martino.a 13.11.09, 17:09 Mamy juz dwojke dzieci -Kornela i Erne. Za miesiac pojawi sie na swiecie nasza trzecia coreczka, zastanawiamy sie nad Daria i Irma, imie powinno byc miedzynarodowe, najlepiej dwusylabowe i koniecznie zawierajace "r". Nasze nazwisko jest trzysylabowe i zaczyna sie na A Moze nas wesprzecie lub zainspirujecie na nowo nowym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari-2 Re: Daria czy Irma? 13.11.09, 17:32 To zależy. Daria zdecydowanie popularniejsza, ale wolę ją niż Irmę, która mi się zwyczajnie nie podoba. Mieszkasz w Polsce czy za granicą? Z innych to polecam : Laura Klara Maria Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Do Donmari 13.11.09, 17:57 Laura to moim zdaniem najpiekniejsze imie swiata i .... tak ma na imie moja zona nie nadamy wiec tego imienia coreczce. Mariaodpada; lubimy imiona , ktore nie maja skrotow i spieszczen , chociaz my bysmy mowili do malej : Maria, to rodzina pewnie zrobialaby z niej Marysie. Takich imion unikamy. Klarabyla brana pod uwage jak rowniez Maura, ale narazie sa na naszej liscie zapasowych . Podoba nam sie Flora ale juz jest w rodzinie jedna mala Florentyna. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Do Donmari 13.11.09, 18:15 Daria niezbyt mi się podoba. Irma zlewa mi się z Erną. Fajna byłaby Klara. A może Mira? Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a a moze Miriam? 13.11.09, 20:22 Mira , nie Ale dzis podsunieto nam Miriam. I zonie sie bardzo podoba, ja jeszcze sie namyslam! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: a moze Miriam? 13.11.09, 21:29 Miriam to przecież nic innego jak Maria Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Re: a moze Miriam? 13.11.09, 21:40 nic innego? prosze Cie! jest odpowiednikiem w innym jezyku, to juz wielka roznica i raczej nikt nie zdrabnia jej do Maryni Joanna i Janina, to tez to samo imie a jednak funkcjonuja jako osobne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: a moze Miriam? 13.11.09, 21:56 no nic innego to samo, tylko w innym języku ja się nie upieram, że Magdalena i Madeleine to 2 różne imiona Miriam jest dla mnie etniczne Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Re: a moze Miriam? 13.11.09, 22:00 Jesli mnie pamiec nie myli to juz w Biblii jest i Miriam i Maria, to samo imie, a jednak ile miedzy nimi jest roznicy! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: a moze Miriam? 14.11.09, 10:22 kwestia tłumaczenia w oryginale to jedno imię Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Noelia 13.11.09, 20:23 Wielkie dzieki za propozycje! Gloria i Greta bardzo mi sie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Daria czy Irma? 13.11.09, 19:36 Erna ? Ładnie, pierwsze słysze, ale ładnie Z tych dwóch wybrałabym Irmę, ale chyba za bardzo zlewa się z Erną. Proponowana Maura bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Re: Daria czy Irma? 13.11.09, 20:25 Erna bardzo ladnie brzmi i pasuje do naszej pannicy, ktora sama nazywa siebie Ejna. Nad Irma juz sie zastanawialismy przy pierwszej corce. Uwazamy, ze to piekne imie ale moze sie za bardzo zlewac z Erna. Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Daria czy Irma? 13.11.09, 20:36 Irma, Daria-nie. Greta jest fajne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Irma? 13.11.09, 22:09 Z tych dwóch tylko Daria. Irma jest zbyt podobna do Erny. Znacznie bardziej podoba mi się jednak Flora i to na nią bym postawiła. Ew. na Klarę, jako drugą wkolejności. Może być jeszcze: Sergia Marcja Afra - więcej pomysłów nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Daria czy Irma? 13.11.09, 22:37 Daria mi się nie podoba, Irma zbyt podobna do Erny. Może Ingryda? Ruta? Aurora? Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Re: Daria czy Irma? 13.11.09, 22:48 Dziekujemy za wszystkie propozycje. Rozmyslamy nadal. Zastanawiamy sie wlasnie dlaczego tak abrdzo nie podoba sie Daria? Ja od wielu lat nie poznalem zadnej Darii. Jedyne co budzi moje watpliwosci w tym imieniu, to ze moze byc skracana do Darusi Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Daria czy Irma? 14.11.09, 08:46 martino.a napisał: > Jedyne co budzi moje watpliwosci w tym imieniu, > to ze moze byc skracana do Darusi Może być niewątpliwie. Mnie Daria się nie podoba, Irma bardziej. Do Waszej dwójki najbardziej pasowałaby mi Sara. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Daria czy Irma? 14.11.09, 10:24 naprawdę nie przyjmij, jakbym się czepiała, bo w ogóle bardzo mnie ten wątek ciekawi do Darusi to nie byłoby skracanie, jako że jest dłuższa niż Daria to się nazywa "spieszczana do Darusi". ale to nieważne, tak tylko dla porządku piszę. Daria mnie się bardzo podoba, ale Irma stokroć bardziej. No i dziewczynki nie spędzą ze sobą całego życia, żeby "zlewanie się z Erną" (ja tego zlewania się nie słyszę) stanowiło jakiś problem. znałam dwie Darie, ale do żadnej z nich imię jakoś nie pasowało. na jedną z nich babcia mówiła Dasza. strasznie jestem ciekawa co w końcu wybierzecie Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Daria czy Irma? 14.11.09, 11:50 Do KOrnela i Erne pasuje Daria ale osobiście nie podoba mi się ani Daria ani Irma - jednak skoro prosisz o pomoc to wolę Irmę od Darii. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Daria czy Irma? 14.11.09, 18:18 Głos na Darię. Znam jedną dorosłą Darię, znajomi mówią o niej, posługując się pełną formą imienia, w dzieciństwie zdaje sie bywała Dasią i Daryjką. Ale bardziej podoba mi się proponowana wyżej Klara. A może Marta? Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Re: Daria czy Irma? 14.11.09, 22:08 Dziekuje za porade ale Marta i Klara jakos nas nie przekonuja. Narazie wciaz sie wahamy pomiedzy Irma, Daria i coraz glosniej mowimy o Glorii. A gdyby byl chlopak od razu bysmy mieli wybrane imie-Dorian Odpowiedz Link Zgłoś
martino.a Kora, Nora , Sara 14.11.09, 22:05 Kora i Nora byly przez nas rozwazane, ale nie przeszly pierwszych selekcji A Sara odpada bo jest bardzo popularna wsrod naszych znajomych rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Zdecydowanie Daria! IP: *.11.vie.surfer.at 14.11.09, 19:07 Irma mi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Daria czy Irma? 14.11.09, 22:17 wszystkie przeczytałam i wygrywa Greta a może Aura, Róża (nie wiem gdzie mieszkasz) Roma lub Wera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horpyna Re: Daria czy Irma? IP: *.acanac.net 15.11.09, 17:20 Andrea Berta Brenda Debra Dora Freya Gerda Gerta Gracja Gudrun Hilaria Krysta Petra Rachela Ronda Ryksa Tamara Tara Urszula Waleria Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Irma? 17.11.09, 19:41 yyy, co to za imię Ronda? albo Krysta? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Daria czy Irma? 17.11.09, 20:28 o Gaudencjo... a ja wolałam nie pytać... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Daria czy Irma? 17.11.09, 21:03 gaudencja napisała: > yyy, co to za imię Ronda? albo Krysta? Nie wiem, czym jest Krysta, ale Ronda to żeński odpowiednik imienia Rondel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Daria czy Irma? IP: *.centertel.pl 08.12.09, 13:21 buhahaha a co to za imie Ryksa? Freya? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Irma? 08.12.09, 13:47 Gość portalu: cyprysiowa napisał(a): > buhahaha > a co to za imie Ryksa? Podstawówkę ukończyła, a? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Daria czy Irma? IP: *.centertel.pl 08.12.09, 15:47 Historia nie moja bajka... wszystko szybko z głowy wyleciało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Daria czy Irma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 11:58 Zdecydowanie polecam imię Daria, nie tylko dlatego że sama je noszę Jest ładne, ma sporo zdrobnień i podoba się płci przeciwnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Daria czy Irma? IP: *.centertel.pl 08.12.09, 13:34 witaj HM..... z wymieniaonych w postach stawiam na .........Gloria z Twojej proponowanej dwojki... Daria moja propozycha.... Kiara Z Doriana bym zrezygnowała, w Polsce (w uk zreszta tez) kojarzy ze tam powiem bardzo.. "gejowsko" w Polsce Kornel jest imieniem "trendy" nie bardzo popularny ale prawie kazdemu sie podoba... czego chciec wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Daria czy Irma? IP: *.centertel.pl 08.12.09, 15:42 dokładam Kiara Rita Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Irma? 08.12.09, 16:49 Nie ma takiego imienia: Kiara. Jest polska Klara i włoska Chiara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Daria czy Irma? IP: *.centertel.pl 08.12.09, 17:42 znajonych coreczka jest właśnie Kira, taka pisownia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Daria czy Irma? IP: *.centertel.pl 08.12.09, 17:43 Kiara miało byc Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Irma? 08.12.09, 17:47 To znaczy, ze się wpisali w trend nazywania dzieci Majkelami i Dajanami. Pogratulować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Daria czy Irma? IP: *.centertel.pl 08.12.09, 18:54 moze, nie mnie oceniac... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Irma? 08.12.09, 19:41 Ależ to zupełnie proste, Kiara jest spolszczoną Chiarą, tyle że polski odpowiednik Chiary to Klara. Wypisz wymaluj sytuacja jak z nadawaniem Majkela albo Ksawiera. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Daria czy Irma? 08.12.09, 19:46 Z tych dwóch zaproponowanych przez Ciebie zdecydowanie Daria, piękne imię i niezbyt popularne znam jedną Darię, może nie pałałam do niej sympatią, ale bardzo bystra dziewczyna, ładna i inteligentna ;] od siebie proponuje jeszcze: Afra Larysa Rima Samira Zaria POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Daria czy Irma? IP: *.centertel.pl 08.12.09, 21:41 Afra zdecydownie nie!! za blisko pod wzgledem brzmienia z Afta Zaria ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Irma? 09.12.09, 00:17 Gość portalu: cyprysiowa napisał(a): > Zaria ciekawe A co to za imię? Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Daria czy Irma? 09.12.09, 01:05 Irma. Erna to śliczne imię. Proponuję Marika, Gloria, Kira. Odpowiedz Link Zgłoś