skwa-rki 07.06.10, 20:44 Najbardziej podoba się nam Jan.(byłby Jan Kazimierz po dziadkach) Wydaje nam się że do nazwiska pasuje (Jachymek) problem w tym, że teść ma na imię Jan i teść brata również ,a więc istnieje duże prawdopodobieństwo że w święta będziemy mieć przy stole trzech Janków. Podoba nam się również Aleksander ale mamy siostrę Olę... może macie jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagodowa2 Re: Imię dla chłopca. 07.06.10, 20:51 Jan Jachymek jakoś nie za bardzo mi pasuje, poza tym występuje już w rodzinie. Aleksander Jachymek brzmi dużo lepiej, ale ze względu na siostrę Olę i popularność Aleksandra szukałabym jednak czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
ospa.swinka.rozyczka Re: Imię dla chłopca. 07.06.10, 21:14 Jan Jachymek, nie, tym bardziej że już jeden w Waszej rodzinie jest może January, Jacenty, Jaromir, Jerzy chociaż ostatnie nie brzmią jakoś super a Aksander nie musi być przecież Olkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Imię dla chłopca. IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.10, 21:27 Jan Jachymek mi nie pasuje. Może odwróć kolejność? Kazimierz Jan Jachymek - całkiem ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla chłopca. 07.06.10, 21:33 Jan Jachymek, moim zdaniem, zupełnie nie pasuje. Unikałabym także powtarzania się imion w rodzinie (szczególnie takiej bliskiej i szczególnie z tym samym nazwiskiem). A Ola to, mam rozumieć, Twoja starsza córka, tak? Czy Twoja siostra? Jeśli córka, to Aleksander odpada. Jeśli siostra, to nie przejmowałabym się tak bardzo. Gdyby nie fakt, że drugi dziadek jest Kazimierzem, to proponowałabym odwrócenie kolejności imion - Kazimierz Jachymek brzmi bardzo fajnie. Wiktor Jachymek Adam Jachymek Bartłomiej Jachymek Sebastian Jachymek Karol Jachymek Cezary Jachymek Tymoteusz Jachymek Odpowiedz Link Zgłoś
skwa-rki Re: Imię dla chłopca. 07.06.10, 21:43 Ola to siostra męża. Mnie podoba się Olaf, Franek, Filip, Julian, Antoni, Igor... ale do nazwiska jakoś mi nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca. 07.06.10, 21:54 Antoni Jachymek IMO pasuje znacznie bardziej, niż Jan Jachymek, który daje moim zdaniem efekt lekkiego zająknięcia. Kazimierz Jachymek tez bardzo pasuje. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imię dla chłopca. 07.06.10, 21:58 Franciszek Jachymek brzmi ok, w wersji Franek już trochę gorzej. Olaf nie. Filip w miarę ok. Julian nie. Igor ewentualnie. Antoni najlepiej z tych wymienionych. Wszystkie imo lepiej niż Jan, ale gorzej niż Kazimierz. Dorzucam: Edward Marcin Krzysztof Grzegorz Wiktor Teodor Leonard Jak dla mnie imię powinno być dość twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla chłopca. 08.06.10, 22:14 skwa-rki napisała: > Ola to siostra męża. To bym się nie przejmowała. Jeśli podobałby mi się Aleksander, to nazwałabym tak syna. Między Olkiem a Olą jest przecież spora różnica. Aleksander Jachymek jest w porządku. Ale mnie bardziej podoba się Aleksy Jachymek. > Mnie podoba się Olaf, Franek, Filip, Julian, Antoni, Igor... ale do nazwiska > jakoś mi nie pasują. Nie bacząc na moje gusta, wydaje mi się, że Olaf, Antoni i Igor pasują dobrze. Antoni nawet bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
skwa-rki Re: Imię dla chłopca. 08.06.10, 23:32 dalenia napisała: Jeśli podobałby mi się Aleksander, to nazwałabym tak syna. Ale mnie się Jan podoba najbardziej, a wszyscy mówią że nie pasuje kompletnie: / Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Imię dla chłopca. 09.06.10, 00:51 A Janusz? Janusz Jachymek brzmi lepiej niż Jan, a i tak zdrabniać go można do Janka czy Jaśka nawet. Albo January . Odpowiedz Link Zgłoś
ladetre Re: Imię dla chłopca. 07.06.10, 21:47 Jan Jachymek - zdecydowanie nie. Poza Tymoteuszem wszystkie propozycje Daleni bardzo fajne. Tymka lubię, ale skracany do Tymek Jachymek jakoś razi tym rymem. Od siebie dorzucam: Stanisław Jachymek Ignacy Jachymek Miłosz Jachymek Leon Jachymek Na J chyba najbardziej brzmi mi Julian Jachymek A może macie jakieś fajne imiona po pradziadkach? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla chłopca. 09.06.10, 12:23 ladetre napisała: > Poza Tymoteuszem wszystkie propozycje Daleni bardzo fajne. Tymka lubię, ale skr > acany do Tymek Jachymek jakoś razi tym rymem. O fakt, o Tymku nie pomyślałam. Jest jeszcze opcja Tymon Jachymek i spore prawdopodobieństwo, że nikt nie będzie tego zdrabniał. Bo nieskracany Tymoteusz, to faktycznie mało komfortowa sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla chłopca. 07.06.10, 21:57 Prosto i sensownie: Kazimierz Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julianna76 Re: Imię dla chłopca. IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.10, 22:55 Witold Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Imię dla chłopca. 08.06.10, 08:53 Olaf Jachymek - nie Filip Jachymek - ok Franciszek Jachymek - tak sobie Julian Jachymek - podoba mi się najbardziej z Twoich propozycji Antoni Jachymek - również mi się podoba Igor Jachymek - ujdzie Proponuję: Leonard Olgierd Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla chłopca. 11.06.10, 10:12 Również uważam, że Jan Jachymek nie pasuje. A może Joachim Jachymek? Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Imię dla chłopca. 11.06.10, 11:36 abiela napisała: > A może > Joachim Jachymek? Wyjątkowo pozwolę sobie zaoponować Jan Jachymek rzeczywiście nie brzmi dobrze, ale Joachim Jachymek brzmi moim zdaniem wiele gorzej. Zwłaszcza, jeśli wziąć pod uwagę możliwe zdrobnienia: Achim Jachymek albo, o zgrozo, Chimek Jachymek. Mój głos na Antoniego. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla chłopca. 11.06.10, 13:15 Jan Jachymek faktycznie nienajszczęśliwiej, ale skoro tak Ci się podoba... chociaż to "zagęszczenie" Janów w bliskiej rodzinie to dodatkowy minus. może jednak odwrotnie- Kazimierz Jan? albo Leon Jan? Feliks Jan? to były nasze 2 opcje- Jan na II ma mój mąż i teść. my uznaliśmy, że dla nas jednak Jan zbyt popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
skwa-rki Re: Imię dla chłopca. 11.06.10, 16:09 mnie Jan w połączeniu z nazwiskiem jakoś nie zgrzyta znajomym tez nie tylko na forum coś za dużo Janów jak się doczytałam ostatnio i może dlatego tak wam nie pasuje...? Na nic innego się na razie nie zanosi. Wszelkie propozycje albo się kojarzą żle albo jakies inne przyczyny... Tak jak wszystkich rozśmieszył mnie Tymek chociaż my się śmiejemy że lepsze Joachimek. Te co mi się podobają ze tak powiem zajęte. Miłoszek, Wiktor jest w rodzinie Błażej również Marcela i Mikołaja, Igora mają koleżanki. Zdrobnienia od Filipa mi się nie podobają, Staś źle się kojarzy. Kazik...: ) mąż się śmieje że będzie tata Kazika: P. Antoni i Leon... powalczyć bym musiała ze sobą i z mężem Sprawa nie wygląda za dobrze i na na razie pozostał Jaś. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla chłopca. 11.06.10, 23:24 skwa-rki napisała: > mnie Jan w połączeniu z nazwiskiem jakoś nie zgrzyta znajomym tez nie tylko na > forum coś za dużo Janów jak się doczytałam ostatnio i może dlatego tak wam nie > pasuje...? Na nic innego się na razie nie zanosi. To nie jest kwestia tego, ile razy to imię pada na forum, bo tak czy siak Jan Jachymek (przynajmniej dla mnie) nie brzmi dobrze. Zresztą, o Janku wcale tak często nie rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Imię dla chłopca. 12.06.10, 09:26 Widać, że decyzję podjęliście już dawno i jesteście przekonani do Jana, a forum miało Was tylko w tym utwierdzić, choć akurat stało się odwrotnie. A zatem nie będę Was od tego Jana odwodzić (choć mogłoby brzmieć lepiej no i tylu Janów w rodzinie...), bo grunt to pewność i przekonanie rodziców co do wyboru W tej sytuacji nie ma co "walczyć" ze sobą i zmuszać się do Antoniego czy Leona. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_b Re: Imię dla chłopca. 30.06.10, 17:39 ja mam miec synka w październiku, mam typy imion: Marcel Alan Cyprian poradzcie, które najlepsze, dodam, że mamy niemieckie nazwisko z "r" w środku. A ja, mąż i córka mamy oryginalne imiona. Może macie jakis inny pomyśł, żadne Brajany, Steveny mnie nie interesuja... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla chłopca. 30.06.10, 19:57 Jasmino, proponuję założyć nowy wątek A odnośnie pytania ... Marcel jest formą niepoprawną (poprawny jest Marceli), Alan jest moim zdaniem pokroju właśnie Brajanów i Stevenów, Cyprian bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Imię dla chłopca. 01.07.10, 15:11 skwa-rki napisała: > mnie Jan w połączeniu z nazwiskiem jakoś nie zgrzyta znajomym tez skoro Tobie nie zgrzyta to OK, nam jako "wirtualnym nieznajomym" zgrzyta bardzo i to, jak można przeczytać w tym wątku, w ogromnej większości. nie tylko na > forum coś za dużo Janów jak się doczytałam ostatnio i może dlatego tak wam nie > pasuje...? Na nic innego się na razie nie zanosi. jeśli się nie zanosi to pora kończyć wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Imię dla chłopca. 01.07.10, 15:57 skwa-rki napisała: > Kazik...: ) mąż się śmieje że będzie tata Kazika A co w tym złego? Tata Kazika to był akurat kawał artysty Mi się Kazimierz podoba pasjami i mam do niego wielki sentyment. Mój trzyletni kuzyn ma tak właśnie na imię i bardzo to do niego pasuje. Ale Jana też bardzo lubię i wg mnie nie gryzie się z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
skwa-rki Re: Imię dla chłopca. 05.07.10, 08:38 > A co w tym złego? Tata Kazika to był akurat kawał artysty my tez mamy wielki szacunek do artysty Kazika i jego taty. Mój osobisty tata w rozmowach na temat imienia wnuka jest zawsze anty nastawiony do nazwania go Kazikiem. Mogę jako ciekawostkę powiedzieć że jego imię nadane mu ponad 50 lat temu było na miarę jego czasów bardzo oryginalne, z tego co mówił nie poznał żadnego Kazika w swoim wieku. A mama do tej pory wspomina że fajny był facet i przystojny ale jak się przedstawił to o mało nie wybuchnęła śmiechem. Z historii związanych z imieniem Kazimierz mogę wspomnieć że tata Kazik miał teściową Kazimierę. Kochana babcia Kazia uwielbiała tatę z wzajemnością. Do imienia więc mam wielki szacunek i rozważałam nie powiem Kazia, ale to chyba tak już jest że jak coś się przyczepi to odczepić się nie chce- mówię o Janie. Jaś w głowie powstał jak jeszcze męża nie znałam i nie wiedziałam ze będę miała teścia Janka. Tak w ogóle to jakoś czułam że to będzie jednak dziewczynka i toczyłam walkę z mężem między jego Łucją a moją Alicją. A tu niespodzianka kobieca intuicja zawiodła. Rozmów tysiąc nic nie daje- rezultatem każdej jest Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla chłopca. 06.07.10, 16:27 skwa-rki napisała: > Mogę jako ciekawostkę powiedzieć że jego imię nadane mu ponad 50 lat > temu było na miarę jego czasów bardzo oryginalne, z tego co mówił nie poznał > żadnego Kazika w swoim wieku. Bardzo oryginalne? Znam kilku Kazików ok. 50 letnich i trzech po 50tce (jeden to już blisko 70tki). Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka.3 Re: Imię dla chłopca. 12.06.10, 10:04 Stawiam na Kazimierz Jachymek lub Antoni Jachymek moze: Jeremi Gabriel Gustaw Konstanty Aleksandra mozecie zdrabniac do Sander. Odpowiedz Link Zgłoś