dalenia 05.05.10, 20:10 Co sądzicie? Mnie się bardzo podoba, jako jedno z niewielu żeńskich, słowiańskich imion. Powoli wskakuje coraz wyżej na mojej liście dla przyszłej córki I pytanie do wszystkich, mających odpowiednie dane : jak wygląda ilość Żywii ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blaszany_dzwoneczek Re: Żywia 09.05.10, 00:13 Danych nie mam, ale za to znam jedną Żywię, trzydziestoparoletnią. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Żywia 09.05.10, 18:41 W 1994 było ich 28, ale np. w 2008 roku w Warszawie było 1 nadanie. Nie wiemy, co się działo od 1994 roku w kwestii nadawalności tego imienia. Żywia bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Żywia 10.05.10, 09:58 Zawsze doceniam imię oryginalne, ale to nie podoba mi się - za bardzo podobne do wyrazu "żywa" itd. Już wolę hebrajskie "Ziva". (Choć w Polsce tez chyba za podobne do "żywa".) Aha, spotkałam jedną panią w średnim wieku, której wnuczka została nazwana Żywia. Pani nie była szczególnie zachwycona, ale pogodzona. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Żywia 10.05.10, 10:14 nieee, kojarzy mi się ze sztandarem "Żywią i Bronią" Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Żywia 11.05.10, 09:20 aneladgam napisała: > nieee, kojarzy mi się ze sztandarem "Żywią i Bronią" O właśnie, zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: Żywia IP: *.ghnet.pl 10.05.10, 18:39 ee niee mi sie kojarzy z żywicą, jakimiś narządami wewnętrznymi i wgl. Odpowiedz Link Zgłoś
mug75 Re: Żywia 11.05.10, 13:15 no to pozwolę sobie dopisać, ze mi głupio od razu Martwia do kompletu przychodzi na myśl... a z takich oryginalnych imion to znałam Żywilę, chyba trochę lepsza propozycja... Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: Żywia 11.05.10, 13:20 Niezbyt mi się podoba jest jakieś takie żylaste, kanciaste i niedziewczęce, kojarzy się z żywieniem. Osobiście nie znam ani jednej, spotkałam się z tym imieniem w książce pt "Kocha,lubi,szanuje", za to u mnie na sąsiednim podwórku była dziewczynka o imieniu Żywena - imię podobne a chyba bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: Żywia 10.04.11, 13:34 Wszysko na to wskazuje Była znajomą z podwórka mojej kolezanki, nie znałam jej osobiście ale jej imię wyryło mi się w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Żywia 05.09.10, 10:41 Chyba liczba, Zywia to nie jednostka.... Niepraktyczne za granica, ale w koncu nie kazdy musi wyjezdzac. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: podnosze 10.04.11, 14:55 Mi się zupełnie nie podoba. Nie dość, że jak na moje standardy jest trochę zbyt wydumana, to bardziej kojarzy mi się z gatunkiem upiora niż z imieniem. Dźwiękowo też bardzo średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: podnosze IP: *.231.49.185.koba.pl 15.04.11, 08:34 uważam podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Żywia 10.04.11, 21:18 zupełnie mi się nie podoba. Razem z żywiołakiem i kikiomorą z księgi potworów wyjęte Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Żywia 11.04.11, 19:38 mnie sie podoba pasuje do mojego przyszłego Siemowita Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek-kd Re: Żywia 13.05.19, 23:13 Zywia - po raz pierwszy spotkałam to imię "na zywej osobie" (notariusz u którego bylismy) - robi wrażenie i bardzo mi się podoba! pasuje mi do jakiejs słowiańskiej bogini Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Żywia 14.05.19, 05:41 Uwielbiam slowianskie imiona, ale powiem, ze dlugo mi zajelo przyswojenie tego imienia... W sumie spodobalo mi sie dopiero jak przestalam myslec o slowie, a zaczelam myslec jako o bogini zycia. Teraz brzmi zupelnie inaczej i polubilam. Żywii jest w Polsce 37. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Żywia 14.05.19, 16:27 Nadal bardzo mi się podoba, natomiast nie odważyłabym się jej nadać. Inna sprawa, że zostawiłam na swojej liście imiona, które mają patrona - więc tak czy siak Żywia nie przeszłaby tej selekcji. Odpowiedz Link Zgłoś