Gość: asik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 21:53 Kiedys to imie mi sie podobalo,pozniej sie naczytalam i wiem o jej popularnosci.Kidy urodzilam Lene i chyba Oliwie(blizniaczki)myslalam o zmianie na inne ,ale nie wiedzialam na jakie sie zdecydowac,zamroczylo mnie chyba ,machnelam na to reka i zostala Oliwia.Zaluje! Czy da sie to jakos uratowac,np.niezauwazalna zmiana na Liwie albo Ole w paierach?dziecko ma 10 mies. wiem ,to zbyt radykalne,a moze po prostu mowic Ola i tak to przyjac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 02.11.09, 22:09 Zawsze możesz podskrobać zyletką akt urodzenia, a potem przerobić "l" na duże. A na powaznie, 10 miesięcy to jeszcze nie tak dużo, więc możesz zmienić imię dziecku w zwykłym trybie zmiany imienia, wybór zbliżonych brzmieniowo lub zdrobnieniowo imion jest duży: Liwia, Ligia, Olimpia, Aleksandra (z tym że to ostatnie megapopularne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 22:17 nie jestem az taka odwazna zeby sie do tego posunac,ale mysle ciagle o tym. wyczytalam ,ze imie mozna zmienic do 6 miesiaca???? A czy jakby przyjac np.Liwie i gdzie by nie trzeba bylo przedstawiac,podawac jej imienia to bym podawala Liwia to stalo by sie cos?poplatanie z pomieszaniem.... ale np.u lekarza komu tam by przeszkadzalo jak ma w rzeczywistosci,tyle ,ze pozniej szkola? jedna glupia literka znowu Liwia dziwnie sie wymawia. Ah,nie mam to ja innych problemow... Moze ktos mnie pocieszy ,ze nie jest tak zle z Oliwia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 02.11.09, 22:23 Można zmienić i po 6 miesiącu życia dziecka; procedura trwa miesiąc i nie jest uciążliwa. Ja bym zmieniła, po co wprowadzać dziecku podwójne imię od samego poczatku życia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 08:51 Aha czyli jeszcze mozna i to bez podania powodu.I tak sie nie zdecyduje ,po pierwsze maz sie nie zgodzi i co na to rodzina,zmieniaj kazdemu... Tak mysle,jesli na Magdalene mowi sie zdrobniale Magda to rownie dobrze moge zdrobnic (tyle ze skrocic,ale z innej strony) Oliwie nas Liwie i jak bym teraz wszedzie kto nie zapyta tak ja przedstawiala to tragedii nie bedzie chyba,wkoncu to jest zdrobnienie czy to przejdzie,przestaw sie teraz na Liwie ,ladne imie ale brakuje m i tu "O" tak zrobie .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 03.11.09, 14:14 Można, ale niestety już z podaniem powodu i oficjalnym pismem do urzędu. Właśnie do 6 miesiąca można zmieniać imię bez podawania powodu, w trybie roboczym, później już jest trochę trudniej, ale też nie rozważasz nagłej zmiany o 180 stopni, tylko bardzo zbliżone imię, więc jeśli się zdecydujesz, to na pewno się uda. Tylko przemyśl to dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 03.11.09, 09:44 Ja bym zmieniła, ale tylko jeśli oboje czujecie, że jest to potrzebne i raczej nie na Liwię. Pomyślałabym raczej o Oldze. Po prostu nie uważam, żeby Liwia była w czymkolwiek lepsza od Oliwii. Ani też nie uważam Oliwii za takie tragiczne imię. Skoro Ci się kiedyś podobało, to chyba musiał być jakiś powód. A jeśli mam być szczera, to raczej zmieniłabym tą Lenę... Ale to już moja prywatna ocena a to Wam ma sie podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 03.11.09, 11:33 o, quasi.modo, podpisuję się pod Twoim postem. ja chciałam podobną treść zawrzeć, ale nie wiedziałam jak to uprzejmie napisać. no to już wiem bo mnie w tym wszystkim najbardziej się podoba tytuł wątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 18:22 napisalam pomocy ,bo oczekiwalam raczej dobrego slowa,ze nie jest tak zle ,ja tez mam Oliwie itp. bo w urzedzie nie zmienie,glownie ze wzgledu na rodzine szukalam pocieszenia,wlasciwie nie wiem czego,bo i tak juz nikt mi nie pomoze,jesli by tylko mozna bylo cofnac czas. Jesli Liwia nie rozni sie wiele od Oliwii to juz nic nie wiem... A na Lene nie zmienie,bo siostra blizniaczka Oliwii ma tak na imie Chodzi mi po glowie Luiza,ale teraz juz po ptokach. Dodam,ze Oliwii to imie pasuje ,jest czarniutka z ciemna karnacja a tak mi sie jakos to kojarzy,ze pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 03.11.09, 19:16 ale to mów, że dobrego słowa, a jak ktoś ma inną opinię to ma się nie odzywać zapewniam Cię, że jak ktoś prosi tylko o poparcie, to nie śmiem niczego krytykować Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 03.11.09, 19:43 A tak w ogóle to dlaczego chcesz zmienić Oliwię ?? Coś nie tak z tym imieniem ?? I Lena i Oliwia są teraz bardzo popularne, imiona do siebie pasują, nie bardzo wiem na czym polega problem i dlaczego dopiero teraz zaczęło Ci przeszkadzać to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 21:06 dlaczego nie pasuje mi Oliwia,znaczy nie jest tak zle,ale jak sobie pomysle,jak mnie draznila ta oliwkowa popularnosc.Odpychalo mnie jak ktos mial "znowu Oliwie"...smieszne. ha pocieszajace jest to ,ze te imiona pasuja do siebie.w sumie ,az tak bardzo mi to imie u nas nie przeszkadza,ale nie moge myslec,ze Oliwki sa tak powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 03.11.09, 21:11 Lena też jest ostatnio bardzo popularna, więc pod tym względem też będą do siebie imiona pasować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik. Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.opera-mini.net 03.11.09, 22:00 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 04.11.09, 08:53 Wiesz ile mam Julii nie miało pojęcia o popularności tego imienia, a mimo wszystko nie zmieniły córkom imienia?? USC przeżyłby niezłe oblężenie, co druga dziewczynka teraz to Julka ;] Ale wiesz o tym że Lena teraz jest też baaaardzo popularna i to Ci jakoś nie przeszkadza ;] Ja na Twoim miejscu niczego nie zmieniałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 04.11.09, 12:26 Nie chodziło mi o to, żeby zmienić Oliwię na Lenę, tylko Lenę na coś innego, np. na Helenę. Ale tak naprawdę, to wcale Cię do tego nie zachęcam, tylko piszę, że jeśli by to ode mnie zależało, to tam bym zaczęła. Moim zdaniem Liwia różni się od Oliwii jedną literką i częstotliwością nadań. Nie uważam natomiast, że jest to "imię z lepszej półki". Poza tym jest na tyle świeża, że i tak by się pewnie ludziom myliło i nazywaliby ją Oliwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 16:32 O Lenie i jej popularnosci jakos nie mysle,bo nie zdawalam sobie z tego sprawy.To prawda napisalam o zmianie i pytalam jak to wyglada,ale wiem,ze napewno bym tego nie zrobila,tak pisalam,pocieszenia szukalam jak Lena jets tak samo badziewnym wedlug was imieniem jak Oliwia to nie pozostaje mi nic innego jak zamknac temat i przestac o tym myslec.Gdzie ja mialam glowe,gdzie byliscie predzej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 04.11.09, 16:48 a mnie się to połączenie podoba, ostatnio gdzieś przeczytałam o Oliwii i Mai i również mi pasuje, jeśli imię Ci się podoba a tylko troszku zawadza popularność to daruj sobie, i dziecku to ładne i dziewczęce imię... co do Liwii ja planuje tak dla swojej córeczki jeśli okaże się córeczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 18:05 Po takich wypowiedziach lzej mi na sercu sie robi.W tej chwili to juz nie przeszkadza mi ilosc nadan imion Oliwia,teraz to sie ciesze ,ze ktos ma Oliwie w wieku przyblizonym do mojej,bo wtedy wiem,ze nie tylko ja bylam taka glupiutka Co do Liwii to po urodzeniu tez o tym imieniu myslalam ,ale ja taka spokojna,nie moglam sie przelamac ,zeby je dac,bylo dla mnie zbyt nietypowe.Podoba mi sie Laura,ale zle sie wymawia i nie wiem czy pasuje do takiego szkabka,jest zbyt twarde.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Justii23 04.11.09, 18:19 olianka napisała: > Zmniejsz sygnaturkę! już to zrobiłam, tylko nie wiem czemu ta się nie zmieniła Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 04.11.09, 18:56 ej, ale nasza opinia na temat imion nie powinna wpływać na Twoją bardzo Ci zazdroszczę bliźniąt, ciesz się nimi, a imiona wybrałaś najładniejsze jakie chciałaś i już Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 05.11.09, 09:56 Po pierwsze, to żadne z tych imion nie jest "badziewne". Takie sie wam podobały i tak ma być. Po drugie ja tylko chciałam powiedzieć, że Oliwia podoba mi się dużo bardziej niż Lena. Ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie. Na pewno znajdzie się sporo osób, które myślą odwrotnie. Ale jakie to w ogóle ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość a ja zmieniłam dziecku imię.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 10:18 Witaj - właściwie nie udzielam się na forach i jestem tu zupełnie przypadkiem - ale może moja rada Ci się przyda Od zawsze chciałam mieć Martę - po urodzeniu córki - moi dwaj starsi synowie wymyślili Martynę (jak się potem okazało po jakiejś tam koleżance)- a ja byłam tak skołowana debiutując w roli matki wielodzietnej, że się zgodziłam. Potem żałowałam, przeszkadzało mi jak ktoś mówił Martyna, a i imię bardzo popularne. W końcu stwierdziłam że za bardzo mi przeszkadza i zmieniłam urzędowo jak córka miała 9 miesięcy - uzasadniłam że w domu używamy imienia Marta (nikt tego nie sprawdzi jak uzasadnisz), zapłaciłam ok 30 zł opłaty skarbowej, załączyłam zgodę męża i po tygodniu odebrałam nowy akt urodzenia Dziś Martusia ma 3,5 roku - już nawet bracia nie pamiętają że miała inne imię - a ja się bardzo cieszę że zmieniłam Więc jak Ci przeszkadza to nie pytaj po forach czy zmieniać czy nie - tylko zmień na takie jak Ci się podoba - bo inaczej zawsze będzie Cię męczyło " a może jednak nieładne ...?" powodzenia K. Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 05.11.09, 12:37 To Twoja decyzja, mie przeszkadzałaby tak wielka popularność imienia. Myślę że zmiana ma sens wtedy gdy imię jest podobne do poprzednio nadanego. Oliwia skraca się do Oli - jest wiele innych imion które skraca się do Oli: Olimpia Aleksandra Olga Olena Ja wybrałabym Olgę lub Olenę Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 10.11.09, 10:28 co napisac na pocieszenie mamie Oliwii-hmmm fakt jest ich sporo teraz ( w przedszkolu u córki na 120 dzieci -5 grup naliczyłam 12 Oliwii) ale czy bardzo ucierpiały dziesiejsze 30- latki np. Agnieszki, których jak pamietam w jednej klasie bywało 5-6 ??? to w końcu Twoja wyjątkowa Oliwia jesli imię podoba Ci sie to przestałabym się przejmować tym, że jest tak popularne.... i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 10.11.09, 22:00 Ja bym się również nie przejmowała popularnością imienia. Tobie się podoba i już. Jak zmienisz na inne i za jakiś czas okaże się, ze ono tez stanie się popularne, to znowu zmienisz??? Dla mnie bez sensu. Moja siostrzenica ma tak na imie i pomimo tego, ze dużo dziewczynek ma tak na imię siostra sie tym nie przejmuje. Podobało się jej to imie i tak nazwała swoją córkę. A jak zmienisz na inne, to co powiesz córce, że miała kiedys na imię Oliwia, ale mamusi przestało sie podobac i zmieniła je na inne. A może Twoja córka wtedy powie, że jej sie podoba Oliwia i nie potrzebnie je zmieniałaś. Ja sobie nie wyobrazam do dziecka mówić przez 10 mc Oliwia a później inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 21:38 dla mnie tez jest to dziwne....nagle miala bym do niej mowic np.Luiza,w ogole mi o ni pasuje.Tak mnie wzielo po prostu.Moj Oliwkowy problem powrocil,poniewaz podoba mi sie kilka imion,ktorych zaluje ,ze predzej nie znalazlam,nie wpadlam na nie.No nic ,trudno,trzeba zapomniec.A zreszta,zauwazylam,ze jest nawal Oliwek,ale w wieku teraz 3-4 letnim,juz sie uspokoilo,kariere robi Idalia jak widze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 11.11.09, 21:49 O, to ciekawe, co piszesz, o minięciu boomu na Oliwię i modzie na Idalię? Dane pokazują co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 12.11.09, 14:24 No, "kariera Idalii" i większa popularność tego imienia niż Oliwii - to byłoby coś. Może za sto lat, może wśród wnuków dzisiejszych Oliwek. Chociaż śmiem wątpić. Ciekawe, skąd to przekonanie o zwiększonej popularności Idalii? Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 11.11.09, 21:53 Na Twoim miejscu przestałabym się wkońcu zadręczać i przeanalizowała pozytywne aspekty nadania takiego właśnie imienia. Na przykład, sama przyznałaś że imię bardzo pasuje do Twojej córki, że ładnie brzmi z nazwiskiem, że ma ładne zdrobnienia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 12:59 Przestań, Asik, to nie jest aż takie złe imię. Na Twoim miejscu bym się nie zadręczała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 20:42 dziekuje Wam,przestane o tym myslec.Co do Idalii,po prostu jakos ostatnio coraz czesciej sie z nia spotykam,ale moze przesadzilam.Oliwka tez jest dosyc popularna,to fakt,ale to nie to samo co 3,4 lata temu,jakos w tym wieku spotykam najwiecej Oliwek,no moze 2 letnie tez sie znajda...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remi Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: 87.249.195.* 26.11.09, 11:24 Myślę, że powinnaś poczekać, aż Oliwia dorośnie i sama zdecyduje czy to imię jej się podoba czy też nie. Jeśli nie, zawsze można załatwić zmianę imienia lib nazwiska sądownie. Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama Re: pomocy,mam Oliwie...:/ 26.11.09, 11:45 a co w tym wstydliwego, kłopotliwego, zeby zmienić imię? taka zmiana potrwa chwilę, a imię jest na całe życie, ja bym się nie zastanawiała, tym bardziej, ze imienia Oliwia nie lubię, jest wg mnie infantylne i landrynkowe, Lena moze byc, ale teraz w Warszawie co druga mała dziewczynka to Lena.....a co za problem z podaniem powodu zmiany, nie podoba się, nie nazywacie tak dziecka i to juz dostateczny powód, zeby imię zmienic; moje propozycje dla Leny: Helena Ilona Lilla Kalina Leonia- Lea Oliwka: Olga- tyle, ze i tak byłaby Olą.... Liwia- juz lepsze Lidia Lucyna Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.09, 20:58 Wybrałaś bardzo ładne imiona dla swoich córek, w ogóle nie masz się czym przejmować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwia Re: pomocy,mam Oliwie...:/ IP: *.stargard.mm.pl 27.11.09, 17:28 Uważam, że przesadzasz. Oliwia to piękne imie. Astrolodzy przypisują Oliwiom zdolności przywódcze. Są one pełne energii i przebojowe. Kobieta o takim imieniu jest obdarzona wieloma pozytywnymi cechami charakteru: jest dostojna, pogodna, sprawiedliwa, posłuszna rodzicom. Lubi pracować i tworzyć.Jest uzdolniona artystycznie. Osoby te są gruntownie wykształcone, posiadają dar popularyzacji wiedzy. Czego możesz chceć więcej dla swojego dziecka???? Odpowiedz Link Zgłoś