sulimira 22.01.22, 12:37 Gromosław vs Jan, czyli najczęściej i najrzadziej nadawane imiona Urząd Stanu Cywilnego podsumował statystyki dotyczące imion w 2021. Hanna, Julia i Zofia, a wśród chłopców - Jan, Jakub i Franciszek. To najczęściej wybierane we Wrocławiu w 2021 roku imiona dla dzieci. Na drugim końcu tej listy mamy z kolei... Krzesąd, Wszemła, Żywia, Letta i Niemsta * rzadkie imiona byly wypowiedziane. Wszemla imie meskie, a Niemsta wypowiedziane z imionami zenskimi Mówili o tym kierownik USC we Wrocławiu Henryk Kalinowski oraz Joanna Wołcz z działu urodzeń. Przez pół roku imię dziecka można zmienić, składając oświadczenie. Później konieczny jest wniosek, a po 13. roku życia - także zgoda dziecka. Zmienić można także nazwisko - rocznie we Wrocławiu wydawanych jest około 800 takich decyzji. www.radiowroclaw.pl/articles/view/116008/Gromoslaw-vs-Jan-czyli-najczesciej-i-najrzadziej-nadawane-imiona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Wroclaw: imiona 2021 22.01.22, 12:39 Jestem pod niesamowitym wrazeniem nadanych polskich imion, nawet takich nigdzie nie widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wroclaw: imiona 2021 22.01.22, 12:48 Najpopularniejsze, jak najpopularniejsze😀 Bez zaskoczeń. Za to najrzadsze imiona- wow, aż zaniemówiłam😱🥰 Przyznaję, że o żadnym z nich jeszcze nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wroclaw: imiona 2021 22.01.22, 13:04 Ja widzialam Krzesada, ale Wszemla po sprawdzeniu nie znalazlam. Niemsta znalazlam jako imie meskie i przyznam, ze spodobal mi sie. Nadal jestem w szoku. Wroclaw gora Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wroclaw: imiona 2021 22.01.22, 15:13 Tak, naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem Wrocław chyba pobił wszystkie miasta z najrzadszymi imionami Odpowiedz Link Zgłoś
pannaaga999 Re: Wroclaw: imiona 2021 24.01.22, 08:15 Też jestem w szoku z tymi rzadkimi imionami - nie jakieś Charlotty i inne tego typu, tylko słowiańskie (tak mi się wydaje), piękne imiona 💖 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wroclaw: imiona 2021 24.01.22, 12:39 Tak, slowianskie piekne imiona. Najbardziej spodobal mi sie Niemsta (kojarzy mi sie z namaste Zywia ma piekne znaczenie i lubie ja, ale nie nadalabym. Brzmienie imienia Wszemla podoba mi sie. Krzesad chyba najmniej. Letta nie polska, ale tez podoba mi sie. We Wroclawiu jak narazie rodzice byli najbardziej tworczy Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Wroclaw: imiona 2021 24.01.22, 07:55 Najrzadsze imiona naprawdę zaskakują. Jestem pod wrażeniem. Nie do końca mój gust, ale naprawdę doceniam, nie ma co. Trudno nie docenić. Wielkie brawa dla rodziców za odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wroclaw: imiona 2021 30.04.22, 17:22 O ile popieram imiona słowiańskie i cieszę się z Krzesąda (oraz gratuluję rodzicom odwagi), to nadanie tworu takiego, jak Wszemła (chyba to literówka i miało być Wszemił...) czy Niemsty dziewczynce (o ile zostało ono nadane faktycznie dziewczynce) to jednak przesada. Letty też nie popieram - oczywiście nie jest to imię słowiańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wroclaw: imiona 2021 30.04.22, 20:37 Moze dowiemy sie pozniej, ze to byl Wszemil, a Niemsta zostala uznana za zenskie z powodu koncowki, a tak naprawde dostal imie chlopiec. Wszemla nie brzmi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wroclaw: imiona 2021 01.05.22, 00:58 Oby to była pomyłką w prezentacji danych przez panią z USC - co by zresztą niezbyt dobrze o niej świadczyło.... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wroclaw: imiona 2021 01.05.22, 02:22 Jej pomylka lub osob prezntujacych te imiona w radiu. Tu czy tam to zle swiadczy. Ja slyszac te imiona od razu je sprawdzilam. Z dzisiejszym dostepem do informacji to latwo wszystko sprawdzic i osoby, ktore podaja informacje powinny byc pierwsze do sprawdzania i upewniania sie. Odpowiedz Link Zgłoś