Gość: dynia IP: *.chello.pl 14.10.09, 10:32 Proszę o pomoc, bo nie mam kompletnie żadnych pomysłów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dynia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.chello.pl 14.10.09, 10:33 Aha, nazwisko jest 6 literowe, zaczynające się na R-, kończące na - ta. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 10:37 Teodor Roch Cyryl Leon Olgierd Fryderyk Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 10:39 Odwołuję Teodora - na jego miejsce Teofil. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 10:38 Kajetan, Maurycy, Cyprian, Tymon, Jeremi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.chello.pl 14.10.09, 10:50 Dziękuję wam bardzo. Nie myślałam, że będzie tak ciężko, ale niestety mało z wymienionych przez was pasuje do nazwiska. Rozważę Teofila, Fryderyka (chociaż z nazwiskiem zgrzyta, za dużo "r"), Cyprian, Jeremiego. Ale właściwie żadne imię z "r" nie pasuje. Mocnym kandydatem był Roch, ale z nazwiskiem brzmi wręcz groteskowo. Dziękuję i proszę o jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 13:54 Bez r: Witold Stanisław Wojciech Z rz: Kazimierz Krzysztof Andrzej Jerzy Z r: Marceli Jeremi Kornel Franciszek Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 12:43 proponuję: Marcel, Roch, Sergiusz, Jonasz, Zachary, Ernest :] Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 12:47 liliowewzgorze napisała: > proponuję: > Marcel IMO Marcel pasuje do Ksawiera, do Ksawerego raczej Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 12:47 Ah .. skoro nazwisko na R to odwołuję Rocha i inne twarde imiona z "r" w środku, najlepszym kandydatem z mojej listy zostaje więc : Jonasz ;] Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 13:35 Joachim Konstanty Kornel Andrzej Janusz Maciej Wojciech Seweryn Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 16:41 gdybym miała jeszcze synów byli by to Jeremi i Zachary tak mi jakoś do Ksawerego pasują pozdrov - mama Ksawerego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.chello.pl 14.10.09, 19:18 Z wymienionych narazie przoduje Jeremi, ale idealnie nie pasuje. Pasuje Marceli i Konstanty, więc lądują wysoko na liście. Proszę o więcej luno333 mój Ksawery 8 dni młodszy od Twojego Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 15.10.09, 10:24 a Maurycy i Leonard? Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 19:49 Konstaty Kajetan Nataniel Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 20:56 Achacy Maurycy Aleksy Albert Sylwan Zygmunt Stefan Łucjan/Łucjusz Ursyn Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 14.10.09, 23:18 Ksawery i Franciszek Ksawery i Gustaw Ksawery i Leonard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olko Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 09:54 ..A może Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.chello.pl 15.10.09, 12:20 Leonard mógłby być rozwiązaniem. Narazie zostaje potencjalnym imieniem syna. Maurycy nie podoba mi się. Pozostałe jeszcze rozważam, ale w tej chwili prowadzą Leonard i Jeremi. Może Konstanty, co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 15.10.09, 12:28 Konstanty świetny! Jeremi podoba mi się ogromnie, ale Tobie chyba to r jednak przeszkadza, skoro się wahasz. Leonard... osobiście nie jestem do tego imienia przekonana, chociaż obiektywnie jest jak najbardziej OK. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 15.10.09, 12:40 jak w Ksawerym 'r' nie przeszkadza, to i w Jeremim i Leonardzie nie powinno Ale Konstanty też mi się podoba bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 15.10.09, 16:47 Może Mama Ksawerego doszła do wniosku, że obecność r jednak jakoś jej przeszkadza i gryzie się z nazwiskiem w codziennym użytkowaniu? Nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 15.10.09, 17:46 Konstanty mi się podoba ale obawiałabym się redukcji do Kostka, którego akurat nie akceptuję/ A może Wilhelm? No mi się jeszcze podoba Bernard ale pewnie za dużo R, Maksymilian, Beniamin, ale również Eryk, Ludwik, a Ignacy? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 15.10.09, 23:44 Gość portalu: dynia napisał(a): > Leonard mógłby być rozwiązaniem. Narazie zostaje potencjalnym > imieniem syna. Maurycy nie podoba mi się. Pozostałe jeszcze > rozważam, ale w tej chwili prowadzą Leonard i Jeremi. Może > Konstanty, co sądzicie? Konstanty też ładnie ale wydaje mi się być nieco zbyt podobny. Wybrałabym Leonarda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.chello.pl 16.10.09, 22:48 Jeremi obiektywnie jest bardzo dobre, ale z naszym nazwiskiem brzmi mi jakoś, hmmm... twardo, może jest za krótkie. W Ksawerym pierwsza część imienia (Ksa-) jakoś niweluje to brzmienie. Ciężko mi to opisać, ale nie chcę podawać nazwiska. Z Ksawerym też miałam niewielkie wątpliwości, ale jednak dobrze się stało Leonard brzmi dobrze, coraz bardziej się przekonujemy. Leon brzmiałby odrobinkę lepiej z nazwiskiem, ale czy nie jest popularny? Pozatym Leonard bardziej mi się podoba Bernard rzeczywiście za dużo "r", ale nie jest źle. Maksymilian jest bardzo popularny. Beniamin... Podoba mi się, dodaję do listy. Eryka jakoś nie lubię. Ludwik też nie bardzo. Ignacy baaardzo mi się podoba w pełnej formie, myślicie, że dałoby się uniknąć zdrobnienia Ignaś, którego nie lubię? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 16.10.09, 23:19 Leon na pewno nie jest bardzo popularny, a już nie tak jak Ignacy. Jeśli Leon lepiej brzmi z nazwiskiem, możecie spokojnie wziąć to imię pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 17.10.09, 07:17 ciężka sprawa Mi się bardzo Ignacy podoba i do Ksawerego pasuje, a czy by go zdrabniali to nie wiem - mojego Ksawerego nie dali rady i w przedszkolu funkcjonuje w pełnej formie. Tak sobie myślę że on zawsze się przedstawia pełnym imieniem więc może to jest lekarstwo. Jak się dziecko przedstawia samo w pełnym brzmieniu imienia to tak do niego mówią Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 17.10.09, 14:25 Konstanty b. fajny IMO, podobnie, jak i Jeremi. Znajomy Ignacy przez całe życie był Ignacem. A zamiast leonarda może spodoba się Wam Leopold? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.chello.pl 17.10.09, 16:40 Nie wiem jak z Ignacym, Ksawerego też raczej nie zdrabniają, ale czasem dla niektórych mały jest Ksawerkiem czy - po pojawieniu się tego imienia w jakimś serialu - Ksawciem Rzadko się to zdarza, ale chyba Ksawery nie ma tak oczywistego zdrobnienia jak Ignacy. Ale w sumie daje się to opanować. Ignacy jest na liście. Leopold mają na imię ojciec i dziadek mojego męża, wspaniali faceci. Było pierwszą i długo rozważaną propozycją przy pierwszym dziecku, ale doszliśmy do wniosku, że trzech Leopoldów R. w tak bliskiej rodzinie to trochę dużo. Teraz dzięki gaudenji Leopold znowu wraca do gry Lista w tej chwili: Leonard Leon Leopold Konstanty Ignacy Każde z nich podoba nam się, spełnia nasze kryteria, i każde z nich moglibyśmy śmiało nadać synowi. Każde ma też mały, do opanowania, minusik. I co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 17.10.09, 16:42 Ja obastaję przy Leonardzie ale inne też ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 18.10.09, 12:57 Leonard bądź Ignacy no skoro odrzuciłaś Jeremiego (ps i dobrze bo ja nadal jeśli będę miała syna to się uprę na Jeremiego i też mam nazwisko na R Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 18.10.09, 16:03 Ignacy - to zależy od zdolności zaakceptowania ew. zdrabniania do Ignasia, bo jakkolwiek możecie konsekwentnie pilnować innych zdrobnień, to zapewne próby Ignasiowania będą się pojawiać (mnie osobiście się to zdrobnienie podoba) Konstanty - jestem bardzo za; męskie, charakterne Leopold - bardzo by mnie kusił, tym bardziej jeśli to imię rodzinne. Wprawdzie dziadek to bliska rodzina, ale zapewne nie mieszkacie razem, więc problem ew. mylenia korespondencji raczej odpada, a zdrabniać można zupełnie inaczej w przypadku różnych pokoleń rodziny. Jak sie zdrabnia Waszych Leopoldów? Pozostałe dwa imiona przekonują mnie mniej, więc o nich pisać na razie nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 18.10.09, 16:38 a ja myślę, że koleżanka bardzo pragnie potwierdzenia dla Konstantego i on zawsze gdzieś się przwija - więc powiem również - Konstanty - jestem ZA oprócz oczywiście Leonarda i Ignacego/ może kiedy go zobaczysz to Ciebie natchnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazja Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: 195.117.8.* 30.10.09, 09:13 Tymoteusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Tobiasza Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.09, 14:04 A może Tobiasz Odpowiedz Link Zgłoś
justyna7279 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 04.11.09, 17:10 Ja mam Ksawerego,Oliwera,Brayana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leli Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: 213.25.4.* 05.11.09, 13:53 Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 05.11.09, 14:24 Leopold zdecydowanie. Albo Konstanty Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 05.11.09, 15:08 Leonrad lub Konstanty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Efi Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.unitymediagroup.de 06.11.09, 19:16 Seweryn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Efi Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.unitymediagroup.de 06.11.09, 19:19 ...albo Maksymilian... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.chello.pl 08.11.09, 12:15 Konstanty jest już na świecie Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 08.11.09, 12:49 Serdecznie gratuluję - synka i wyboru imienia! Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 08.11.09, 15:50 Gratulacje! Oby synek zawsze był zadowolony ze swojego pięknego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 08.11.09, 17:00 serdeczne gratulacje dla rodziców imię piękne Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 08.11.09, 19:35 Gratuluję, śliczne imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 17:17 Ksawery i Konstanty-super! Gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Imię dla syna - brata Ksawerego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.09, 11:43 A'propos Kostka - od 6 lat walczymy, by nasza Konstancja nie była Kostką i muszę powiedzieć, że się udało, poza jednymi sąsiadami nikt na nią tak nie mówi. Teraz właściwie walczy już o to sama, jedyną formą którą sama akceptuje, jest jej pełne imię. Gratuluję i pozdrawiam, mama Konstancji Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imię dla syna - brata Ksawerego 13.11.09, 15:12 Ja również gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś