humbelina 01.02.18, 11:17 Dziś chciałabym powałkować jedno z moich naulubieńszych imion Irmina ( ewentualnie Irma , ale te lubię mniej) Do sprawdzenia jaka nadawalność ? Jaki odbiór? Znacie? Lubicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Irma, Irmina 01.02.18, 11:29 Ostatnio miałam Irminę "na tapecie" Robię weryfikację imion z mojej listy i właśnie Irmina tej weryfikacji nie przeszła. Lubię to imię, u kogoś nadal bym doceniła. Jednak dla mnie, po kilkukrotnym powtórzeniu, po analizowaniu wzdłuż i wszerz, stała się zbyt ostra brzmieniowo. Nagromadzenie podwójnego "i" do spółki z "r" za bardzo wcina mi się w mózg Nie mogłabym kilkakrotnie w ciągu dnia wołać tak córki. Tak jak jednak wspomniałam, nadal ją dość lubię, doceniam u kogoś. Znam też jedną Irminę, teraz pewnie koło 30-stki. Jej siostra nosiła zupełnie popularne imię, jakaś Kasia albo Gosia, już nie pamiętam, ale zawsze dziwił mnie ten duet. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Irma, Irmina 01.02.18, 11:36 Sorry za prywatę. Dalenia - wysłałam ci na maila 'gazetowego' listę imion, o którą kiedyś prosiłaś. Zerknij czy dotarła. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Irma, Irmina 01.02.18, 11:34 > Do sprawdzenia jaka nadawalność ? 2017: - Irmina 44 - Irma 3 2016: - Irmina 42 - Irma 5 2015: - Irmina 5 2014 - mam dane tylko do 5-ciu nadań i na liście brak tych imion (tak więc nadana 4 razy lub mniej lub wcale) 2013 i wcześniej - nie mam danych (ogłaszano tylko pierwsze 50-tki). Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Irma, Irmina 01.02.18, 13:35 Bardzo lubię Irminę. Irminka, Iremka... Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Irma, Irmina 01.02.18, 15:41 Traumatyczne przeżycia z dzieciństwa absolutnie skreślają dla mnie obydwie wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Irma, Irmina 01.02.18, 22:38 Nie podobają mi się, ten początek Ir- zawsze dla mnie zbyt ostro brzmiał (to samo z Ireną), Irma od biedy lepsza, Irmina bardzo na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Irma, Irmina 03.02.18, 17:08 A ja lubię, bo mam przemiłą osobę o tym imieniu w rodzinie i mi się dobrze kojarzy, ale chyba by nie nadała. Za to Ireneusza nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Irma, Irmina 02.02.18, 21:26 Niestety, jako starsza pani i miłośniczka "Stawki większej niż życie" napiszę, że JEDYNA Irmina jaką kojarzę - to Irmina Kobus z odcinka "Wielka Wsypa"... Imię samo w sobie, owszem, brzmi dźwięcznie, ale skojarzenie mam zbyt silne.. Odpowiedz Link Zgłoś
aniloria Re: Irma, Irmina 03.02.18, 15:32 Irmina od zawsze bardzo mi się podoba. Irma jest ładna, ale tylko jako zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Irma, Irmina 04.02.18, 15:06 W moim odbiorze jest to niestety taka o 2 pokolenia wcześniejsza Nikola. Jeśli już, to doceniłabym u kogoś pełne, dwuczłonowe wersje, jak Irmfryda albo Irmengarda - choć ja osobiście wybrałabym inne dwuczłonowe imiona germańskie dla córki. Można by te pełne wersje zdrabniać do Irmy czy Irminy. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Irma, Irmina 04.02.18, 19:30 > o 2 pokolenia wcześniejsza Nikola Czyli nie tylko ja tak odbieram to imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Irma, Irmina 05.02.18, 22:47 Recepcji własnej To kombinacja postrzegania grupy, w której było popularne to imię, praktycznie braku jego historii w jęz. polskim i sezonowej mody sprzed kilkudziesięciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Irma, Irmina 05.02.18, 20:04 Irma i Irmina w ogóle mi się nie podobają. Zdecydowanie bardziej wolę Irenę - Irenka jest taka tradycyjna, nieudziwniona . Odpowiedz Link Zgłoś