie hołota polityczna wmawia nam (wyborcom), że nie można prowadzić polityki w sposób uczciwy i przejrzysty!

• kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 13:14
              każda polityka składa się z oficjalu i rozgrywek zakulisowych - każda koalicja - to jakiś zakulisowy - co nie znaczy nielegalny czy niehonorowy - interes ugrupowania.

a to, że cały nasz obecny sejm to w zasadzie cyrk pajaców - no cóż, taki mamy klimat

piotr_57 napisał:

> k.karen napisała:
              >
              >
              > > Polityka to brutalna gra, a nie gra w klipy pensjonarek.
              > >
              > Niekoniecznie! Bez trudu można wskazać wielu polityków (polskich i obcych) zach
              > owujących się honorowo! To właśnie hołota polityczna wmawia nam (wyborcom), że
              > nie można prowadzić polityki w sposób uczciwy i przejrzysty!
              >
          • kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 13:19
            może nie tyle brutalna, co powiedzmy - szachowa - wymaga wiedzy, cierpliwości, umiejętności podejmowania strategicznych decyzji, przewidywania ruchu przeciwnika, konsekwencji i myślenia - tylko tak rozegrana partia jest partią przynoszącą osiągnięcie celu oraz satysfakcjonującą dla rozgrywającego i kibiców - u nas większość próbuje wygrać partię, zrzucając z planszy pionki przeciwnika kopnięciem.

k.karen napisała:

> Tak, zgadza się.
            > Polityka to brutalna gra, a nie gra w klipy pensjonarek.
            >
            > smile
            • k.karen Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 13:34
              Ale co by nie mówić i tak wolę, żeby z naszych podatków płacony był fundusz reprezentacyjny polityków, niż tak jak w Niemczech - podatnicy płacą za obsługiwanie niemieckich polityków w niemieckich BURDELACH!
              • kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 13:41
                cóż, jeden odpoczywa przy szampanie, drugi przy dziwce..... big_grin

k.karen napisała:

> Ale co by nie mówić i tak wolę, żeby z naszych podatków płacony był fundusz rep
                > rezentacyjny polityków, niż tak jak w Niemczech - podatnicy płacą za obsługiwan
                > ie niemieckich polityków w niemieckich BURDELACH!
                • k.karen Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 13:49
                  Cóż, jaki kraj taki fundusz reprezentacyjny big_grin
        • piotr_57 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 12:55
          kogucik.2872 napisał:

> Zgoda. Zreszta juz przed glosowaniem wynik byl z gory wiadomy. Ale nie musze ch
          > yba tlumaczyc ze polityka to gra pozorow. Zatem sekwencja wydarzen ma nie tyle
          > znaczenie techniczne dla rzadu, co dla ogolnego wizerunku panstwa. Daje pozory
          > zachowania kontroli i stabilizacji - co jest wazne dla polityki zagranicznej.
          >
          To co mówisz może świadczyć, co najwyżej, o sprawności w manipulanctwie politycznym, ale w żadnym przypadku nie o odwadze!!
          • kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 13:11
            cała polityka polega na manipulanctwie - taki zawód

nie świadczy o odwadze ? widocznie dla niektórych owszem - mamy prawo tak to widzieć.

obojętnie czy lubię czy nie lubię Tuska - samą odwagą jest stanięcie przed wściekłymi psycholami, zachowującymi się jak kibole przed meczem, obrzucającymi - jakby nie było - premiera kraju - palantami, czy hołotą - i mimo tego zagrywka w wotum zaufania.

patrząc na opinie światowe - bardzo dobra taktycznie zagrywka.

piotr_57 napisał:
            > To co mówisz może świadczyć, co najwyżej, o sprawności w manipulanctwie polityc
            > znym, ale w żadnym przypadku nie o odwadze!!
            • piotr_57 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 14:00
              kogucik.2872 napisał:

> patrząc na opinie światowe - bardzo dobra taktycznie zagrywka.
              >
              > Tiaaa.
              Świetna zagrywka, a tam siedzą barany na tę świetną zagrywkę łapiące się. Jetem pewien, że pod największym wrażeniem krętacza Tuska jest Cameron.
              • kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 14:04
                naprawdę uważasz, że Cameron to idiota i nie zdaje sobie sprawy, jakie opinie wywołało zaostrzenie polityki zasiłkowej dla emigrantów ?
                Pewnie, że jest wściekły, bo co innego wiedzieć, a co innego poczytać w gazecie, że minister przy wódce palnął prywatne zdanie na jego temat.
                A może trzeba zacząć nagrywać wszystkich polityków Unii i nie tylko - wtedy dopiero będziemy mieć rzetelne porównanie co kto o kim mówi w kuluarach smile

piotr_57 napisał:

> Świetna zagrywka, a tam siedzą barany na tę świetną zagrywkę łapiące się. Jetem
                > pewien, że pod największym wrażeniem krętacza Tuska jest Cameron.
                • piotr_57 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 17:27
                  kogucik.2872 napisał:
                  > A może trzeba zacząć nagrywać wszystkich polityków Unii i nie tylko - wtedy dop
                  > iero będziemy mieć rzetelne porównanie co kto o kim mówi w kuluarach smile

Rozmowa z Tobą nadal jest bez sensu.
                  Argumentujesz na poziomie niedorozwiniętego gimnazjalisty, i jest mi obojętne czy to Twój prawdziwy poziom intelektualny, czy też chcesz mnie wyprowadzić z równowagi.
                  >
                  • kogucik.2872 Re: Pan premier Tusk 26.06.14, 17:29
                    a mi są obojętne Twoje złośliwe uwagi jak również śmieszne oceny. Widocznie nie nadążasz za moją argumentacją....smile

piotr_57 napisał:

> Rozmowa z Tobą nadal jest bez sensu.
                    > Argumentujesz na poziomie niedorozwiniętego gimnazjalisty, i jest mi obojętne c
                    > zy to Twój prawdziwy poziom intelektualny, czy też chcesz mnie wyprowadzić z ró
                    > wnowagi.
                    > >
                  • antysza Piotr :) 26.06.14, 18:31
                    Czekam od początku na to, że poznam Twoje zdanie w aferze podsłuchowej...
                    inni napisali już tysiące zdań, ja sama coś tam skumałam...
                    Ciekawa jestem co Ty o tym sądzisz... jako Piotr i jako prawnik.

Nie złość się na Koguta.... dwu inteligentnych facetów rzadko się zgadza, / wiadomo.. samiec - przywódca stada jest jeden"/ ale można też odpuścić.... jeśli chce się forumować.
                    • kogucik.2872 Re: Piotr :) 26.06.14, 18:36
                      antysza napisała:
                      > Nie złość się na Koguta.... dwu inteligentnych facetów rzadko się zgadza, / wia
                      > domo.. samiec - przywódca stada jest jeden"/

no, a tak się śmiesznie złożyło, że tu akurat to ja jestem big_grin

ale można też odpuścić.... jeśli c
                      > hce się forumować.

niestety, niektórzy na forum szukają jedynie miejsca do wyżycia, a normalne merytoryczne dyskusje tak naprawdę mało ich obchodzą smile

a w ogóle to miło że wpadłaś big_grin
                      • antysza Re: Piotr :) 26.06.14, 18:47
                        Fakt. Zresztą... fora gazety umierają. Tych co chcą dyskutować i tych co tylko przeszkadzają... coraz mniej /jednych i drugich/.

mam PAROLETNI sentyment do Piotra dlatego żal mi gdy go czytać NIGDZIE nie można... ..

ps. dalej we wszystkim co piszesz masz rację smile tak sądzę, ale ja nie ......
                        • kogucik.2872 Re: Piotr :) 26.06.14, 18:54
                          jak nie raz pisałem i nadal zdania nie zmieniłem - szanuję tego człowieka i zdanie to mam wyrobione od dawna. (wyprzedzając - i średnio mnie interesi co on na to...)

ale nie jestem też gówniarzem i mimo mojej sporej cierpliwości i tolerancji - na pewno nie zniżę się do bzdurnych przepychanek, bo ktoś ma muchy w nosie.

dzięki smile
                          nie wiem, czy mam rację, wiem, że przedstawiam swój punkt widzenia - ale faktycznie dość często jest on zbieżny z przekonaniami wielu fajnych ludzi big_grin

antysza napisała:

> Fakt. Zresztą... fora gazety umierają. Tych co chcą dyskutować i tych co tylko
                          > przeszkadzają... coraz mniej /jednych i drugich/.
                          >
                          > mam PAROLETNI sentyment do Piotra dlatego żal mi gdy go czytać NIGDZIE nie możn
                          > a... ..
                          >
                          > ps. dalej we wszystkim co piszesz masz rację smile tak sądzę, ale ja nie ......
                          • antysza Re: Piotr :) 26.06.14, 19:07
                            > nie wiem, czy mam rację, wiem, że przedstawiam swój punkt widzenia - ale faktyc
                            > znie dość często jest on zbieżny z przekonaniami wielu fajnych ludzi big_grin

Wszystko co napisałeś ostatnio i tutaj i na pokrewnym forum to dokładnie to samo co nyślę. Podziwiam, że tak Ci się chce. smile Mnie by się nie chciało tak tłuc głową w mur.... bo nie przekonasz....

• kogucik.2872 Re: Piotr :) 26.06.14, 19:18
                              Kozacka krew w żyłach i dobre geny big_grin
                              jestem uparty.
                              betonu nie przekonam - ale jak sama widzisz - czyta to o wiele więcej osób - i w zasadzie jest to skierowane również do nich - z dobrym skutkiem...
                              do tego mam poczucie, że reaguję, nie chowając głowy w piasek, kiedy obcy próbuje nasrać w moje gniazdo.
                              no i mam czasem nieziemską rozrywkę ....big_grin big_grin big_grin

(język może czasem nieparlamentarny, ale w świetle ostatnich afer podsłuchowych, czuję się częściowo usprawiedliwiony... big_grin big_grin big_grin )

antysza napisała:
                              > Wszystko co napisałeś ostatnio i tutaj i na pokrewnym forum to dokładnie to sam
                              > o co nyślę. Podziwiam, że tak Ci się chce. smile Mnie by się nie chciało tak tłuc
                              > głową w mur.... bo nie przekonasz....
                              >
                              • kogucik.2872 i znowu 26.06.14, 21:56
                                na moje wyszło

"Bloomberg" zauważa, że dzięki uzyskaniu wotum zaufania, Tusk może "odrobić straty" z zeszłego tygodnia, kiedy to prezydent Bronisław Komorowski powiedział o możliwości przeprowadzenia przedterminowych wyborów. Magazyn podkreśla też, że po wczorajszym głosowaniu, złotówka nieznacznie umocniła się na rynkach światowych w stosunku do euro. Ponadto, gazeta cytuje Michała Dybułę - głównego ekonomistę BNP Paribas Polska: "Uzyskanie wotum nieufności (tu chyba jest błąd...) pomoże premierowi przywrócić poczucie stabilności politycznej" - czytamy.

"The Washington Post" zwraca uwagę, że dzięki uzyskaniu wotum zaufania, Donald Tusk będzie mógł skutecznie reprezentować Polskę w Unii Europejskiej, gdzie w tym tygodniu będą podejmowanie ważne decyzje strukturalne i personalne. "Tym bardziej, że Polska chce zdobyć kilka kluczowych stanowisk w UE" - pisze gazeta.

wiadomosci.onet.pl/kraj/prasa-zagraniczna-o-wotum-zaufania-dla-rzadu-donalda-tuska-to-najdluzej-rzadzacy/bwv10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka