Gość: kotek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.10, 13:23 co powiecie na imie Irmina? i jak mozna je zdrabniac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Irmina? 09.04.10, 14:05 od zawsze lubię i to bardzo zdrabniałabym Irma albo Minka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Irmina? IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.10, 15:23 Nie podoba mi się. Poza tym wyszukiwarka chyba działa sprawnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabadelka Re: Irmina? IP: 77.236.0.* 09.04.10, 15:30 Gość portalu: ada napisał(a): > Nie podoba mi się. Poza tym wyszukiwarka chyba działa sprawnie... no to może zamknijmy to forum, w końcu o wysztkim juz było, a nie wolno zaczynać nowych wątków bez sprawdzenia wyszukiwarki i trzeba koniecznie odgrzewać stare kotlety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabadelka Re: Irmina? IP: 77.236.0.* 09.04.10, 15:35 oczywiscie żart, żeby nie było, rozbawiło mnie to ciągłe upominanie, normalnie stres przed założeniem wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Irmina? 09.04.10, 16:30 Wyszukiwarka działa bardzo sprawnie, z tym że wszystkie wątki o Irminie są zarchiwizowane. Nie widzę więc problemu w założeniu nowego. Sabadelko, wyobraź sobie, że każdy zakłada nowy wątek, przecież to by jakaś masakra była. "Odgrzewamy stare kotlety", kiedy jeszcze nie są zarchiwizowane, tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Irmina? 09.04.10, 16:30 Mnie się podoba. Zdrabniałabym Irma, Minka też jest fajna. Poza tym spieszczałabym do Irminki, Irmisi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Irmina? 09.04.10, 20:44 Odbieram je jako poprzednik Ilony, Marioli itp. imion. Nie podoba mi się. Jeśli chodzi o pochodzenie, to jest to skrócona forma imion takich, jak Irmengarda/Ermengarda, Irmhilda itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Irmina? 09.04.10, 21:57 Gaudencjo, tak z ciekawości, dlaczego je tak odbierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Irmina? 09.04.10, 22:12 Hm, a dlaczego odbieram Ilonę i Mariolę tak, jak odbieram? Trudne pytanie. Mój nos tak mi mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Irmina? 09.04.10, 22:49 Dla mnie Ilona i Mariola to po prostu niemodne sezonówki, które były popularne x lat temu, a teraz odchodzą do lamusa. Irmina z kolei nie jest dla mnie sezonówką, nigdy chyba nie zdobyła takiej popularności jak Mariola czy Ilona. Dlatego pytałam, z jakich powodów wkładasz je do jednego worka Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Irmina? 09.04.10, 21:55 Powiedziałabym, że jest to imię ciężkie dla nieco przysadzistej pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabadelka Re: Irmina? IP: 77.236.0.* 10.04.10, 00:15 Na pewno dużą zaletą jest oryginalność, imię jak dla mnie ekstremalnie rzadkie, więc nieszufladkowalne - jak dla mnie nie ma nic wspólnego z popularnościa i sezonowością. Brzmi mocno i twardo, ale jakże było by miło spotkać Irminę na placu zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Irmina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.10, 21:50 bardzo podoba mi się to imię ! a jeśli o zdrobnienia chodzi to Irminka, Irmi, Irminuś, Inka, Inuś. Odpowiedz Link Zgłoś
magduszon Re: Irmina? 30.08.10, 01:30 Podpinam, co by nie zaśmiecać Znajoma spodziewa się córki w okolicach listopada. Razem z mężem wybrali dla niej imiona: Irmina Lilia. Wg mnie bardzo ze sobą kontrastują, ale stanowią ciekawy zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Irmina? 30.08.10, 21:04 Irmina Lilia ? Mnie się podoba, brzmi tak ... świeżo Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Irmina? 30.08.10, 10:06 ciekawe, ale nie w moim stylu a zdrabniac....moze Minka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Irmina? IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.10, 10:27 Podoba mi się. Jedyna Irmina, jaką znam, dobija do trzydziestki. Irminka, Imka, Minka, Irma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: junona444 Re: Irmina? IP: *.dclient.hispeed.ch 31.10.10, 20:06 Moja 10-letnia siostrzenica ma tak na imię - w rodzinie występuje jako Irmelka Siostra wybrała to imię ze względu na twarde brzmienie. Do tej pory nie poznałam żadnej innej Irminy. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Irmina? 30.10.14, 14:43 Dziś przeczytałam w gazecie wypowiedz p.Irminy Dominik. Muszę przyznać,że w tym wypadku imię Irmina dodaje uroku dość "osobliwemu" nazwisku . Wydaje mi się też ,że to akurat imię świetnie pasuję do prostych, typowych nazwisk nadając im charakterystyczne brzmienie i oryginalność. A zdrobnienia- Inka, Ira, Minia, Mineczka, Irunia. Troche brzmieniowo kojarzy mi się z Ireną. Irmina/Irena. Z tych dwojga gdybym miała do wyboru chyba wybrałabym Irminę. A jak wy odbieracie to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Irmina? 30.10.14, 17:38 Akurat Irmina Dominik, mimo całej mojej sympatii do Irminy, brzmi wg mnie słabo - za dużo tego "minania" tam. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Irmina? 30.10.14, 14:58 Nie podoba mi się, bez specjalnych powodów. Jakoś mnie drażni to IRRR na początku, bardziej niż w Irenie. Zawsze dla mnie brzmiało jak import z wschodu, którym oczywiście nie jest, ale mam takie skojarzenie przez podobieństwo do Iriny. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Irmina? 30.10.14, 20:27 Znam 2 około 22-letnie Irminy. Swojej córce bym raczej nie nadała, ale u kogoś ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Irmina? 31.10.14, 00:12 Nawet ladne, osobiscie nie znalam zadnej. Zdrabnialabym do Mina, bo Irma nie podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Irmina? 31.10.14, 08:45 W sumie ok, ale bez zachwytu. Oby tylko nie była skracana jako Irma (bo mi się zupełnie nie podoba). Irminka za to brzmi słodko. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Irmina? 31.10.14, 13:45 Nie jestem fanką tego imienia; Irmina choć ma germański rodowód, to jednak jest dla mnie zbyt wschodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Irmina? 04.11.14, 19:10 Podoba mi się, mogłabym nadać. Zdrabniałabym do Irmy. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Irmina? 04.11.14, 19:30 Świetne imię. Swego czasu byłam nim ogromnie zafascynowana. Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: Irmina? 07.11.14, 12:36 Poznałam kiedyś Irminę, nie mam pojęcia jak to imię było u niej zdrabniane ale jak dla mnie brzmi całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś