9_magda 11.09.09, 13:29 Proszę o pomoc w wyborze imienia dla córeczki, która lada dzien pojawi się na świecie,z mężem z trudem udało nam się ustalić wspólne typy: Lena, Milena, Liliana, Liwia.. Które byście wybrali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilianna Re: imię dla córeczki 11.09.09, 14:03 Zdecydowanie Liwia, jeśli pasuje do nazwiska. Na drugim miejscu Liliana. Mileny nie lubię. A Lena tylko jako zdrobnienie - Magdalena, Helena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: imię dla córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 14:08 proponuję Milenę lub Liwię Mojej przyjaciółce urodziła się niedawno mała Milenka i muszę powiedzieć, że imię sprawdza się znakomicie. A mnie z każdym dniem bardziej się podoba. Również zdrobnienia są bardzo ładne i bardzo dziewczęce. Liwia z kolei jest imieniem, do którego słabość mam już od dawna. Jest piękne i bardzo kobiece. Ze zdrobnieniami trochę gorzej ale dla mnie nie byłoby to chyba przeszkodą. Lena natomiast jest teraz baaaardzo popularna. A za Lilianą nie przepadam - szczególnie nie lubię zdrobnienia Lilka. Chociaż siląc się na obiektywizm muszę powiedzieć, że nie jest to złe imię. Mnie się po prostu nie podoba. Pozdrawiam i życzę ślicznej i zdrowej córci Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imię dla córeczki 11.09.09, 14:17 Żadne z tych imion mnie nie rzuca na kolana. Chyba wybrałabym Milenę. A propos Leny, muszę to wreszcie powiedzieć... Zdrobnienie czy nie, Lena jest wg mnie okropnie niewyrazistym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imię dla córeczki 11.09.09, 14:44 Z wymienionych podoba mi się tylko Liliana, a jeszcze bardziej Lilianna. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: imię dla córeczki 11.09.09, 15:05 Żadne. Liwii strasznie nie lubię, Milena także jest u mnie na czarnej liście. Liliana ma za dużo L, a Lena jest skrótem. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: imię dla córeczki 11.09.09, 19:12 No i coż z tego że jest skrótem? Nawet wg Rady Języka Polskiego Lena to imię powszechnie odczuwane jako samodzielne, tak samo jak Nina. Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: imię dla córeczki 11.09.09, 15:58 uwielbiam imię Liwia najlepsze z pośród wybranych i również najmniej popularne gratuluje ślicznie przyszłej córeczki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalenia Re: imię dla córeczki IP: 213.25.120.* 11.09.09, 17:47 Lena - oczywiście, jako zdrobnienie Milena - nie podoba mi się zupełnie Liliana - z tych 4 podoba mi się chyba najbardziej Liwia - ładnie, ale sprawia troche kłopotów. mam koleżankę Liwię, która ciągle tłumaczy, że nie jest Oliwią ani Lidią, mówi, że to bardzo denerwujące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: imię dla córeczki IP: *.gemini.net.pl 11.09.09, 18:06 Liliana ew. Liwia. Milena i Lena są co raz częściej nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: imię dla córeczki 11.09.09, 19:14 Lena, jako samodzielne imię, bardzo ładne, Liwia jako następne, pozostałe dwa takie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 11.09.09, 19:53 Tylko Liwię. Pozostałe zdecydowanie mi nie leżą. A może Lilla? Odpowiedz Link Zgłoś
magiczna.panna Re: imię dla córeczki 11.09.09, 20:28 z wymienionnych chyba Milena.. chociaż bez entuzjazmu ewentualnie Lilianna (przez 2 "n") zamiast Leny proponuję Magdalenę Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imię dla córeczki 11.09.09, 20:33 z podanych tylko Liliana. Mileny nie lubię, Lena i Liwia też mi się nie podobają Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: imię dla córeczki 11.09.09, 23:23 Lilian(n)a Milena Liwia Lena odpada całkowicie Odpowiedz Link Zgłoś
9_magda Re: imię dla córeczki 12.09.09, 12:05 Dziękuję za propozycje, zastanawiam się pomiędzy Liwią a Lilianą ew. Mileną, wykluczyłam lenkę Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: imię dla córeczki 12.09.09, 15:35 9_magda napisała: > Dziękuję za propozycje, zastanawiam się pomiędzy Liwią a Lilianą ew. Mileną, Ja bym wybrala Lilianę. Kiedys uwielbialam to imie, pozniej jakos mi sie opatrzylo, a teraz znowu widze urode tego imienia. Piekne, kobiece z mnostwem zdrobnien imie. Liwie w zalewie Oliwii, ktos moze potraktowac jak Oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 12.09.09, 15:53 Dla mnie osobiście mniej interesującą stroną tego imienia (Liliany) jest brak historii - nie wiadomo, skąd się wzięło. Natomiast Milena jest imieniem czeskim; w Polsce funkcjonowała podobna forma pochodna od Miłosławy, ale byla nią Milana. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: imię dla córeczki 12.09.09, 15:39 A jesli lubisz krotkie imiona to moze Lilia? Ewentualnie Lilla, ale czy kazdy bedzie przestrzegal tych dwoch ll?? Heh, co ja dzisiaj taka praktyczna?? )) Odpowiedz Link Zgłoś
9_magda Re: imię dla córeczki 12.09.09, 19:37 Liliana to typ mojego męża, zakochał się w tym imieniu), a ja próbuję się przekonać. Liliana brzmi całkiem ładnie, ale mniej odpowiadają mi skróty typu Lilka Lila.. Lilian(n)a rzeczywiście brzmi ładniej ale w nazwisku mamy podwójne L i za każdym razem trzeba zwracać na to uwagę, chciałabym tego samego uniknąć z imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imię dla córeczki 12.09.09, 19:43 to niezależnie czy będziecie mieli Lilianę, czy Liliannę, będzie ten kłopot. zawsze pojawi się pytanie, czy przez jedno 'n' czy przez 2, to samo będzie z Izabel(l)ą, Wiolet(tą), Adrian(n)ą i tego typu imionami. Ale jak macie 2 'l' w nazwisku, to Liliana może kiepsko brzmieć Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 12.09.09, 20:32 A czy Liliana z dwoma "l" do nazwiska z dwoma "l" to nie za dużo dobrego naraz? Jeśli macie zdwojoną literę w nazwisku, na pewno nie możecie też wybierać zdwojonej w imieniu (piszę teraz o podwójnym "n"), bo całość razem będzie już na pewno brzmieć dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: imię dla córeczki IP: *.19.165.4.osk.enformatic.pl 13.09.09, 20:15 !!!!!!!!!!!!!Liwia !!!!!!!!!!!!!!!! śliczne ) Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: imię dla córeczki 14.09.09, 13:20 Liwia zdecydowanie ---------- Adaś (23.10.2008) & Niespodzianka (04.2010) Odpowiedz Link Zgłoś
przyszlamama-trzy Re: imię dla córeczki 16.09.09, 23:02 LENA sliczne imie.Takie imie miala miec nasza corcia,ale bedzie synus i problem mamy ogromny!!!!Powodzenia i szczesliwego rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem.mama Re: imię dla córeczki 17.09.09, 08:10 tylko i wyłącznie Liliana. Lena ma dla mnie sens jedynie jako zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
9_magda Re: imię dla córeczki 17.09.09, 19:28 dziękuję za odpowiedzi, jeszcze nie ostatecznie ale najprawdopodobniej będzie Liwia Aleksandra, coraz bardziej zaczyna mi się podobać Lilianka ale rzeczywiście nie bardzo brzmi z nazwiskiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię dla córeczki 17.10.09, 23:37 Liwia Aleksandra i mnie się podoba. Ciekawa jestem kto się urodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_9 Re: imię dla córeczki IP: 195.117.14.* 08.02.10, 20:32 ..i mamy Liwkę, właśnie skończyła 4 m-ce Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 08.02.10, 22:06 Bardzo serdecznie gratuluję; IMO najlepszy wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: imię dla córeczki IP: 212.180.168.* 09.02.10, 16:26 B.ladnie,ale pewnie bedzie mylona z popularniejsza Oliwia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrianna Re: imię dla córeczki IP: *.ip-point.pl 09.02.10, 12:29 tak dałam córce na imię- nietypowo, a jak ładnie i mam małą Adriankę, dla leniwych Adę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vf Re: imię dla córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 10:11 liwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: imię dla córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 14:24 Milena ;D Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla córeczki 10.02.10, 19:09 czy tak ciężko przeczytać poprzednie wypowiedzi ?! Imię zostało już wybrane, a mała Liwia już dawno jest na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś